Посібник "Цитати, фрази, афоризми"

Про матеріал

Посібник дає уявлення про походження та сучасне значення деяких крилатих висловів, до нього входить скарбничка латинських афоризмів, підбірка мудрих думок відомих особистостей та практикум. Він знадобиться при підготовці до олімпіад з історії.

Перегляд файлу

Шаповал М. В.

 

Цитати,фрази,афоризми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Походження та сучасне значення деяких крилатих висловів

 

Авгійові стайні

 Вперше згадуються старогрецьким істориком Діодором Сіцілійським (І ст. до н. е.), який викладає міф про Авгія - царя Еліди, сина бога сонця Геліоса. Авгій мав кілька тисяч голів худоби, стійла якої не чистилися протягом З0 років. Геракл, перепинивши течію річки Алфей, спрямував її на стайні, що були очищені в такий спосіб за один день. Це був сьомий подвиг Геракла.

 У переносному значенні вираз стали вживати ще античні письменники (Сенека, Лукіан та ін.), характеризуючи безладдя, запущені справи.

Аннібалова клятва

 Римський історик Полібій (II ст. до н. е.) розповідає, що коли майбутньому карфагенському полководцеві Аннібалу (Ганнібалу, 247-183 до н. е.) сповнилося 10 років, батько примусив його поклястися завжди бути непримиренним ворогом Риму. Аннібал додержав клятви. Не раз він завдавав римському війську тяжких поразок. Зазнавши розгрому і переконавшись у неможливості продовжувати боротьбу. Аннібал покінчив життя самогубством.

 У переносному значенні - тверда рішимість боротися до кінця.

Біла ворона 

 Вислів із 7-ї сатири староримсько-го поета І-II ст, н. е. Ювенала:

Царства дає він [випадок] рабам, полоненим - тріумфи,

Тільки щасливців таких менше, ніж білих ворон.

 Білі ворони - альбіноси - надзвичайно рідко зустрічаються в природі, тому й виникло таке порівняння.

 У наш час вираз "біла ворона" означає не тільки незвичайну людину, але й рідкісне явище.

Буря в склянці води

 Вираз належить французькому письменникові і філософу Ш.-Л. Монтеск'є (1689-1755). Цими словами він характеризував політичні події в карликовій   республиці   Сан-Маріно. Подібні вирази ("буря в ложці", "гроза з корита") зустрічаються і в античних авторів (Афіней, Ціцерон).

 Значення цього вислову: велике хвилювання з незначного приводу, дрібні події, які штучно роздуваються.

Від великого до смішного один крок

 Першоджерелом цього виразу є слова французького письменника Ж,-Ф. Мармонтеля (1723-1799): "Взагалі усе смішне стикається з великим" (Твори, т. V, 1787).

 Цю фразу часто повторював Наполеон під час втечі з Росії в грудні 1812 р. французькому послу у Варшаві де Прадту, про що останній згадує у своїй книзі "Історія посольства у Велике герцогство Варшавське" (1816). Біограф Наполеона де Ремюза в своїх мемуарах свідчить, що фразу цю Наполеон промовляв і раніше.

Все своє ношу з собою 

Вираз виникло з давньогрецького перекази. Коли перський цар Кір зайняв місто Прієну в Іонії, жителі покинули його, несучи з собою найцінніше з свого майна. Лише Біант, один із «семи мудреців», уродженець Пріени, пішов з порожніми руками. У відповідь на здивовані запитання своїх співгромадян він відповів, маючи на увазі духовні цінності: «Все своє ношу з собою». Це вираз часто вживається в латинській формулюванні, що належить Цицерону: Omnia mea mecum porto.

Вогнем і мечем

 Вираз походить від афоризму, приписуваного старогрецькому лікареві Гіппократу (460-370 до н. е.):

"Чого не лікують ліки, те виліковує залізо, чого не лікує залізо, те виліковує вогонь".

 Пізніше (у римських поетів І ст. до н. е.) вислів набув переносного значення: знищувати ворога зброєю і пожежами.

 Зараз він означає, безжалісно знищувати що-небудь, застосовуючи крайні міри насильства.

 Ці слова були гаслом польської шляхти; часто використовуються для її характеристики.

Гарматне м'ясо

 Найбільш раннім літературним джере'лом, в якому зустрічається цей вислів, є політичний памфлет французького письменника Шатобріана (1768-1848) "Про Бонапарта і Бурбонів", опублікований після вступу союзницьких військ у Париж в 1814 р. Закликаючи до реставрації династії Бурбонів, Шатобріан детально спиняється на темних сторонах наполеонівського режиму. Він твердить, що при Наполеоні призови на військову службу були винятково жорстокими. "Презирство до людського життя і до Франції, - пише він, - досягло такого ступеня, що новобранців називали сировиною і гарматним м'ясом".

 Вираз   цей,   характеризуючи цинічне ставлення до цінності людського життя взагалі, вживається головним чином у значенні: солдатська маса, яку посилає на смерть експлуататорська влада.

Гроші не пахнуть

 Першоджерелом цього вислову є розмова римського імператора (69-79 н. е.) Веспасіана з сином Тітом з приводу запровадження податку на міські вбиральні. Коли Тіт почав дорікати батькові за це, Веспасіан підніс до його носа перші гроші, що надійшли від податку, і спитав, чи ж пахнуть вони. Тіт відповів заперечно, і Веспасіан вигукнув: "А вони ж - від сечі!". Пізніше вислів "Гроші не пахнуть" використав у XIV сатирі староримський поет Ювенал (І-II ст. н. е.).

Дядечко Сем

 Жартівлива, іронічна назва США. Існує пояснення, що назва ця походить від прізвиська одного з жителів Нью-Йорка, Семюела Вільсона, який в кінці XVIII ст. переселився у м. Трой на ріці Гудзон. Місцеві жителі звали його "дядечко Сем" (або інакше "Сам"). Під час другої англо-американської війни (1812-1814) Вільсон, що користувався великою популярністю, займав посаду інспектора провіантів у органах постачання армії. На ящиках з продуктами, які відправлялись у діючу армію, Вільсон ставив літери "US.", тобто Unated  States - Сполучені Штати. Американці розшифровували ці літери як uncle Sam - "дядечко Сем".

Жовта преса

  У 1895 р. американський художник-графік Річард Ауткоулт (Richard Outcault) помістив у ряді номерів нью-йоркської газети «Світ» серію фривольних малюнків з гумористичним текстом; серед малюнків був зображений дитина у жовтій сорочці, якому приписувалися різні кумедні висловлювання. Незабаром інша газета - «New York Journal» - почала друкувати серію аналогічних малюнків. Між цими двома газетами виникла суперечка через права першості на «жовтого хлопчика». У 1896 р. Ервін Уордмен, редактор «Нью-Йорк Прес», надрукував у своєму журналі статтю, в якій презирливо назвав обидві конкурували газети «жовтою пресою». З тих пір вислів став крилатим.

Золота молодь

 Так називали паризьку контрреволюційну молодь, що групувалась після 9 Термідора (1794) навколо Фрерона (1754-1802),  одного з  вождів термідоріанської реакції. Очолювана фрероном "золота молодь" переслідувала останніх монтаньярів. Назва виникла в якобінських колах. Потім вона була забута, але після 1824 р., завдяки історичним працям Міньє, Тьєра, Тібодо і Прюдомма, політичний смисл цього виразу втратився.

 Тепер так називають багату молодь, що розтринькує гроші, марнує життя.

Мовчання - знак згоди 

Вираз римського папи (1294-1303) Боніфація VIII в одному з його послань, які увійшли до канонічного права (звід постанов церковної влади). Вираз це сходить до Софокла (496-406 рр. до н.е..), У трагедії якого «Трахінянкі» сказано: «? Хіба ти не розумієш, що мовчанням ти погоджуєшся з обвинувачем»

Папір усе терпить (папір не червоніє) 

Вираз сходить до римського письменнику і оратору Цицерону (106 - 43 рр. до н.е..); У його листах «До друзів» зустрічається вислів: «Epistola без erubescit» - «Письмо не червоніє», тобто письмово можна висловлювати такі думки , які соромляться висловити усно.

Перейти Рубікон

 В оповіданнях Плутарха, Светонія та інших античних авторів зазначається, що в 49 р. до н. е. Юлій Цезар, порушивши заборону римського сенату, перейшов зі своїми військами річку Рубікон, що відокремлювала Умбрію від Північної Італії, Після цього почалася громадянська війна, в ході якої Цезар оволодів Римом.

 У переносному значенні: зробити безповоротний крок, рішучий вчинок.

Після дощика в четвер

У київській Русі  шанували серед своїх богів головного бога - бога грому і блискавки Перуна. Йому був присвячений один із днів тижня - четвер (цікаво, що і у стародавніх римлян четвер був також присвячений латинської Перуну - Юпітеру). Перуну підносили моління про дощ у посуху. Вважалося, що він повинен особливо охоче виконувати прохання в «свій день» - четвер. А так як ці благання часто залишалися марними, то приказка «Після дощика в четвер» стала застосовуватися до всього, що невідомо коли виповниться.

Спалити кораблі

 Вислів походить з книги старогрецького письменника Плутарха (44-126 н. е.) "Про доброчесність жінок", де розповідається про те, що троянки після падіння Трої відрізали шлях відступу своїм чоловікам, спаливши їхні кораблі.

 У переносному значенні - рішуче порвати з минулим, стати на новий шлях.

 

Скарбничка латинських висловів

Amicus certus in re incerta cernitur — «Справжній друг виявляється в біді» (Ціцерон)

Aut nunc, aut numquam — Тепер або ніколи

Aut omnia, aut nihil — Або все або нічого

Citius, altius, fortius — Швидше, вище, сильніше

Cogito ergo sum — я мислю, отже я існую (Рене Декарт)

Cognosce te ipsum — пізнай самого себе

Consuetudo est altera natura — звичка друга натура

Contra spem spero — без надії сподіваюсь

Cujusvis hominis est errare; nullius, nisi insipientis in errore perseverare — Кожній людині властиво помилятися, але тільки дурневі властиво упиратися в помилці (Цицерон)

Divide et impera — розділяй і владарюй

Docendo discimus — навчаючи вчимося

Dura lex sed lex — закон жорстокий, але він закон

Е fructu arbor cognoscitur — за плодом пізнається дерево

Edimus, ut vivamus, non vivimus, ut edamus — їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти

Errare humanum est — людині властиво помилятися

Feci quod potui, faciant meliora potentes — я зробив, що міг, хай інші зроблять краще.( Парафраза формули, якою римські консули закінчували свою звітну промову, передаючи повноваження наступникові. Так підписували свої картини художники епохи Відродження).

Homo homini lupus est — людина людині вовк

Homo locum ornat, non hominem locus — Людина прикрашає місце, а не місце людину

In vino veritas in aqua sanitas — Істина у вині, здоров'я у воді

Clavus clavo pellĭtur. – клин клином вибивають.

Memento mori — пам'ятай про смерть

Nosce te ipsum — Пізнай самого себе

O sancta simplicitas — о, свята простота!

O tempora, o mores! — О, часи, о, звичаї!

Pecunia non olet — Гроші не пахнуть

Per aspera ad astra — Через терни до зірок!

perpetuum mobile — вічний двигун

Post scriptum — дописка до листа

Ruthenorum me esse et libenter profiteor — Я з українців, про що кажу охоче і з гордістю (Станіслав Оріховський)

si vis pacem, para bellum — якщо хочеш миру, готуйся до війни

Tabula rasa — чиста дошка

Terra incognita — невідома земля

Tertium non datur. – третього не дається.

Ubi Concordia, ibi Victoria — де згода, там і перемога

Veni vidi vici — прийшов, побачив, переміг

Vivere militare est;— жити- значить боротися

Quaerĭte et inveniētis. – шукайте і знайдете.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Афоризми відомих особистостей

 

Григорій Сковорода

•Не все те отрута, що неприємне на смак.

• Добрий розум, робить легким будь-який спосіб життя.

• Бери вершину і матимеш середину.

• З усіх утрат втрата часу найтяжча.

•Більше думай і тоді вирішуй.

 •Скільки зла таїться всередині за гарною подобою: гадюка ховається в траві.

 •Уподібнюйся пальмі: чим міцніше її стискає скеля, тим швидше і прекрасніше здіймається вона догори.

•Одне мені тільки близьке, вигукну я: о школо, о книги!

 •Немає нічого небезпечнішого за підступного ворога, але немає нічого отруйнішого від удаваного друга.

•Тоді лише пізнається цінність часу, коли він втрачений.

• Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимуся ніколи ні в чому не шкодити.

 •Демон проти демона не свідчить, вовк вовчого м'яса не їсть.

Без ядра горіх ніщо, так само як і людина без серця.

•Краще голий та правдивий, ніж багатий та беззаконний.

•Коли риба спіймана, вона вже не потребує принади.

• Не все те недійсне, що недосяжне дитячому розумові.

• Тінь яблуні не заважає.

Бенджамін Франклін

•Велику імперію, як і великий пиріг, найлегше об'їдати з країв.

•Заткнути пельку дурневі — нечемно, але дозволити йому продовжувати — просто жорстоко.

•Землероб, що стоїть на власних ногах, набагато вищий від джентльмена на колінах.

•Маленьких ворогів не буває.

•Ми називаємо їх дикунами тому, що їхні звичаї відрізняються від наших, які ми вважаємо вершиною ввічливості; вони думають те саме про наші звичаї.

 •Ніколи не очікуй біди й не переживай про те, чого, можливо, ніколи й не буде. Тримайся якнайближче до сонячного світла.

•У ріках і поганих урядах зверху плаває найлегше.

•Хто пожертвував свободою заради безпеки, не заслуговує ні на свободу, ні на безпеку.

•Щоб бути задоволеним своїм становищем, треба порівняти його з гіршим становищем.

•Якщо хочеш міцно спати, візьми зі собою до ліжка чисту совість.

•Якщо хочеш продовжити своє життя, вкороти свої трапези.

•Хто стверджує, що гроші можуть зробити все, імовірно сам може зробити все заради грошей.

•Майстер шукати виправдання рідко буває майстром у чому-небудь ще.

•Лінь робить всяку справу важкою.

•Відсутні завжди винуваті.

•Бачити легко, важко передбачити.

•Що почалося гнівом, кінчається соромом.

•Велика людина звичайно губить себе сама.

•Час –це гроші

.Наполеон

Сила ніколи не буває смішною.

Від розуму до розуму набагато далі, ніж вважають.

Зупинитися можна при підйомі, але не при падінні.

Будіть мене тільки, якщо прийдуть погані новини;

а якщо хороші - у жодному випадку.

Чоловік, що допускає, щоб ним  попихала жінка,

- Не чоловік і не жінка, а просто ніщо.

Слава зношується.

Хто не вміє говорити, кар'єри не зробить.

Хто вміє лестити, вміє і обмовляти.

У Росії немає доріг - тільки напрямки.

Тільки правда образлива.

Красива жінка подобається очам, а добра серцю;

одна буває прекрасною річчю, а інша скарбом.

Спочатку треба вплутатися в серйозний бій, а там вже видно буде.

Від великого до смішного один крок.

Неможливість - слово зі словника дурнів.

Удача слід за великою людиною.

Народ, який не хоче годувати свою армію,

незабаром буде змушений годувати чужу.

Природою шлюб не передбачений.

Вождь подібний торговцю,

вклав свої кошти і очікує прибутку.

Перемога буває на боці великих батальйонів.

Якщо ви хочете швидко розігнати натовп,то розстріляйте перші п'ять сотень;інші розбіжаться самі.

Коли про монарха кажуть, що він добрий,

значить, він ні до біса не годиться!

 

Бісмарк

Революцію підготовляють генії, здійснюють фанатики, плодами користуються негідники.

 • Політика – це мистецтво пристосовуватися до обставин і отримувати користь із всього, навіть із того, що є небезпечним.

 • Політика – це мистецтво можливого.

 • Політика – не точна наука.

 • Свобода – це розкіш, яку не кожен може собі дозволити.

 • Бережись завжди будувати повітряні замки, тому що хоч вони найлегше від усіх інших зводяться, але найважче всього руйнуються.

 • Вчись так, неначе ти маєш жити вічно, живи так, неначе ти маєш померти завтра.

 • Єдиною здоровою основою великої держави є державний егоїзм, а не романтика, і не є гідним держави боротися за справу, що не торкається її власного інтересу.

 • Ніколи стільки не брешуть, як під час війни, після полювання і до виборів.

 • Навіть переможна війна – це зло, яке повинно бути попереджене мудрістю народів.

 • Горе тому державному діячу, який не спромігся знайти такий привід для війни, який і після війни ще збереже своє значення.

 • За будь-яку задану справу повинна відповідати лише одна людина.

 • На дипломатичній мові приєднатися в принципі – просто коректний спосіб відмови.

 • Всі ми – народ, і уряд – також.

 • Росіяни довго запрягають, але швидко їдуть.

 • Угоди з Росією не варті того паперу, на якому написанні.

 • Ніколи нічого не замислюйте проти Росії, тому що на кожну вашу хитрість вона відповість своєю непередбачуваною тупістю.

 • Тупість – дар Божий, але не варто ним зловживати.

 • Соціалістичний устрій – це дуже гарний устрій для експериментів держави, якої не шкода.

 • Варто лише посадити Німеччину в сідло, а вже поскакати вона зуміє.

 • Уряд не має права бути нерішучим. Раз вибравши шлях, він повинен, не озираючись направо і наліво, йти до кінця.

 • З поганими законами і хорошими чиновниками цілком можливо керувати країною. Але якщо чиновники погані, не допоможуть і самі найкращі закони.

 • Репліка: “В принципі я згідний” – означає, що ви зовсім на бажаєте цього допустити.

 • Хто контролює Україну – контролює Європу, хто контролює Європу – керує всім світом.

 • Із джентльменом я завжди буду наполовину більшим джентльменом, із негідником – наполовину більшим негідником.

Черчілль

•Війна - це гра, в якій треба грати з посмішкою

•Вродженою вадою капіталізму є нерівномірний розподіл благ, вроджена принада соціалізму - рівний розподіл жебрацтва

 •Більшовики самі собі створюють труднощі, які потім успішно долають

 •Якщо істина багатогранна, то брехня - багатоголоса

•Політик повинен вміти передбачити, що відбудеться завтра, через тиждень і через рік, а потім пояснити, чому цього не сталося...

 •Я добув з алкоголю більше, аніж він з мене

 •Демократія - найгірша форма правління за винятком усіх інших

•Якби Гітлер вторгся в пекло, я б принаймні замовив за диявола слівце в Палаті громад

•Легше управляти нацією, ніж виховувати чотирьох дітей.

•Найкращий аргумент проти демократії - п'ятихвилинна бесіда з середнім виборцем

•Миротворець - це той, хто годує крокодила в надії, що той з'їсть його останнім

•Німці, як ніяка інша нація, поєднують в собі якості зразкового воїна і зразкового раба

•Політика так само цікава, як війна. Але більш небезпечна. На війні вас можуть вбити лише одного разу, в політиці - безліч разів.

•У англійців завжди своя лінія поведінки - але не пряма.

•Фанатик - це людина, яка не може змінити погляди і не може змінити тему.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Практикум

Заповніть пропуски у таблиці

 

Вислів

Автор

(з ким повязаний вислів)

Країна

Значення,

з якого приводу виник

«Папір не червоніє. Папір витримає все».

Цицерон

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Дайте мені точку опори і я зрушу землю».

Архімед

Греція

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чехія

Приречений до страти він сказав ці слова, коли побачив, що якась бабуся підкинула хмиз у багаття, на якому його мали спалити

 

 

 

Вислів

Автор або джерело

Країна

Значення,

з якого приводу виник

«Менторський тон»

.

Греція

 

 

«Карфаген повинен бути зруйнований».

 

 

 

 

 

 

 

 

Галілео Галілей

Італія

 

 

 

«Мертві сорому не мають»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Олександр Македонський

Фрігія

Вирішити заплутану справу прямолінійним засобом

 

 

 

 

Вислів

Автор або джерело

Країна

Значення,

з якого приводу виник

«Вавілонське стовпотворіння»

 

Вавілон                     

 

 

 

 

 

 

«Поспішай повільно»

Імператор Август

 

 

 

 

 

 

 

«Жодного дня без рядка»

Пліній Старший

 

 

 

 

 

 

 

 

«Робити з мухи слона»

Лукіан

 

 

 

 

 

 

 

 

«І у стін є вуха»

Лопе де Вега, Мігель Сервантес

 

 

 

 

 

 

 

 

Перекладіть вирази українською та зазначте їх короткий зміст.

 

Переклад

Ave, Caesar, morituri te salutant

 

 

 

Alea jacta est

 

 

 

O, sancta simplcitas!

 

 

 

Veni, vidi, vici

 

 

 

Persona grata

 

 

 

historia est magistra vitae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відновіть пропущені висловлювання, установіть сучасне тлумачення

  1. Історик Плутарх розповідає, як одна спартанка, проводжаючи сина у бій, подала йому щит зі словами:

_______________________________________________________

2. Чий і який вигук пов'язують із визначенням кількості золота і срібла, з якого було зроблено корону царя Гієрона?

______________________________________________________________________________________________________________

3. Римський сенатор Катон Старший кожну свою промову, про що б в ній не йшлося, закінчував словами:

_______________________________________________________

4. Римський оратор і державний діяч Цицерон в одній зі своїх філіппік попередив римлян про небезпеку повалення республіки словами:_______________________________________________________________________________________________________

5. Ватажок галлів Бренн, отримуючи від римлян викуп - тисячу фунтів золота, поклав свій меч на терези з гирями зі словами:

______________________________________________________________________________________________________________

6. Які слова наводить Гай Светоній Транквілл у «Життєписах дванадцяти цезарів», роз­повідаючи про вітання імператора Клавдія рабами-гладіаторами, які направлялися на морський бій, влаштований з приводу закінчення споруд­ження каналу для спуску води з Фуцинського озера в річку Ліріс?

______________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Визначте авторів наведених слів

 

 

Автор

Номер, під яким

позначена особа –

автор вислову

Цитата

1

Юлій Цезар

 

Бійся данайців, що приносять дарунки

2

Веспасіан

 

Платон мені друг, але істина дорожче

3

Аристотель

 

Прийшов, побачив, переміг

4

Нерон

 

Гроші не пахнуть

5

Перікл

 

Який актор помирає!

6

Лаокоон

 

Не вміти переносити бідність – сором. Не вміти позбутися бідності працюючи – ще більший сором.

7

Октавіан Август

 

Хай ненавидять, аби боялись!

8

Калігула

 

Люблю зраду, але не зрадників

 

***

 

Автор

Цитата

1

Д.Менделєєв

 

Рівного Сіркові не було, не буде і не може бути ніколи…

2

В.Ульянов (Ленін)

 

Хто до нас із мечем прийде, той від меча і загине.

3

А.Гітлер

 

Після нас – хоч потоп.

4

О.Невський

 

Недавня пустеля ожила, результат очевидний, можливість доведена справою.

5

С.Єфремов

 

Світ ловив мене, але не піймав.

6

Д.Яворницький

 

Мені сказано на допиті: ви, й такі як ви, повинні зійти зі сцени сьогоднішнього українського культурного й громадського життя, бо ви являєте собою притягальну силу для прихованих і потенціальних ворогів радянської системи.

7

Г.Сковорода

 

Комунізм – це Радянська влада плюс електрифікація усієї країни.

8

Людовік ХV

 

У наших інтересах, щоб в Росії у кожному селі була своя секта із своїми уявленнями про Бога.

 

***

Автор

Номер, під яким

позначена особа –

автор вислову

Цитата

Веспасіан

 

Звичка - друга натура

Калігула

 

Імператор має помирати стоячи!

Сенека

 

Хай ненавидять, аби тільки боялися!

Сократ

 

Слухняного доля веде, хто не бажає, того тягне

Цицерон

 

Я знаю, що нічого не знаю

 

***

 

Автор

Номер, під яким

позначена особа –

автор вислову

Цитата

1

Григорій Сковорода

 

На тому стою, і не можу інакше

2

Людовік XI

 

Фінанси, це нерви держави, а освіченість – краща прикраса держави

3

Мартін Лютер

 

Всяк мусить пізнати свій народ, а в народі - себе

4

Френсіс Бекон

 

Усі українські магнати разом узяті не зробили стільки для України, скільки зробив Костянтин Острозький

5

Жорж Дантон

 

Хто не вміє прикидатись, той не вміє володарювати

6

Олександр Суворов

 

Сміливість, ще раз сміливість, завжди сміливість – і Батьківщина буде врятована.

7

Кардинал Рішельє

 

Знання – сила.

8

Іван Огієнко

 

Важко в навчанні – легко в бою!

 

***

Автор

Номер, під яким

позначена особа –

автор вислову

Цитата

Теренцій

 

Немає ліків від кохання

Юлій Цезар

 

Скільки людей – стільки ж думок

Цицерон

 

Друзі, я втратив день!

Овідій

 

Краще бути першим у селі, ніж другим у Римі

Тіт Флавій

 

Коли гримить зброя, закони мовчать

 

***

 

Автор

Номер, під яким

позначена особа –

автор вислову

Цитата

1

Конфуцій

 

Усі науки пов’язані між собою і взаємно одна одну підтримують: успіх однієї допомагає всім іншим як око, наприклад, керує рухом усього тіла

2

М.Карамзін

 

Навіщо керуючи державою убивати людей? Якщо ви будете прагнути добра, то і народ буде добрим.

3

П.Столипін

 

Ти покажеш мою голову народу, вона варта цього.

4

М.Рильський

 

Легенда назвала Ольгу хитрою, церква – Святою, історія - мудрою

5

Р.Бекон

 

Вам потрібні великі потрясіння, а нам – велика Росія

6

І.Кронштадтський

 

Уподібнюйся пальмі: чим міцніше її стискає скеля, тим швидше і прекрасніше здіймається вона догори

7

Г.Сковорода

 

Хто не знає минулого, той не вартий свого майбутнього

8

Дантон

 

Русь Свята, бережи віру Православну, в ній тобі утвердження

 

Кому належать вислови:

 «О часи! О звичаї! Сенат це розуміє, консул бачить, а це ось все-таки живе...»?_____________________________________

 

 «А все-таки вона крутиться»____________________________

 

«У Британії немає ні вічних союзників, ані постійних друзів. Вона має лише постійні інтереси»_________________________

 

"Не можна безпечно їсти меду, не винищивши рою"__________

 

«Всякому городу нрав і права»_____________________________

 

«Париж вартий меси»_____________________________________

 

"Моя справжня слава не в тому, що я виграв 40 битв... Це може забутися, а вічно житиме мій Цивільний кодекс"._____________

 

«Книги мов ріки які наповнюють собою увесь світ»___________

 

«Держава-це я!»_________________________________________

 

«Хто до нас з мечем прийде, той від меча і загине»____________

 

«Вчитися і не розмірковувати – даремна праця; розмірковувати та не вчитися – небезпека»________________________________

 

«Петра та Павла розсудить Бог»____________________________

 

«Світ ловив мене та не спіймав»___________________________

 

«У тебе що, шаблі немає?»________________________________

 

«Мій жереб між голяками»_______________________________

 

 «Життя коротке, а мистецтво вічне»_______________________

 

«Я знаю лише те, що нічого не знаю»______________________

 

 

Поясніть походження і сучасне тлумачення крилатих історичних висловів

« І ти, Брут…»

 «Платон мені друг, але істина дорожча»

 «Альфа і омега»

 «Сподівайтеся на Бога, але порох тримайте сухим»

 «Лицарі круглого столу»

 «Поцілунок юди»

 «Евріка!»

 «Гвардія вмирає, але не здається»

 «Не підніму руку на брата свого»

«Йти до Каносси»

«Між Сциллою та Харибдою»

 «Драконівські закони»

 «Дарунки данайців»

 «Дамоклів меч»

 «Піррова перемога»

 «П´ята колона»

 «Мета виправдовує засоби»

 «Спалити кораблі»

 «Хліба і видовищ»

 «Держава в державі»

 «Езопівська мова»

 «Золота молодь»

 «Мир хатам, війна палацам!»

«Панічний жах»

 «Під егідою»

 «Жити на широку ногу»

 «Менторський тон»

 «Пожинати лаври»

 

Установіть відповідності між зображеннями та висловлюваннями про історичних постатей – діячів культури. Назвіть імена й прізвища (прізвиська) упізнаних особистостей, поясніть походження їх характеристик.

 

А.Б.В.Г.

1.«…Сучасники бачили в ньому «мандровану академію» і його

самого вважали вартим за університет; досить сказати, що коли

треба було тоді знайти в Україні ідейну, чесну та чисту  людину,

шукали її між … учнями

 цього чудного чоловіката прихильниками його науки…»

2.«…Він все спробував і у все проник... Між Петром I і Катериною 

II він один є самобутнім сподвижником просвітництва. Він створив

 перший університет, він …сам був … університетом…»

3.«…Він випередив … час на кілька століть. Він – яскравий

представник типу «універсальної людини» (лат. homo universale) 

– ідеалу італійського Ренесансу…»

4.«…Він створив п’єси, новели, інтермедії, але у світовій

 літературі назавжди залишився як автор роману про останнього

лицаря Землі…»

5.«…В українській історії [він] посідає настільки видне місце, що

його ім’ям названий один з її періодів, назагал оцінений

 як період культурного і церковного відродження України…»

_________________________________________________________

А.Б.В.ГД

 

1.«…Він один з перших географів і вчених-мандрівників, який

на підставі побаченого і почутого створив перший загальний

опис відомого тоді світу. Цицерон назвав його «батьком історії»…»

2.«…Парость Володимира Великого. …Головну мету своєї

діяльності вбачав у відродженні української культури на засадах

православ’я…».

3.«…«Батько» італійської літератури. …Цей провісник нової

європейської літератури відтворив у поемі багатьох видатних

людей Середньовіччя…»

4.«…Просвітив руську землю, наче сонце, промені пускаючи,

 і слава його розійшлася по всіх землях…»

5.«…[Його} сміливо можемо назвати «батьком» української

історичної науки…»

______________________________________________________

А.Б.В.Г.Д.

1. «…Гомер наш польовий, славетний ... Цей старий був Богом…»

2. «…Його твори – це поеми на честь сонця, повітря, ніжних кольорів

 України. Він заслуговує почесного місця не тільки серед [митців]

тодішньої Росії, але й серед [митців] Заходу…»

3.«…Про цю людину згадують у всьому світі як мінімум раз

на чотири роки… Він став живою історією, послом миру і зробив

 усе можливе для того, щоб народи навчилися вирішувати свої

суперечки без застосування зброї…»

4.«…Він відродив історичну пам’ять народу. Він відкрив

Шотландію для всього світу і, в першу чергу, для Англії.

 Його назвали «найвидатнішим майстром історичної дивінації усіх

 часів»…»

5. «…Насамперед він увійшов у вітчизняну історію як її

великий літописець, автор фундаментальної [праці], справедливо

названої метрикою нашого народу…»

 

А.Б.В.Г.Д.

1. «…Дмитро Донців називав її «поеткою з Божої ласки»  і зазначав: «…Я не знаю ні одного після Шевченка поета, якого поезія була б так насичена ідеєю Божого Провидіння…»

2. «…Її називали «незабутньою Аїдою», «єдиною в світі Джокондою», «найчарівнішою Чіо-чіо-сан», «неповторною Галькою», «ідеальною Брунгільдою», «неперевершеною Саломеєю», «вражаючою Валькірією», «винятковою Лорелеєю»…»

3. «…Якби [його] не існувало, фізика XX століття була б іншою... Він посів у суспільному житті таке місце, яке навряд чи хтось посяде в майбутньому. Ніхто, власне, не знає чому, але він увійшов в суспільну свідомість всього світу, ставши … символом науки і володарем дум двадцятого століття…»

4. «…Він лишив по собі понад 80 000 робіт. Він є одним з найвидатніших митців ХХ століття – його творчість, багато в чому новаторська, вплинула на чимало напрямків розвитку мистецтва й на культуру … всього сучасного людства…»

5. «…Він – «незвичайна поява серед українців, незвична своєю енергією, пристрасною любов’ю до України і різносторонністю таланту». Він вважається одним з найвидатніших орієнталістів в історії світової філологічної науки. Його ім’я у 1970 році занесене у затверджений XVI сесією Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО перелік видатних діячів світу…»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Печеная Галина
    Дякую,чудова робота
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
24 травня 2018
Переглядів
16186
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку