Посібник для проведення тижня основ здоров'я "Обираємо здоров'я"

Про матеріал

Матеріали для проведення тижня знань з основ безпеки життєдіяльності. У посібнику зібрані сценарій виховних заходів, що пропагують здоровий спосіб життя.

Перегляд файлу

C:\Users\68\Desktop\depositphotos_95065520-stock-illustration-logo-teamwork-business-happy-people.jpgC:\Users\68\Desktop\depositphotos_3714199-stock-illustration-vector-happy-kids.jpg

 

План проведення тижня основ здоровя

 

Понеділок  20. 11. 2017 р.

  1. Лінійка «Відкриття тижня пропаганди здорового способу життя».
  2. Година спілкування «Я за здоровий спосіб життя»
  3. Виставка літератури «Зроби свій вибір».

 

Вівторок  21. 11. 2017 р.

  1. Інформаційні матеріали про тютюн
  2. Усний журнал «Палити – це безглуздо».
  3. «Моє ставлення до паління». Анкетування.
  4. Свято здоровя на перерві «Обираємо здоровий спосіб життя»

 

Середа   22. 11. 2017 р.

  1. Інформаційні матеріали «Наркотик – ворог життя».
  2. Брейн-ринг «Азбука здоровя».
  3. Конкурс малюнків, рефератів на тему «Здоровя – моя цінність».
  4. Тренінг «Їжа та здоровя»

 

Четвер   23. 11. 2017 р.

  1. Моніторинг «Моє ставлення до життя».
  2. Виховна година «Шкідливим звичкам скажемо- НІ».
  3. Конкурс на кращий кросворд, ребус, вірш на тему «Здоровя – моя цінність».

 

Пятниця   24. 11. 2017 р.

  1. Загальношкільний виховний захід «Здорово бути здоровим».
  2. Підбиття підсумків, нагородження переможців.
  3. Лінійка «Закриття тижня пропаганди здорового способу життя».

 

Вступ

Немає нічого дорожчого на світі,

Ніж щастя жити на Землі,

В здоров'ї кожній квіточці радіти

І посміхатись навіть уві сні.        

Безцінний скарб,

Що ми здоров'ям звемо

 Із юних літ нам треба берегти,

Адже нічого більше нам не треба,

Щоб тільки всі здорові були ми!                                  

                 Початок ХХІ сторіччя ознаменовано швидким технологічним розвитком, вдосконаленням інформаційних технологій, зростанням кількості інформації, яка щоденно потрапляє до кожного громадянина. Проте не може не викликати занепокоєння наявність статистичних даних, які свідчать про значне погіршення стану здоров'я громадянин УкраЇни всіх вікових груп, а головне дітей шкільного віку. Це і є однією з гострих проблем сьогодення.

              Здоров'я школярів  багато в чому залежить від їхніх теоретичних знань і  практичних навичок, які сприяють збереженню здоров'я. На даний момент школа відіграє велику роль у розвитку здоров'я дитини, її ставлення до свого здоров'я, реальних дій і вчинків, які створюють умови для набуття здорового способу життя. Існують різні точки зору збереження здорового способу життя.  Основними  з  яких  є  біологічна  (розкриття  дії  згубного  впливу шкідливих звичок  на  організм  людини, його  органи  і  системи), генетичної (вплив здоров'я на спадковість, потомство), медичної (вплив шкідливих звичок на довголіття людини), соціологічної (вплив здоров'я на виробничу діяльність людини, сімейні відносини).

               «Тиждень  Здоров'я » в школі може допомогти учням осягнути глибину проблеми, усвідомити, що здоров'я включає різні компоненти, виявити першопричини порушення здоров'я, набути знань та вмінь, які сприятимуть збереженню фізичного, соціального й психічного здоров'я. Заходи, які проводяться впродовж «Тижня  здоров'я» формують в учнів прагнення до постійного покращення свого способу життя та виховують свідоме ставлення до свого здоров'я.

            Основними завданнями «Тижня здоров'я» є:

- розвиток творчих здібностей, які  будуть змінювати спосіб життя для того, щоб зберегти та зміцнити своє здоров'я;

- навчати учнів захищати себе в умовах загрози для життя;

- розвивати уявлення про здоровий спосіб життя.

            Під час проведення тижня можуть будуть використані різноманітні методи роботи, зокрема лекції, семінари, конкурси, вікторини, інтегровані уроки, змагання, ігри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Година спілкування

“Я за здоровий спосіб життя”

      Мета: Формувати уявлення учнів про здоровий спосіб життя. Роз’яснити шляхи зараження ВІЛ інфекцією. Викликати в учнів негативне ставлення до наркоманії, яка завдає шкоди здоров’ю людини. Сприяти розвитку потреби робити відповідні висновки, виховувати потяг до здорового способу життя.

      Обладнання: Плакати, таблиці, висловлення відомих діячів про збереження здоров’я, виставка книг і брошур за темою профілактики наркоманії та СНІД у, анкети, плакат з кросвордом, ігри. 

Хід заняття 

І. Організаційний частина 
ІІ. Вступна частина 

           Сьогодні наша зустріч присвячена проблемам величезної ваги, тому що від їх вирішення залежить не просто майбутнє, щасливе життя суспільства, а життя взагалі. 

           Ми поговоримо про такі хвороби, як наркоманія і СНІД. 
           Як розшифрувати слово СНІД? Що воно означає? Що це за хвороба? 
(Це вірусна хвороба, яка заважає організму боротися з інфекційними та раковими захворюваннями) 

           А що таке ВІЛ ? (Вірус імунодефіциту людини). 

           А чи знаєте ви, що таке наркотики і наркоманія? (Це речовини, які викликають токсичне отруєння, психологічну і фізичну залежність організму. Наркоманія-це захворювання, за якого фізичний і психічний стан людини, її самопочуття та настрій цілком залежить від наявності наркотику в організмі) 

ІІІ. Основна частина 

          Глобальна епідемія ВІЛ, СНІД стала однією з найсерйозніших загроз для людства. За свою двадцятилітню історію ВІЛ уразив більш ніж 55 млн. осіб, з яких майже 22 млн. вже померло. 

         В Україні кожного місяця реєструється до 600 нових випадків інфікування. За темпами поширення ВІЛ інфекції Україна посідає одне з перших місць у світі. Епідемія найбільш уразила такі області: Донецьку, Дніпропетровську, Одеську, Миколаївську, Крим, Луганську, Харківську, Запорізьку, Черкаську, Полтавську, м. Київ, м. Севастополь, де високий рівень інфікування та смертності від захворювання ВІЛ. 

         Середня тривалість життя інфікованої ВІЛ людини, яка не отримує лікування, в Україні складає 5-7 років. Для того, щоб бути озброєним перед хворобою, треба володіти інформацією з цієї проблеми. 

        Сьогодні ми поповнимо свої знання за даною темою новою інформацією. 
(Учні об’єднується в три групи. Умовно кожна група буде відповідати за такі питання: СНІД, наркоманія, здоровий спосіб життя. Кожна з груп працює окремо, потім оголошує свої думки, відповіді на задані питання.)

Перше питання: Який вірус відкрив у 1983 році французький вчений вірусолог Монтаньє? (Відповідь першої групи: До червня 1985 року СНІД було зареєстровано у сорока країнах світу. Усі спалахи мали місце там, де велися розробки урану. Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано у 1981 році в США. 

У Франції, як тільки з’явилися перші повідомлення про цю хворобу, сформували групу вчених під керівництвом лікаря Люка Монтаньє для її вивчення. Протягом двох років було знайдено збудника хвороби-вірус імунодефіциту людини ВІЛ, з’ясовано, як вірус діє на організм. 
          У той же час про факт відкриття вірусу, котрий спричиняє СНІД, повідомили американські вчені з Національного інституту здоров’я, на чолі з Робертом Галло.

Успіхи у вивченні ВІЛ та Сніду великі, але невідомого теж ще багато.) 
         Які ви знаєте шляхи зараження ВІЛ інфекцією? 

(Відповідь другої групи: В організмі ВІЛ накопичується в лімфі, в крові, в жіночому молоці. Однак, для захворювання необхідна відповідна доза, тому вірус передається з речовинами, у яких збудник міститься у достатній кількості-спермою і жіночим молоком.

Основними шляхами зараженн є: 

1. Порушення цілісності шкіри предметом із залишками крові інфікованої людини: голка, бритва, татуювання.

2. Передача інфекції плоду від інфікованої матері при народженні або годуванні молоком. 

3. Статевий ( статевий контакт з ВІЛ інфікованим, якщо цей контакт був незахищений.) 
        У вас на столах є листочки з анкетами. В анкеті 15 питань. На перші 5 питань відповідає перша група, на другі 5 питань-друга група і останні 5 питань-третя група. 

Анкета. 

1.Легкі наркотики нешкідливі. (Відповідь: Легких для нашого організму наркотиків не існує, навіть і легкі препарати приводять до наркозалежності людини від приймання цих препаратів.) 

2. Наркоманія-це злочин. (Відповідь: Наркоманія - дійсно злочин, так як кінець кінцем вживання наркотиків приводить до протиправних дій, шкідливих правопорушень в соціальному середовищі. 

3. Наркотики підвищують творчий потенціал. (Відповідь: Наркотики обманно підвищують творчий потенціал людини, період ілюзій після прийому змінюється порушенням розуму. За це потім людина розплачується біллю і горем, загубленим розумом, здоров’ям. 

4. Наркоманія-це хвороба. (Відповідь: Наркоманія-це захворювання, яке розвивається в результаті пристрасті до наркотичної речовини, супроводжується фізичної і психічної залежністю від наркотиків. Це – смерть з власної волі.) 

5. У багатьох молодих людей виникають проблеми із законом через наркотики.(Відповідь: Так. Ті, що вживають наркотики, рано чи пізно створюють злочин. Ті, хто торгує наркотичними препаратами, підлягають арешту, їх притягують до кримінальної відповідальності.)

6. Припинити вживати наркотики можна в будь який момент. (Відповідь: Припинити вживати наркотики дуже важко, майже неможливо. Багато талановитих людей загинули від цього зілля.) 

7. Наркоманія виліковна. (Відповідь: Так, тільки не завжди і не на 100%,бо залежність від вживання наркотиків велика, що потрібна сильна воля людини, щоб дійсно вилікуватись.) 

8. Багато підлітків починають вживання наркотиків «за компанію». (Відповідь: Це самий найпростіший випадок, коли підлітки починають вживати наркотики за компанію, а потім непомітно втягуються.) 

9. Люди які вживають наркотики, дуже часто усвідомлюють, що залежать від них. (Відповідь: Так, усвідомлюють, але зробити вже нічого не можуть.) 

10. Наркоман може померти від СНІД у.(Відповідь: Дійсно, може, оскільки не завжди має стерильні інструменти і не завжди навколо нього стерильна обстановка.) 

11. Залежність від наркотиків формується тільки після її багаторазового вживання. (Відповідь: Ні! Залежність формується з першого разу. Спочатку цікаво, подобається. Потім не можуть без цього обійтися.)

12. За зовнішнім виглядом людини можна визначити, вживає вона наркотики чи ні. (Відповідь: За зовнішнім виглядом можна визначити людину, яка вживає наркотики.) 

13. Наркоман може померти від передозування. (Відповідь: Звичайно, може. І дуже часто таке трапляється.)

14. Продаж наркотиків не переслідується законом. (Відповідь: Закон України від 15.02.1995 р. «Про обіг України наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, та закон України від 15.02.1995 р. «про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та зловживання ними»; Інструкція про порядок виявлення та постановки на облік осіб, які незаконно вживають наркотичні засоби, або психотропні речовини; Адміністративна відповідальність за правопорушення, пов’язані з наркотиками, регулюються відповідними статтями кодексу України.) 

15. Наркоманія невиліковна. (Відповідь: Наркоманію можна вилікувати, але дуже важко. Потрібна велика сила волі, оскільки дуже велика залежність фізична і психічна людини від наркотиків. Тому кожна людина повинна мати уявлення про природу наркоманії щоб уберегти себе від випадкового потрапляння в тенета наркоманії.) 

        Кожному учаснику видається конверт з різнокольоровими квадратиками (5 – 6 штук). 

Чорні квадратики є тільки в одному конверті. 
За 1 хвилину треба зібрати якнайбільше квадратиків одного кольору, обмінюючись з іншими учасниками. 

Хто мав конверт тільки з чорними квадратами? – Він інфікований вірусом запізнення на уроки.

Хто з учасників виміняв собі чорні квадрати? _ Їх також інфіковано. 
Отже, так само швидко поширюються ВІЛ на інші ІПСШ, якщо люди не захищаються від них. 

ІV. Підбиття підсумків

Надамо слово групі, яка відповідала за здоровий спосіб життя. 
Бережіть здоров’я, адже без нього довкілля потьмяніє. І за повсякденним клопотом, можливо, не повсякчас усвідомлюється цінність здоров’я, яке маємо і яке мусимо берегти. 

Емоційне забарвлення уроку 

«Без здоров’я не можливе щастя» Д. Боккаччо. 

«Здоровий бідняк щасливіший за хворого короля». Артур Шопенгауер. 

«Той, хто хоче бути здоровим, вже починає одужувати». Д. Боккаччо. 

«Наркоманія – це багаторічна насолода смертю». Франсуа Моріан.

 

 

 

ПАЛИТИ – ЦЕ БЕЗГЛУЗДО

 

    „Звичка, огидна для зору, нестерпна для нюху, шкідлива   для мозку, небезпечна для легенів”, - ось що таке куріння.

                                           (Яків 1,король Великобританії, 1604р.)   

МЕТА: сформувати у підлітків негативне ставлення до тютюнопаління, виробити вміння протистояти тиску середовища в набутті звички до паління, переконати учнів у негативному впливі нікотину та інших шкідливих речовин, що містяться в тютюновому димі.

  Появляється учень із цигаркою, назустріч іде другий:

  • Що ти робиш? Хіба не чув, що паління шкодить організму?
  • Відстав від життя. Я нещодавно прочитав уривок зі статті, яка була опублікована ще в 1543 році: „Тютюн викликає сон, рятує від утоми, заспокоює біль і навіть миттєво виліковує головний біль”. А  зараз кінець уроків, я смертельно стомився. Просидіти сьогодні всі сім уроків! Хіба не розболиться голова. От саме сигаретка мене і врятує. 
  • Ні, це ти відстав від життя, живеш ще в 16 столітті. У 1492 р. моряки Христофора Колумба таємно провезли тютюн до Європи. Це спочатку тютюн був оголошений лікувальною травою від усіх хвороб. Незабаром він набув поганої слави. За паління застосовувались різні покарання: курцеві відрізали ніс, відсікали голову, спалювали або садили на кіл. Але вже ніщо не змогло зупинити поширення цієї отрути, яка димить.
  • Якщо тютюн такий шкідливий, то чому ж його рекламують?
  • А ти внизу дрібний шрифт читав?
  • „ Мінздрав попереджає, що паління небезпечне для вашого здоров’я”

 - А  ти історію про ковбоя Мальборо, найвідомішого палія у світі, знаєш? У ролі ковбоя в рекламному ролику сигарет знімався Вейн Мак-Ларен. Він помер у віці 52 роки від раку легенів. Причина – паління.

Входить учень з цигаркою в роті. Наспівує.

 З ранку до ночі я палю охоче.

 З ранку до ночі тільки палю.

- Що за дебати ви тут розвели? Немає ніякого спокою. Всі повчають.

  • Ми говоримо про шкідливий вплив тютюну на організм людини.
  • Який негативний вплив? Я багато палю і нічого зі мною  не  сталося. Навпаки – отримую задоволення. Яка шкода може бути від однієї цигарки? Я молодий і здоровий, а цигарка така маленька. Курити модно і престижно. У закордонних фільмах всі круті герої палять.
  • Я теж хочу бути крутим.
  • Ти не розумієш, що свідомо калічиш своє здоров’я?

Заходить лікар:  

Ніхто, на жаль не розуміє, що смертельна доза нікотину для людини –

50-60 мг. Людина ,яка палить не помирає тільки тому, що отрута надходить до організму повільно і встигає вступити в процеси обміну речовин. Отруйність нікотину відчув кожний, хто взяв до рота першу цигарку.

Ніхто не може докурити першої цигарки до кінця. В людини може виникнути запаморочення, нудота, шум в голові, серцебиття, тремтіння рук. Той, хто починає палити, не дістає ніякого задоволення. Братися знову за цигарку його змушує бажання не відставати від друзів і виглядіти дорослим.

Учень: Я знаю, що це шкідливо, але приємно. А поки болячки почнуть дошкуляти пройде 15-20 років. Тому треба використовувати всі можливості.

Лікар: Якщо ти не слухаєш мене, то послухай, що говорить ця шкідлива звичка сама про себе.

Виходить цигарка: Едким дымом проникаю

                                             Я в людей, чтоб их травить.

                                             Пусть любезные узнают,      

                                       Как со мною им дружить.

                                                         Мозг и серце я дурманю

                                                          Молодым и старикам, 

                            Не зависимо от знаний,

                                                           Скажем прямо – слабакам.

                              Я живу уже столетья –

                              Не берут меня года.

                              Вот что значит долголетье,

                              И всегда я молода .

                                                                 Я поистине безсмертна –

.                                    Победить меня нельзя.

                                   Убиваю незаметно

                                         Вас, наивные, друзья!

Виходять учні з плакатом, на якому наклеєні пачки від цигарок.

  • Якщо  справжній ти балбес,-

Цигарки пали „Експрес”.

     Наковтатись хочеш диму,

То пали бридоту „Приму”.

Хай в легені потрапляє,

В організмі осідає.

Якщо ти геть нетямущий, -

Станеш „Чохликом Вмирущим”.

  • Хочеш вмерти в тяжких муках –

Цигарки пали „Прилуки”.

  • Хочеш мати гарну астму,

То мерщій підпалюй „Астру”.

  • Якщо хочеш мати горе –

Цигарки підпалюй „Моrе”.

  • Запалив ти „Отаман” –

Вдарив в голову туман.

Димом ледве не вдушився,

Добре, що живим лишився.

  • Запали мерщій „Козак” –

Доведи, що ти – дурак.

  • В хмарі диму заховався

І смердоти наковтався.

Спокою нема ніде,

Бо скурив оте „LD”.

  • Безліч матимеш проблем,

Як запалиш ти „Емем”:

І серцеву недостатність,

Й виразку, й непрацездатність.

- Якщо справжній ти осел, -

Підійде тобі „Kamel”,

Будеш навкруги плювати

І бухикати, й блювати.

 

Хто здоровий, той сміється,

Все йому в житті вдається.

Він долає всі вершини,

Це ж чудово для людини!

 

 Хто здоровий, той не плаче,

 Жде його в житті удача.

 Він уміє працювати,

 Вчитись і відпочивати.

 

 

Хто здоровий – не сумує,

Над загадками мудрує,

Він сміливо в світ іде

Й за собою всіх веде.

 

 Бо здоров’я – це прекрасно.

 Здорово, чудово, ясно!

 І доступні для людини

 Всі дороги і стежини!

 

- Якщо ти любиш себе й цінуєш своє здоров’я, ти скажеш „ ні ” усьому, що може завдати тобі шкоди.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свято здоров'я на перерві

«Обираємо здоровий спосіб життя»

          Учасники виходять один за одним, виконуючи різні фізичні вправи: жонглювання футбольним м'ячем, ведення баскетбольного м'яча, обертання обруча, стрибки на скакалці тощо.

          Учасники стають в одну шеренгу.

1-й учасник: Давайте поговоримо про здоров'я!

2-й учасник: Отак зберемось і поговоримо.

3-й учасник: Поділимось і радістю і горем.

Усі разом:Найбільша цінність у житті - здоров'я!

Співають пісню про здоров'я на мотив української народної пісні «Розпрягайте хлопці коні».

                                    Про здоров'я своє дбати закликаємо усіх.

                                    На здоров'я упливати може навіть дзвінкий сміх.

                                                               Приспів:

                                     Сміємось раз, два,три!І роки додаються без мороки:

                                     Сміх продовжує життя.

                                     Давайте раз,два,три! Сміятись і дбайливо гартуватись:

                                     Здоров'я – скарб всього життя!

                                     Щоб здоровими зростати,про здоров'я мусим дбати.

                                     Ми займаємося цим і рекомендуємо усім!         

    Звучить мелодія пісні «Якщо хочеш бути здоровим». Тим часом хлопці виконують вправи: двоє учнів тримають перекладину на витягнутих в гору руках, третій виконує підтягування.

    Виходить маленька дівчинка :

                                    Я маленьке здоров'ячко! І у мене все в порядку:

                                     Я сміюсь,співаю дзвінко і лечу на лижах з гірки,

                                     Вчасно їжу споживаю, на скакалочці стрибаю,

                                     П'ю свіженьке молоко, їм цукерки «Рококо»,

                                     Про здоров'я своє дбаю, вас до цього закликаю!

1-й учасник: Питанням зорового способу життя я займався все життя і створив систему практичних порад, яку залишаю наступним поколінням. Послухайте окремі з них і скористайтеся!

1.Двічі на день купайся в холодній воді. Гаряче купання завершуй холодним!

2. Не вживай алкоголю та не кури!

3. О 12 годині у неділю виходь на двір босоніж і дихай, міркуй про щось добре. Це свято твого тіла. Після цього їж усе, що тобі заманеться.

4. Люби природу, яка тебе оточує, не випльовуй із себе нічого. Звикни до цього – це твоє здоров'я.

5. Вітайся з усіма скрізь і всюди, особливо з людьми похилого віку.

6. Допомагай людям, чим можеш, особливо бідним, хворим, ображеним, нужденним. Роби це з радістю. Відгукнись на їхні потреби  душею – і кожен з них стане твоїм другом.

7.Зумій перемогти в собі лінощі, жадібність, самозадоволення, страх, гординю та лицемірство. Вір людям і люби їх. Не говори про них несправедливо та не думай погано про них.

8. Звільни свою голову від думок про хвороби, нездужання, смерть. Це буде твоєю перемогою!

Дівчинка: День здоров'я відзначайте кожен день.

                 І про настрій свій подбайте – гумор, сміх і світ пісень!

                 Одна весна, одна надія, і здоров'я у всіх одне.

                 Хай доля вас теплом зігріє, нехай нікого не мине.

                 А ми бажаємо вам добра, а ми бажаємо вам тепла,

                 Здоров'я завтра і сьогодні, щоб наче сад душа цвіла,

                 Щоб зорі падали в долоні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


МЕТА: формувати в учнів позитивну мотивацію на здоровий 

         спосіб життя; розвивати навички спільної 

         діяльності; сприяти розширенню  кругозору учнів.

 

Перший блок питань.

1. Під час компанії боротьби з палінням канадські прихильники здорового способу життя спорудили перед будівлею парламенту в Оттаві. Що?

                                                                            (Могилу невідомого курця)

       2. Що мав на увазі Бернард Шоу, коли говорив: „В кишені у мого приятеля бікфордів шнур, на одному кінці якого – вогонь, на іншому – дурень”?

                                                                                                  (Це цигарка)

3. Тим, хто хоче позбавитися звички палити, німецькі наркологи радять якомога більше їсти ... Чого?

           (Баклажанів, картоплі, помідорів, кольорової капусти. У цих овочах      

             присутні нікотин, причому у концентраціях достатніх,

             щоб пом’якшити синдром ломки)

Додаткові відомості.

   Американські вчені з Мічиганського університету підрахували, що організм отримує з їжею 1 мікрограм нікотину, якщо з’їсти 240г помідор, 140г картоплі, 10г баклажанів.

В одній цигарці – 1000 ммг. нікотину.

 

4. Відомо, що тютюн до Європи завезли моряки Колумба. Але спочатку його вирощували. Для чого?

                                   (Як декоративну рослину, а пізніше як лікарський засіб

                                       від головного болю)

 

5. Вже в середньовіччі зрозуміли, що нікотин негативно впливає на людину.

 І звичайно, почали карати за його вживання. Як же карали за вживання тютюну у середньовічній Англії?

              (Курцям відсікали голови та виставляли на площах з люлькою в роті)

 

6. Коли і ким був завезений тютюн до Росії?

                                                           (1585р. - англійськими купцями)

 

Другий блок питань

 

  1. Чи відомо вам, що горілка, не є традиційним російським напоєм. Цей напій був завезений до Росії 500 років тому та мав міцність 14%. Хто привіз напій?

                                                (Генуезці)

 

  1. В дохристиянській Русі вживали алкогольні напої тільки у трьох випадках. У яких?

  (На похоронах, при народженні дитини та з приводу перемоги над ворогом)

 

  1. У Франції в часи Гюго вельможну особу, яка проїжджала через місто, пригощали вином з чотирьох бокалів. В одному з них було „свиняче” вино. У якому?

(У четвертому. Тому, що після трьох випитих бокалів людина стає схожою на свиню)

 

  1. Чистий спирт почали отримувати вперше у V-VII ст. н.е. араби і назвали його „аль-коголь”. Що означає це слово?

                                                                                          (Одурманюючий)

 

  1. В XIII ст.. арабський філософ Фараж наочно зобразив 4 ступені сп’яніння, використавши порівняння з тваринами. Яку ступінь сп’яніння і з якою твариною він асоціював?

(Спочатку людина стає схожою на павича – пижиться, її рухи плавні, величаві. Потім уподібнюється мавпі – починає жартувати і загравати. Далі вона стає схожою на лева – самовпевнена і горда.

IV ступінь – вона уподібнюється свині – валяється в багні)

 

  1. Яка релігія забороняє вживання спиртних напоїв? (іслам)
  2. Як називається хвороба алкоголіків?
  3. Як звали у римській міфології бога вина і веселощів?
  4. Яку тварину порівнюють з алкоголіками?
  5.  Продовжити прислів’я: „Чоловік п’є – півбудинку горить,

       жінка п’є ...”

  1.  Які, за російською приказкою, сльози у п’яниці? (Дешеві)
  2.  Давні латиняни говорили: „Винне не вино, а ...”(той, хто п’є)
  3.  Як карали на Русі за вживання алкоголю?

 

Третій блок запитань.

 

  1. Які речовини називають наркотичними?
  2.  Що таке наркоманія?
  3. Розкрийте зміст абревіатури СНІД?
  4.  Як передається СНІД?
  5. Що таке „група ризику”? Хто до неї входить?
  6. Чи передається СНІД через поцілунок?
  7. Чи має медицина ліки від СНІДу, вакцину, що перешкоджає інфікуванню?
  8. Проаналізувати ситуацію.

 

А) Андрій познайомився з новим сусідом по під’їзду і вирішив зайти до нього в гості. Там сиділо ще кілька юнаків та дівчат. Вони слухали музику, розмовляли. Один на кухні варив якесь зілля, по всій квартирі розповсюджувався аромат хімічних речовин. Новий знайомий запропонував Андрію „спіймати кайф” разом.

Що треба зробити Андрію? Чому?

 

Б) Наталка була дуже стривожена, вона боялася іспитів до коледжу. До неї зайшла подруга і запропонувала випити зараз та перед іспитами по парі таблеток: „Знаєш, я їх завжди п’ю у складних обставинах. Після цього все стає байдужим, почуваєшся дуже спокійним”.

Що треба робити Наталці? Що може бути у разі вживання цих ліків?

 

Підведення підсумків.

 

 

 

 

Тренінг

Їжа та здоров'я

5-7 класи

       Мета: узагальнити знання учнів про складові компоненти їжі, про корисну їжу та її позитивний вплив на збереження і зміцнення здоров’я  дітей, про основи культури і традиції харчування; викликати інтерес до здорового харчування та прагнення вживати корисні страви як засіб збереження та зміцнення здоров’я; створити на тренінгу дружню атмосферу, надати можливість удосконалити навички групової роботи та комунікації.

      Очікувані результати:

Учні повинні вміти:

  • розпізнавати корисну та шкідливу їжу;
  • називати страви, які допомагають зберігати здоров’я, зміцнювати його;
  • складати свій добовий раціон на основі здобутих знань;
  • демонструвати позитивне спілкування, активність і роботу в групі.

     Обладнання і матеріали: ватмани, ручки, скоч, фломастери, ножиці, стікери, клей, вирізки та малюнки з зображенням продуктів харчування, муляжі фруктів та овочів, етикетки від продуктів харчування.

     Що підготувати заздалегідь: правила роботи під час тренінгу, зображення гори, основні правила харчування.

                                                                                                   Девіз тренінгу:

Хвороб безліч,а здоров'я одне!

(Л.Берн)

                                                    Хід тренінгу:

  1.              Знайомство.

Проводиться для самопізнання і самовизначення учнів за допомогою метафоричних засобів та налаштування на позитив.

Продовжте фразу: «Я здорова людина, тому що…»

  1.              Нагадування правил тренінгу.

Записані на ватмані правила прикріплюються на стіну.

-Називати учасників по імені.

-Бути доброзичливим.

-Толерантним.

-Активним .

-Тактовним.

-Уважним .

-Ввічливим.

-Лаконічним.

-Щирим.

-Не перебивати.

-Налаштуватися на позитив .

  1.              Очікування від тренінгу.

      Біля підніжжя заздалегідь намальованої гори на клейких папірцях учні наклеюють свої очікування. Наприкінці тренінгу по мірі здійснення очікувань учні розміщують їх на вершині гори або біля неї.

  1. Вступ.

        Життя – це багатство, яке дається кожному із нас батьками. І, звичайно, хочеться, щоб воно було красивим і щасливим. А це можливо лише за умови міцного здоров’я. Давайте визначимо основні складові здоров’я.

Метод «Асоціативний кущ». Учні по черзі називають складову здоров’я та записують її у схему.

Підсумок. Як бачимо, однією зі складових здоров’я є правильне (раціональне) харчування. Їжа повинна мати всі ті речовини, з яких складається наше тіло. Тому кожній людині треба вживати необхідні білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни і воду. І зараз ми з’ясуємо, якими речовинами багаті продукти харчування, які ми вживаємо щодня.

Робота в групах.

    Учні поділяються на групи, кожна група отримує аркуш, на якому написана речовина: білки, жири, вуглеводи, вода і мінеральні солі. Потрібно скласти колаж із малюнків-продуктів, у яких є запропоновані речовини. Потім один з учасників кожної групи розміщує свою роботу на дошці і захищає.

1-а група. Без білків людина не може існувати. Кожна клітинка нашого тіла містить у собі білки. Щоб наповнити організм білками, потрібно їсти яйця, м'ясо, рибу, молоко. Містяться білки і у картоплі, свіжій капусті, гречаній, рисовій, вівсяних кашах.

2-а група. Жири – це теж частинки нашого тіла. Вони є одним з найголовніших джерел енергії. Це вони дають нам величезну кількість тепла. Найбільш необхідні для організму жири містяться у молоці та молочних продуктах, а також у яєчному жовтку. Корисна й олія.

3-я група. Вуглеводи знаходяться у продуктах у вигляді цукру та крохмалю. Цукор вживається і сам по собі й у складі цукерок, варення, тістечок. Багато цукру містять мед, фрукти, ягоди. Крохмаль є у хлібі, борошняних виробах, крупах, картоплі.

4-а група. Солі – це мінеральні речовини, які повинні бути в їжі: Кальцій, Фосфор, Магній, Залізо, Йод тощо. Вони необхідні для будівництва нашого тіла: кісток, скелета, зубів, м’язів, крові, мозку. Ці мінеральні речовини можна знайти в молоці, сирі, горосі, хлібі, щавлі, м’ясі, рибі, яйцях, капусті, яблуках, грушах і суницях. Людині надзвичайно потрібна вода. Вона потрапляє в організм з їжею, і у вигляді напоїв. Шкідливо і коли людина п’є багато води, і коли мало. Тому в усьому повинна бути міра.

  1. Створення плакату «Наша помилка»

      З давніх-давен люди розуміли велике значення харчування для здоров'я. Мудреці давнього світу: Гіппократ, Парацельс, Гален та інші присвячували цілі трактати лікувальним властивостям різних видів їжі та розумному її вживанню. Видатний учений сходу лікар Авіценна вважав їжу джерелом здоров’я та сили. І.Мечников вважав, що люди рано старіють і помирають через неправильне харчування, а людина, яка харчується раціонально, може жити 120-150 років.

     Головна заповідь здоров’я у наш час повинна звучати так: «Харчуватися розумно. Виявляти свої помилки в харчуванні й усувати їх». На вулицях міст та по телевізору ми бачимо багато реклами . І я вам пропоную створити свою рекламу у вигляді плакату із назвою «Наша помилка». Поміж малюнків із зображенням продуктів харчування виберіть ті, які ви вважаєте шкідливими для організму людини та наклейте їх на умовний плакат – ватман. Потім один із учасників кожної групи презентує свій плакат та акцентує увагу на шкідливості продукту. (Наприклад, чіпси – містять багато канцерогенів – речовин, які викликають онкологічні захворювання).

(Робота в групах, створення плакату)

Висновок. Найбільш вживанні помилки:

  1. Ми їмо занадто багато. 10% дітей і 30%  дорослих мають надмірну вагу.
  2. Ми їмо занадто жирну їжу. Норма – 80 грамів жиру на добу для дорослої людини.
  3.   Ми неправильно обираємо їжу. Неповноцінність їжі – наслідок нестачі вітамінів, свіжих овочів, фруктів, м’яса. Молока, риби. Проте їмо багато хліба, картоплі.
  4.   Ми часто п’ємо газовану воду.
  5.   Ми неправильно їмо, вживаючи їжу нерегулярно, занадто швидко і великими порціями.
  6.   Ми їмо багато солодощів та шкідливих продуктів.
  7.   Ми неправильно готуємо їжу, зловживаючи сіллю та смаженим.
  8.   Ми мало знаємо про культуру харчування.
  1.              Гра «Завжди, іноді, ніколи»

 По черзі показувати продукти харчування всім учням. Учні за допомогою жестів показують кінець речення: «Цей продукт можна їсти…»

(Завжди – великий палець правої руки піднімають угору;

Іноді – відводять у бік,

Ніколи – опускають униз).

      У далекому минулому бажання вразити гостей кількістю страв розвивалося катастрофічно швидко. Імператор Август пригощав гостей 4-6 стравами. Один із Бургундських герцогів довів їх кількість до 30. При дворі англійського короля нерідко подавали 44 страви. Особливо відрізнялися російські бояри, у них звичайне частування складалося з 30-40 змін. Рекорди ставилися на царських бенкетах – від 100 до 200 страв. А обід на честь одного посла склав 500 страв. Траплялися і смертельні випадки, тому легко зрозуміти тих, хто був неспроможний з’їсти повний обід.

Щоб у вашому житті не сталися такі прикрі випадки, запам’ятайте:

7. Основні правила харчування

1. Їжу слід приймати в один і той самий час невеликими порціями, не менше трьох разів на день, а при схильності до повноти 4-6 разів.

2. Обов’язково снідай перед тим, як ідеш до школи, вечеряй не пізніше ніж за дві години до сну.

3. Добовий асортимент харчових продуктів повинен бути різноманітний, але важливо не переїдати.

4. Їж повільно, добре пережовуючи.

5. Не жуй на ходу.

6. Не відволікайся від їжі розмовами, читанням, грою.

7. З дитинства слід привчати себе не зловживати солодощами.

8. Дуже корисно споживати кисломолочні продукти.

8. Вправа «Хто як їсть»

За тим, як ви їсте, можна сказати, яка ви людина.

-Під час читання їсть людина надто раціональна, часто робить декілька справ відразу.

-На ходу їсть людина, яка завжди поспішає, і тому недисциплінована, погано планує свій час.

-Швидко їсть людина, яка надає перевагу прискореному темпу життя, намагається негайно покінчити зі всіма справами, щоб почати нові.

-Повільно їсть людина, яка вважає, що задоволення можна і потрібно отримувати від маленьких радощів.

-За розкладом їсть дисциплінована людина, вона звикла берегти свій час.

  1. Підсумок.

    Ми сьогодні ще раз переконалися, що здоров’я значною мірою залежить від самої людини. Тільки ми самі маємо регулювати своє харчування. Це допоможе нам зберегти власне здоров’я на довгі роки.

Зворотній зв'язок.  Продовжте фразу: «На цьому тренінгу я….»

  1.  Аналіз очікувань (див. початок)
  2.  Прощання.

     Задумайтесь, діти. Наша зустріч сьогодні  була не випадковою, а дала можливість поміркувати, зробити для себе висновки. Крокуйте по життю сміливо і впевнено, і ваше життя буде довгим і щасливим. І не забувайте поради Св.Августина: “ Любов – понад усе.

Коли мовчиш – мовчи з любові.

Коли говориш – говори з любові.

Коли виправляєш – виправляй з любові.

Май завжди в глибині серця корінь любові.

І нехай з того кореня виростуть тільки добрі справи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година.

 Тема: Шкідливим звичкам скажемо – НІ!

Мета: Узагальнити знання учнів про здоров'я, формувати бажання вести здоровий спосіб життя та бережливе ставлення до свого здоров`я, поглибити знання учнів про шкідливі звички та їх вплив на здоров'я, виховувати почуття відповідальності за збереження свого здоров'я.
І. Організація класу.
- Подивіться мені в очі. Погляньте один на одного, посміхніться. І з цих промінчиків добра, що заіскрились на наших обличчях, ми і розпочнемо виховну годину.
- А працювати ми будемо за таким девізом:
Не просто слухати, а чути.
Не просто дивитися, а бачити.
Не просто розмовляти, а діло творити
Не просто відповідати, а міркувати,
Дружно і плідно працювати.
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.
1. Проблемна ситуація
- Уявіть собі, що ви заблукали в густому, темному лісі. І ось перед вами з’явилися 3 невідомі дороги. Кожна може вивести з лісу за певних умов.
1) Першою дорогою підеш – велике багатство знайдеш, та здоров'я втратиш.
2) Другою дорогою підеш – половину багатства знайдеш і половину здоров'я втратиш.
3) Третьою дорогою підеш – нічого не знайдеш, але здоров'я збережеш.
- Покажіть номер дороги якою ви підете.
2. Дискусія "Яка дорога є кращою?"
- Отже, працювати ви будете в своїх робочих групах. Якими ж треба бути, щоб зберегти своє здоров'я? (Сильними, сміливими, спритними)
- Так ми і назвемо наші групи.
3. Робота з прислів’ями.
- Чому так говорять ? Яке слово пропущене ?
- Здоров'я – найдорожчий скарб.
- Здоров'я – не купиш.
- Без здоров'я немає щастя.
- Як поводиться дитина, коли вона здорова ?
( Добре здоров'я – це коли кожному з нас добре, нічого не болить. Якщо ми веселі, нам хочеться бігати, стрибати. Якщо ми їмо із апетитом, міцно спимо, отже, ми – здорові.)
- Який висновок ми можемо зробити?
4. Висновок (Учень читає вірш)
Хто здоровий, той сміється,
Все йому в житті вдається.
Він долає всі вершини,
Це ж чудово для людини!
5. Розповідь учителя, знайомство з діаграмою.
- А від чого ж залежить здоров'я ?
Виховання здорового способу життя в родині - 20%
Навколишнє середовище - 20%
Система охорони здоров'я - 10%
Спосіб життя людини - 50%

- На запитання Що таке здоров'я ? Сучасна наука налічує близько 300 визначень. Це і одне з джерел радості, щасливого життя. Також – стан життя і діяльності людини за умови відсутності хвороб. Так, здорова людина добре працює та вчиться, вона є життєрадісною і веселою. Така людина потрібна і корисна своїй сім'ї, суспільству та державі. Здоров'я - це спосіб життя людини. Давно доведено що усе, що робить людина, відбивається на стані її здоров'я. Добре здоров'я містить у собі всі цілі в житті людини, її інтереси та звички. Це почуття любові до самого себе. Це – сонце, що зігріває своїм теплом усе живе. За малюнком ми бачимо, що стан здоров'я на 50% залежить від самої людини. А в наш час, в складних екологічних умовах, величезне значення має здоровий спосіб життя. Важливою умовою для підтримки здорового способу життя є відмова від шкідливих звичок.
ІІІ. Оголошення теми та очікуваних навчальних результатів
- Отже, сьогодні ми поговоримо про шкідливі звички. Тобто, звички, що шкодять особистому здоров'ю та здоров'ю інших людей. Тема нашої виховної години –
" Шкідливим звичкам скажемо НІ ! "
Шкідливі звички, мовби тінь,
Все ходять за тобою,
І так чекають на ту мить,
Щоб потягнуть з собою.
Наркотики і цигарки, спиртне –
Це просто страх,
Як подружитися із ними –
Здоров'ю буде крах.
- Тепер з'ясуємо завдання, які ставить перед нами сьогоднішнє заняття. Чого воно навчить кожного з нас?
Учні говорять свої очікування.
ІV. Пізнавальна діяльність
- Рухаючись дорогою, ми зустрічаємо дорожні знаки. Такі знаки є й на нашій дорозі до здоров'я. Що це за знаки ми дізнаємося із повідомлень.
1. Представлення гостей
- До нас завітали гості пані Шапокляк та Здоров'ячко.
Шкідливі поради пані Шапокляк
Від світанку й до зорі
Радять дітям лікарі
Алкоголю не вживати,
Цигарок до рук не брати
І не їсти блекоту.
Не курити наркоту.
Я ж вам, пані Шапокляк,
Раджу все робить не так!
Дам поради залюбки —
Все робити навпаки.
Це ж і весело, й цікаво,
І для діток є забава.
Нащо вам здоровим бути?
Треба зразу все забути!
І поради лікарів,
Й застереження батьків.
Та й не тільки вчителі
Вчать дітей на цій Землі!
Я умію теж навчити!
Нащо вам здоровим жити?
Йдете в школу - закуріть
І диміть, диміть, диміть!
Замість чаю пийте пиво
І хворійте всі щасливо!
Як дитина занедужає,
Це чудово дуже-дуже!
Бо не треба в школу йти,
Можна в ліжечко лягти,
День і ніч у нім лежати
І тихесенько вмирати.
Нащо сонце променисте,
Нащо вам повітря чисте?
Коли можна закурити,
Вік свій трохи вкоротити!
Бути хворим так приємно,
Всі тоді говорять чемно.
На твою велику втіху,
Твоїм рідним не до сміху.
А тебе ніхто не вчить.
Як на білім світі жити.
Ще у мене є порада,
Дітям я сказати рада.
Нащо вам здоров'я мати?
Краще хворим пролежати!
Бо ж не треба з дітьми гратись,
Ні гуляти, ні розважатись,
А ні в той футбол ганяти,
М'яч в ворота забивати.
Їжте блекоту й дурман,
В голові носіть туман.
Бо дурним приємно бути,
Можна геть усе забути.
І усім наперекір
Покурити йдіть у двір!
Там на вас давно чекають
І дурман в руках тримають
Ви спиталися у мами
Чи і я роблю так само?
Ні! Звичайно не роблю!
Я себе завжди люблю!
Знайте, пані Шапокляк
Робить все завжди не так,
Як говорить вам робити,
Бо вона ще хоче жити!
Гарно жити й процвітати
Та міцне здоров'я мати!

Поради Здоров'ячка
Діти, це ви прочитайте, Добре все запам'ятайте І зробіть усе не так, Як вам радить Шапокляк.
Раджу дітям залюбки Все робити навпаки. І послухати батьків,
Лікарів і вчителів.
Правильно у світі жити
І себе завжди любити.
Бо добро найбільше в світі –
Це здоров'я ваше, діти!
Щастячка шукати дарма,
Як здоров'ячка нема.
Доки діточки малі
Їх навчають вчителі,
Лікар дасть пораду й тато,
Добрих є людей багато.
А найперше завжди мама
Діток вчить добру так само.
Щоб здорові з юних літ
Й мудрі діти йшли у світ.
Але є і Шапокляк.
Що підкаже щось не так.
Хтось-таки з шляху зіб'ється,
А вона над ним сміється.
Та, щоб вам спокійно жити.
Треба все, як слід робити.
Поки ви ще невеличкі,
Виробляйте добрі звички
Щоб здоров'я вберегти
І щасливими рости !

2. Інтерактивна вправа "Інтерв'ю"
- Здоров'ячко є кореспондентом із центру захисту здоров'я і хоче взяти у вас інтерв’ю, виявити що знаєте ви про здоровий спосіб життя.
Що означає бути здоровим? Чи вважаєте ви себе здоровими?
Що означає вираз шкідливі звички? (Звички, що шкодять особистому здоров’ю та здоров’ю інших )
Які шкідливі звички ви знаєте? (Куріння, алкоголізм, наркоманія.)
Що є основою здорового майбутнього?(Дотримання здорового способу життя, відмова від шкідливих звичок).
3. Інтерактивна вправа. Побудова "Шляху до здоров'я"
- Але ми з вами ще в густому лісі і щоб вийти з нього залишилося зробити лише кілька кроків. У мене в руках сліди . На кожному слідочку записані слова, що означають фактор зміцнення здоров'я .
Загартування
Здорове харчування
Дотримання режиму дня
Спорт
Рухливі ігри
Свіже повітря
Відсутність шкідливих звичок
Овочі, фрукти в харчуванні
Фізкультура
Не курити
Не вживати наркотиків
На вживати алкоголь
- На узліссі нас зустрічає ЗДОРОВ'Я. Ми зобразили здоров'я у вигляді сонечка, а на його промінчиках фото дітей нашого класу, що ведуть здоровий спосіб життя А що можна розмістити на всіх інших промінчиках? (фото здорових дітей інших класів, шкіл)
V. Підсумок
- Ось і підходить до кінця наша виховна година. Ви почули багато цікавої інформації, а тепер спробуйте продовжити речення:
1) Шкідливі звички – це … ( куріння, вживання наркотиків, вживання алкоголю)
2) Люди, які мають шкідливі звички … ( підривають своє здоров'я ; погано впливають на стан здоров'я рідних, близьких; можуть поводитись нерозсудливо або вчинити злочин)
- Чи справдились ваші очікування?
- Що з того про що ви дізналися сьогодні, ви зможете застосувати у своєму житті?
Сьогодні ми вели розмову
Як всім здоров'я зберегти:
І щоб життя було чудовим,
Здоровим треба бути, щоб рости.
Здоров'ям, бачу, сяють ваші личка,
Тож дайте відповідь мені:
Що скажете шкідливим звичкам
Шкідливим звичкам скажемо - НІ!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Виховний захід

Здорово бути здоровимhttp://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOhx6m1ZHMDUubPiLLF3O44LRBtMumpGT95VcG0V3b5rUcGUlnRA

 

Гей, нове тисячоліття!

Молодь ти свою стрічай.

 

Забувай за лихоліття

Їх в минулому лишай.

 

А господарям століття,

Слово мовити надай.

 

Молодь Хмельниччини,

Об’єднаймо  наші зусилля

 

Всі разом: Заради майбутнього України.

 

Ми - за здоров'я, ми - за щастя,

 Ми - проти болю і нещастя!

 За тверезий розум, за радість життя,

 За дитинство, юність, та за майбуття!

 

Ми вас всіх вітаєм

В затишнім цім залі

Збережем планету

Від тенет тих звичок,

Що руйнують мозок,

Заважають жити.

 

Ми – лідери здоров’я

Разом все здолаєм

До «рівних» закликаєм –

У світле майбуття.

 

Ми пропонуємо здоров’я!

Ми пропонуємо – життя!

Тож зустрічайте агітбригаду

Лідерів здоров’я і життя

Сміливо і впевнено говоримо ми правду,

Крокуючи у спільне майбуття!

 

Сьогодні вам – розкажемо

Покажемо

Доведемо

Що найбільша цінність для людини – це (разом) здоров’я!

 

Хто здоровий, той сміється

Все йому в житті вдається.

Він долає всі вершини –

Це ж чудово для людини.

 

Хто здоровий, той не плаче,

Жде його в житті удача,

Він уміє працювати,

Вчитись і відпочивати.

 

Бо здоров’я – це прекрасно,

Здорово, чудово, ясно.

І доступні для людини

Всі дороги і стежини.

 

Ми в цю залу вас зібрали,

щоб конкретно показати,

Як шкідливі звички

Здоров’я можуть зруйнувати.

Зверніть увагу на погані звички,

Бо нікотин, наркотик, алкоголь

Повільно, як змія повзуча,

 Нам проникають в душу й кров.

 

Вони здоровя, мов ті шашлі точуть,

 Несуть злобу і сльози у сімю,

 І небезпечні тим, що ми не зразу можем

 На горизонті розпізнать біду.

 

Ні – хуліганським витівкам, пияцтву,

Картярським іграм, СНІДУ, наркоті,

В житті, повірте, є на що рівнятись,

Чому радіти і до чого йти!

 

В кожній  родині,

В кожній сім′ї

Зростають веселі

Малі школярі.

 

Починаємо ми свято!

І у цю чарівну мить

Ми покажемо вам казку,

А ви висновки робіть!

 

Ведучий

Пройшло багато літ, чимало води утекло, виростила Коза своїх козенят.

У великих  козеняток біля кладки - біла хатка,

А від хатки до дороги - стежка стелеться під ноги

Із розчинених воріт вирушають кози  в світ.

 

Коза (Коза проводжає козенят, співає пісню)

Козеняточка ви ріднесенькі,

Ви йдете у світ, ще ж дурнесенькі,

Так боюсь за вас, як же будете,

Чи на злу  стежину ви не ступите?

 

П-ів

Треба вам жити, любі мої

Не курити, і не пити

Здійсняться тоді мрії мої,

Буде вам на світі краще жити.

 

Не дай Бог, мої ,вам вколотися,

За своє життя треба боротися.

Щоб літа лиш розум вам приносили,

Щоб вам ріженьки не позносили

(Коза плаче, проводжає козенят)

Ведучий

Пішли козенята в світ. І зустрічалися їм  різні люди. Та пам′ятали вони слова Кози-неньки.

(З′являється хлопець, одягнений  у велику пляшку горілки, зроблену з картону, з надписом «Холодний яр»)

Алкоголь:

Йдіть до мене, йдіть юрбою.

Тепло й весело  у нас.

Не завжди, лиш певний час.

Лиш один такий недолік,

Будуть звать вас – алкоголік.

І немов з-під снігу квітки

У вас з′являться наслідки.

(повертається другим боком, там надписи: розбиті сім′ї, хвороби, збитки, біди)

Всі мої стежки й дороги

Приведуть вас до хвороби.

Отакий  у нас тупік

Хто хоче жити, той утік!

Козенята:

Ця вода така гірка,

Краще випить молока

Нам давала Кізка-ненька

І поживне, й солоденьке.

Козенята проганяють алкоголь, скачуть,  танцюють.

Під музику виходить наркоман з величезним шприцом  у руках.

Наркоман:

Земля пливе, в очах туман,

Хочеш бути наркоманом?

Хто за кайфом на край світу

Звідти вже нема отвіту.

Материнські плач і сльози,

Тим, хто на моїй дорозі

Всі мої стежки й дороги

Приведуть вас до хвороби.

Отакий у нас тупік,

Хто хоче жити, той  утік!

Козенята:

Наше щастя в кукурудзі.(показують качан кукурудзи)

Швидше утікаймо, друзі!

Мама жде від нас малих,

Друзів добрих, не таких!

Козенята знову пішли  в танок.

Виходить дівчина-цигарка(одягнена  у великий пошитий паперовий циліндр, розмальований як цигарка. Звучить пісня «Дим сигарет с

ментолом». Цигарка танцює)

Цигарка:

Я- маленька, я –фіглярка,

Всі впізнали? Я- цигарка.

Я пуста, як трухлий пень,

Тягну гроші кожен день.

Та від мене, від зарази

Звільнишся ти не одразу.

Не журюсь, я – не сирітка

Я сама буваю  рідко.

Ми удвох  із алкоголем,

Хоч кого позбавим волі!

Отакий у нас тупік,

Хто хоче жити, той утік!

Козенята:

Рідні братики  й сестрички,

Геть від пагубної звички.

Щоб з козячого ладу

Не потрапити  в біду!

Козенята  повертаються до Кози живі, здорові, веселі

Коза:

Козенята, як  я рада,

Що не здатні ви на зраду

Адже я вас  так навчала,

Я  вам вірила, я знала!

ВЕД:

От і казочці кінець,

А хто слухав - молодець!

Таке життя барвисте і цікаве,

Багато невідомих в нім перлин.

Як хочеться робити справжні справи

І досягти омріяних вершин.

 

Так хочеться зробити щось прекрасне,

Щоб користь людям і собі була,

А те, що шкодить – відрубати вчасно,

Щоб мрія справжня по життю вела.

 

Все, що блищить, не завжди цінність має.

Відкинемо в душі усе сміття.

Залишим те, що жить допомагає,

Щоб твердо йти до майбуття.

 

У житті важливо своєчасно відмовитися від того, що не потрібне вашій душі.

 

Сказати твердо «НІ!» не кожен уміє, але треба вчитися відстоювати себе, щоб не розчинитися як особистість.

 

Дуже часто буває так.

Інсценізація казки «Колобок» на новий лад

Ведучий. Жив на світі колобок,

Дуже гарний парубок.

В школу кожен день ходив,

Знав багато, дещо вмів.

Ось і зараз поспішає,

Часу зайвого не має.

А на зустріч Вовк іде,

Щось підніс собі гуде.

 

Вовк. Колобок! Привіт, послухай.

 

Колобок. Ой! Від тебе в’януть вуха.

Вовк. Зупинися хоч на мить,

В мене вся душа горить.

Давай вип’ємо хоч трішки,

На закуску є горішки.

Колобок. Що ти, Сірий, я не п’ю,

Не сором школу мою.

Вовк(співає під пісню А я світлі дні…).

В школу зовсім не хочеться,

Та коли це все скінчиться?

От би випити чарочку,

Щоб душа ожила.

Дискотека аж у вечорі,

Тож розправимо плечі ми.

Цілий день «по приколу» щоб,

Голова щоб гула…

Приспів. А я світлії дні

Залишаю собі,

А похмурі деньки

Віддаю я журбі.

Колобок. Я спішу! Пока! Гудбай!

Вовк. Ну куди ж ти? Постривай!

Ведучий. Тут Ведмідь в диму чвалає.

Ведмідь. Круглий! Я тебе вітаю.

Все в турботах, все в ділах.

В тебе не життя, а жах.

Ну ходім в кафе, покурим

І зануримось в амури.

Колобок. Я не можу – час летить!

Ведмідь. Розкажу приємну мить.

(Звучить фонограма «А я и не знал»Ф.Кіркорова.)

Ведмідь(співає).

Від цигарки приємно, солодко так.

Це – багатство для мене, духмяний табак.

Прийдеш в школу, дихнеш на всіх вчителів –

Кайф по класу пливе. От і все, що хотів.

Приспів. Раніше не знав,

Що тютюн може бути таким,

Що душею злітатиму з ним,

Я не знав.

Колобок. Я стобою забаривсь,

Прощавай! Я покотивсь.

Ведучий. А тут Заєць шкандибає,

Косим поглядом вітає.

Заєць. Ой! Кругленька голова!

Чи ти в школу поспішаєш?

Що ти в школі тій забув?

Ти про кайф в житті не чув?

Колобок. Відчепись! Часу не гай!

Заєць. Круто, друже! Постривай!

Слухай, друже, що скажу,

Може чим допоможу.

(Звучить фонограма «Два брильянта, три карата» гурту «Прем’єр – міністр».)

Заєць.(співає).

От би травку покуріть,

Голова чомусь болить.

Ой, хоча б вколотись маком, зі смаком.

То весело стало б нам жить,

І тусовка б удалась,

Дуже круто завелась,

І мені приємно.

Приспів. Очі все блищать, як брильянти і карати,

Я під кайфом вже, розум втратив геть, хлоп’ята,

Губи вже мої усмішку зображають,

І кругом пливе, що аж душу втрачає.

Ведучий. Тут на зустріч йде Лисиця – легковажная дівиця.

Лисиця. Круглий, ну ти – клас!

Що за розкладам у нас?

Колобок. В мене першим – фізкультура.

Лисиця. Жартівник же ти, в натурі!

Я питаю, йдем куди?

Колобок. Ти – туди,

А я - сюди

Лисиця. Таємницю відкриваю:

Я місця чудові знаю.

(Звучить фонограма «А я все летаю»,група «Блестящие».)

Лисиця.(співає, пританцьовуючи).

Ми стобою в школу не йдем.

Класно час у кафе проведем.

Ти неси мене на руках,

І я вже полечу під дах.

Нам стобою весело так,

Це – фортуни вже радісний знак,

Нам би випить і покурить,

Трохи кайфу собі залить.

Приспів. А я все літала

І завжди я знала,

Що грошей немало

Треба мені.

Колобок. Гарно кажеш і цікаво!

Я спішу – у мене справи.

Ведучий. Отак юний Колобок,

Невеликий парубок,

Мало не скотивсь до краю.

Як же далі буть? Не знаю.

(Виходить гурт дітей.)

 

Твердо на своєму стій!

Звабам «НІ!» сказати вмій!

 

Спорт і праця допоможуть.

Лінь пускати в дім не можна!

 

День змістовний і цікавий,

Ритм дають хороші справи.

 

Наполегливість і сила

Злет дають як справжні крила.

 

Тож вперед! Крокуй сміливо!

Життя стане справжнім дивом.

 

 (Звучить фонограма «Мы желаем счастья вам»).

Нікотину скажем твердо: Ні!

Без наркотиків всі ночі й дні,

І спиртні напої нас не приваблюють.

Це давно віджите, це старе.

Нас воно за душу не бере,

Обрії ясні нас вперед ведуть.

Приспів. За здорові звички ми,

Звички ті що силу дають,

Щоб тіло душа

Бачили їх справжню суть.

Ми бажаєм щастя вам,

Хай воно ясніє усім.

Крокує тут і там,

Щастям щоб всміхався наш дім.

 

 

Є у  нас мрія – єдина й проста,

Хочемо, щоб кожна дитина любила життя!

Хочемо, щоб в небі веселка місточком до сонця була,

І дружба, щоб завжди від серця до іншого серця вела.

 

Хочемо, щоб сонце світило усій дітворі на Землі,

І разом під повним вітрилом дорослі йшли і малі.

Хочемо гуляти по полю, де квітнуть волошки й жита…

І віримо в щасливую долю, бо дуже ми любимо  життя!

 

Ми хочемо не тліти, а горіти.

Щоб слід красивий залишився на землі.

Про все на світі знати, все уміти

Й не опинитись раптом у імлі.

 

Усі. Ми – за здоровий спосіб життя.

Юні, красиві йдемо в майбуття.

 

ВЕД:

А я скажу на прощання

Наші щирі побажання:

Виростайте всі здорові,

Сильні, спритні, а  не кволі.

 

Будьте здорові, не треба хворіти

 Час витрачати не треба на ліки

 

 Як про здоров'я ти думати будеш

 Ніколи здоров'я ти не загубиш

 

 Плавати треба і бігати вранці

 Ще й не забути нарешті про танці

 

 Дихати свіжим повітрям і спати

 Так як годиться, а не дрімати

 

 

Краще співати і спортом займатись

 І веселитися і працювати

 

 Справжній товариш тобі допоможе

 А не підбурить на те, що не гоже.

 

 Хай всяка болячка тікає далеко

 Хай діток здорових приносить лелека.

 

Разом:

 Тож будьте здорові, турбуйтесь про себе

 Кругом ви потрібні міцні і веселі.

 

 

 

 

 

 

Ми – за здоровя!!!

Мета:Пропаганда здорового способу життя, дбайливого ставлення до свого здоров'я, профілактика шкідливих звичок, розповсюдження елементарних знань з гігієни, попередження важких захворювань.Вчити дітей цінувати життя. Більше уваги звертати на те, що позитивно впливає на самопочуття: спорт, режим, вітаміни, правила техніки безпеки, позитивні емоції, цікаві захоплення, подорожі, раціональне харчування, загартовування, вміння вчасно надати медичну допомогу.
Розвивати творчі здібності, згуртовувати учнів, створювати умови для дружнього спілкування, виявлення талантів, стимулювати впевненість у собі і ініціативність.

 

Хід заходу

Звучить мелодія пісні «Незримий бій» .

Учасники вибігають на сцену під ритмічну музику .

Учасники стають спинами і повертаються по черзі на кожну репліку, яку ведучий говорить із-за куліс:

  • Здоровими бути!
  • Щасливими жити!
  • Життя своє кожен день творити! (Припадання : нога вперед-в сторону)
  • Мислити! Діяти! Вчитись і вчити!
  • Настрій здорових українців відродити!(Відставляння і приставляння ноги з руками, на останній раз поворот)

 

Виходять по одному наперед, утворюючи шеренгу, із словами:

1. Ти молодий, завзятий, кмітливий.

2. Ти сповнений сил та енергії.

3.Маєш багато мрій, бажань, задумів.

4.Ти хочеш осягнути все і все зрозуміти.

5.Ти мрієш про успіх.

6.Мрієш про кохання і щастя.

7.Ти людина нового тисячоліття.

8.Тобі подобається бути здоровим.

9.Ти переможець.

10.Тоді приєднуйся – нас багато.((через одного зробити кроки в сторони)

     Всі: МИ ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ.

Співають всі:

 Наша служба і важлива, і проста,

І на перший погляд зовсім не важка.

Якщо хтось і десь в житті є отакий –

Чесно жить не хоче.

Значить, з ними нам вести великий бій,

Це призначення у нашій є душі, -

Служба дні і ночі!

Оця пісня, скажем прямо, без прикрас.

І як зовсім би написана для нас,

І хоч праця, ви, як бачите важка, -

Треба, - це принада.

В час такий, що хоч є дощ, а чи мороз.

Заступаєм ми на свій важливий «пост»,

  1. й учасник: Ми – за здоров’я! Приєднуйся!

Всі:Нас багато!

      1грудня – День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми.

      Третя неділя травня – День пам’яті людей, що померли від СНІДу.

Ведучий. Як відомо, СНІД – одна з найважливіших проблем, з якою людство увійшло у ХХІ століття. Серед численних хвороб, від яких нині страждає людство, СНІД є однією з найважчих. Цю хворобу спричиняє особливий збудник – вірус імунодефіциту людини

( скорочено ВІЛ).

Ведуча. СНІД було виявлено наприкінці 70-х на початку 80-х років минулого століття, тобто зовсім недавно. Але вже на сьогодні захворювання зареєстровано практично в усіх країнах світу. Щодня на планеті ВІЛом інфікуються до 6-ти тисяч осіб. Не обминула біда й Україну.

Ведуча. То що ж таке СНІД? ЩО ми про нього знаємо?

               ( Виходять 7 юнаків та дівчат, на спинах яких написані букви, що разом складають слова: ВІЛ/СНІД. Вони по черзі повертаються до глядачів спинами і на кожну букву іде розшифровка з коментарем).

     В – «Вірус» - збудник захворювання;

      І – «Імунодефіциту» - відсутність захисної реакції організму, яка забезпечує захист від мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

      Л – «Людини»

      С – «Синдром» - ряд симптомів, що вказують на наявність якоїсь хвороби чи стану

      Н – « Набутого» - такого, що набутий протягом життя, а не властивий від народження

      І – «Імунного» - стосується імунної системи, яка забезпечує захист людини від   мікроорганізмів, що спричиняють хворобу.

       Д – «Дефіциту» - у даному випадку – відсутність захисної реакції імунної системи   людини на наявність в організмі шкідливих бактерій.

       ( Учні шикуються у шаховому порядку та співають пісню на мелодію «Наша служба»)

                               СНІДу – «Ні» - ми разом скажемо усі,

                               І чекаєм на підтримку звідусіль.

                               Якщо знати і виконувати все,

                               Щоб не захворіти,

                               То не буде ані горя, ні біди

                             І забуде нас хвороба назавжди,

                             Тільки б захотіти!

                          (Учні, маршируючи ідуть із сцени)

Ведуча. Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981році у США. Спочатку хвороба видавалася вельми загадковою. У Франції, як тільки з’явилися перші повідомлення про таємничу хворобу, для її вивчення було сформовано групу дослідників під керівництвом ученого-вірусолога Люка Монтаньє.

Ведучий. Протягом 2-х років(починаючи з 1981) було з’ясовано загальну картину хвороби, виявлено її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких знаходять вірус хвороби в організмі людини, встановлено механізм дії негативної дії  вірусу на організм.

Ведуча. Вперше ВІЛ було виділено та ідентифіковано у 1983 році французькими вченими на чолі з Л.Монтаньє. Водночас про факт відкриття вірусу, котрий спричиняє СНІД, повідомили американські вчені на чолі з Робертом Галло.

Ведучий. ВІЛ поступово вбиває спеціальні клітини-лімфоцити, які відповідають за захист людського організму від дії різноманітних мікробів і розвитку пухлин. Імунітет організму повільно, протягом багатьох місяців та років, знижується , і це призводить до виникнення різноманітних захворювань, передусім інфекційних, що уражають легені, органи травлення, шкіру, нервову систему тощо. Смерть настає саме від цих захворювань, а не від СНІДу. Тому ж звичайно, як приємно не хворіти…

Ведучий. Щоб зрозуміти , як Віл руйнує імунітет, пропонуємо вам  просту рольову гру «Секретна зброя ВІЛ».

                 Гра «Як ВІЛ руйнує імунітет»(додаток1)

( Звучить мелодія «Бандитский Петербург»)

Додаток 1

Один учень грає роль «людського організму». Троє – відповідно «грип», «пневмонію» і «ВІЛ». ВІЛ отримує папірці з написом «ВІЛ». Решта грають роль «клітин імунної системи».

1. Організм людини стає в центрі й каже:

  Організм. Кожен з нас має імунну систему, яка надійно захищає наш організм від багатьох інфекцій.

2. Клітини імунної системи утворюють коло навколо організму.

   Клітина 1. Коли імунітет сильний, він легко долає більшість інфекцій. Ось, наприклад, що відбувається під час атаки грипу.

3. «Грип» намагається прорватись крізь коло захисників та це йому не вдається.

    Клітина 2. Організм надійно захищений імунною системою. Якщо вірус грипу потрапляє в організм, імунна система легко долає його.

 Дві клітини виводять його за вуха. «Грип» тікає, оглядаючись.

4. Клітина 3. Теж саме відбувається із нападом «пневмонії», хоча і складніше її подолати.

   Нападає пневмонія, обкручує організм, але і її «клітини» виштовхують з організму, розімкнувши коло, але знову швидко його замкнувши.

5. Клітина 4. Але нещодавно з’явився вірус, який називається ВІЛ. Він має секретну зброю проти клітин імунної системи.

    «ВІЛ», не поспішаючи, підходить до однієї з клітин імунної системи і дає їй половину карток з написом «ВІЛ».

6. Клітина 5. (Яка взяла картки). Той, хто взяв половину карток, перетворюється на ВІЛ і починає роздавати свої картки (роздає картки іншим).

    Клітини пускають руки.

7. Клітина 6. Інші клітини, які отримують картки, також перетворюються на ВІЛ.

8. Клітина 7. Коли імунна система повністю зруйнована, починається – СНІД – кінцева стадія ВІЛ-інфекції.

      (Всі клітини падають, крім однієї).

9. Клітина 8. Організм оточують грип і пневмонія. На цій стадії людина стає уразливою для будь-яких інфекцій і злоякісних пухлин. ( Вона також падає).

10. Організм. Хвора на СНІД людина слабшає і через кілька місяців помирає. ( І падає на підлогу).

                   Учні всі разом піднімаються  і, поклонившись, ідуть із сцени.

 

Ведуча. Як ви побачили з цієї гри, СНІД рано чи пізно все одно перемагає людину, на відміну від інших хвороб, які піддаються лікуванню.

 

 

9 учасників вибігають на сцену під ритмічну музику і стають по 4 у дві шеренги, а один - попереду.

На кожну репліку міняються місцями             

  1. Ми – діти 21 століття
  2. Нам підкоряються високі технології
  3. Ми можемо повертати ріки назад
  4. Ми можемо жити зі штучними серцями
  5. Бороздити космічні простори та відвідувати інші планети
  6. Нам легко побачитись з людиною за 1000 км
  7. Не виходячи з дому ми можемо отримати будь-яку інформацію, підкоривши Інтернет
  8. Але не завжди нам підкоряється наше власне життя
  9. Чому? Чому так відбувається? І до чого може призвести?

              (Всі під ту саму музику забігають)

Звучить заставка каналу 1 + 1.Новини.

 Виходять 2 диктори (стіл, мікрофони).

Ід. - Доброго дня! Сьогодні ….,13:00

2д. - Ми починаємо екcтренний випуск новин. І розповімо вам про таке.

Ід. - Вся світова громадськість нашої планети стурбована.

2д. - На планеті Земля царюють хвороби: СНІД, наркоманія, алкоголізм, паління.

Ід. - За даними статистики на нашій планеті кожні 5 секунд помирає 1 людина від тютюнопаління.

2-д. - Від сигарети трапляється кожна друга пожежа.

 

2д. - Ми продовжуємо наші новини.

Ід. - У результаті вживання спиртних напоїв у кожного четвертого відбувається деградація особистості, залежність і розвиток хвороб печінки, раку, психологічних захворювань, кримінальна поведінка. Ось наслідки вживання алкоголю. Сьогодні в Україні кожен десятий алкоголік молодший 18 років!

2д. - Ми продовжуємо наші новини.

Ід. - В останні роки найбільш серйозною проблемою стає наркоманія. Вона поширюється дуже швидко. Наркотик б'є без промаху.

2д. - Середня тривалість життя наркомана - 21 рік.

Ід. - Кожен наркоман втягує за рік в цю прірву 15 людей.

2д. - Наркотик руйнує тебе, руйнує душу. Твоє майбутнє - обмеженість..

Ід. - Перспектива - розпад. Направленість руху - тільки вниз. Істинні почуття - не для тебе.

2д. – Є велика вірогідність захворіти СНІДом. Наркоманія соціально небезпечна.

1-й . Своє здоров'я кожен має.

Не кожен вміє берегти –

Той колеться, той випиває,

Той за цигаркою тремтить.

2-й. Коли ж хвороби розтривожать

І запізніле каяття,

Тоді, на жаль, не кожен може

Зцілить отруєне життя .

3- й. Пропагуємо ми всюди,

Щоби чули й знали люди.

Ми проти СНІДу й нікотину,

Алкоголізму й наркотизму.

4- й. Ми за те, щоб у всьому світі

Було багато радості і квітів.

5-й. Вдача в нас завжди така –

Все ми робим жартома .

Любим всі веселий сміх .

Здоровий сміх, що гріє всіх .

5 – й Та якщо вже не жартома,

Наркотики, пияцтво і куріння –

Це найболючіша біда,

Бо гине молодь в світі гине .

Всі : А найстрашніше – страждають діти !

Пісня «Шоу продовжується»

 

(стають у колони по троє, один попереду інших, кладуть руку на плече сусіда)

Твоє здоров’я лише в твоїх руках(припадання на праву ногу)

Життя здорове, усмішка на вустах (припадання на ліву ногу)

Повітря, сонце (два кроки вперед)

Небо, море, гори, синя далина

Люби природу (крок вліво і дивимось вліво)

Назустріч їй іди!

Найкраща сила (крок вправо, дивимось вправо)

Для тебе в ній одній

Поганим звичкам (два кроки підряд вперед)

Сили віднайди сказати просто «Ні» (відходять назад, на «Ні» - тупають ногою)

Приспів

 

Виходять ведучі під музику.

Він Уже сьогодні ви тримаєте в руках своє майбутнє. І лише ви несете за нього відповідальність.

Вона Уже від вас сьогоднішніх і від ваших сьогоднішніх рішень залежить, якими будете ви завтрашні і ви майбутні.

Він Із кожним роком з’являється більше прогресивної молоді, яка бере відповідальність за себе та своє життя, орієнтується на здоровий спосіб життя.

Вона Адже саме здоров’я є тим чарівним ключем, який відкриває нові можливості, який дозволяє прагнути й досягати, омріювати й здійснювати, реалізовувати і розвивати себе.

Він Ви прагнете насолоджуватись життям, крокувати в ногу із часом, не відставати від моди.

Вона Мода – це більше , ніж музика (під«Бара-бара» виходить учень у навушн.);

       Мода – це  більше, ніж зачіска (виходить панк);

       Мода – це більше, ніж сучасний прикид( порвані джинси)

(Ці троє стають по одну сторону сцени)

   Мода – це стиль (виходить красиво і модно одягнена дівчина)

   Мода – це спосіб життя (виходять двоє учнів: один із гантелями, другий – з пляшкою кефіру)

(Стають на протилежному боці сцени)

Ви – люди нового тисячоліття. Нові часи несуть нову моду.

Він. Хирляві зелено шкірі створіння, що випускають пари диму й пари перегару(виходять наперед троє негативних персонажів) - неактуальний  еталон для молоді нового часу, нового тисячоліття (наперед них виходять троє позитивних, закриваючи собою попередніх)

Негативні тікають

Вона. Сучасна мода одна – здоров’я!

Троє говорять по черзі: Модно! Стильно! Красиво! Класно!

Він. По-справжньому, сучасний еталон краси – людина, яка обирає

Всі: Здоровий спосіб життя

Соціальна реклама (ролик)

 

Під музику вибігають 8 учасників, тримаючи у руках плакати, повернуті зворотною стороною

Слова супроводжуються презентацією

1-й . Вчені довели конкретними науковими дослідженнями, що нормальна тривалість життя людини – 150 років. ( Учасник піднімає напис – « 150» )

2- й . Відомо, що біля 100- літньої межі люди здатні зберігати високу працездатність і гарне самопочуття. (напис 100)

3-й. Мікеланджело створював свої шедеври до 89 –ти років. ( Учасники розгортають напис «Мікеланджело-89» )

4-й. Тіціан – до 94 –х років. ( Напис « 94» )

5-й. Лев Толстой – до 82 –х років.(Напис – 82 )

6-й. Томас Едісон – до 84 –х років.( Напис – 84 )

7-й . Віктор Гюго – до 82 –х років. ( Напис - 82 )

8-й. Поль Брегг – до 95 років (Напис – 95)

9-й. Середня тривалість життя українців – 57 років. (Напис – 57 )

Всі : В чому причина? Що робити?

1-й. Ми звинувачуємо уряд, економіку, спадковість,

Лише, щоб зняти з себе відповідальність.

Забуваючи найважливіший фактор.

Всі : Здоровий спосіб життя !

На сцену забігає дівчинка .

Дівчинка : Як, ви такі великі і не знаєте, що робити?

Всі : Ні!

Дівчинка : Алфавіт ви знаєте?

Всі : А, Бе, Ве, Ге…

Дівчинка : А таблицю множення 

Всі : 2 х 2 = 4 …

Дівчинка : Ви не знаєте азбуки здоров'я ?

( Співає на мотив пісні «Червона Шапочка» ).

Якщо ти життя цінуєш ,

І хвилинки не марнуєш ,

Якщо хочеш буть красивим

І міцне здоров'я мать ,

То тобі знання потрібні ,

Дуже – дуже необхідні .

Треба азбуку здоров'я ,

Треба азбуку вивчать !

Дівчинка : Тож за роботу ! Починаємо урок ! З чого починається азбука здоров'я ? (Всі знизують плечима . Дівчинка відкриває скриньку )

У моїй чарівній скриньці

Незвичайні є гостинці . ( Всі заглядають )

1-й. Мило?

2-й. Щітка?

3-й. І рушник?

4-й. Знають всі давно про них!

5-й. Є це все й у мене!

6-й. І у мене!

Дівчинка : Правильно! Молодці!

Правило перше – особиста гігієна! (Слайд)

7-й. А, по – друге, що …. ?

Дівчинка : Це фізичні вправи зранку! (Слайд)

З ліжка швидко підіймайся

І зарядкою займайся !

( Всі виконують під музику вправи під пісню «Утренняя зарядка» )

Дівчинка : Третє слово харчування повноцінне, (Слайд)

Різноманітне, вітамінне.

Жири вживайте лиш рослинні.

Каші смачні і поживні.

Концентрати не купуйте,

Краще фруктами ласуйте!

Виходять учні в масках продуктів і розповідають про їх користь 

Яблуко. Ті люди, які з’їдають щодня по яблуку, мають менше шансів захворіти на хворобу Альцгеймера. Кверцетин що міститься в яблуках, здатний гальмувати ракові клітини. Він має протизапальну дію і зменшує шкідливість вільних радикалів. Яблуко містить також вітаміни та мікроелементи, що підвищують імунітет і поліпшують роботу серцево-судинної системи.

Риба. Японці та ескімоси, які регулярно вживають рибу, значно рідше страждають на серцево-судинні хвороби, ніж ті люди, які мають бідний рибний раціон. Три рибних обіди на тиждень зменшують ризик виникнення інфаркту на 50%.

Часник. При застудних захворюваннях часник не має себе рівних. Його вживання знижує ризик виникнення раку шлунку і кишечника, а також захищає від серцево-судинних захворювань. Він добре прочищає судини і перешкоджає їх закупорці.

Полуниця. Полуниця корисна високим вмістом заліза, вона підвищує імунітет.

Морква. Морква, яка містить бета-каротин, сприятливо впливає на зір та стан шкіри.

Перець. Гострий перчик чілі поліпшує обмін речовин, сприяє схудненню. Капсацин, що викликає гіркий смак перцю, сприяє виробленню шлункового соку і перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій у шлунку і кишечнику.

Банан. Банани – найситніший і багатий на вуглеводи фрукт. Кількість магнію в бананах складає 1/6 добової потреби організму.

Чай. Зелений чай містить біологічно активну речовину катехин, яка перешкоджає розвитку атеросклерозу і сприяє ще схудненню людини.

Соя. Соя містить багато лецитину та вітамінів групи В, які посилюють здатність мислити і зміцнюють нервову систему. Вона багата на білки, що здатні замінити тваринні.

Молоко. Молоко не даремно належить до основних продуктів харчування. Воно багате на білки, жири і корисний цукор лактозу. Багате молоко на кальцій. Кальцій необхідний для нормального функціонування нервової системи і захищає від остеопорозу. (Танець овочів)

8- й Не хлібом єдиним живе людина . Поряд з її турботами про роботу , сім’ю , її хвилює і дозвілля – світ захоплення , якому вона присвячує свій вільний час. Та чи всі свій час вільний присвячують творчості , спорту , подорожам , відвідинам театрів , музеїв , галерей ? (Слайд про спорт)

Пісня про спорт (хлопці показують спортивні трюки: віджимання, набивання м’яча, скакалка, гирі, хода на руках….)

1-й.Скоро ми станемо дорослими. І у нас з’явиться багато інших проблем

2-й. Нам тільки залишається поміркувати, чи варто так робити?
3-й. Звичайно ж ні! Жити треба цікаво!

4-й.  А як це зробити?

5-й. Треба пам’ятати про всі фактори довголіття!

Проговорюють слова і показують пантомімою

1-й. Не забувай про фізичну працю (імітують копання лопатою)

2-й Займайся фізкультурою (імітують біг)

3-й Міцно спи (імітують сон, поклавши голову на долоні) 

4-й. Корисно харчуйся (гладять себе по животі і говорять: ням-ням-ням)

5-й Не перевтомлюйся (заперечувальний рух пальцем і говорять: ні-ні-ні)

1-й Закохуйся (імітація серця, що б’ється)

2-й Відмовся від шкідливих звичок (викидають недопалок сигарети)

3-й І просто – будь щасливим!

4-й А якщо жити цікаво, то чому б не жити!

 

5-й А от як варто робити – знає народна мудрість.

                                                    (Всі діти на сцені по черзі:)
- Не лікуй хвороби, лікуй своє життя.
- Із здоров’ям не жартують – у нього немає почуття гумору.
- Головне для нашого здоров'я: щоб серед його ворогів не опинились ми самі.
- Існують тисячі хвороб, але здоров'я тільки одне.
- Здоров'я – це скарб, який можна відібрати, та не можна привласнити.
- Заздрість здоров'я їсть.
- Весела думка – половина здоров'я.
- Немає щастя без здоров'я.

Всі разом, під музику « Будьте здоровы, живите богато» співають

Будьте здорові, не треба хворіти
Час витрачати не треба на ліки

Як про здоров'я ти думати будеш
Ніколи здоров'я ти не загубиш

Плавати треба і бігати вранці
Ще й не забути нарешті про танці

Дихати свіжим повітрям і спати
Так як годиться, а не дрімати

Краще співати і спортом займатись
І веселитися і працювати

Справжній товариш тобі допоможе
А не підбурить на те, що не гоже.

Хай всяка болячка тікає далеко
Хай діток здорових приносить лелека.

Тож будьте здорові, турбуйтесь про себе
Кругом ви потрібні міцні і веселі

Презентація на кожну фразу учнів під мелодію пісні « я люблю тебя жизнь» (8 слайдів)

Один з учнів каже: «Життя – це …», всі хором «здоров'я», учень продовжує «скористайся ним» і т.д.

  1. Життя – це здоров’я, скористайся ним.
    2. Життя – це краса, милуйся нею.
    3. Життя – це мрія, здійсни її.
    4. Життя – це щастя, цінуй його .
    5. Життя – це скарб, бережи його
    6. Життя – це пісня, доспівай її .
    7. Життя – це диво, не загуби його !

Хором: З Д О Р О В Е Н Ь К І  Б У Л И !!!

1 – й . Бути здоровим чи ні – твій вибір .

2 – й . Здоровий спосіб життя – це наш вибір .

Всі : Українці повинні жити 150 років !

 

 

 

 

 

 

 

Висновок

Головне - здоровим бути – це потрібно всім збагнути!

Бо як є здоров'я й сила,то весь світ людині милий.

Й думка в неї веселенька,і тоді вона жвавенька.

Все їй хочеться робити – і сміятись, і радіти,

А як тільки захворіє – зразу й сонечко тускніє.

Тому це запам'ятай й про своє здоров'я дбай!

 

        Найбільшою радістю й безмежним щастям для кожної сім'ї є діти. Вони саме та постійна турбота, заради якої ми живемо та працюємо. Діти є нащадками і продовжувачами нашого роду – хай йому не буде переводу, а отже вони – майбутнє країни, потенціал її розвитку.                   

             Сьогодні проблема здоров'я дитини, її уміння захистити себе в навколишньому середовищі була і залишається актуальним питанням у системі виховання молоді.  Ми, дорослі, повинні вчити дітей, як їм жити у світі, який ми створили та передаємо у спадок.

            У світі прекрасному, але, чесно кажучи, не настільки безпечному, як хотілося б. Хай же будуть вони мудріші від нас і не повторюють наших помилок.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 листопада 2018
Переглядів
5922
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку