Портрет національного лідера на тлі епохи – Чан Кайші.

Про матеріал
Портрет національного лідера на тлі епохи Китаю – Чан Кайші. У 1912 національне повстання скинуло імператора Манчжурії династії Цин. У 1923-1925 – під керівництвом Сунь Ятсена розвився патріотичний рух, націоналісти Чан Кайші у 1925-1949 або Гоміндан були зміщені зростаючим комуністичним рухом. Під час Другої світової війни 1939-1945 різні китайські політичні лідери виступали проти вторгнення Японії. Конфлікти закінчилися громадянською війною 1946-49, коли сили націоналістів були розбиті, а Чан Кайші перебрався на острів Тайвань. З цього моменту було оголошено про існування Китайської народної республіки (КРН) під керівництвом комуністичного лідера Мао Цзедуна.
Перегляд файлу

Есе (контрольтна робота) для учнів 10 класу

 

Портрет національного лідера на тлі епохи Чан Кайші.

160У ХХІ столітті Китай відомий як найбільша комуністична держава і лідер в азійському регіоні. Щоправда, це тому, що з 1990-х XX століття Комуністична партія Китаю зрозуміли свою помилку та перебудували економіку за ринковим принципом.  А в ідейно-світоглядному плані це все ще ліва атеїстична і авторитарна держава.

На початку XX століття в тодішньому Китаї точилася запекла боротьба між двома світоглядними противниками та потужними центрами формування китайської   державності – Комуністичною партією Китаю та Гомінданом (Китайською національною партією). У березні 1925 року, партію Гоміндан очолив головнокомандувач національної революційної армії Чан Кайші. Його протистояння Комуністичній партії тривало не одне десятиліття. У 1927 році ця ворожнеча стала відкритою і сам Чан Кайші назвав її   «кампанією за наведення порядку і чистоти у власному будинку» (1).

 Менше відомий Чан Кайші не як політичний діяч, а як людина, що спромоглася перетворити суспільство.  Як військовий, він був жорсткою людиною, як революціонер — здатний на крайні заходи заради революції, включно до вбивств.

Світогляд Чан Кайші поєднує непоєднуване: китайський націоналіст, що прийняв християнство і регулярно звертався до народу по радіо з християнськими проповідями. Прийнявши християнство, він продовжував відвідувати буддійські храми, все життя вивчав класичну китайську етику та історію, захоплювався китайською поезією та каліграфією. Тобто він був зовсім не європеїзованою людиною, майже ніколи не носив цивільний європейський одяг: у ті рідкісні моменти, коли не був вдягнений у військову форму, носив традиційний китайський одяг (2).  

Чан Кайші мав стійку репутацію диктатора, хоча при порівнянні з його суперником Мао Цзедуном він виглядає поміркованим освіченим автократом.

159Навіть у самому Тайвані постать Чан Кайші сприймається вкрай неоднозначно, до його політичного спадку нечасто апелюють сучасні тайванські політики, навіть із Гоміндану, не кажучи про політичних супротивників. Можна сказати, що зараз Чан Кайші популярніший у КНР, ніж на Тайвані, де його політична спадщина значно менш впливова, ніж спадщина його попередника Сунь Ятсена та його наступника і сина Цзян Цзинго.

Переможний шлях Чан Кайші як творця економічного дива Тайваню почався з його нищівної поразки у громадянській війні в Китаї. Єдиний клаптик території Китаю, що залишився під владою колишнього керівника країни, генералісимуса Чан Кайші, був острів Тайвань. Після військової та політичної поразки від Мао Цзедуна у Чан Кайші залишився лише один спосіб довести свою перевагу — зробити Тайвань процвітаючою країною. І він це зробив.

 

«Я би радше не мав нащадків, ніж пожертвував інтересами нашої країни» (3).

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

  1. http://c4u.org.ua/12-bereznia-1925-roku-partiyu-gomindan-ocholyv-chan-kajshi/ 
  2. http://veterano.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=6718:chan-kajshi-ta-istoriya-ekonomichnogo-rozvitku-tajvanyu&catid=36&Itemid=191
  3. Jay Taylor, The Generalissimo's Son: Chiang Ching-kuo and the Revolutions in China and Taiwan, Harvard University Press, 2000, p. 74

 

doc
Додано
29 березня 2023
Переглядів
2288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку