ПОСІБНИК "ІНТЕГРОВАНІ УРОКИ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ"

Про матеріал

У посібнику розкрито окремі аспекти ефективної реалізації міжпредметної інтеграції змісту навчання у початковій школі. Подані орієнтовні конспекти дадуть можливість вчителю подати матеріал з різних предметів як єдине ціле, розвивати розумову діяльність школярів, формувати позитивні моральні якості учнів і викликати у них бажання вчитися. Для вчителів, які працюють з учнями початкових класів, студентів педагогічних спеціальностей.

Перегляд файлу

ІНТЕГРОВАНІ  УРОКИ  У  ПОЧАТКОВІЙ  ШКОЛІ       

ВІДДІЛ ОСВІТИ ВОЛОДИМИРЕЦЬКОЇ РДА

ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

 

 

 

 

ІНТЕГРОВАНІ УРОКИ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

 

Методичний посібник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВОЛОДИМИРЕЦЬ - 2018

Бірюк І. А. Інтегровані уроки у початковій школі: методичний посібник./ Бірюк І. А.; Володимирецька ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 – Володимирець: 2018.- 65с.

 

 

 

 

 

       У посібнику розкрито окремі аспекти ефективної реалізації міжпредметної інтеграції змісту навчання у початковій школі. Подані орієнтовні конспекти дадуть можливість вчителю подати матеріал з різних предметів як єдине ціле, розвивати розумову діяльність школярів, формувати позитивні моральні якості учнів і викликати у них бажання вчитися. Для вчителів, які працюють з учнями початкових класів, студентів педагогічних спеціальностей.

 

 

 

 

Рецензенти:

Друзь В. Х.,

 

 

 

 

 

 

Схвалено науково-методичною радою

Володимирецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1

(протокол №0  від 00.00.2018 року)

Зміст

ВСТУП……………………………………………………………………………..4

ОСНОВНА  ЧАСТИНА

РОЗДІЛ  І.  Удосконалення навчального процесу шляхом проведення уроків із застосуванням міжпредметної інтеграції……………………………………..7

1.1. Міжпредметна інтеграція у початковій школі……………………………...8

1.2. Запитання і завдання міжпредметного характеру………………………...17

1.3. Міжпредметні домашні завдання………………………………………......19

РОЗДІЛ  ІІ.  Інтегроване навчання……………………………………………...20

2.1. Сутність інтегрованого навчання…………………………………………..21

2.2. Ознаки інтегрованого уроку………………………………………………..24

2.3. Загальні вимоги до проведення інтегрованих уроків…………………….27

2.4. Підготовка вчителя до інтегрованого уроку………………………………29

2.5. Особливості структури інтегрованого уроку……………………………...30

2.6. Проведення уроків із засобами інтеграції…………………………………32

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………...35

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..36

Додаток 1. Інтегрований урок математики і природознавства у1 класі……...36

Додаток 2. Інтегрований урок природознавства і образотворчого мистецтва у

2 класі………………………………………………………...…………………...42

Додаток 3. Інтегрований урок літературного читання і математики у3класі..48

Додаток 4. Інтегрований урок математики і природознавства у 4 класі……..54

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….60

 

 

 

 

Вступ

      Одним з найголовніших завдань сучасної української школи є всебічний розвиток та виховання особистості через формування в учнів бажання і вміння вчитися, повноцінних мовленнєвих, читацьких, обчислювальних умінь і навичок відповідно до пізнавальних можливостей дітей молодшого шкільного віку .

      Дітей дошкільного та молодшого шкільного віку дорослі заслужено називають “чомусиками”, адже маленькі непосиди часто запитуть про явища і об’єкти, які спостерігають у довкіллі, про те, як діяти в ситуаціях, у які потрапляють, про те, що відчувають.

      Дитину не цікавить, яка наука вивчає певний об’єкт. Їй цікаво пізнати його в цілісності, таким, яким вона його відчуває, таким, який її цікавить у цю мить життя.

       Вчителю-початківцю слід так згенерувати свою наставницьку енергію, щоби максимально розширити уявлення маленького учня про світ, орієнтуючись на індивідуальні особливості кожної дитини, розвивати її здібності. Завданням надзвичайної ваги є утримання у дитини позитивного ставлення й інтересу до навчання. Завдання ці, як відомо, реалізовуються сукупністю навчальних предметів, кожен з яких — це важлива складова частина змісту початкової освіти.

       Навчальні дисципліни дозволяють розширювати і поглиблювати уявлення школярів про навколишній світ, допомагають розвивати образне та логічне мислення, творчі здібності дітей, сприяють формуванню 1пів ставити1ьні1их умінь, навичок та закладають основи світогляду.

       Але на сучасному етапі розвитку національної освіти навіть найповніше використання можливостей програм з усіх навчальних предметів не дасть бажаного результату.

 

 

Здійснюючи навчально-виховний процес, необхідно спиратися не лише на традиційну методику чи перевірені практикою здобутки, а й шукати нові

підходи до розв’язання завдань, поставлених сьогоденням. Нині особливо

гостро постає проблема пошуку внутрішніх резервів підвищення результативності навчання.

        Пошуки шляхів удосконалення системи освіти в початковій школі привели до відродження такого методичного явища як інтеграція навчання, яке поступово переходить сьогодні з дискусії в практику.

 Ідея інтеграції знань є надзвичайно популярною в освіті. Її освоєння дає можливість формувати в учнів якісно нові знання.

      Актуальність такої ідеї в тому, що вона є оптимальною для сучасного етапу розвитку національної школи, адже нині є ускладнення змісту освіти, зростання обсягу необхідної інформації та зменшення часу, відведеного для її засвоєння.

      В Україні принцип інтеграції проголошений основним принципом реформування освіти поряд з принципами гуманізації та демократизації.

      Особливо актуальними є справи інтегрування різнопредметних знань у початковій ланці освіти, оскільки для молодших школярів властиве нерозчленоване сприйняття об’єктів навколишнього світу, без усвідомлення їх історичних ознак. Системний аналіз складових цілого, синтезуюче порівняння з іншими становить для учнів значні утруднення. Одночасно ці операції лише  формуються у напрямку від загального до конкретного.

      Проте питання, що таке інтегрований урок, залишається суперечливим, проблема впровадження інтегрованих занять в початковій школі мало досліджена, принцип інтеграції недостатньо відображений у чинних підручниках, учителі, не маючи чіткої системи методичних рекомендацій, вимушені розв’язувати вказані проблеми на емпіричному рівні.

       Враховуючи те, що учень початкових класів не може довго сприймати одноманітної інформації, поєднання на уроці двох-трьох навчальних

предметів забезпечує активізацію пізнавальної діяльності дітей, стимулює інтерес до навчання, показує взаємозв’язок навчальних дисциплін, зв’язок з

життям.

       З усіх інноваційних технологій саме за цією є можливість широкого впровадження у початковій ланці освіти, оскільки вчителі початкових класів є багатопредметниками і їм під силу цю технологію втілити у реальність. Та і підстави сподіватись добрих результатів інтеграційного підходу до навчання вагомі. Тому дана проблема потребує глибшого вивчення, опанування теоретичних основ інтегрованого підходу до навчання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І

Удосконалення навчального процесу шляхом проведення уроків із застосуванням міжпредметної інтеграції

 

C:\Users\Инна\Desktop\дерево 2.jpg

 

 

 

Міжпредметна

інтеграція в початковій школі

       Мабуть, ні в кого не викличе заперечень те, що для формування людини нового суспільства необхідні принципові зміни в навчанні і вихованні молодого покоління, наближення змісту освіти до  потреб сьогодення. Чи достатньо для цього самого лише вдосконалення існуючих предметів за рахунок доповнення програм елементами нових знань? Можливо, є необхідність у створенні нових курсів, здатних задовольнити потребу дитини в адекватному освоєнні навколишньої дійсності, яка безперервно змінюється й оновлюється.

      Другий шлях видається перспективнішим, оскільки вже давно став очевидним розрив між потребами педагогічної практики і можливості чинних навчальних планів, програм, підручників їх задовольнити, тобто забезпечити різнобічний розвиток дитини, її орієнтацію в природі і суспільстві, реалізацію її нахилів, здібностей, інтересів. Така невідповідність особливо гостро відчувається в початковій ланці освіти.  І не тільки тому, що це період первинного суспільного впливу.

      Ітегровані уроки забезпечують розвиток у дітей творчого мислення, формують науковий світогляд, розвивають пізнавальний інтерес, бажання до самостійного здобуття знань. Учні на таких уроках активно включаються у діяльність, стають співробітниками вчителя, беруть участь у розв’язанні нових для себе пізнавальних і практичних задач, легше сприймають нові знання та закріплюють попередні.

      Теоретики і практики початкового навчання постійно шукають нові шляхи удосконалення навчально-виховного процесу. Таким шляхом є проведення уроків на основі інтеграції матеріалу, відібраного з кількох предметів та об’єднаного навколо однієї мети.  Цей підхід сприяє

 

 

інформаційному збагаченню мислення і почуттів учнів завдяки залученню цікавого матеріалу, що дає змогу зусібіч пізнати якесь явище, поняття, досягти цілісності знань.

       Аналізуючи програму та зміст підручників, можна побачити, що одна тема вивчається на різних уроках. Наприклад, з природознавства у 4 класі вивчається тема «Різноманітність природи України», а у «Читанці 4 кл.» (Н.Ф.Скрипченко, О.Я.Савченко, Н.Й.Волошина) розглядається тема «Краса землі, краса життя». Об’єднання цих тем дає змогу досягти цілісності знань, зберігає час.

    Також у процесі дослідження виявилося доцільним відрізняти уроки інтегрованого змісту від міжпредметних зв’язків. Останні передбачають включення в урок запитань і завдань з матеріалу інших предметів, що мають його теми. Це короткочасні моменти уроків, які сприяють глибшому сприйманню та осмисленню якогось конкретного поняття.

       Часто при вивченні віршованих творів на уроках читання, якщо цей твір покладено на музику,  вчитель може заспівати їх дітям.

ДЕРЖАВНИЙ ГІМН УКРАЇНИ

(Слова: Павла Чубинського
Музика: Михайла Вербицького)

Ще не вмерла України, ні слава, ні воля,
Ще нам, браття українці, усміхнеться доля.
Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,
Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці.

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,
І покажем, що ми, браття, козацького роду.

Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,
В ріднім краю панувати не дамо нікому;
Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,
Ще у нашій Україні доленька наспіє.

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,
І покажем, що ми, браття, козацького роду.

 

 

А завзяття, праця щира свого ще докаже,
Ще ся волі в Україні піснь гучна розляже,

За Карпати відоб'ється, згомонить степами,

України слава стане поміж ворогами.

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,
І покажем, що ми, браття, козацького роду.

       Вивчаючи іменник (дієслово) на уроках мови, можна дати завдання відшукати ці слова у текстах творів, що вивчалися на уроках читання, у словах пісень, виконуваних на уроках музики.

Коник-стрибунець

У степу, в траві пахучій,
Коник, вдатний молодець,
І веселий, і співучий,
І проворний стрибунець,
Чи в пшениченьку, чи в жито,
Досхочу розкошував
І цілісінькеє літо,
Не вгаваючи співав;
Розгулявся на всі боки,
Все байдуже, все дарма…
Коли гульк — аж в степ широкий
Суне злючая зима.
Коник плаче, серце мліє;
Кинувсь він до Мурав’я:
Дядьку, он зима біліє!
От тепер же згину я!
Чуєш — в лісі ворон кряче,
Вітри буйнії гудуть?
Порятуй, порадь, земляче,
Як се лихо перебуть!
— Опізнився, небораче,—
Одказав земляк йому,—
Хто кохав життя ледаче —
Непереливки тому.
— Як же в світі не радіти?
Все кругом тебе цвіте,—
Каже Коник,— пташки, квіти,
Любе літечко на те;
Скочиш на траву шовкову —
 

 

Все співав би та співав.—
На таку веселу мову

Муравей йому сказав:

— Проспівав ти літо боже,——
Вдача вже твоя така,—
А тепер танцюй, небоже,
На морозі гопака!

 

Пісня про школу

(Слова: В. Вікторова

Музика: Д. Кабалевського)

 

В вересневий світлий день

Ми прийшли до школи,

Школа радо стріла нас,

Нам дала просторий клас.

Ми співаєм повсякчас

Про свій клас, про свій клас!

Ми співаєм повсякчас

Про свій клас, про свій клас!

 

Вірні друзі є у нас —

Букви, цифри, ноти.

Ось учитель входить в клас,

Він навчить усього нас.

Хай про нього спів луна,

Спів луна, спів луна!

Хай про нього спів луна,

Спів луна, спів луна!

 

І перерва, і дзвінок —

Знову на уроки.

Справ цікавих не злічить,

Ну і пісня все звучить.

В ній про все! Нехай звучить,

Хай звучить, хай звучить!

З нею веселіше жить,

Хай звучить, хай звучить!

 

      А як чудово поєднати уроки математики та природознавства,, пропонуючи дітям, скажімо, задачі природничого змісту!

 

Задачі

  1. Маса самця орангутанга може сягати 250 кг, а маса самки – 80 кг. На

скільки кілограмів маса самця орангутанга більша, ніж маса самки?

  1. Дорослий сумчастий кенгуру має зріст 2 м. Маля кенгуру народжується завдовжки 3 см. На скільки сантиметрів довжина тіла дорослого кенгуру більша за довжину тіла маляти?
  2. Мавпа може прожити 40 років, а верблюд – 35 років. На скільки років довше за верблюда може прожити мавпа?
  3. Шишкарі    виводять    пташенят    узимку. Мати-шишкариха сидить на

яйцях 13 днів, та ще 5 днів обігріває вилуплених пташе­нят. Скільки всього днів вона не сходить з гнізда?

  1. Щоб врятувати дерево від гусениць,  на стовбурі вирізають смужку кори і утворе­не кільце намащують спеціальним клеєм. За годину лісник зробив на деревах 37 кілець, а 1пів ста – на 15 кілець менше. Скільки дерев вони окільцювали?
  2. Лось чує нюхом мисливця на відстані 500 м, а на слух – удвічі далі. На якій відстані лось чує вухом мисливця?
  3. Скільки очей у павука, якщо у чотирьох павуків – 32 ока?
  4. Діти посіяли моркву і чекали перших сходів. Коли пройшло 8 днів, залишилось чекати ще 6. Через скільки днів після посіву проростає насіння моркви?
  5. Щоб вчасно помітити пожежу, в тайзі будують пожежні вишки   висотою, 30 м. З однієї вишки можна оглянути 10000 га лісу. У лісі збудували 10 вишок. Яка площа лісу?

10) Водоплавні птахи споживають рибу, а риба харчується личинками комара. На озері розпилювали отруту проти личинок комара.Це призвело до загибелі і риби, і пта­хів. Із 1000  птахів  живими залишились всього 29. Скільки птахів   загинуло від отрутохімікатів?  

 

 

      На уроках природознавства, використовуючи природничі диктанти, водночас закріплюємо знання, набуті на уроках української мови.

  1. Верхній, пухкий, родючий шар землі, в якому ростуть рослини, називається… (грунтом).
  2. Опале листя, рештки відмерлих рослин і тварин повільно перегнивають та утворюють… (перегній)
  3. Ґрунт складається з … (повітря, води, перегною, глини, піску і мінеральних солей).
  4. Ґрунт, в якому багато перегною, називають… (родючим).
  5. Найродючіший грунт —… (чорнозем).

       Великий інтеграційний потенціал мають уроки музики, образотворчого мистецтва, трудового навчання, оскільки різні види художньо-естетичної діяльності, конструювання вдало поєднуються із вивченням певних мовних, природничих понять, із читанням художніх творів.

       На уроках читання у 2-му класі за темою «В осінні барви-шати вдяглись ліси й поля», активізуючи знання про ознаки картин природи в середині чи наприкінці осені, можна використовувати дитячі малюнки на осіннню тематику.

 


 

      Добрим додатком до уроку слугуватиме яскрава презентація на тему осені, яка показує переродження природи, гру кольорів, розвиває естетичні смаки дітей.

                     

                        

      У цьому разі маємо справу з міжпредметними зв’язками уроків читання з уроками природознавства та малювання.

      Уроки  образотворчого мистецтва доцільно розпочинати з виразного читання  вірша  чи прозового уривка, який має спільну тему.

 

Ходить сонний ранок по траві і вітає квіти степові: 
Ковилу, горицвіт, воронець, молочай, волошку і чебрець.
А вгорі над нами — ось поглянь: будить жайвір піснею катран, 
Залізняк, безсмертник, деревій, материнку, м'яту, звіробій. 
Ллється пісня з неба до землі, до гнізда, де жайвори малі,— 
Щоб тоді, як виростуть вони, не забули батьківські пісні; 
Щоб тоді, як полетять на Крим, не співали голосом чужим. 
Ці небесні співи, синя вись в мою душу теж перелились. 
Тільки як мені цю благодать, як це хвилювання передать? 
Я прийшов додому, фарби взяв, жайвора і степ намалював,— 
Степ, який піснями навесні розбудив художника в мені. 
                                                                                  А. Качан

      Досить доречно дати змогу дітям слухати музичний уривок під час виконання малюнка. На уроках образотворчого мистецтва у 4 класі, прослухавши музичний твір і обговоривши його, дитина може виявити власне асоціативне мислення, намалювавши картинку, яка виникла в її уяві під впливом музики. Уроки з елементами інтеграції змісту двох чи більше предметів  виражають міжпредметну інтеграцію (читання і письма; читання і природознавства; природознавства і української мови (зв'язного мовлення); математики і трудового навчання та ін.). Пересікання різних навчальних предметів має важливе моральне значення, допомагає формуванню світогляду учня, його ставленню до навколишнього світу, природи, суспільства, самого себе. Діти вчаться бачити гармонію кольорів, ліній, безпосередньо торкаючись предмета вивчення, у них пробуджується любов та інтерес до краси навколишнього світу. Вчитель на свій розсуд може використовувати на уроці твори живопису, літератури, музики, що сприяє зняттю напруженості, перевантаженості, стомлюваності за рахунок переходу на різні види діяльності.

      Урок образотворчого мистецтва, на якому діти будуть виконувати композицію Дарунки природи, можна доповнити відгадуванням загадок з подальшим демонструванням яскравих картинок-відгадок.

       

 

 

 

      Можливості для інтеграції навчального змісту і проведення інтегрованих уроків досить широкі. Усе залежить від уміння вчителя синтезувати матеріали, справді органічно пов'язані між собою, і вміння провести інтегрований урок без перевантаження дітей враженнями, щоб він підпорядковувався головній меті, а не був безладною мозаїкою окремих картин. Тому слід спочатку проаналізувати календарне планування, зіставити матеріал різних предметів, визначити теми, близькі за змістом або метою використання.

         З власного досвіду переконана, що знання, набуті на уроках читання, математики чудово закріплюються навичками, засвоєними на уроках трудового навчання чи образотворчого мистецтва. Скажімо, вивчення “Казки про рукавичку” Платона Воронька у 2 класі досить вдало можна поєднати з наступним виготовленням (вирізуванням, розфарбовуванням) прикраси дітками, власне, саме з рукавичок (для економії часу вчитель може підготувати заготовки раніше).

КАЗКА ПРО РУКАВИЧКУ

Вчора Галочка-сестричка казку прочитала, як  у лісі рукавичка звірам домом стала.

Я залишив рукавичку за городом, там, де ліс, та ні зайчик, ні лисичка й вовк у неї не заліз.

Я подумав — замала в мене рукавичка. Більші в мами зі стола взяв та й у сестрички.

В ліс відніс — у ці, мабуть, звірі влізуть, поживуть. Хтозна, як в них розмістились звірі й як їм спалось…

А мені не пощастило — від усіх дісталось.

C:\Users\Инна\Desktop\Новая папка\IMG_9669.JPG

 

     При вивченні складу числа 10 у 1 класі дітям уже під силу виготовити своєрідну підказку, обводячи при цьому власну ручку. Позитивний результат (засвоєння знань) від такої праці значно пришвидшиться.

C:\Users\Инна\Desktop\Новая папка\IMG_9805.JPG

      Дитині також цікаво буде самостійно вирізати кофтинку з числом, з яким ознайомилися на уроці. Така робота однозначно зацікавить маленького школярика і допоможе засвоїти склад вивчених чисел.

C:\Users\Инна\Desktop\Новая папка\IMG_9806.JPG

 

 

Запитання і завдання міжпредметного характеру

       Постановка запитань і завдань міжпредметного характеру сприяє відтворенню молодшими школярами раніше засвоєних знань під час ознайомлення з новим навчальним матеріалом на уроці з певного навчального предмету.

       Запитання можуть бути:

  • фактологічні (якщо потрібно пригадати конкретний факт);
  • поняттєві (якщо встановлюється суть окремого поняття, яке є ключовим для вивчення теми);
  • проблемні (якщо учні встановлюють і розв’язують суперечності, що відображають взаємозв’язок певних явищ, то за допомогою проблемних запитань учитель може створити міжпредметну проблемну ситуацію);
  • 1пів ставити1ьні (якщо відбувається узагальнення раніше відомого з різних дисциплін, що стає підґрунтям для ознайомлення з новими знаннями) тощо.

Приклади запитань і завдань міжпредметного характеру

  1. З поданих слів виберіть синоніми до поняття термометр: окомір, лупа, термовимірювач, радіоприймач, градусник. Поясніть свій вибір.

(Слово термовимірювач складається з двох частин: термо – температура, вимірювач – пристрій для вимірювання; градусник названо так завдяки поділкам на скляній колбі, що означають градуси.)

  1. Підкресліть слова, з якими можна поєднати дієслово летить: думка, літак, горобець, пінгвін, насіння, яблуко, кажан, страус, лист, павутиння.

(З усіма, крім пінгвіна, страуса, оскільки ці птахи не літають)

  1. У бабусиному саду Василько розвісив справжні утеплені шпаківні. Чи залишаться шпаки зимувати?

(Ні, бо спрацюють рефлекси – шпаки звикли відлітати у вирій восени)

  1. Яке спільне поняття означали в давнину числівник сорок та іменник мішок?

(Спочатку словом сорок називали мішок, у якому могла вміститись певна кількість соболиних або кунячих шкурок – повний комплект для пошиття шуби; згодом цю назву було перенесено на відповідне число)

  1. Чим схожі геометрична фігура трапеція і назва урочистого прийняття їжі – трапеза?

(Від давньогрецького слова, що означає стіл, утворилося поняття трапеція – геометрична фігура, дві сторони якої паралельні, а дві – непаралельні, і трапеза – прийняття їжі за столом)

  1. Назвіть споріднені слова до слів циркуль і цирк. Яка частина цих слів спільна? Що спільного є у значенні цих слів?

(Циркуль і цирк походять від лат. Сircular – коло, обвід)

  1. Доведіть, що слова космос і косметика походять від одного слова.

(Одним із переносних значень слова космос є прикраса)

  1. Традиційно назву першої квітки весни пролісок повязують зі словом ліс. Назва ж квітки утворилася від слова лізти. Справді, на світ вона зявляється, пролазячи, продираючись крізь сніговий покрив. Які слова є спорідненими до слова пролісок?

Словесні ігри міжпредметного змісту

      Використання на уроках словесних ігор міжпредметного змісту сприяє формуванню в учнів уявлень про міжпредметне поняття, систематизації й узагальненню знань із міжпредметної теми. 

Словесна гра Три                                         Словесна гра Ква

Три___(тон)                                                      Ква___(драт)

Три___(местр)                                                  Ква___(ртал)

Три___(вога)                                                     Ква___(тирка)

Три___(кутник)                                                Ква___(ртира)

Три____(буна)                                                  Ква___(ртет)

 

Міжпредметні домашні завдання

      Навчальні програми школи орієнтують на домашнє завдання не лише з предмета, який вивчається, а й з інших предметів. Під час вивчення кожної навчальної теми треба відновлювати опорні знання з інших курсів. Такі знання виконують різні функції і у процесі пізнання. В одному випадку вони дають змогу пояснити причиново-наслідкові зв’язки в нових явищах, у другому – потрібні для конкретизації загальних тверджень, що вивчаються, у третьому на їх основі вводяться на нові, складніші поняття.

      Тому й види домашніх завдань можуть бути різними: повторення навчального матеріалу з іншого навчального предмета; роздуми над проблемою, вирішення якої залучає знання з інших навчальних дисциплін; підготовка коротких повідомлень, презентацій; виготовлення макетів, малювання ілюстрацій; написання творів; складання кросвордів із

використанням міжпредметних понять тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ

Інтегроване навчання

C:\Users\Инна\Desktop\діти методичка.jpg

 

 

Сутність інтегрованого навчання

     Поняття «інтеграція» - це процес пристосування і об’єднання розрізнених елементів в єдине ціле при умові їх цільової та функціональної однотипності.

В перекладі з латинської «інтеграція» означає «відтворення». Виникла інтеграція як явище фундаментальних наук на фоні своєї протилежності – диференціації. Вона заклала  основи і необхідність інтеграції.

     Інтеграція — вимога часу, можливість ознайомлення особистості з досягненнями культури та науки, виведення її на новий інтелектуальний рівень. Основою інтеграції, перевагою дисциплін для дітей стає розуміння цілісності світу та усвідомлення себе в цьому світі.

      Проблема інтегративних зв’язків у початковій школі актуальна для педагогічної науки. Вчителі-практики замислюються над тим, як створити загальну платформу зближення предметних знань. Для інтегрування окремих навчальних курсів у початковій школі існують об’єктивні причини й передумови. Одна з причиннеобхідність  усунути перевантаження дітей, скоротити  кількість навчальних годин протягом тижня, вилучити їх для предметів розвивально-виховного  циклу. Об’єктивною передумовою цього є те, що інтегрований курс зможе вести сам учитель початкових класів, оскільки йому доводиться навчати дітей цих предметів у традиційній ізоляції.

    Одним з напрямів методичного збагачення уроків є проведення їх на основі інтеграції змісту, відібраного з кількох предметів  і об’єднаного навколо однієї теми. Це об’єднання має на меті інформаційне й емоційне збагачення сприймання, мислення і почуттів учнів завдяки залученню цікавого матеріалу, що дає змогу з різних сторін пізнати якесь явище, поняття, досягти цілісності знань.

    

 

 

   В основі інтегрованого уроку лежить певним чином інтегрований зміст. Інтеграція шкільного змісту може бути повною або частковою. Досвід проведення інтегрованих уроків засвідчує, що їх методика вимагає дуже

високого професіоналізму та ерудиції вчителів. 

       Методичними принципами об’єднання предметів є:

- опора на знання з багатьох предметів;

- взаємозв’язок в змісті окремих дисциплін;

- зближення однорідних предметів;

- розвиток загальних рис для ряду предметів.

         Безумовно, говорити сьогодні про повну інтеграцію тих чи інших предметів у рамках початкового навчання поки це рано,  оскільки для цього необхідні спеціальні дослідження, в  яких мають взяти участь і 1пів ста, і психологи, і методисти. Особливо продуктивно можна буде застосувати такі інтегровані курси у системі диференційованого навчання, у класах з підвищеним рівнем і темпом засвоєння програм.

       Про важливість інтеграції знань неодноразово наголошувалось у прогресивній педагогіці. Я. А. Коменський вважав, що для формування системи знань важливо послідовно встановлювати зв’язки між навчальними предметами. Не втратили актуальності думки Д. Локка про доцільність наповнення змісту одного предмета фактами інших. К. Д. Ушинський справедливо вважав, що знання та ідеї, які повідомляються будь-якими науками, повинні органічно об’єднуватися у світлий і, по можливості, широкий погляд на світ та життя взагалі.

      Цей вид уроків утвердився в методиці початкової школи в 90-их роках. Проведення таких уроків зумовлене насамперед підготовкою вчителя як багатопредметника, який сприймає початкову школу системно, а тому може організаційно і методично зв’язати близькі теми з різних предметів. Метою такого зв’язку є цікаве, різнобічне вивчення поняття, події, явища які є важливими для молодших школярів. Інтегровані уроки ставлять за мету

 

«спресувати» споріднений матеріал кількох навчальних дисциплін навколо однієї теми; розкрити загальні закономірності предметів, явищ, що відображаються у відповідних навчальних дисциплінах; навчити дітей

бачити світ цілісним та вільно орієнтуватися в ньому. Такі уроки грун- туються на міцних міжпредметних зв’язках, що дає можливість продемонструвати цілісність освіти, розвивати на новому якісному рівні творче мислення, інтелект та емоційні образні почуття дітей молодшого шкільного віку.

     Які шкільні дисципліни можуть бути зінтегровані? Аналіз чинної програми для початкової школи дозволяє зробити висновок, що всі предмети початкової ланки мають своєрідний інтеграційний потенціал. Варіанти інтегрованих уроків є різноманітними. Можна зінтегрувати не тільки два, але й навіть три-чотири предмети на одному або кількох уроках. Але слід пам’ятати, що в основі інтегрованих уроків повинна бути близькість змісту провідних тем різних предметів та їх логічний взаємозв’язок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ознаки інтегрованого уроку

      Якими ж є ознаки інтегрованого уроку? Насамперед, це урок, який розв’язує конкретні перспективні завдання інтегрованого курсу, бо є його складовою частиною. Якщо інтегрований урок один із певної теми, він розв’язує коло завдань, які можна виконувати тільки завдяки інтегруванню. Але в будь-якому випадку інтегрований урок не може бути ізольованим, «випадати з теми». Він органічно поєднаний із попереднім та наступним уроками, є складовою всього навчально-виховного процесу.

      Як же народжується інтегрований урок? З чого? Завдяки чому? По-перше, з нестандартної педагогічної теорії. По-друге, із вдумливого самоаналізу діяльності вчителя. А найголовніше – з відсутності штампів у педагогічній технології.

      Нібито й вільніше стало, і немає єдиної, уніфікованої освіти, і минули ті часи, коли вчителям не можна було відхилятися від змісту. Чи думали ми, що нині в Україні діятиме майже 50 навчальних програм початкової школи? Та варіантність навчальних програм у сучасних загальноосвітніх школах не гарантує міжнародного визнаного характеру й рівня розвитку учнів певного віку. Шлях до мети – в пробудженні прагнення кожного учасника навчально-виховної роботи – і дорослого, і дитини – до спільної організації шкільного життя, розвитку відповідальності за спільну справу, що починається з відповідальності за себе, за свої дії, своє життя. Пошук співробітництва, співдружності, пройнятих  гуманістичними взаємовідносинами, - основа побудови інтегрованого уроку.

      Головне місце на таких уроках відводиться елементам творчого пошуку. У процесі проведення інтегрованих уроків педагоги вміло й ефективно керують принципами засвоєння і застосування знань, формують мислення школярів, їхню емоційну та вольову сферу, моральні, естетичні та світоглядні аспекти особистості, навчальні і трудові уміння.

 

      Творча активність дитини на уроці  не виникає сама по собі, її треба

стимулювати, створювати відповідну атмосферу.

      З приходом дитини до школи розпочинається новий етап у розвитку різних форм її спілкування. Учень першого класу потрапляє в атмосферу учіння, тоді як дошкільником цілий день проводив у грі. І спілкування дітей поступово набуває якісно нового змісту, бо для цього виникають нові умови.

З’являється  необхідність засвоювати нові поняття з різних навчальних дисциплін, опановувати нову інформацію, робити спроби застосовувати її під час вироблення нових дій та навичок. Як впоратися шестирічному малюкові з цим? І тут на допомогу вчителеві приходить його вміння слушно та вчасно змінити зміст спілкування дітей.

      Творчість учителя породжує творчість учня. Найефективніший той урок, на якому на всіх і на все вистачає часу й уваги, коли всім цікаво вчитись.

      Інтегровані уроки розвивають мислення і мовлення школярів, їхню увагу, пам’ять, спостережливість, кмітливість, ініціативу, самостійність, наполегливість, працьовитість, чуйне, уважне ставлення один до одного та багато інших позитивних якостей особистості, які так важливо закладати якомога швидше.

      Зважаючи на це, виділяють фактори, що сприяють активній розумовій діяльності в процесі інтегрування навчальних предметів:

 • прийняття сполучення предметів для інтеграції;

 • ретельний відбір змісту, методів, прийомів, враховуючи вікові особливості дітей;

 • адекватність дій учителя та його вихованців.

     Інтегрований урок вимагає від педагога ретельної підготовки, професійної майстерності та натхнення, особистісного спілкування. Необхідно, щоб даний урок був єдиним цілим, мав один «колір», а не був складений з клаптиків.

 

 

  Уроки, побудовані на інтегрованому змісті, створюють передумови для різнобічного розгляду певного об’єкта, поняття, явища, формування

систематичного мислення, збудження уяви, позитивного емоційного ставлення до пізнання. Але вони не повинні перевантажувати дітей враженнями, не повинні бути множиною окремих картин, а існувати для однієї мети. Для цього необхідно завчасно проаналізувати календарне планування і відібрати ті питання з програми, які близькі за змістом або метою використання. Адже до проведення інтегрованих уроків потрібно готуватися не лише вчителеві, а й учням.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальні вимоги до проведення інтегрованих уроків

     З метою покращення якості проведення уроку, підвищення рівня знань учнів, розрізняють вимоги, яким повинен відповідати якісний інтегрований урок. Серед них виділяють наступні:

1. Використання нових досягнень науки, передової педагогічної практики, побудови уроку на основі закономірностей навчально-виховного процесу.

2. Повідомлення інформації на уроці в оптимальному співвідношенні всіх дидактичних принципів і правил.

3. Забезпечення належних умов для продуктивної пізнавальної діяльності учнів з врахуванням їх інтересів, здібностей і потреб.

4. Зв’язок з раніше засвоєними знаннями і вміннями, опора на досягнутий рівень розвитку учнів.

5. Мотивація і активізація розвитку всіх сфер особистості.

6. Логічність і емоційність всіх етапів навчально-виховної діяльності.

7. Ефективність використання педагогічних засобів.

8. Зв’язок з життям, особистим досвідом учнів.

9. Формування практично необхідних знань, умінь, навичок, раціональних прийомів мислення і діяльності.

10. Формування вміння вчитися, потреби постійно поповнювати об’єм знань.

11. Ретельна діяльність, прогнозування, проектування і планування кожного уроку.

     Інтегрований урок, як і звичайний традиційний урок, направлений на досягнення певної мети. З урахуванням цього загальні вимоги до уроку конкретизуються в дидактичних, виховних і розвиваючих вимогах.

До навчальних вимог відносяться:

  • раціоналізація інформаційного навчання уроку,
  • оптимізація інтегрованого змісту з урахуванням соціальних і особистих

 

потреб;

  • раціональне поєднання різноманітних форм і методів;

 -   творчий підхід до формування структури уроку;

 -   забезпечення оперативного зворотного зв’язку.

Виховні вимоги до інтегрованого уроку включають:

-    визначення виховних можливостей навчального матеріалу, діяльності на урок;

-    постановку тільки тих виховних завдань, які органічно витікають із цілей і змісту навчальної роботи;

-   формування життєво необхідних якостей: охайності, відповідальності, самостійності, уважності, чесності, колективізму та ін;

-   увага і гуманне відношення до учнів, до тримання вимог педагогічного такту, співробітництво зі школярами і зацікавленість у інших успіхах.

До розвивальних вимог відносяться:

-   формування і розвиток в учнів позитивних мотивів навчально-пізнавальної діяльності, інтересів, творчої ініціативи і активності;

-   вивчення та врахування рівня розвитку і психологічних особливостей учнів, проектування «зони найближчого розвитку»;

-    проведення інтегрованого уроку на випереджаючому рівні, стимулювання нових якісних змін у розвитку.

Таким чином, внаслідок врахування класифікації, дотримання технології проведення інтегрованих уроків забезпечується висока ефективність навчально-виховного процесу.

 

 

 

 

 

Підготовка вчителя до інтегрованого уроку

     Щоб успішно підготуватися до проведення інтегрованого заняття, вчитель повинен зробити:

• аналіз річного календарного планування;

• зіставлення матеріалу навчальних програм з предметів для виявлення можливих варіантів побудови інтегрованих уроків;

• обдумування та формулювання загальних понять, узгодження часу їх вивчення;

• вибір форм та методів реалізації навчального матеріалу, планування тематики, «конструювання» заняття;

• визначення завдань уроку;

• ретельний вибір оптимального навантаження учнів різноманітними видами діяльності під час уроку;

• добір дидактичного матеріалу.

     Інтегрований урок розв’язує не велику кількість окремих завдань, а їх сукупність. Тому найбільш відповідальним етапом підготовки до інтегрованого уроку є визначення його завдань. З огляду на це, справедливим буде виділення мети окремо до кожного з інтегрованих предметів. Необхідно також зазначити, що можливості до інтеграції навчання здебільшого залежать від бажання і вміння вчителя синтезувати відповідний зміст різних дисциплін, що справді органічно пов’язаний між собою.

         Як уже зазначалось, до проведення інтегрованих уроків слід готуватися і вчителеві, і учням. Для цього дітям пропонуються диференційовані завдання. Одні учні за планом, наданим учителем, добирають додаткову інформацію, інші працюють з тематичними словниками. Деякі учні вчать вірші, готують інсценізації уривків з художніх творів. Перед проведенням уроку доцільно перевірити готовність кожного учня.

 

Особливості структури інтегрованого уроку

     Зупинимося на структурі інтегрованих уроків нестандартних форм організації навчальної діяльності, яка відрізняється чіткістю, компактністю, стислістю, логічною взаємообумовленістю навчального матеріалу на кожному етапі заняття, великою інформативною місткістю тематичної інформації, що використовується на уроці.

     Оскільки інтегрований урок — це здебільшого урок повторення та узагальнення, то його структура може має такі етапи.

I. Організація класу

   1. Привітання.

   2. Перевірка готовності учнів до уроку.

 Учитель під час уроку забезпечує високу організацію та дисципліну дітей («Школа без дисципліни — млин без води», Я. А. Коменський), підтримує їх активність, ініціативність, стежить за етикою спілкування молодших школярів. Новизна і послідовність повідомлень, своєчасне коригування навчально- пізнавальної діяльності сприяють реалізації поставлених мети та завдань інтегрованого уроку.

 II. Повідомлення теми, мети та завдання уроку

 III. Мотивація навчальної діяльності учнів

 IV. Актуалізація та коригування опорних знань з усіх інтегрованих 

  предметів

 Цей етап доцільно провести у формі змістовної, лаконічної, чіткої бесіди, підготовка якої потребує особливої уваги вчителя. Під час розподільного проведення однотемних уроків вступна бесіда займає вдвічі (втричі) більше часу. Саме тому об’єднання змісту навчальних дисциплін значно скорочує час і забезпечує емоційність, різносторонність. Системність сприймання молодшими школярами предметів чи явищ, що є безперечною перевагою і

інтеграції.

 

V. Повторення та аналіз основних фактів, подій, явищ

VI. Творче перенесення знань і навичок учнів у нові ситуації

VII. Узагальнення та систематизація навчальних досягнень дітей

VIII. Підбиття підсумків інтегрованого уроку.

Учитель разом зі своїми вихованцями співвідносять досягнуті результати з поставленими метою та завданнями уроку, аналізують недоліки у діяльності учнів (якщо такі є) і виявляють резерви підвищення ефективності даного уроку. Учитель також повідомляє про рівень навчальних досягнень молодших школярів.

 IX. Домашнє завдання

Дається окремо для кожного із предметів, що зінтегровані в даному уроці.

     Слід зазначити, що дана структура є типовою, учитель може внести у неї свої корективи залежно від особливостей навчальних предметів, що інтегруються, та конкретних завдань даного уроку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проведення уроків із засобами інтеграції

          Проаналізувавши річне календарне планування, зіставивши матеріал навчальних програм із різних предметів, вибирають можливі варіанти побудови інтегрованих уроків. Наступним кроком є узгодження часу вивчення певних понять, оскільки зінтегровані теми у кожного предмета повинні бути в річному плануванні розміщені у невеликому часовому інтервалі одна від одної. Це важлива умова проведення інтегрованих занять. Врахувавши ці обставини, складають орієнтовний перелік інтегрованих уроків та відповідних тем до навчальних дисциплін, що синтезуються.

ПРИКЛАДИ ІНТЕГРУВАННЯ У 3 КЛАСІ

з/п

Предмети

Теми, що інтегруються

1

Літературне читання

Українська мова

Мова – безцінний скарб народу.

Рідна мова – мова предків та рідної землі.

2

Літературне читання

Образотворче мистецтво

Поетичні картини осені.

Осінь така мила… Створення образу дівчинки-осені.

3

Українська мова

Основи здоровя

Визначення роду прикметників.

Природні чинники здоровя.

4

Математика

Основи здоровя

Доба. Година. Хвилина. Секунда.

Працездатність і відпочинок учня. Активний відпочинок.

5

Математика

Трудове навчання

Куб. Елементи куба (грань, ребро, вершина).

Елементи технічної графіки (креслення розгорток куба, конуса).

6

Літературне читання

Трудове навчання

Завітаймо бібліотеки.

Виготовлення закладки для книжки.

7

Природозавство

 

Образотворче мистецтво

Середовище існування тварин. Охорона тварин.

Ліплення улюбленої лісової тваринки Хто в лісі живе?

8

Природознавство

Основи здоровя

Вода у природі. Охорона води.

Вода як природний чинник, що сприяє збереженню здоровя людини.

9

Літературне читання

Українська мова

Мовні перлинки. Прислівя і приказки. Скоромовки.

Синоніми. Антоніми. Їх роль у тексті.

 

 

    Варто зазначити таке: певні навчальні предмети початкової школи мають свої особливості інтегрування. Так, найбільш вдалими й ефективними є такі інтегративні зв’язки навчальних дисциплін:

 • українська мова — українське читання;

 • математика — природознавство, трудове навчання;

 • українське читання — музика, образотворче мистецтво;

 • основи здоров’я — я і Україна .

     Хоч іноді на практиці виходить, що можна вдало і доцільно поєднати навіть зовсім непоєднувані речі. Це залежить від того, як педагог зможе «сконструювати» заняття, вибрати оптимальні форми й методи реалізації навчального матеріалу. З власного досвіду скажу, що цей процес «конструювання» вимагає від вчителя неабияких зусиль.

      Визначивши завдання уроку, слід 1пів ставити рівень висвітлення певного поняття у підручниках, можливості кожного з предметів, що об’єднані на уроці, варіанти використання додаткового матеріалу.

      Слід зазначити, що учні під час такого уроку мають бути зайняті

різноманітними видами діяльності і підбір цих видів має бути ретельним.

      Вчитель повинен так продумати етапи уроку, щоб вони не лише були методично правильні, а й стали сходинками, долаючи які дитина не відчувала б великих труднощів, а крокувала впевнено, з цікавістю і легкістю.

    Для цього потрібно опуститись до рівня сприймання дітей і так дібрати дидактичний матеріал, щоб висвітлити певне поняття системно, цілісно, використавши можливості кожного предмета, що інтегрується на уроці. Також потрібно дібрати відповідну наочність так, щоб вона вдало доповнювала етапи уроку.

    Потрібно зауважити, що інколи навчальний матеріал такий об’ємний, що всі завдання неможливо виконати протягом 40 хвилин (коли інтегруються 3–4 предмети), тоді інтегроване заняття проводять на 2–3 уроках.

 

 

      До інтегрованих уроків вчитель готує заздалегідь і своїх учнів, придумавши, що вони повинні повторити, які завдання виконати. Часто пропонують дітям попередньо попрацювати в парах, групах, або дають індивідуальні завдання кожній дитині. Вчитель повинен намагатись максимально задіяти кожного, але так, щоби не перевантажити дітей.

   Про ефективність інтегрованого уроку можна зробити висновки за рівнем засвоєння учнями понять, за їх враженнями від уроку. Для вчителя емоційний стан вихованців повинен бути важливим «каталізатором» визначення ефективності проведеного заняття. Бо вдало проведений урок — це велика праця сучасного педагога, тим більше, якщо цей урок — нестандартний, інтегрований.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки

     Вивчаючи можливості інтегрованого навчання, можна зробити висновок, що за цією методикою — майбутнє. Дана проблема досить актуальна і різнобічна, вивчення якої на практиці дає можливість підійти по новому до побудови навчального процесу, до конструювання змісту навчання. 
Реально попредметно поділ навчального матеріалу не завжди досягає поставлених цілей його вивчення. Наприклад, виявляючи у себе схильності до математики і невміння правильно будувати речення, українська мова, як навчальний предмет перетворюється на тортури для учня, одні і ті ж ознаки появи весни діти з уроку в урок повторюють на читанні, природознавстві, малюванні, музиці. А чи потрібно це? Інтеграція ж змісту освіти – це новий крок у його оновленні, прищепленні інтересу до предметів, що вивчаються. 
      Знання теоретичних основ допоможе на практиці творчо підійти до реалізації даної теми.

     Змістовні та цілеспрямовані інтегровані уроки вносять у звичайну структуру шкільної освіти новизну, оригінальність, сприяють формуванню цілісної картини світу, розгляду предмета з кількох сторін, дозволяють систематизувати знання, створюють сприятливі умови для реалізації особистісно орієнтованого, розвивального навчання молодших школярів. Методично правильні побудова і проведення інтегрованих уроків сприяють підвищенню зростання професійної майстерності вчителя, тому що вимагають від нього володіння методикою сучасних технологій навчально-виховного процесу. Подальший розвиток даної проблеми — у детальному аналізі позитивних та негативних результатів використання інтегрованого навчання в початкових класах минулого та сучасного.

    Інтеграція навчальних предметів – це вимога часу, це творчість, самобутність, мистецтво педагога.

 

 

Додаток 1

Інтегрований урок  математики та природознавства в 1 класі

Тема. Закріплення знань про нумерацію чисел, їх склад. Складання прикладів на додавання за малюнками.

Мета:

  • Закріплювати знання учнів про нумерацію чисел, їх склад;
  • вдосконалювати вміння лічити предмети, розвивати вміння вживати порядкові числівники; розвивати мовленнєві навички та мислення, уважність, спостережливість, пам ‘ять;
  • виховувати любов і бережне ставлення до при­роди, тварин, птахів рідного краю.

Обладнання: Малюнки із зображенням зимуючих птахів, тварин, таблиці для усної лічби, предметні малюнки поїзда, сигнальні картки етапів уроку.

Зміст уроку

І. Організаційний момент

– Діти, в народі кажуть, що добрий гість – дому радість, сподіваюсь, що ви, як і я, раді нашим гостям. Давайте з вами привітаємо гостей.

Всі: Ми вам раді, добрі люди,

І вітаємо щиро вас,

Та запрошуємо ласкаво

На урок у 1 клас!

  • Зафіксуйте свою готовність до уроку за допомогою значків ( на полях зошита)
  • ☺ Я зацікавлений уроком;
  • ☺ Я байдужий до уроку;
  • ☺ Я не бажаю працювати.

ІІ. Оголошення теми уроку , мотивація навчальної діяльності.

Вступна бесіда вчителя за запитаннями.

  • Діти, яка зараз пора року?
  • Якій останній місяць осені?
  • Яка пора року настане після осені?
  • Назвіть перший місяць зими.
  • За якими ознаками впізнаємо зиму?
  • Сьогодні на уроці ми вирушаємо у казкову подорож - у лісове королівство математики на веселому поїзді. А поїдемо ми на ньому для того, щоб повторити та закріпити наші знання про нуме­рацію чисел, склад чисел, заодно,  щоб допомогти казковим мешканцям лісу.
  • Ми з вами побуваємо на зупинках –
  • (каліграфії), 
  • (усного рахунку),
  • (розвитку уваги),
  • (допомоги), †
  • (відпочинку), 
  • (естафети),
  • (роботи з підручником), ´ 
  • (таємниці)

III. Повторення вивченого

1.Каліграфічна хвилинка

 -    Яке сьогодні число? (25)

 -  Ми ще не вивчали двоцифрові числа, то скажіть, скільки буде, якщо скласти ці числа (7).

 -  Ця цифра і буде нашою каліграфічною хвилинкою.

 - З яких елементів складається число 7?

(Сім складається із хвилястої горизонтальної лінії, довгої похилої лінії та короткої горизонтальної лінії).

 - Розкажіть все про це число.

 (Число 7 стоїть після числа 6 і перед числом 8, сусіди числа 7 – 6 і 8, воно більше 6 на 1 і менше 8 на 1, у тижні 7 днів , і веселці 7 кольорів та ін….).

 - Пишемо у повітрі, потім 1 рядок у зошиті.

2. Усний рахунок

 - Але наш поїзд ще не готовий, щоб поїхати. Нам потрібно правильно назвати номери вагонів, які будуть їхати. Я називаю приклад, а ви піднімаєте номер картки (або карток) з правильною відповіддю.

 - 6 додати 2;

 - який вагон передує вагону 2?;

 - сусіди вагона 5;

 - 9 додати 1;

 - який вагон йде за вагоном 2?;

 - знайдіть суму чисел 3 і 2;

 - яке число знаходиться між числами 6 і 8?;

 - наступне число числу 8?; 1 додати 1?

  1. 1 4 6 10 3 5 7 9 2
  • І вийшов у нас склад поїздів не простий, а цифровий. Але поїзд не може вирушити, треба всі вагони розставити у порядку зростання чисел.

(Всі учні записують у зошиті, один учень працює біля дошки).

  • Яке найменше число в натуральному ряді?, а яке наступне? Як одержати наступне число?, попереднє?, назвіть всі числа від 9 до 5; від 2 до7.
  • Молодці, гарно впорались.

Всі: Чух-чух-чух .  Потяг їде-ух-ух. Степами, горами, поліськими лісами…

 - Приїхали. Наступна зупинка ” Розвиток уваги”

3. Математичний диктант

  • Запишіть число 9,
  • запишіть сусідів числа 6,
  • попереднє число числу 10,
  • число,що стоїть між числами 4 і 6,
  • число, що передує числу 4,
  • запишіть всі числа, які менші від 5, починаючи з найменшого.

(Перевірка, 1 учень читає відповіді.)

4. Повторення складу чисел

 - Ось ми приїхали на наступну зупинку у лісову школу, де займаються птахи.

 - Які вам знайомі? ( розгляд малюнків). Які з них залишаються у нас зимувати, а які відлітають у теплі краї? А, можливо, це ті пташки, яким ми нещодавно допомогли у нашій акції «Допомога птахам»,  де ви разом з батьками зробили годівнички і розвісили їх біля своїх будинків.

 - Одна з цих пташок пропонує вам про себе загадку:

«Жовті груди маю і за день стільки з’їдаю, скільки сама важу.» (Синичка).

Ось, що вона про себе розповідає:

  • У мене жовта сорочка, чорна краватка, зеленувата спинка. Я дуже рухлива. Гострим дзьобиком я дістаю з тріщин на деревах комах, їх личинки. Взимку я полюбляю насіння проса, вівса, крихітки хліба, шматочки сала. Отже, чим ми можемо допомогти взимку пташкам?

(Відповіді дітей)

  • Синичка числа тут лишила і прочитати їх просила,

Та щоб їй допомогти, треба склад числа знайти.

  • В зошитах самостійно напишіть склад числа 5.(Взаємоперевірка)
  • Вирушаємо далі у подорож і наступна зупинка „Відпочинок”.

Фізкультхвилинка (з виконанням вправ під музику ).

5. Станція Естафета

  • Ой! А це хто тут плаче? Ага, так це ж Котик, бо миші поїли його аркуші з прикладами . Треба їх відновити.

( Естафета по рядах, кругові приклади). Перевірка. (Останній учень прибігає до дошки і вибирає картку з відповіддю свого прикладу, на зворотній стороні написані правильні відповіді).

IV. Робота з підручником.

  • Наша подорож триває. Далі з нашими казковими тваринами і птахами зупиняємось на станції „Підручник”.
  • Скласти за малюнками 3 приклади і записати їх. (Один учень біля дошки).
  • Порівняння чисел.
  • Але хто це тут стукає? Хто сперечається? Так це білочки ділять горішки. Треба їм допомогти.
  1.  6   10   8   7    7    5   3

( з коментуванням)

 - Допоможіть їм правильно поділити горішки. У якому випадку білочки будуть задоволені?

V. Хвилинка цікавого.

 - Ось ми і підійшли до зупинки „Таємниця”.

Читання розповіді В.Приходька „Живі ліхтарики”.

      Якось засидівся я з вудочкою допізна. Але що це? З темряви переді мною світилося двоє очей! Підійшов я ближче й мало не розреготався. Виявилося, що в траві засвітили свої ліхтарики жучки-світлячки.

     Через тиждень прийшов я знову до озера на ночівлю. Жучки-світлячки горіли вже не так яскраво, як минулого разу.

      Вранці пішов затяжний дощ і зіпсував мені всю риболовлю. Не зрозумів я тоді, що жучки попереджали мене про негоду. Адже перед сонячною дниною жучки-ліхтарики світять яскравіше, а перед негодою тьмяніють.

Бесіда за змістом.

  • Про яку таємницю ви дізналися з оповідання?
  • Хто такі „Живі ліхтарики?”

VI. Підсумок уроку.

Ось ми і приїхали на зупинку „Підсумок”

  • Зафіксуйте свій настрій, адже ми прощаємось з казковим лісом, з веселим поїздом, із королівством математики.
  • Чи на всіх зупинках ми встигли побувати?
  • Що з уроку візьмемо на майбутнє?
  • Любі діти, гості шановні,

Побажати вам щиро хочу,

Любі гості, шановні діти,

Щастя і здоров’я!

Хай ваша доля квітне,

Як в українському віночку квіти.

 

 

Додаток 2

Інтегрований урок природознавства та образотворчого мистецтва у 2 класі

Тема:

Природознавство.  Перетворення води. Кругообіг води в природі. Охорона води

Образотворче мистецтво. Осінній дощ

МЕТА: формувати уявлення про перетворення та кругообіг води в природі; вчити передавати стан природи на малюнку; розвивати вміння аналізувати природні явища, робити висновки; виховувати бажання економно використовувати воду, любов до природи і  мистецтва.

ОБЛАДНАННЯ: плакат «Кругообіг води в природі», словничок на стенді, спиртівка, лід, картки зі словами, клей, фарби, альбомні листки.

ХІД  УРОКУ

I. Організація класу (створення позитивної атмосфери)

Доброго ранку, ліси і поля!

Доброго ранку, плането Земля!

Щастя, здоровя всім людям бажаємо,

Радо до школи щодня поспішаємо! 

II. Оголошення теми і мети уроку

  • Любі діти, шановні гості, ми проведемо інтегрований урок з предметів «Я і Україна» та образотворче мистецтво. Працювати ми будемо під девізом:

Природа – все: річки, пташки, гаї,

Людина – теж  частиночка  її.

І щоб людині на Землі прожити,

Природу треба знати і любити!

  • Мова на уроці піде про…  А про що, ви дізнаєтесь, відгадавши загадку:

Відома звіку рідина, усяк її вживає,

Буває хмаркою вона, сніжинкою буває,

Бува, як скло, крихка, тверда –

Звичайна, підкажіть … ( вода )

  • Так, саме вода-живиця буде головною на цьому уроці. Тема уроку …(зачитую з дошки).

ІІІ. Очікування

  • Діти, знаючи тему, над якою ми будемо працювати, скажіть, будь ласка, що ви очікуєте від уроку? («Мікрофон»)

ІV. Проблема

– Сьогодні на уроці ми малюватимемо дощ. А як ви гадаєте, чи можна виконувати якусь справу, до кінця не розуміючи, що саме робите? А чи знаєте ви, що таке дощ, звідки він береться? Я вам пропоную спочатку вирішити цю проблему, а потім малювати. Згодні?

V. Актуалізація опорних знань

«Мозкова атака»

  • Пригадаємо, що знаємо, і це допоможе нам у вирішенні проблеми.
  • З чого складається дощ? (З води)
  • В яких трьох станах буває вода? (Твердий, рідкий, газоподібний)
  • Пропоную вашій увазі картки зі словами, а ви назвете стан води (можна використовувати фото, слайди)
  • Сніг, вода, пара, іній, роса, туман, лід.

VI. Вивчення нового матеріалу

  • А зараз ми з’ясуємо, за яких умов вода може перебувати у кожному з трьох станів.
  • Об’єднаємось в групи.

І гр. – «Науковці»

ІІ гр. – «Мовознавці»

ІІІ гр. – «Синоптики»

  1. Практична робота
  • Ви спостерігали, як улітку після дощу утворюються калюжі. Але, як тільки пригрівало сонечко – вони висихали. Куди ж зникала вода? У нас в класі дощу немає, а тому калюжу і сонце ми використаємо штучні.
  • Виконуючи дослід, ми будемо відновлювати променеву таблицю властивостей води. Допоможуть нам в цьому «науковці». Почнемо!
  • Підігріємо воду. (Запалюю спиртівку, підношу до води дзеркало). Що відбувається з водою під дією тепла? Так, вона випаровується. Тобто з рідкого стану перетворюється в газоподібний. Цей процес називається випаровуванням. Зверніть увагу на «Словникову скарбницю», прочитайте слово і запам’ятайте його.
  • Діти, які ж властивості водяної пари? З’ясуємо. Ви бачите щось між тарілочкою та дзеркалом? (Ні). Отже, пара прозора та безбарвна. Яку дію вона виконує? (Піднімається). Яка вона?  Так, легка. («Науковці» в цей час підбирають відповідні картки зі словами, що називають властивості пари і вивішують на дошку.)
  • А зараз ми з’ясуємо, чи може вода з газоподібного стану знову перейти в рідкий (над водою, що парує, тримаю тарілку). Пара піднімається вгору. Торкаючись холодної тарілки, вона перетворюється на краплини (демонструю). Ось так і в природі. Піднімаючись високо вгору, пара охолоджується і утворює хмару з краплинок, при умові, що t  вище 0.А якщо t вгорі нижче 0 , то краплинки перетворюються в сніжинки.
  • Діти, так за якої умови вода з газоподібного стану перетворюється в рідкий? (При охолодженні). Прочитайте слово і запам’ятайте.
  • Хмара збирає в собі краплинки чи сніжинки, яких стає все більше і більше. Краплини збільшуються в своїх розмірах, стають важкими і знову повертаються на землю у вигляді чого? (Дощу). А якщо взимку? (Снігу). Частина води просочується в грунт, а частина випаровується. Пригадаємо властивості води – рідини. (Прозора, безбарвна, без запаху, без форми, текуча, розчинник). «Науковці», будь ласка, відновіть таблицю.
  • А зараз ми з’ясуємо, за яких умов вода з рідкого стану перетворюється в твердий. Якщо помістити воду в морозильник, що станеться? (Заморозиться).  При якій температурі? (Нижче  0).  А в яку пору року це відбувається в природі? (Взимку). Які властивості льоду? (Прозорий, твердий, безбарвний, крихкий). «Науковці», будь ласка, заповніть таблицю. (Роздаю дітям в руки кубики  льоду)
  • Потримайте лід в долоньках. Що відбувається? (Розтає). Під дією чого? (Тепла). Отже, вода з твердого стану в рідкий переходить під дією тепла при t вище 0. Цей процес називається таненням. Зверніть увагу на словничок.
  • Перетворення води з одного стану в інший в природі відбувається постійно. Цей процес називається кругообігом води в природі. Подумайте, з яких слів утворюється слово кругообіг? Таким чином, вода в природі не утворюється з нічого і нікуди не зникає.
  1. Робота в зошитах
  • Запишіть визначення. Кругообіг води – це перетворення води в природі з одного стану в інший.
  1. Закріплення

а) Робота в групах.

– А зараз ми попрацюємо в групах.

– «Науковці», ознайомтесь з статтею підручника (с.97) «Вода має бути чистою». Підготуйте нам розповідь про те, чи потрібно берегти воду.

– «Мовознавці», відновіть деформований текст про кругообіг води в природі.

  • Під впливом сонячного тепла вода випаровується.
  • Пара піднімається високо вгору.
  • Охолоджується і перетворюється на дрібненькі краплинки води.
  • Утворюються дощові чи снігові хмари.
  • Хмари стають важкими і випадають у вигляді дощу.
  • Частина води просочується в грунт та потрапляє в водойми, а решта знову випаровується.

  «Синоптики», зобразіть схематично процес кругообігу (аплікація).

б) Презентація.

(Представник з групи «Мовознавці» зачитує  пункти тексту, а представник групи «Синоптики» показує на схемі відповідну дію).

  • Діти, а як ви вважаєте, треба нам берегти воду? «Науковці»  нам про це розкажуть. (Всі члени групи переказують текст).
  • Діти, а як ми з вами можемо вберегти воду? (Робота з ілюстраціями на дошці).  Яку користь нам приносить вода?
  1. Висновок
  • Діти, вчені теж зобразили на малюнку кругообіг води в природі. Зараз ми порівняємо наші роботи (діти звіряють і роблять висновок, що ми правильно зобразили процес кругообігу води в природі).

VIІ.  Фізкультхвилинка

  • Послухайте пісню «Дощик» і скажіть, про  яку пору року  йде мова?

(Солістка показує рухи, а діти повторюють.)

VIІI. Малювання композиції «Осінній дощ»

  • Бесіда
  • Діти, а навіщо землі вода восени? Адже врожай зібрано, на городах майже нічого не росте (щоб земля напилася на наступний рік).
  • Ви вже знаєте, звідки береться дощ? Тепер ми можемо впевнено розпочати роботу. Малювати будемо в парах.
  • Практична діяльність учнів     

ІХ. Демонстрація робіт

Х. Домашнє завдання

Підручник с.94 – с.98 (відповідати на питання)

ХІІ. Підсумок

  • Що нового ви дізнались на уроці? («Мікрофон»)
  • Чи здійснились ваші очікування?
  • Ось і закінчено урок, і дзвенить для вас дзвінок!

Працювали добре, друзі, відпочиньте по заслузі!

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Конспект інтегрованого уроку літературного читання та

математики у 3 класі

Тема: Л.Глібов «Чиж та голуб».

Закріплення знань табличного множення і ділення. Розв’язування задач на

знаходження суми.

Мета: Вчити передавати в інтонації характери дійових осіб, продовжити знайомство учнів з особливостями байки. Удосконалювати навички виразного читання, розвивати способи і види читання байки;

  • формувати вміння розв’язувати задачі на знаходження суми, закріплювати знання учнів про табличне множення й ділення, порядок виконання арифметичних дій;
  • збагачувати знання учнів про птахів;
  • виховувати почуття порядності, милосердя, співчуття.

Матеріально-технічне забезпечення: комп’ютер, телевізор.

Хід уроку

Організація класу (створення позитивної атмосфери)

  • Я всміхаюсь сонечку:Здрастуй, золоте!

Я всміхаюсь квіточці – хай вона цвіте.

Я всміхаюсь дощику: Лийся, мов з відра!

Людям посміхаюся - зичу всім добра!

Актуалізація опорних знань

- Який розділ почали вивчати? (Байки)

- Що таке байка? (Невеликий, найчастіше віршований твір повчального змісту).

- З творчістю якого байкаря почали знайомитись? (Л. Глібова)

-  Давайте пригадаємо, що відомо нам про автора вивчених творів?

Слайд 1 «Доповни текст»

Л. Глібов – видатний український байкар. Ще навчаючись у __________ почав писати вірші. Більшу частину життя працював ________. Крім байок поет писав _______, ______, ________, акровірші. Байки Глібова люблять читати дорослі  і діти. Він є автором байок: ___________, ____________, ____________.

Перевірка домашнього завдання.

А ось наскільки ви були уважними, вивчаючи творчість Л.Глібова ми перевіримо за допомогою вправи «ПАЗЛ».

Робота в парах.

- З окремих частин складіть уривок твору, зачитайте, дайте назву.

а) «Лебідь, Щука і Рак».

- У чому причина того, що віз  досі там? (непорозуміння один одного, відсутність погодженості дій).

б) «Коник-стрибунець».

- Хто був працьовитим? А безтурботним? (Муравей. Коник.)

Підсумок перевірки.

Оголошення теми й мети уроку.

- Сьогодні ми продовжимо знайомитись з байками Л.Глібова. А хто є головними героями нового твору ви дізнаєтесь, розв’язавши приклади.

Запишіть у зошитах число, класна робота. Виконаємо приклади № 447 за варіантами.

І в. – верхній рядочок 72:8 + 9·3 = 36   40 – 36:6:2=37      (55+9) : 8 = 8

                                       8·9 =72    

ІІ в. – нижній рядочок 42-42:6=35      55+81:9·3=82      68-(81-17) = 4    

                                      6·6=36

- Розмістіть результати прикладів у порядку зростання й прочитайте відповідь.

Слайд «Вправа з ключем»

37     36     8        і   4     82    35    36     72

Ж      И      Ч           Г     Б      О     Л       У

Слайд 3 «Пернаті друзі»

Сприймання нового матеріалу

Слайд 4 «Словничок-довідничок»

- Встановіть відповідність

ПІДДУРИЛИ                                 НЕСПОДІВАНО

ГУЛЬК                                            ОБМАНУЛИ

ЛИХОВІ                                          ШВИДКИЙ

ПРОВОРНЕНЬКИЙ                     ПРИСТРІЙ, ЯКИМ ЛОВЛЯТЬ ПТАХІВ

СИЛЬЦЕ                                         БІДА

Слухання байки

- Чи є дійові особи, крім Чижа і Голуба?

Читання байки мовчки

- Коли і де відбулися події?

Читання «ланцюжком»

Розкриття ідейної спрямованості тексту

- Яким був Чижик? Що з ним трапилось? Чому Чижик попав у сильце? (Бо був дуже поважний)

- Хто бачив Чижика? (Голуб)

Прочитайте, у яких словах виявляється самовпевненість і безсердечність голуба. Передайте під час читання пихатість, байдужість голуба («А що? Попавсь? От тобі й на! Вже, певно, голова дурна…»)

- Прочитайте слова Голуба, де він хвастається, виставляє себе, свій розум. Передайте голосом його зарозумілість і чванливість. («Не бійсь, мене б не піддурили…»)

- Які почуття викликає у вас поведінка Голуба?

- Кого з птахів жаліє  автор?

- В яких рядках виражена основна думка твору?

- Який рядок звучить як прислів’я?

- Які риси людського характеру засуджує поет? (Байдужість, зарозумілість, пихатість, безсердечність, самовпевненість, хвалькуватість)

Читання твору «Луною» за вчителем. Повторення всіх особливостей мовлення: інтонації, тону, темпу.

- А які насправді ці птахи в природі? Що нам про це  розповість «Довідкове бюро?»

Слайд 5 «Для допитливих»

Учень.

Чиж – маленький птах. Живиться переважно комахами, насінням різних дерев, бур'янів. У природі їх визначають за характерним зеленим забарвленням. Птахи корисні, декоративні, знищують багато комах –шкідників. Потребують охорони.

- А чи цікаво вам дізнатись, яку вагу має птах? Для цього пропоную розв’язати рівняння.

Слайд 6. «Хвилинка-цікавинка»

Х:2=7

Х=7·2

Х=14

14:2=7

- Що нам скаже довідкове бюро про голуба?

Слайд 7 «Чи знаєш ти?»

Учениця.

Голуб – птах середнього розміру. Живиться насінням культурних і диких рослин, ягодами. Є прикрасою населених пунктів та об’єктом для різних наукових досліджень.

- Діти, я знаю, що ви любите птахів і допомагаєте їм взимку. Пропоную за даними скласти задачу.

Слайд 8 «Поміркуй!»

3 мішечки по 4 кг   

                                ? кг

5 мішечків по 3 кг        

Учень.

Для підгодівлі птахів учні заготовили 3 мішечки насіння кавуна по 4 кг в кожному та 5 мішечків насіння бур'янів по 3 кг. Скільки всього кілограмів насіння заготовили учні?

1) 4·3=12 (кг)

2) 3·5=15(кг)

3) 12+15=27 (кг)

Вираз  4·3+3·5= 27 кг

Фізкультхвилинка

Валеохвилинка

Слайд 9.

Діти очима слідкують за рухом об’єкту на моніторі.

Узагальнення й систематизація знань

Гра «Розвідники». Робота з підручником.

- Скільки разів у байці зустрічається слово «Чиж»? (3)

Читання байки в особах.

- Діти, подивіться на дошку і назвіть геометричні фігури.

(                             )   https://docs.google.com/drawings/d/srHFl3xH9bYiN0YoK25Ou_A/image?rev=1&h=18&w=42&ac=1https://docs.google.com/drawings/d/sD95mjGkn5skkQ6HPmZpdVg/image?rev=1&h=24&w=25&ac=1https://docs.google.com/drawings/d/so8xWcWop7xFzYyMlQf7EIQ/image?rev=1&h=18&w=25&ac=1

- Де ми можемо використати ці фігури, щоб прийти на допомогу зимуючим птахам? (Змайструвати годівничку)

Слайд 10 «Юні любителі природи»

- Пропоную розв’язати задачу на обчислення периметру годівнички, яку ми вивісили минулого разу в шкільному саду.

Р = 20+15+20+20+15=70 (см)

- А тепер спробуємо змайструвати годівничку з геометричних фігур. (дитина виконує завдання на дошці)

 - Будьте, діти, вірними, щирими, бережіть пташок повсякчас. Адже:

Тяжко тому жити, хто не хоче робити.

Згода дім будує, а незгода руйнує.

Не смійся з другого, щоб тобі не було того.

- З якими байками Л.Глібова вони схожі за змістом?

Хорове читання байки «Чиж та голуб»

Підсумок уроку

- Діти, питання добра і зла, зазнайства і лицемірства, байдужості і людяності завжди хвилювали людей, турбують і зараз.  А ви  на прикладах героїв казок, байок повинні виробляти в себе ту лінію поведінки, виховувати ті риси характеру, які допомогли б вам стати справжніми людьми.

Домашнє завдання (диференційоване)

- Сьогодні ви отримаєте конверти із  д/з від героїв байки Чижа та Голуба.

Червоний конверт - самостійно прочитати байку С.Руданського «Вовки» і придумати речення, яке може бути її повчальним висновком.

Зелений конверт  -  навчитись виразно читати байку

Рефлексія

Слайд 12. «Продовж речення»

Сьогодні  на уроці я …

Я розповім дома батькам про…

Сьогодні мені урок … тому, що…

Учитель:

  • Знову дзвоник пролунав, час прощатися настав.

За роботу по заслузі щиро дякую вам, друзі!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

Конспект інтегрованого уроку математики та природознавства у 4 класі

Тема: Закріплення ділення багатоцифрових чисел на одноцифрові. Задачі на зустрічний рух

Територія і поверхня України. Мішані ліси.

Мета: Систематизувати знання учнів про основні одиниці вимірювання довжини, вправляти у перетворенні іменованих чисел; удосконалювати обчислювальні навички учнів. Закріплювати вміння розв’язувати задачі на рух. Узагальнувати знання учнів про територію і поверхню України. Формувати уявлення про природу України та її багатства. Перевірити знання учнів з теми «Мішані ліси». Виховувати дбайливе ставлення до природи і патріотичні почуття.

Хід уроку

І. Організація класу (створення позитивної атмосфери)

 Ось почули ви дзвінок,

 Він покликав на урок.

 Кожен з вас вже постарався,

 До уроку готувався.

  Сьогодні на уроці ми будемо закріплювати ваші знання з математики та природознавства. Я очікую, щоб ви показали своє вміння ділити багатоцифрові числа на одноцифрові, встановлювати співвідношення між одиницями вимірювання довжини та виконувати з ними дії, розв’язувати задачі. В Україні є багато природних об’єктів: гори, моря, озера, рівнини, ліси. Ви пригадаєте, все що вивчали, а я доповню ваші знання про природні багатства і красу Україну. Ми будемо уявно подорожувати Україною. А що ми візьмемо в дорогу, ви дізнаєтесь, виконавши усні обчислення.

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Усні обчислення (завдання на картках)

 - Виконати, вставляючи потрібні знаки. А на оберненому боці карток ви прочитаєте, що ми візьмемо з собою в дорогу.

1. «Ланцюжок» (вставити потрібні знаки) 10 * 8....100....30 = 6

 (на оберненому боці картки слово «Успіх»)

 2. Порядок дій: 41 + 12 * 5 – 81 : 9 (на оберненому боці картки слово «Знання»)

3. «Ланцюжок»  58 + 32:18*12+40 (на оберненому боці картки слово «Настрій»)  

4. 5м 60см : 70см (на оберненому боці картки слово «Вміння»)

На території України налічується понад 20 тис. озер. Найбільшим за площею вважають озеро Ялпух в Одеській області. Вода в ньому чиста і прозора, придатна для пиття (слайд)

Найглибшим є озеро Світязь, що на Волині (слайд)

А найвідомішим є озеро Сиваш. Чим воно відоме? (Розповіді дітей)

А яке озеро найкрасивіше? (слайд із зображенням озера Синевир)

Що означає його назва? Де воно знаходиться?

(Назва означає «Синє око». Розташоване воно між горами Карпатами. Вода в ньому прісна, чиста і холодна)

 - Про які озера ви ще знаєте? (Волинське диво)

  В Одеській області є чудове озеро Катлабух. (слайд)

Але останні роки воно починає заростати очеретом. Що станеться з озером , коли воно заросте рослинами і замулиться? (Озеро перетвориться на болото) ІІІ. Повторення вивченого

  Давайте запишемо дані про озера, встановимо співвідношення між одиницями довжини, а два учні пройдуть математичні «Болота випробування»

 Математичний диктант

Запишіть числа:

20000 20010 20100

 - Довжина озера Ялпух 39 км, а ширина 5км. Знайдіть площу цього озера. Кілометри перетворіть у метри і запишіть.

  Встановіть співвідношення між одиницями вимірювання довжини:

  1. км 80 м = ......м
  1.  .......км.....м
  1. м = .......см ....мм

              96 дм = .......дм....см

Індивідуальна робота (2 учні)

Виконати ділення: 1 учень: 2064 : 4 = ..... 4600 : 5 = .....

2 учень: Кордон України з Молдовою становить 198 км, а з Білоруссю 975 км. На скільки кордон з Білоруссю довший?

 А з якими ще країнами межує Україна?

 

Пригадайте, які гори є в Україні? (Українські Карпати)

З північного заходу до південного сходу простягаються гори Карпати. Їх довжина понад 270 км, а ширина 110 км. Переведіть ці одиниці довжини у метри. Яка найвища точка Українських Карпат? (гора Говерла)

Її висота 2061 м. Скільки це кілометрів?

А які ще гори є в Україні?

Кримські гори знаходяться знаходяться на півдні Кримського півострова. Найвища гора Роман-Кош. Її висота 1545 м (слайди )

Про рослинний і тваринний світ гір ми будемо вивчати на наступних уроках природознавства.

  • Зараз ми пригадаємо письмове ділення багатоцифрових чисел. Спочатку виконаємо ділення з тими числами, які я вам назвала. Математика

2061 : 9 = …

1545 :5 = …

7836 : 6 = .....

12306 : 3 = ......

1545 : 5 = .....

2061: 3 = .......

 3 км 650 м : 5 = ......

13 см 6 мм : 4 мм = ....

 (Додаткове завдання № 620)

Фізкультхвилинка

 ΙV. Закріплення вивченого матеріалу

Ми з вами на попередніх уроках знайомилися з природними зонами. Яку тему ми вивчали? (Мішані ліси)

Де знаходиться зона мішаних лісів?

Яку має назву?

Яка поверхня Полісся?

Мішані ліси тягнуться з північного заходу до сходу через всю територію України, а її ширина в деяких місцях сягає ста кілометрів. Площа зони мішаних лісів 43 тисячі квадратних кілометрів. (слайд)

На жаль, українське Полісся займає не дуже велику територію, але ліси в Україні дуже гарні. Ви можете переконатися в цьому, подивившись на ці зображення і послухавши вірш (слайди із зображенням мішаних лісів України)

Ліс – це дім, велика хата,

 Ой, як всього там багато:

 Є дерева і кущі,

А вночі ведмідь тріщить.

Є і квіти, є і трави –

Всім звірятам на забаву.

Тут живуть усі на диво –

Хай тут буде все красиво!

  • Про ліс можна говорити багато, але я хочу перевірити ваші знання з теми «Мішані ліси».

(Об’єднаємось в групи)

  Завдання для груп:

1-а. Написати, які характерні ознаки пір року на Поліссі.

2-а. Які хвойні і листяні дерева ростуть у зоні мішаних лісів?

3-я. Які групи тварин водяться у зоні мішаних лісів?

 (Перевірка роботи)

В лісі треба вести себе тихо, щоб не полохати тварин і птахів, прислухатися до голосу лісу і подумати про щось цікаве.

А ми подумаємо над задачею № 605

Про що йдеться в задачі?

Які величини відомі?

Що треба знайти?

Чи можемо відразу знайти всю відстань?

Чому ні? Як ми знайдемо відстань кожного автобуса? (Розв’язання)

А як можна розв’язати задачу другим способом?

На скільки кілометрів зблизилися 2 автобуси за 1 годину?

Хто запише розв’язання задачі виразом? (60 + 62) * 3.

Що треба пам’ятати, розв’язуючи задачі на зустрічий рух?

Хвилинка відпочинку

Ви вже втомилися, давайте відпочинемо. Ви любите відпочивати на морі? Подивіться на це зображення і пригадайте, як ви влітку відпочивали на морі

(слайд)

Які моря є в Україні? (На півдні Україну омиває Чорне море. На південному заході Азовське море)

 Чорне море глибоке і тепле. Середня глибина Чорного моря 1300 м, а найбільша 2245 м. Азовське море менше, ніж Чорне. Воно дуже мілке. Його найбільша глибина 15 м. Взимку Азовське море замерзає.

Ви бачите перед собою завдання на синіх силуетах, які за формою схожі на море. Це математичне море, яке пропонує вам виконати завдання. Ви будете працювати в парі, і тому допомагайте один одному.

Робота в парі

 - Виміряйте відрізки, які символізують шлях від нашого селища до морів, які є в Україні: до Чорного та Азовського. Масштаб : в 1см -10 км.

- Скільки кілометрів до Чорного моря?

- Скільки кілометрів до Азовського моря?

- Переведіть ці величини у метри.

- До якого моря нам ближче?

- На скільки кілометрів?

V. Підсумок уроку

Ми пройшли заочно шлях Україною. Пригадали вивчене, попрацювали над прикладами і задачами. Чи справдилися ваші очікування? Покажіть за допомогою кольорових кружечків свій настрій на кінець уроку.

Яке завдання для вас було найцікавішим?

Продовжіть думку: “Я вчився (лась)...”

“Я зрозумів (ла)...”

“Хотілося б…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

  1. Антонов Н. С. Інтеграційна функція навчання – Київ: Освіта, 1989. – 304с.
  2. Бех І. Інтеграція як освітня перспектива // Початкова школа. – 2002. - №5. С.5 – 6.
  3. Біляєв О. Інтегровані уроки рідної мови // Дивослово. – 2003. - №5. – С.36.
  4. Великий тлумачний словник сучасної української мови // Уклад. і голов. ред. В. Т. Бусел. – Київ; Ірпінь: ВТФ “Перун”,2002. – 1440с.
  5. Гончаренко С. Український педагогічний словник. – Київ: Либідь, 1997. – 376с.
  6. Гончаренко С., Кміт Я. Загальнотеоретичні аспекти інтеграції природничо-наукових і методичних знань учнів // Шлях освіти. – 1997. - №1. – С.18.
  7. Іванчук М. Інтегрований урок як специфічна форма організації навчання // Початкова школа. – 2004. - №5. – С.10 – 13.
  8. Іванчук М. Г. Ціннісна функція інтегрованого підходу до навчання // Педагогіка і психологія: наук. вісник ЧНУ – Чернівці, 2004. – Вип. 208. – С. 79 – 84.
  9. Козловська І. М. Теоретико-методологічні аспекти інтеграції знань учнів професійно-технічної школи: дидактичні основи. – Львів, 1999. – 302с.
  10.  Короткий термінологічний словник з педагогіки / Уклад. С. Г. Мельничук. – Кіровоград, 2004.
  11.  Державний стандарт початкової загальної освіти // Початкова школа  -  2001. №1 - с.28-55.
  12.  Жукова Т.М. Інтеграційні тенденції у навчанні грамоті // Початкова школа.- 2010. - №10.
  13.  Іванова І.М. Реалізація ідеї інтеграції науки в системі базової освіти // Початкова школа.-2013.- № 2.
  14.  Калініна Є. Інтегровані уроки з образотворчого  мистецтва // П. школа. - 2012.-№ 2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІНТЕГРОВАНІ УРОКИ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

 

 

 

 

 

 

 

Методичний посібник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34300, смт. Володимирець

Рівненської області, вул. Шкільна, 6

Тел. (03634) 2-

E-mail: http://shcool1@ukr.net

Веб-сайт: volodschool1.at.ua/

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Легін Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Biriuk Inna
Додано
19 жовтня 2018
Переглядів
19386
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку