Презентація "Стрес та як з ним боротися"

Про матеріал
Навчальний проєкт до розділу 6 «Біологічні основи здорового способу життя». Тема проєкту виникла під час вивчення розділу , як реакція на війну. Її актуальність та необхідність визначають саме життя та час. Так, ми переживаємо в соєму житті війну вперше, тому досвід набуваємо саме сьогодні. Метою проєкту стало зібір рекомендацій по відновленню психічного та фізіологічного стану під час стресу, їх узагальнення та створення власних рекомендацій. Дозвіл організму діяти індивідуально та шукати власні сили протидії стресу. Піготовка проєкту, його захист - стали частковим відновленням психологічної стійкості, шляхом вивільненя ємоцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стрес та як з ним боротися. Презентацію підготувала учениця 11-Б класу Білоконна Діана. Вчитель; Давиденко Наталія2022 рік

Номер слайду 2

Що таке стрес. Стрес — психічна напруженість (психологічний стан), яка сформувалася в умовах надзвичайної ситуації, труднощі або неможливості досягнення важливих для особистості мети, завдань. У психології стрес визначається як динамічне адаптивне відношення між можливостями людини і вимогами ситуації, що характеризується психічним або фізичним дисбалансом. Простіше кажучи, стрес — це реакція організму на складну ситуацію. Коли баланс між вимогами ситуації та нашими здібностями порушується, організм змушений адаптуватися до певних стресових факторів. Тому ми завжди говоримо про стрес, коли відчуваємо фізичний або психічний дискомфорт через певні обставини.

Номер слайду 3

Рівні стресу. Незалежно від того, чи є джерело стресу фізичним або психічним, в організмі відбуваються зміни, які можна розділити на три рівні:соматичні показники: тахікардія, розширення зіниць, чергування відчуття жару і холоду, сплутаність думок;психологічні показники: нервозність, запальність, недовірливість, почуття небезпеки, депресія, пригніченість;поведінкові показники: погіршення або повна втрата апетиту, дратівливість, що чергується плачем, безсоння, панічні атаки, зниження працездатності.

Номер слайду 4

Хронічний стрес. Короткочасний стан напруженості не є чимось незвичайним і, як уже згадувалося, може активізувати і сприяти досягненню кращого результату в будь-якої діяльності. Однак тривалий стрес означає цілу низку ускладнень і негативних наслідків для здоров'я. Хронічний стрес нерідко є причиною розвитку таких соматичних захворювань, як:гіпертонія;хвороби серця і системи кровообігу;діабет;хронічні розлади травлення;дерматологічні проблеми. Надмірний стрес впливає і на роботу репродуктивної системи. Нерідко жінки, будучи в тривалому, хронічному стресі, не можуть завагітніти, відзначають порушення менструального циклу і зменшення статевого потягу.

Номер слайду 5

Щоденний стрес та реакції на нього. Нервове напруженість — звичайне явище в сучасному світі. Постійний поспіх, надлишок обов'язків, стрес на роботі, почуття самотності, неминучі трагедії, особисті проблеми  — все це викликає негативні емоції і робить нас вразливішими в повсякденному житті. У кожної людини різний рівень стійкості до стресу, і те, що для одних є викликом, що спонукає до дії, для інших може бути нерозв'язною проблемою. Однак можна навчитися певних реакцій і поведінки, щоб більш об'єктивно оцінювати труднощі і мінімізувати напруженість.

Номер слайду 6

Які ознаки негативного впливу стресу на організм. Для того, щоб вчасно виявити негативний вплив стресу на організм потрібно «прислухатися» до власного тіла і звернути увагу на прояв таких симптомів як: Втрата волосся;Постійні захворювання;Запаморочення;Відчуття сухості в роті;Порушення сну;Різкі емоційні зміни;Біль в м’язах та кінцівках;Розлади травлення;Слабкість тощо.

Номер слайду 7

Збільшення стресостійкостіЗдоровий спосіб життя. Складається в основному з правильної збалансованої дієти, що містить всі необхідні поживні речовини та вітаміни. Сюди ж фахівці зараховують хороший сон, збалансоване співвідношення між роботою і відпочинком, а також фізичну активність. Харчові добавки від стресу. У деяких випадках психотерапевти можуть рекомендувати приймання харчових добавок, що містять так звані рослинні адаптогени. Такі речовини дозволяють домогтися більшої стійкості до стресових ситуацій і мінімізувати наслідки нервової напруженості. Вживайте вітамін Е. Він підвищує імунітет і стійкість до стресу. До речі, цей вітамін у натуральному вигляді міститься в картоплі, сої, кукурудзі, моркві, ожині і волоських горіхах.

Номер слайду 8

Боротьба зі стресом. Усуньте тригери. Це найважливіша порада. З’ясуйте, які найбільші причини стресу у вашому житті. Спробуйте виключити їх зі свого життя або принаймні зменшити їх. Якщо ви не можете визначити основні причини свого стресу, спробуйте вести щоденник стресу. Зверніть увагу на те, коли ви відчуваєте найбільше занепокоєння. А вже потім знайдіть способи усунути або зменшити ці тригери. Боріться зі стресом, адже він може переростати в депресію. І тоді вже лікарі можуть рекомендувати прийом спеціальних препаратів. Намагайтеся бути спокійними. Зрозумійте, що не можете робити все ідеально, як би ви не старалися. Ви також не можете контролювати все у своєму житті. Тому зробіть собі послугу та перестаньте думати, що ви можете зробити дуже багато. І не забувайте зберігати почуття гумору. Сміх дуже допомагає розслабитися.

Номер слайду 9

Боротьба зі стресом. Регулярно виконуйте фізичні вправи. Займайтеся спортом або танцями. Біг на довгі дистанції чи навіть ходіння пішки змушують мозок виділяти фактор росту нервів. Він допомагає нейронам та сітківці ока виживати. Людям старшого віку краще танцювати, ніж бігати, якщо мова йде про здоров’я мозку. Розслабте м’язи. Коли ви відчуваєте стрес, ваші м’язи напружуються. Ви можете допомогти розслабити їх самостійно за допомогою розтягування, масажу, гарячої ванни або повноцінного сну.

Номер слайду 10

БОРОТЬБА ЗІ СТРЕСОМПрибирайте чи працюйте в саду. Ненависне прибирання може стати в пригоді, якщо мова йде про подолання стресової ситуації. Поки ми прибираємо, слід думати про саму роботу, те, як все впорядковується і кращає. Так ми відволікаємося і робимо щось конструктивне. Перебування на природі. Хоча б 20 хвилин прогулянки на день знижує рівень кортизолу. В Британії навіть прописують спостереження за птахами як терапевтичний засіб при гіпертензії, хворобах серця і стресі.

Номер слайду 11

Боротьба зі стресом. Глибоко дихайте. Зупинка та кілька глибоких вдихів можуть відразу зняти тиск. Ви здивуєтеся, наскільки краще ви почуваєтесь, як тільки впораєтеся з цим. Просто виконайте ці 5 кроків: Сядьте в зручну позу, поклавши руки на коліна, а ноги – на підлогу. Або ляжте. Закрийте очі. Уявіть себе в спокійному місці. Це може бути пляж, красиве трав’яне поле або будь-яке місце, де ви відчуваєте спокій. Повільно робіть глибокі вдихи і видихи. Робіть це від 5 до 10 хвилин за раз.

Номер слайду 12

БОРОТЬБА ЗІ СТРЕСОМЗробіть перерву, заплануйте відпочинок. Заплануйте собі речі, які дадуть вам змогу відпочити від стресу, отримати задоволення. Отримайте заспокоєння від йоги, медитації, молитви, слухання улюбленої музики, проведення часу на природі. Знайдіть час для хобі. Вам потрібно виділити час на те, щоб робити те, що вам подобається. Намагайтеся це робити кожного дня. Це не повинно забирати багато часу – навіть 15–20 хвилин підійдуть. До розслаблюючих хобі належать такі речі, як: читання, в’язання спицями, фільм, кросворд, гра в карти та настільні ігри.

Номер слайду 13

БОРОТЬБА ЗІ СТРЕСОМУповільніть темп свого життя. Сучасне життя настільки насичене. Іноді нам просто потрібно сповільнитися та розслабитися. Подивіться на своє життя і спробуйте, наприклад: Налаштуйте годинник на 5–10 хвилин уперед. Таким чином ви отримаєте запас часу та уникнете стресу від запізнення. Розбивайте великі роботи на менші. Наприклад, не намагайтеся відповісти на всі 100 електронних листів, якщо вам не потрібно. Просто дайте відповідь на кілька з них.

Номер слайду 14

БОРОТЬБА ЗІ СТРЕСОМВеселіть себе, коли відчуваєте, що запас вашої сили і енергії вичерпується. Для цього потрібно подумати про те, що може вас розвеселити або ж змусить усміхнутися. Ви можете переглянути веселі відео або ж увімкнути динамічну музику і почати під неї рухатися. Це допоможе відволіктися від проблем, відновити власні сили і поліпшить працездатність. Усміхайтеся, навіть якщо вам не сильно хочеться. У відповідь на вашу усмішку організм продукуватиме бажані гормо­ни радості. Навчіться сприймати проблеми такими якими вони є, не перебільшуючи їхнього значення й не додаючи зайвого. Не заповнюйте прогалини в інформації і фактах власними фантазіями.

Номер слайду 15

БОРОТЬБА ЗІ СТРЕСОМПрийміть стрес, адже навіть негативні події та стани можуть вас чогось навчити. Запитайте себе: «Що пішло не так? Що можна змінити? Від чого можна позбутися?». Подумайте над тим, чого вам не вистачає для щастя. Уважніше прислухайтеся до себе і нарешті втілюйте свої мрії в життя, можливо варто змінити коло спілкування чи відпустити того, хто не приносить вам бажаного спокою та щастя. Зберіть «коробку швидкої допомоги». Знайдіть речі, які приносять вам задоволення чи заспокоюють і помістіть їх в красиву коробку. Оскільки під впливом стресу дуже важко сконцентрувати думки і зосередитися, то варто заздалегідь попіклуватися про «антистрес».

Номер слайду 16

БОРОТЬБА ЗІ СТРЕСОМ Не згущуйте хмари. Люди, схильні до стресових реакцій, будь-яку проблему роздувають до масштабів всесвітньої катастрофи. На­справді жахливі обставини в нашому житті трапляються нечасто. Тому викиньте з голови надумані проблеми, а також ті, які ви не взмозі вирішити. Навчіться керувати своїми емоціями. Наш мозок викидає гор­мони стресу на будь-які подразники, що загрожують нашому спокою. При цьому йому зовсім байдуже, реальні вони або вигадані. Вирватися зі стресового кола допоможе найпростіша йогівська вправа. Цього цілком достатньо, щоб повноцінно відпочити, збагатити мозок киснем і зас­покоїтись.

Номер слайду 17

БОРОТЬБА ЗІ СТРЕСОМНе видавайте себе за бідну ягничку. Перше, що рекомендують зробити психологи, коли в черговий раз захочеться розвинути з дріб'яз­кової проблеми маленьку трагедію, слід знайти людину, якій би жило­ся набагато гірше, і допомогти їй. Не забувайте хвалити себе щоразу, коли вам удається впора­тися із хвилюванням. Наприклад, купіть собі що-небудь у подару­нок. Причому робити це потрібно не стільки заради себе, скільки за­ради свого мозку. Ваша сіра речовина теж має потребу в подяці за відмінно виконану роботу.

Номер слайду 18

БОРОТЬБА ЗІ СТРЕСОМВикористовуйте агресивну енергію в мирних цілях. Візьміть на озброєння японський спосіб боротьби зі стресами. Коли японець відчуває роздратування, він щосили б'є опудало свого шефа. А якщо у вас під рукою ляльки не виявилося, напишіть лайливий лист. І з усією кровожерливістю, на яку ви здатні, спаліть його, розірвіть у жмути... (Можете уявляти, начебто те саме робите з адресатом.) Психологи помітили, що ненормативна лексика разом з різкими жестами теж доб­ре виводить негативні емоції.

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
4119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку