Поширення отруєння грибами, дикорослими рослинами та їх насінням

Про матеріал
Матеріал призначений для класних керівників, може бути використаний при підготовці класних годин з попередження дитячого травматизму
Перегляд файлу

Тема: Поширення отруєння грибами, дикорослими рослинами та їх насінням

Мета: сприяти поглибленню знань про різні види отруйних грибів та дикорослих рослин та  небезпечні наслідки їхнього вживання. Сприяти формуванню вмінь розрізняти отруйні та неотруйні гриби, визначати отруйні рослини. Сприяти вихованню навичок відповідального ставлення до свого життя та здоровя, бережливого ставлення до природи

Хід заняття

І. Організаційний момент

ІІ. Оголошення теми і мети заняття

        Природа  багата та різноманітна, але не всі її дари можуть бути корисними для людина. Наприклад, рослини бувають як  лікарські, так і отруйні , так само як гриби бувають їстівні і неїстівні. Тому, потрапляючи у ліс у сезон дозрівання ягід та грибів, недосвідчений мандрівник може стати жертвою свого незнання.

 Із усього різноманіття грибів та ягідних рослин  необхідно вміти розпізнати ті, які за своєю привабливою і яскравою оболонкою приховують свою отруйну «сутність». Саме про ми сьогодні і поговоримо під час нашого

ІІІ. Сприйняття й засвоєння  матеріалу

Вступне слово вчителя:

    Гриби та ягоди були і залишаються улюбленою стравою багатьох людей. Але ці дари  природи при неправильному використанні можуть завдати шкоди здоров’ю та життю людини. Ще досі існує твердження, що завжди безпечними для людини є ті лісові ягоди та гриби, якими харчуються звірі або птахи.  Але це не так. І хоча тварини і птахи, споживши гриби та  ягоди, почувають себе прекрасно, людина, з’ївши такі дари природи, може не тільки нанести шкоду своєму здоров’ю, а втратити життя. Тому головний засіб захисту від отруєнь грибами, ягодами, рослинами − їх профілактика.

  І розділ  Дикорослі рослини та їх насіння

        Повідомлення учнів

  • На території України зафіксовано 10 рослин, листя, пагін або  ягідні плоди яких є отруйними. Деякі з цих рослин розповсюджені і в Харківській області. Про них  і поговоримо.

 

1.Конвалія.

     Цю квітку знають всі, вона росте як в домашніх квітниках,  так і в дикій природі. Медицина використовує конвалії для лікування серцево-судинних захворювань. Але займатися самолікуванням не варто, так само, як і ставити запашні букети з конваліями в приміщенні.  Сік конвалії містить токсини, отрута буде навіть у вазі з водою. Окрім того,  ягоди конвалії ( червоного або оранжевого кольору) , які зріють із серпня по вересень, теж отруйні. Їх вживання може викликати судоми, нудоту, запаморочення, і навіть порушення серцевої діяльності.

 

2.Паслін. Ця рослина має два різновиди  - Паслін солодко-гіркий (червоний) та Паслін чорний.

      Паслін червоний росте біля водойм, у сирих ярах, дубових лісах.  У народній медицині плоди пасльону використовуються для лікування,  але самостійне вживання загрожує отруєнням. Небезпечні як його червоні  овальні плоди, так і листя, які видають неприємний аромат. Гіркі плоди  соковиті, з безліччю насіння, вся зелень, наявна на чагарнику, також отруйна.

      Токсичними ягодами пасльону чорного, є тільки недостиглі плоди.   

 Зрілі плоди можна вживати в їжу, вони містять велику кількість вітаміну С,

листя також їдять у відвареному вигляді.

     Плоди круглі, чорного  кольору, м’якоть чорно-фіолетового кольору, що містять складні  фарбувальні   речовини. Свіжі плоди видають неприємний аромат.

       Паслін зустрічається не тільки в лісах, а й біля водойм,

  ярів, узбіч. З плодів пасльону чорного можна варити навіть варення.


   3. Вороняче око (паріс звичайний)

         Це невисока трав’яниста рослина родини однодольних сімейства мелантіеві (раніше зараховували до лілійних) з одним прямим стеблом, на якому дозріває один плід − сизувато-чорна ягода. Росте у хвойних і мішаних лісах, серед чагарників. Ягода має неприємний аромат.

         Існує кілька видів воронячого ока. Найпоширеніший з них – вороняче око з чотирма листками. Плоди, листя і кореневище рослини однаково небезпечні отруйні. Отрута рослини  викликає такі симптоми отруєння, як: нудота, блювання, біль у животі, судоми, порушення серцевої діяльності, зупинка дихання, параліч
 

   4. Бузина трав’яна (вонюча)

       Бузина  цвіте у червні-липні дрібними запашними квіточками білого кольору зібраними в численні парасольки. Плоди являють собою дрібні ягідки чорного кольору з червоним соком всередині.

       У бузини отруйне листя, квіти і незрілі плоди (зрілі − вживаються в їжу у свіжому і переробленому вигляді). При отруєнні бузиною виникає запаморочення, головний біль, слабкість, першіння в горлі, болі в животі, нудота, блювота. Спостерігається задишка з затримкою на видиху, можливі судоми. Смерть настає від зупинки дихання на тлі гострої серцевої недостатності.
 

5. Жимолость лісова

     Багато хто  знайомий з садовою жимолостю, але мало хто знає, які ягоди отруйні у жимолості лісовій. Вони яскраво-червоного кольору, зібрані в невеликий пучок. Ягоди жимолості нагадують плоди червоної смородини. Викликати оману щодо їстівності ягід може те, що деякі птахи клюють плоди жимолості лісової, проте для людини вони отруйні. Їстівними є тільки ягоди синього кольору у садової жимолості.


 

    6. Крушина ламка (жостер)

      Крушина ламка це чагарник або невелике деревце сімейства крушинових висотою до 4 м. Дозрівають плоди у вересні-жовтні. Крушинні отруйні ягоди в лісі можна знайти біля водойм. Чорні кістяні плоди жостеру дозрівають в кінці літа. Плоди жостеру можна сплутати з черемхою. Вживання у свіжому вигляді викликає сильну блювоту.
 

    

      7. Блекота чорна.    

       Росте біля доріг або житлових будинків, на оброблюваних полях. Блекота виростає до півтора метра у висоту, має липке листя і великі квіти брудно-білого або жовтуватого кольору з ворсинками. Клейко-пухнасте стебло блекоти має неприємний запах. Отруйною є вся рослина.

      Отруїтися цією рослиною можна, спробувавши насіння або молоді паростки. Ознаки отруєння з'являються вже через 10-20 хвилин. Пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці. При складних випадках дитина може втратити свідомість або навіть впасти в кому.

 

 

Слово вчителя:

       Вирушаючи до лісу, пам'ятайте, що у жодному разі не можна збирати невідомі вам ягоди (іноді навіть торкатись їх), якими б привабливими на вигляд вони не були. Отрути рослинного походження дуже ушкоджують органи травлення. Симптоми отруєння з'являються через 1-2 години. Виникають нудота, блювота, пронос. Значне зневоднення організму спричиняє загальну слабкість. У разі отруєння ягодами блекоти з'являються запаморочення та галюцинації.

Якщо ж хтось випадково з’їв невідомі йому ягоди, не потрібно займатись самолікуванням, треба негайно звернутись за консультацією до сімейного лікаря.

При погіршенні самопочуття – викликати екстрену медичну допомогу. А до її приїзду виконувати вказівки диспетчера (промити шлунок, прийняти ентеросорбент тощо.

Отже, запам'ятайте!

1.  Обходьте невідомі рослини.

2.  Не вживайте невідомі рослини в їжу.

3.  Не збирайте без дорослих ягоди.

 

ІІ розділ                                                     Їстівні і неїстівні гриби

           Щороку  отруєння грибами стає причиною смерті багатьох людей, а іноді й цілих родин. Різні види отруйних грибів з’являються з ранньої весни і до кінця осені, тому і отруїтися ними можна протягом усього цього періоду.

      Вирушаючи в ліс на «тихе полювання» не зайвим буде пригадати прості правила:

  • перед подорожжю обов’язково зазирніть у довідник грибника, енциклопедію, або будь-який інший посібник, де кожен може сам собі нагадати про те, як виглядають їстівні гриби.
  • не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
  • ще раз перевірте вдома гриби, сумнівні − викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом − викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку;
  •  не куштуйте сирі гриби на смак;
  • не збирайте грибів уздовж автошляхів, біля звалищ сміття, на промислових пустирях, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. У зв’язку з накопиченням грибами важких металів їх не можна збирати ближче ніж за 10 км до великих промислових підприємств і менше 200 м до шосейних доріг;
  • у спекотну погоду (на думку вчених) «дарунки лісу» накопичують токсичні речовини і навіть їстівними грибами у цей період можна отруїтись. У плодових тілах, накопичується нікель, при чому пластинчасті містять більше нікеля, ніж трубчасті.

Як показали дослідження вчених України, Росії та Білорусії, велику небезпеку для здоров’я людини спричиняє накопичення грибами радіонуклідів. Найменше їх у осінніх опеньках, дощовиках, лисичках, найбільше – у маслюках, моховиках, польських;

  • не збирайте перерослих, в’ялих, червивих, запліснявілих грибів. Тому що в цілком їстівних, але старих грибах нагромаджуються речовини розкладу білків та жирів, які можуть викликати отруєння;
  • дітям молодшого віку, особливо до 3-х років, грибні страви просто протипоказані у зв’язку з віковими особливостями анатомії і фізіології їх кишково-шлункового тракту);

Гра «Впізнай гриб»

   А зараз  перевірими, як добре ви розрізняєте їстівні та неїстівні гриби. Для цього потрібно встановити відповідність «гриб – назва»  та визначити, як і з цих грибів їстівні, а які неїстівні.

Їстівні гриби: опеньок, печериця, білий гриб, підосичник, лисичка, рижик

Отруйні гриби: бліда поганка, червоний мухомор, лисичка несправжня.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Г

Д

Б

Е

Є

В

А

З

Ґ

Ж

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

C:\Users\Женя\Desktop\карантин\г1.jpg

А Опеньки

2

C:\Users\Женя\Desktop\карантин\г2.jpg

Б Мухомор

3

C:\Users\Женя\Desktop\карантин\г5.jpg

В Печериці

4

C:\Users\Женя\Desktop\карантин\Amanita_phalloides.jpg

Г  Підосичник

5

C:\Users\Женя\Desktop\карантин\images (4).jpg

Ґ Сироїжка

6

C:\Users\Женя\Desktop\карантин\89772f38f700ece_528x352.jpg

Д Рижики

7

Е  Бліда поганка

8

Є  Лисички

9

C:\Users\Женя\Desktop\карантин\7634fbdfdd96822_528x352.jpg

Ж Білий гриб

10

D:\Фото\Грибы да рыба\Гриб белый.jpg

З  Несправжні  

    лисички

 

 

Гра «Вгадай фейк»

Що означає слово «фейк»? ( Фейк - підробка, вигадка, щось несправжнє, помилкове тлумачення. Часто вживається в інформаційній сфері, коли йдеться про новин)

Ваша задача  серед достовірної інформації знайти фейки  (+)

1. «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні –приємний»  (+) 

2. « Гриби не можна їсти дітям, людям похилого віку»

3. «Усі гриби в молодому віці їстівні»   (+)

4. «Гриби потрібно піддати кулінарній обробці у день їхнього»

5. «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів»   (+)

6. «Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм»

7. «Сирі грибі не можна одразу  смажити»

8 «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби»  (+)

9. «Цибуля або часник стають бурими або синіми , якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні» (+) 10.«Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин» (+)

11. «Не можна купувати гриби на стихійних ринках»

11.«Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах» (+)

12. « Не можна збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби »

Слово вчителя:

      Можливо, краще відмовитись від споживання дикорослих грибів, як продукту взагалі. Особливо небезпечні  пластинчаті гриби  (серед грибів, які спричинили отруєння в області  протягом останніх років 60% становлять саме  пластинчасті гриби (гриби, схожі на  печериці, зеленушки, сироїжки)

      Запамятайте,  при появі будь-яких ознак отруєння (нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, проноси, судоми тощо) – негайно викликайте лікаря!

     Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) − з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Ознайомлення з памяткою «Домедична допомога при отруєнні грибами»

* Викличте «Швидку медичну допомогу».

* Одночасно, не очікуючи її прибуття, терміново промийте шлунок та кишечник, прийміть послаблююче. Для промивання шлунку необхідно випити не менше трьох літрів води, а потім викликати блювання, надавлюючи на корінь язика ручкою ложки. Промивання повторювати 5-6 разів до чистих промивних вод та прийняти пігулку активізованого вугілля (1г на 1кг маси тіла).

* Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

* З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

* Забороняється:

     1) Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, − це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

    2) Займатися будь-якими іншими видами самолікування

Інтерактивна вправа «Мікрофон»

  • Сьогодні я зрозумів, що…
  • Особливо цікавим мені було…
  • Хочу порадити всім…

ІV. Підсумок заняття

         Сподіваюся, сьогодні ви засвоїли багато цікавої і корисно інформації і зрозуміли, слід відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а вживати штучно вирощені печериці, гливи, які можна купити в торгівельній мережі, ніколи не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, і найголовніше -  знати, які саме рослини та гриби можуть бути небезпечні для вашого здоров'я, а інколи – життя!

 

docx
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
1241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку