Поширення Реформації та Контрреформації

Про матеріал
Дана презентація допоможе ознайомитись учням 8 класу з новою темою. А учням старших класів повторити матеріал перед ЗНО та екзаменами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поширення Реформації та Контрреформації

Номер слайду 2

Аугсбурзький мир 1555 р. 25 вересня 1555 р. на імперському рейхстазі у місті Аугсбурзі було укладено релігійний мир, за яким визнавалося рівноправ'я католиків і протестантів. Право визначати релігію у своїх володіннях дістали князі, піддані мусили дотримуватися тієї віри, яку сповідував князь, за принципом “Чия влада, того й віра”.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Мартін Лютер. Прихильників лютеранської віри називали протестантами, а лютеранську церкву — протестантською.

Номер слайду 5

Генріх VІІІАнгліканська церква. В Англії Реформація відбулася за участю правлячих кіл і самого короля.

Номер слайду 6

Зміст реформи: У 1534 р. англійський парламент вивів національну церкву з-під влади Риму і проголосив короля її главою. Всі католицькі догмати і обряди зберігалися. Католицькі монастирі зачинялися, їхнє майно переходило у власність королівської скарбниці. Створена церква дістала назву англіканської.

Номер слайду 7

Реформація почала поширюватися по всій Європі. Одним із центрів стала Швейцарія. Центром реформації стала Женева.

Номер слайду 8

Жан Кальвін і Реформація у Швейцарії. Кальвінізм. Центром реформаційного руху стало багате і квітуче місто Женева. Мешканці міста рішуче підтримали лютеранських проповідників і примусили католицьке духовенство залишити місто. Остаточно перемогла Реформація у Женеві, коли туди прибув із Франції, рятуючись від релігійних переслідувань, француз Жан Кальвін (1509—1564). Жан Кальвін

Номер слайду 9

Організація кальвіністської церкви. Основою кальвіністської церкви були громади, які самі обирали своїх голів — пресвітерів.Їхнім обов'язком було слідкувати за дотриманням членами громади моральних принципів кальвінізму. Пресвітери і пастори входили до складу консисторії, яка керувала всіма справами громади. Проповіді читали пастори, яких обирала громада зі своїх найбільш освічених членів. Час від часу для вирішення теоретичних питань кальвінізму збиралися з'їзди пасторів — конгрегації

Номер слайду 10

Погляди Ж. Кальвіна. Доля кожної людини заздалегідь визначена Богом. Тільки Бог вирішує, потрапить людина до пекла чи до раю. За свого земного життя людина повинна сумлінно працювати, не прагнути комфорту й насолод, бути сумлінною й накопичувати гроші.

Номер слайду 11

Контрреформація. створює у 1542 р. Конгрегацію верховної інквізиції - Вищий апостольський трибунал, якому доручає боротися з поширенням єресі. Наступного року було створено “Індекс заборонених книг”. Водночас з цим папа доручив раді церковних учених розробити проект реформи, яка мала зміцнити католицьку церкву. Павло ІІІ (1534-1549 рр.)

Номер слайду 12

Засоби боротьби католицької церкви з Реформацією.Інквізиція – церковний суд. Автодафе – спалювання єретеків на вогнищі.

Номер слайду 13

Індекс – заборона на літературу Терор – масове знищення протестантів.

Номер слайду 14

Тридентський собор працював з перервами з 1545 р. до 1563 р. Собор закликав до очищення церкви від негідних її членів. Продаж індульгенцій і церковних посад було заборонено. Установлювався суворий нагляд за поведінкою священників.

Номер слайду 15

“Товариство Ісуса” (Орден єзуїтів). У 1540 р. Папа римський затвердив новий орден – “Товариство Ісуса”, утворений іспанським дворянином Ігнатієм Лойолою. 

Номер слайду 16

Організація ордену

Номер слайду 17

Із листа І. Лойоли до імператора Карла V. Для боротьби зі злом, що поширюється і лютує в Німеччині, необхідно перш за все віддати перевагу такому засобу, як університети, які служать прикладом релігійного життя, цілісності католицького вчення і приводять учнів до добра…

Номер слайду 18

Мети – торжества католицької віри – так і не було досягнено.

pptx
Додано
16 березня 2021
Переглядів
737
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку