Портрети та характеристики видатних історичних діячів

Про матеріал
Завжди цікаво знати, як жили, чим займались, про що мріяли люди в давнину. А особливо, коли ці люди - відомі історичні персони. Тому цей матеріал допоможе краще уявити учням історичний період і людину тієї епохи, а також розширити свої знання та здібності.
Перегляд файлу

Відгадай за описом історичного діяча

 

6-7 класи

 

1. Цей фараон був наймолодшим правителем. при владі перебував всього вісім років. Помер за загадкових обставин, не доживши до 20 років. Повернув столицю Давнього Єгипту до Фів, скасував усі релігійні реформи Аменхотепа IV.  ( Тутанхамон )

2. Він володарював у Єгипті з 1372 до 1354 рр. до н.е. Був одружений на красуні Нефертіті. провів релігійну реформу та оголосив бога Сонця Атона єдиним божеством.  (Аменхотеп IV )

3. У 515 році до н.е. розділив свою державу на сатрапії. скрізь було збудовано чудові дороги, які добре охоронялися. Мав добре навчене військо, елітою якого було 10 тис. піхотинців - “безсмертних”. Дбав про розвиток торгівлі, друкував власну золоту монету - “дарик”. Воював з Скіфією, але отримав поразку.

 ( Перський цар Дарій І )

4. Один з найдавніших законотворців у світі ( 282 писаних закони ), що перетворив Вавилон на могутню державу світу. Його ім’я згадується у Біблії.  ( Цар Хаммурапі )

5. Про цього правителя Ізраїлю в Біблії записано: “Мудрість свою засвідчував і в управлінні народом, і в усіх інших царських справах. І поширилась про нього слава за межі єврейської країни серед інших сусідніх народів”.  ( Соломон )

6. Знаменитий філософ і мудрець Древнього Китаю.  ( Конфуцій )

7. У другій половині VIII ст. до н.е. в Греції виникло письмо. Це дозволило  записати поеми цього видатного поета - “Іліаду” і “Одісею”.  ( Гомер )

8. Він від природи любив літературу і багато читав. Казав, що читання “Іліади” - це засіб виховання в собі військової доблесті… Коли захопив Фрігію з містом Гордієм, побачив тут славнозвісну колісницю з вузлом з кори терну і почув переказ про те, що хто цей вузол розв’яже, той стане володарем світу. Оскільки кінці вузла були сховані, а сам вузол дуже заплутаний, він розрубав його мечем.  ( Александр Македонський )

9. Ім’я цього видатного діяча Карфагену у перекладі означає “Дар Ваала”, син полководця Гамількара Барки. Уславився тривалою війною проти Риму на його власній території. У 183 р. до н.е., щоб не потрапити до рук римлян, отруївся.  ( Ганнібал )

10. Він говорив: “Жереб кинуто!”, “Прийшов, побачив, переміг!”, “Краще бути першим в провінції, ніж другим в Римі”. Його ім’я дало назву календарному місяцю, а сімейним прізвиськом почали називати всіх імператорів.  ( Юлій Цезар )

11. Єдине, за що йому дорікали, - це любов до срібла. син дорікав йому тому, що він запровадив податки на громадські туалети, заявивши: “Гроші не пахнуть!”  ( Веспасіан Флавій )

12. Він зухвало заявляв: “Я прийняв Рим цегляним, а нащадкам залишаю мармуровим!” За нього Римська держава стала називатись імперією.  ( Октавіан Август )

13. Він влаштував пожежу в Римі, щоб отримати натхнення для написання поеми про пожежу в Трої. Щоб не потрапити до рук ворогів, наказав своєму служнику заколоти його кинжалом і, помираючи, виголосив: “Який великий артист помирає!” ( Нерон )

14. Ім’я грецького історика, який назвав Єгипет даром Нілу. 

( Геродот )

15. Ім’я фараона, якому було збудовано найбільшу гробницю.

( Хеопс )

16. Імператор, який визнав християнство державною релігією Римської імперії.  ( Константин І )

17.Ім’я останнього імператора Західної Римської імперії.

( Ромул Августул )

18. Князь, що у 860 році здійснив переможний похід на Візантію.

( Аскольд )

19. Про похід цього князя на Візантію так описує літопис: “І звелів своїм воїнам зробити колеса і поставити на них кораблі. І з попутним вітром підняли вони вітрила і пішли з боку поля на місто”.  ( Олег )

20. Князь, який усі роки свого правління провів у походах та битвах. Завжди попереджав ворогів: “Іду на ви!” Історик М.Грушевський назвав його “запорожцем на престолі”.

( Святослав )

21. Продовжив об’єднання Русі, започатковане його опікуном. Здійснював військові походи на Константинополь, Закавказзя, приєднав до Русі землі між Дністром і Дунаєм. Загинув, збираючи данину з древлян.  ( Ігор )

22. Реформувала систему збирання данини, вперше запровадила “мирну дипломатію”.  ( Ольга )

23. Князь, який у 988 році охрестив Русь. В народі його називали  Ясне Сонечко.  ( Володимир )

24. Про якого князя повідомляє літопис: “І було печенігів безліч. Він же виступив із города, зготував дружину до битви. І поставив варягів посередині, а з правого краю - киян, а на лівому крилі - новгородців. І стали перед городом. А печеніги почали наступати. І зійшлися на місці, де нині собор Святої Софії - митрополія руська. А тоді було там поле за городом. І була січ люта. І ледве здолав надвечір він. Побігли печеніги врізнобіч, і не знали куди біжать…”   ( Ярослав Мудрий )

25. За нею до Києва приїхало пишне посольство з трьома єпископами. Прибувши до Франції з багатим посагом, вона була повінчана й коронована в Реймсі. На деяких актах король Генріх І зазначав: “за згодою дружини моєї”, “у присутності королеви”. По смерті чоловіка була регенткою сина Філіпа, поки той не став королем Франції.  ( Анна Ярославна )

26. Будував нові міста, розбудовував старі, зменшив податки міщанам і повинності селянам. Доповнив “Руську правду” і “Правду Ярославичів” “Уставом Володимира Всеволодовича”, закони якого сприяли економічному піднесенню держави. Був автором твору “Повчання дітям”.   ( Володимир Мономах )

27. Ченець Києво - Печерського монастиря, автор “Повісті минулих літ”.  ( Нестор Літописець )

28. Зі слів польського хроніста: “Об’єднав Галицьку і Волинську землі, за короткий час він так піднявся, що правив над усіма землями і над князями руськими”.  ( Роман Мстиславич )

29. З літопису: “Він був князем добрим, хоробрим і мудрим, який спорудив городи многі, і церкви поставив, й оздобив їх різноманітними прикрасами і братолюбством він світився був із братом своїм”.  ( Данило Галицький )

30. Він був видатним вченим, астрономом, професором медицини Краківського університету, здобув титул “королівського лікаря”. Згодом став ректором Болонського університету.

( Юрій Дрогобич )

 

docx
Додав(-ла)
Kokhanivska Katerina
Додано
1 березня 2021
Переглядів
762
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку