Пошуково-інформаційний проєкт «Калейдоскоп первоцвітів Бібреччини»

Про матеріал
. Калейдоскоп первоцвітів Бібреччини « Потрібні століття, щоб відновити те, що зруйнував день»… Ромен Ролон Весна!... Така чарівна і неповторна заглядає у вікно, дихає вологістю весняних туманів, а чудо - промінчики досягають Землі та пробуджують життя, яке яскравим фонтаном б’є з її надр. Ніщо не свідчить про прихід весни настільки красномовно, як галявинки квітучих первоцвітів. Первоцвіти – тендітні первістки оновленої землі, перша посмішка весни, безцінний дар природи. Їх поява — це завжди маленьке свято. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Відкриваючи карнавал цвітіння весни, ніжним, маленьким та тендітним квітам не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх погоди вони прекрасно пристосувались. Сонячний зайчик пестить ніжні пелюстки, вітерець розгойдує їх, наче хоче розбудити від зимового сну.
Перегляд файлу

3.1.  Пошуково-інформаційний  проєкт «Калейдоскоп первоцвітів Бібреччини»

 

РОЗДІЛ ІІ.

Збережемо первоцвіти, аби не довелось милуватися ними зі сторінок Червоної книги!

3.1. Калейдоскоп первоцвітів Бібреччини

« Потрібні століття,

 щоб відновити те, що зруйнував день»…

Ромен Ролон

 

ВСТУП

Весна!... Така чарівна і неповторна заглядає у вікно, дихає вологістю весняних туманів, а чудо - промінчики досягають Землі та пробуджують життя, яке яскравим фонтаном б’є з її надр. Ніщо не свідчить про прихід весни настільки красномовно, як галявинки квітучих первоцвітів.

Первоцвіти – тендітні первістки оновленої землі, перша посмішка весни, безцінний дар природи. Їх поява — це завжди маленьке свято. Вони кольоровими промінчиками виглядають на лісових галявинах та гірських пагорбах, вкриваючи їх мальовничими килимами. Відкриваючи карнавал цвітіння весни, ніжним, маленьким та тендітним квітам  не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх погоди вони прекрасно пристосувались. Сонячний зайчик пестить ніжні пелюстки, вітерець розгойдує їх, наче хоче розбудити від зимового сну.

Життя починає вирувати і вабити людей на природу, до лісу, у поле, де свіжий подих весни, блакитне небо, веселий гомін джерельних вод і безмежжя простору. Та найбільше манять до себе оті маленькі яскраві перші весняні барви – квіти – первоцвіти. Пробившись через сніжний килим, вони прийшли вітати весну і людину. І ось починається весняний карнавал: білосніжні підсніжники, блакитноокі проліски, оповита сріблястою павутинною сон-трава, ключі первоцвіту, ніжно-рожеві та білі китиці рясту, темно-сині, білі, голубі фіалки, порцелянові філіжаночки, конвалії. Вони надихають людей на красу, очищають душу і розчулюють серце.

   Первоцвітами називають низку видів дикорослих рослин, що квітнуть наприкінці зими та на початку весни. Всі ці рослини знаходяться на межі зникнення і занесені до Червоної книги України.  За жодних обставин збір їх в природі та торгівля ними заборонені.

 Весняні квіти є досить уразливими. За короткий термін вони мають встигнути вирости, відцвісти, утворити насіння, зробити запас поживних речовин. І якщо ми перериваємо розвиток рослини, на другий рік можемо не знайти її там, де зірвали. Зникнення однієї з них може призвести до порушення діяльності цілої екосистеми та  генетичного виродження.

МЕДУНКА   ЛІКАРСЬКА

Медунка в наших лісах цвіте раніше за всіх. Не встиг зійти сніг, як вітер вже гойдає її короткі стеблинки з маленькими квіточками. На одній стеблинці деякі квітки темно-рожеві - це бутони та молоді квітки,  інші – волошково-сині, відцвітаючі. Кожна квітка протягом свого життя змінює забарвлення, «перефарбовується».

Медунка – багатолика вісниця весни

Така зміна кольору в процесі цвітіння пояснюється особливими властивостями барвника, який міститься в пелюстках. Називається він антоціан. Це –справжній «рослинний хамелеон», може бути рожевим, синім і фіолетовим. Все залежить від кислотності: розчин кислий – забарвлення рожеве, лужний – синє.

 

ПРОЛІСКИ ДВОЛИСТІ

Проліски - чари природи весни: маленькі яскраво-сині або сніжно-білі  квіточки, схожі на дзвіночки, нахилені додолу, з насичено зеленим вузьким листячком.  Їх поява це вірний знак - весна зовсім близько. 

У лісі вони ростуть цілими галявинами. Сині нагадують глибоке лісове озеро, а білі схожі на острівок чистого нерозталого снігу.

Проліски  невеличкі, але сильні рослини заввишки всього 10-15 см. Квіти не бояться холодів,  ростуть навіть при морозі -100 С.

Більшість видів пролісків — ранньовесняні медоноси і пилконоси. Вони мірмекохорні  рослин. Дрібне насіння пролісків багате на олію, це приваблює мурашок, які, збираючи його, сприяють їх розсіванню і поширенню.

У народній медицині використовують цибулини пролісків дволистих.

https://concom.com.ua/images/Vesennie_pervocveti_v_sadu_opisaniya_s_foto_s_nazvaniyami_114.jpg

Проліска – як вид не занесена до Червоної книги України. Тому ці весняні квіти можна збирати для власного естетичного задоволення.  Однак, продаж цих квітів, зібраних в природі, заборонено і підлягає адміністративній відповідальності.

 

 

ПЕЧІНОЧНИЦЯ  ЗВИЧАЙНА

Печіночниця звичайна — рослина з родини жовтецевих. Місцева назва — печіночник або переліска.

Багаторічна трав'яниста рослина, 8-15 см заввишки, з кореневищем і прикореневими листками. Квітконосні стебла опушені, поодинокі, одноквіткові, виходять з пазух лускоподібних листків кореневища вільнопелюстковою оцвітиною. {\displaystyle \ast P_{6-10}\;A_{\infty }\;G_{\infty }}Пелюсток 8-10, вони голубі, рідше червоні або білі. Тичинок і маточок багато. Плід — збірна опушена сім'янка.

kvitnevi-farbi-sadu-08-1024x683-2918151Росте печіночниця в листяних або мішаних лісах. Тіньолюбна рослина. Цвіте у квітні — травні. Зацвітає рано і має тривалий період цвітіння. Придатна для декорування затінених місць під деревами.

У народній медицині використовують листки печіночниці при хворобах печінки,  ревматизмі, як кровоочисний і сечогінний засіб.

Квітки застосовують при жовтяниці, хронічних бронхітах, пропасниці, головного болю, зовнішньо — для промивання очей і при хворобах шкіри.

Свіжа рослина отруйна.

 

КРОКУС  (ШАФРАН  ГЕЙФЕЛЯ)

http://img-fotki.yandex.ru/get/3309/m2633.1d/0_2a57c_dbad41f_XLШафран Гейфеля або Крокус . На гірських луках і галявинах, у лісах,  на степових і кам’янистих схилах з березня до середини квітня радує людське око. Квіти ніжні, невеличкі, рідко бувають більше 7 см у діаметрі.

У світі налічують понад 300 видів крокусів?

Ростуть крокуси невеличкими кущиками,  з цибулинки, яку можна висаджувати у себе на квітнику. Квіти лілового, фіолетового,  білого, рожевого, жовтого кольорів. Цвітіння крокусів триває до 18 днів.

Знайти ці квіти в Україні можна в лісах Полісся та Чернігівщини.

 

 

 

 

 

ГІАЦИНТИ

Гіацинти, ці гарні квіти, ви  бачили в горщиках. Їх зазвичай дарують на весняні свята. Квіти дуже пишні, густі. Кольори бувають найрізноманітніші – білі, сині, блакитні, рожеві, фіолетові тощо.

Найближчі родички гіацинтів – лілії. Справді, якщо придивитися, то кожна квіточка гіацинту нагадує лілію в мініатюрі. Квіточки гарно зібрані в пишні суцвіття.

До України цю рослину завезли з Туреччини та Сирії. Знайти у природі гіацинти не вдасться – у нас це лише декоративні первоцвіти. Їх навмисно вирощують у теплицях. Кожен може самостійно виростити таку гарну квітки з цибулини у себе на балконі чи садку.

 

 

МАТИ-Й-МАЧУХА (АБО ПІДБІЛ)

Цей первоцвіт – відома лікарська рослина. Унікальність рослинки в тому, що буро-жовті квіти розпускаються до появи листя і з’являються вже в кінці березня. Їхні пухнасті голівки нагадують кульбабу.

Чому так називається? У листках рослини ніби відображені різні людські почуття: на дотик верхня частина листя холодна – мачуха, яка завжди холодна до дітей,  а знизу – завжди тепла, це мама – приязна та добра.

Мати-й-мачуха лікує від багатьох хворіб. Найперше – від застуди, кашлю, корисна при проблемах зі шлунком. Знайти квіти можна в північних та центральних районах України, у Карпатах: вздовж берегів річок та ставків, на болотах, у ярах.

 

МОРОЗНИК   (ЧЕМЕРНИК)

kvitnevi-farbi-sadu-09-1024x683-2974566Морозник — дуже витривала холодостійка вічнозелена рослина. Зелене глибоко-розсічене шкірясте листя залишається незмінним протягом усього року. Багато сортів морозника мають унікальне забарвлення — темні плями «напилення» або навіть практично чорні пелюстки темно-сливового кольору. Їх морозник, квіти, весна, рослини, природа, літо, первоцвітиоригінальне забарвлення приносить у природу легке вбрання містики. Але зустрічаються  морозники  лимонно-жовті, рубіново-червоні і чисто-білі.

Цвітіння морозника може тривати від двох тижнів до 1,5-2-х місяців.

Полюбляє рости на гірських схилах. Його можна вирощувати навіть в затінених сухих місцях, де практично нічого не росте. На одному місці без пересадки  може рости до 10 років.

Рослина дуже гарна, проте не варто саджати її у себе на дачі чи в садку.

 

НАРЦИС  ВУЗЬКОЛИСТИЙ

Найкрасивіші весняні квіти Батьківщини. Парки та ботанічні сади УкраїниНарцис вузьколистий – багаторічна трав’яниста рослина. Це квітка-легенда, дуже красива, ніжна, з тонким ароматом. Нарциси дуже стійкі квіти, які в зрізаному стані стоять 2-3 тижні.

В Україні це дуже рідкісна гірська квітка, занесена до Червоної книги. Популяція утворилася внаслідок витіснення сюди нарцису льодовиком, що наступав з гір і має реліктовий характер.

Весняні квіти  Долина нарцисів -  ­ унікальний ботанічний об’єкт, єдине місце у світі, де нарцис вузьколистий росте у природних умовах на висоті усього 180 метрів над рівнем моря. Це найвідоміше місце в Україні. Заповідна територія площею 256 га -  величезне поле, де навесні зацвітають тисячі прекрасних квітів. Долина знаходиться в заплаві річки Хустець, поруч з містом Хуст (Закарпатська область).

Нарцис – символ егоїзму, зарозумілості та байдужості. Існує легенда, що Нарцисом був самозакоханий юнак. Він щодня милувався своїм відображенням у воді. Вражений власною красою,  не міг відірватися від цього споглядання. Так і помер. І поки його сестри, ридаючи, готували Нарциса в останню путь, тіло прекрасного юнака зникло, а на Його місці виросла ніжна, сповнена печальної краси запашна квітка.

 

ПРИМУЛА  (або ПЕРВОЦВІТ)

Це лікарський первоцвіт. Полюбляє рости в лісах, чагарниках, на узліссях, луках та галявинах. Батьківщина цієї квітки – Китай. Її легко можна вирощувати на городі, сушити квіти та пити лікувальний чай. Гарно допомагає при бронхіті, грипі, астмі.

https://concom.com.ua/images/Vesennie_pervocveti_v_sadu_opisaniya_s_foto_s_nazvaniyami_59.jpgУ народі примулу полюбляють називати «баранці», «жовтуха» або «миколайчики». У нас вона найчастіше зустрічається жовтуватого або білого кольору. Проте примула – ще й декоративна рослина, яку продають у горщиках. У квіткових магазинах можна знайти яскраві кольори примули – червоні, рожеві, сині, фіолетові.

В Україні полюбляє рости у лісах Полісся, Житомирщини, на Вінниччині, також зустрічається у Харківській, Сумській та Полтавській області.

 

АНЕМОНА  ДІБРОВНА

C:\НАТАЛЯ\різне\Презентації\першоцвіти\Першоцвіти\первоцвіти\images (40).jpgАнемона дібровна - зимостійка багаторічна рослина, знаменує собою перехід від квітня до травня. Зворушливі білі квіти з численними яскраво-жовтими тичинками поширені в лісових регіонах, рідше трапляються в лісостепу. Квітки анемони закриваються на ніч перед дощем – це спосіб для захисту пилку від вологи.

kvitnevi-farbi-sadu-02-1024x768-3590891У культурі анемона дуже невибаглива рослина.  Добре росте на сонячних місцях, але мириться і з легкою півтінню. Легко відновлюється самосівом. Весняноквітучі види анемони відносяться до ефемероїдів, і наприкінці червня надземна частина рослини відмирає.

Анемона дібровна виявилася дуже чутливою на селекційні роботи рослиною. Сьогодні у продажу можна знайти анемони з червоними, рожевими, блакитними, ліловими, жовтими та навіть зеленими квітками.

 

 

http://agronomist.in.ua/wp-content/uploads/2014/01/34568-68.jpg.pagespeed.ce.jLnTxe1V1x.jpgРЯСТ  ВЕСНЯНИЙ

Я на інших геть не схожий

Кучерявий та пригожий.

Постелю під голе віття

Фіолетове суцвіття .

Ряст -  ранньовесняний медонос та декоративна багаторічна трав’яниста  рослина  заввишки  15—25 см. Листки  ніжні з надрізаними часточками. Квітки малі, фіолетові. Цвіте рано навесні, коли дерева ще безлисті. Для свого розвитку потребує багато світла.  Поширений  по всій Україні і є прикрасою парків, лісопарків та садів.

 Легенда розповідає: в одному лісі жила відьма. За ніч вона намотається на мітлі, а вдосвіта повертається до своєї лісової хатини, щоб заховатись від людських очей і відпочити. Лишень задрімає, а вже півень починає кукурікати і спати їй не дає. Розсердилась вона на півня та й перетворила його на квітку рясту, яка скидається своєю формою на голову півня.

Ряст масово збирають у букети, часто вириваючи разом з бульбами. Це призводить до її знищення.

Рослина дуже отруйна!!!

 

 

 

БІЛОЦВІТ  ВЕСНЯНИЙ

Житель Карпат, Розточчя,  Опілля. Своїми квітами  дещо схожий на підсніжник. Саме тому  з німецької  перекладається як великий підсніжник чи березневий келих. Флористи стверджують, що  призначення жовтих  вкраплень на пелюстках – показувати запилювачам  шлях до нектару.

https://www.uaua.world/wp-content/uploads/2019/02/collage_%D0%B1%D1%96%D0%BB%D0%BE%D1%86%D0%B2%D1%96%D1%82.jpgЦя ранньовесняна квітка з фіалковим ароматом людям відома ще з давніх-давен. Часто її зображення можна зустріти на родових гербах, поштових марках, що свідчить про велику пошану до неї. У Стрийському районі Львівської області дівчата тричі водили квіткою білоцвіту весняного по обличчю та промовляли: «Растику, растику, на тебе – роса, на мене – краса; на тебе – журба, на мене – радість; на тебе – старість, на мене – молодість».

А в наш час, у XXI ст., білоцвіт весняний опинився під загрозою зникнення, охороняється законом та занесений до Червоної книги України.

 

ТЮЛЬПАНИ

Хто не знає ці популярні квіти? Усі весняні букети збирають з цих первоцвітів. Чимало українців вважає, що це виключно голландська квітка. Але це не так. Наш рідний тюльпан зростає у степах Херсонщини, Миколаївщини, зустрічається в Кримських горах. Квітка занесена до Червоної книги України.

Тюльпан Шренка — ВікіпедіяТюльпани – одні з найгарніших квітів у світі. Отримали свою назву завдяки формі квітів,  від перського слова «delband», що означає тюрбан.

В 1600-х роках ці квіти були дорожчими, ніж будинки. Турки вважали тюльпан символом достатку й поблажливості. Час найбільшого розквіту Османської імперії часто називають «епохою тюльпанів».

C:\Users\User\Desktop\Все про Первоцвіти\Фото різні квітів\IMG-617de8283abfec9c1c13e05c54a6ba99-V.jpgНідерланди є найбільшим виробником і експортером тюльпанів. Існує 150 видів тюльпанів, а сортів -  3000. Нові сорти з’являються регулярно, але для повноцінного впровадження потрібно 20 років. Є їстівні тюльпани. Під час Другої світової війни їх часто вживали у їжу голландці. 

Символізм цих квітів дуже різноманітний. Червоні тюльпани представляють справжнє міцне кохання. Білі кажуть: «Прошу вибачення». Фіолетові – символізують королівську владу.

 

 

 

 

ГОРИЦВІТ  ВЕСНЯНИЙ

Горицвіт весняний (жовтоцвіт весняний, адоніс)  - одна із перших весняних квіток, поява якої знаменує пробудження природи. Багаторічна отруйна трав'яниста рослина родини жовтецевих висотою 10-40см. Квітки великі, до 5 см у діаметрі, правильні, одиничні, на верхівках стебел і гілок, пелюстки яскраво-жовті. Росте на схилах пагорбів.

C:\Users\User\Desktop\КОНКУРС ЛОЦЕНТУМ\Adonis_vernalis_01.jpgНародні назви пов'язані з яскравістю квітки та характером листя. Міжнародна латинська назва роду походить від імені міфічного юнака Адоніса, який відзначався надзвичайною красою. Видова назва у перекладі з латинської означає «весняний». Цвіте з ранньої весни до половини травня. Плодоносить у травні-червні, у північних районах — на місяць пізніше.

Горицвіт весняний   лікарська рослина, давній народний засіб лікування серцевих, легеневих та ниркових захворювань. Його використовують як заспокійливий та  болетамувальний засіб.

Горицвіт — декоративна рослина, але отруйна. Занесений до Червоної книги України.

 

КОНВАЛІЯ  ТРАВНЕВА

C:\НАТАЛЯ\різне\Презентації\першоцвіти\Першоцвіти\первоцвіти\завантаження (3).jpgЛілія долин, що квітне в травні, - так  перекладається  з латинської назва конвалії. Багаторічна рослина 20—25 см заввишки.  Квіти запашні, схожі на маленькі дзвіночки з приємним  духмяним ароматом. Плід — червона куляста ягода. Цвіте в квітні — травні. Росте у світлих лісах та чагарниках  по всій Україні.

Квіти конвалії – сировина для приготування ліків: її препарати вживають як заспокійливий засіб, при тахікардії, для порятунку від болю, хворобах очей.  Рослина популярна в народній медицині. Нею потрібно користуватись вміло, бо конвалія отруйна. Навіть бездумно кинутий букетик може спричинити отруєння, якщо його з’їсть домашня тварина.

Декоративна, ефіроолійна рослина, використовується  у парфумерії.

На Україні росте 1 вид конвалії – конвалія травнева.

 

ЧАСНИК ВЕДМЕЖИЙ, ЦИБУЛЯ ВЕДМЕЖА

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/73/B%C3%A4rlauch_Bl%C3%BCte.jpgЧасник ведмежий, цибу́ля ведме́жа багаторічна трав'яниста рослина родини цибулевих, відома також під народними назвами ди́кий часни́к, черемша́. Росте на більшій частині Європи. Рідкісний реліктовий вид, занесений до Червоної книги України.

Цибуля ведмежа –лісова рослина, не надто світлолюбна. Під час цвітіння утворює суцільний килим з безлічі білих Цибуля ведмежа - лук медвежий (фото)суцвіть. Молоді пагони та листки мають запах часнику. Цвіте в квітні-травні. Насіння достигає в травні-червні, після чого цибуля зразу відмирає. Перехреснозапильна рослина, поширенню насіння сприяють  мурашки. Широко використовується як їстівна рослина з добрим смаком. Цінна лікарська сировина, її фітонциди знищують гнильні та хвороботворні бактерії і найпростіших.

 

ФОРЗИЦІЯ  ЄВРОПЕЙСЬКА

Forsythia x intermediaФорзиція     рід листопадних чагарників та невеликих дерев родини Маслинові  висотою до 2 м, зрідка до 6 м, ширина кущів до 2 м., квітучих красивими жовтими квітами.

C:\Users\Андрій\Desktop\Цимбала Г.В\Фотомонтаж\Пори року\P3240229.JPGНаукова родова назва дана рослині на честь шотландського ботаніка Вільяма Форсайта — він привіз рослину з Китаю у Європу.
Листки супротивні, продовгувато-овальні, прості, по краю зубчаті. Довжиною 5-7 см, світло-зеленого кольору. Квіти золотисті, з короткими пелюстками, зібрані у пазушні пониклі китиці. Плід — яйцевидна коробочка.
      Форзиція росте швидко та не дуже вибаглива до ґрунтів, світлолюбна, теплолюбна.
      Використовують у садах та парках як декоративну рослину. Декоративні якості виражаються під час квітнення та з кольоровим листям восени. Поширена по усій Україні.

Листопадний,  світло-  та теплолюбний декоративний чагарник висотою до 2 м. Росте швидко, не  вибагливий до ґрунтів.  

Використовують у садах та парках як декоративну рослину. Поширена по усій Україні.

 

МАРГАРИТКА (СТОКРОТКА)

Милу та невибагливу квітку «маргаритка» величають з грецької– «перлина». А ще називають «око дня» за те, що розкривається зі сходом сонця.

C:\Users\User\Desktop\першоц\cvety-margaritki-polevye.jpgМаргаритки (Стокротки) – представляють рід багаторічників родини Складноцвітих, піддаються самопосіву. Листя і бутони добре переживають зиму під снігом. Це – дрібні трав’янисті рослини з коротким кореневищем, лопатчастим прикореневим листям, безлистим стеблом, на якому утворюється одна головка. Невибагливі, дивовижні красуні.

Легенда розповідає, що маргаритки з’явилися там, де ступала нога Діви Марії. Отримавши благу звістку від архангела Гавриїла, Марія вирішила розповісти цю новину своїй родичці. Там, де її нога торкалася землі, з’являлися маленькі білі квіти. Ніжні пелюстки маргаритки означали славу Божу, а жовті серцевини – вогонь, що палав у серці Марії.

Завдяки селекціонерам  виведені нові декоративні сорти маргаритки однорічної та багаторічної.

Маргаритка багаторічна стала окрасою клумб, балконів, лоджій.  Це красиві рослини висотою 10–30 см з суцвіттями різних відтінків: білого, рожевого або червоного.

 

ФІАЛКА  ЛІСОВА

Фіа́лка лісова́   багаторічна, морозостійка, здатна переносити морози до —15 °C, рослина із родини фіалкових. Зростає у трав'яному покриві тінистих лісів,  напівзатінку.  

20130413Duftveilchen Hockenheim1.jpgФіалка лісова — тінелюбний і вологолюбний вид.  Віддає перевагу помірно родючим глинистим ґрунтам з  домішкою гумусу.

Квітне у різних частинах ареалу з кінця березня по червень включно. Іноді спостерігають повторне цвітіння у серпні—вересні. Запилення виконують переважно бджоли.  Розмножується насінням. У розповсюдженні насіння велику роль відіграють мурахи.

Декоративна рослина, яку використовують як їстівну та лікарську. У народній медицині траву цієї рослини застосовують для лікування хвороб дихальних шляхів.

 

 

 

ГУСЯЧА ЦИБУЛЬКА (ЗІРОЧКИ ЖОВТІ)

Гусяча цибулька жовта  – найменша рослина в сімействі лілейних. Це

багаторічна цибулинна рослина,  що налічує близько 70 видів: гіганти серед них ледь досягають висоти 40 см, а є й види заввишки 3 см. Всі вони – ранньовесняні ефемероїди: цвітіння триває близько місяця, після чого і весняні квіти, і листя відмирають та ховаються під землею до наступної весни.

Весняні квіти гусячої цибулькиВ одиночній, яйцевидній цибулині (до 10 мм в поперечнику) ще з осені закладаються квітки. Ранньою весною з'являється одиночний довгий вузький прикореневий листок і стебло (10 - 30 см заввишки), на верхівці якого зібрані квіти. В одному зонтикоподібному суцвітті може бути до 7 світло-жовтих квіток, без запаху, але з нектаром, що приваблює запилювачів. Під суцвіттям – пара вузького приквіткового листя.

Поширення: Євразія, та Північній Африка: від лісотундри і високогірних льодовиків до напівпустель.

 

 

Бережіть красу природи, весняні усмішки рідної землі!

 

Квітка у вазі – полянка, яка приречена на загибель!

 

Первоцвіти - трепетно-ніжне творіння природи, що вабить своєю витонченою красою,  вишуканим ароматом та  приносять величезну втіху для душі. Прогулянка до весняного лісу – це просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів. Нестримність і бездушність байдужих людей спустошує неповторну  цінність природи. Якщо не зупинитись вчасно, то прийде час і ми не зможемо милуватися красою весняного лісу та карнавалом квітів відкритих оазисів. Як тут не згадати слова Ромена Ролона: « Потрібні століття, щоб відновити те, що зруйнував день».

За даними екологів, щорічно у період березня та квітня в Україні знищується до 20 мільйонів цих квіток, занесених до Червоної книги. Перші вісники весни, що дарують нам радість, опинились на межі зникнення. І це все наслідки недбалого ставлення людини до природи, адже дуже багато охочих намагаються весняні квіти перетворити у засіб заробітку.

Хтось захотів навесні купити букетик, а хтось й цілу галявину зрізати, щоб скласти десятки цих букетиків.  І ті й інші поводяться негоже, бо одні безжально знищують природу заради наживи, другі підтримують їх у цьому, купуючи полонені квіти. Задоволення нетривале, бо недовге життя у зрізаних квітів. Букетик викидають, і в серці навіть не ворухнеться жаль до знівеченої природи.

1_collage_brakiНі, не куплю.

Сльози незримі серце печуть…

Якесь несумісне поняття: гроші і квіти…

Квіти – це сонце. А сонце хіба продають?!

Яке несумісне поняття: квіти і гроші!

Хто міг додуматись сонцем, життям торгувать?

 

Щороку перші вісники весни стають жертвами «людської любові». Закликаємо Вас не обкрадати себе красою природи.

Пам’ятайте!

  • Купуючи ці красиві квіти, ви підштовхуєте браконьєрів до ще більш масштабного збору в наступні роки
  • Зривання весняних квітів забирає шанс у майбутніх поколінь бачити їх у живій природі
  • Замість букета, який зав’яне за кілька днів – даруйте емоції від побаченої краси природи
  • Подорожуйте до тих місць, які весною перетворюються у квіткову казку
  • Не завдавайте рослинам болю! Зробіть кілька фотографій первоцвітів, відчуйте їх ніжність і красу!
  • Людина не руйнівник, а творець  і захисник природних цінностей
  • Первоцвіти знаходяться  у Червоній книзі України
  • Ці  чарівні та цілющі рослини потребують вашого захисту.

 

Хай перші  квіти тішать око, серце і душу всіх,

хто  прийде до лісу!

Збережімо первоцвіти,

аби не довелося милуватися ними зі сторінок Червоної книги !

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Цимбала Галина
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
1006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку