Посібник класного керівника

Про матеріал
Однією із важливих складових у роботі педагога-організатора є співпраця з класним керівником. Саме цей взаємозв’язок - важлива умова розвитку учнівського колективу. Успішність організації виховного процесу залежить від добре продуманого планування. Цінним порадником у цій роботі буде «Посібник класного керівника». Він містить важливі поради, перелік нормативних документів, визначає методику роботи класного керівника, методику роботи з батьками, його основні завдання та напрямки роботи.
Перегляд файлу

C:\Users\Администратор\Desktop\1616527048_8-p-shkolnii-fon-8.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Посібник

класного керівника

 

 

 

Методична розробка

педагога-організатора Мультипрофільного ліцею

Олександрійської міської ради Кіровоградської області,

Ніколаєвої Світлани Олександрівни

 

 

 

 

 

 

 

м.Олександрія

2023 рік

 

ЗМІСТ

  1. ВСТУП. – С.3

 

  1. РОЗДІЛ І.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИХОВНОЇ РОБОТИ З КЛАСОМ. – С. 6

 

  1. РОЗДІЛ ІІ.

АНАЛІЗ ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗА МИНУЛИЙ РІК. – С. 16

 

  1. РОЗДІЛ ІІІ.

ВІДОМОСТІ ПРО УЧНІВ. – С. 25

 

  1. РОЗДІЛ ІV.

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ В РОБОТІ З КЛАСОМ. - С. 29

 

  1. РОЗДІЛ V.

ПЛАНУВАННЯ ВИХОВНОЇ РОБОТИ. - С. 29

 

  1. РОЗДІЛ VI.

РОБОТА З БАТЬКАМИ. - С. 59

 

  1. РОЗДІЛ VIІ.

НДИВІДУАЛЬНА РОБОТА З УЧНЯМИ. - С. 66

 

  1. ДОДАТКИ (поради, анкети, тести). - С. 71

 

  1. ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА. – С. 88

\

 

ВСТУП.

«Якщо вчитель став другом дитини,

якщо ця дружба осяяна благородним захопленням,

 поривом до чогось світлого, розумного,

у серці дитини ніколи не з’явиться зло»

В.О. Сухомлинський

Тема: Виховання й розвиток інтелектуальної, свідомої особистості, справжнього патріота з громадянською позицією, готовою до конкурентного вибору в житті на засадах співпраці всіх учасників освітнього процесу.

Мета дослідження: вивчення, узагальнення та поширення перспективного педагогічного досвіду щодо виховання й розвитку інтелектуальної, творчої, свідомої особистості, справжнього патріота з громадянською позицією, готовою до конкурентного вибору в житті на засадах співпраці всіх учасників освітнього процесу.

 

Тема ефективної взаємодії всіх учасників освітнього процесу завжди актуальна. А місія Нової української школи - допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками.

Партнерство у школі має базуватися на засадах добровільності, рівності, порозуміння та взаємодопомоги. Права й обов’язки учнів, батьків та вчителів треба чітко формулювати, а головне – усвідомлювати і захищати. Саме так, зусилля кожного з них будуть спрямовані на досягнення спільної мети.

Педагогіка партнерства – ключовий компонент НУШ, а також є запорукою успіху в роботі педагога-організатора.

Завдяки співпраці, порозумінню та підтримці кожного учасника освітнього процесу можна досягти позитивного результату. У виховній роботі педагогіка партнерства ґрунтується на простих, але надзвичайно важливих принципах:

     взаємоповазі всіх учасників освітнього процесу процесу;

     довірливих стосунках та спільній наполегливій праці;

     позитивному та доброзичливому ставленні одне до одного;

     порозумінні та ефективній комунікації задля досягнення спільної мети;

     забезпеченні права вільного вибору;

     горизонтальній моделі співпраці (всі учасники освітнього процесу мають бути рівноправними);

     соціальному партнерстві (добровільності визнання власних обов’язків та

обов’язковість їх виконання).

Робота педагога-організатора націлена на створення «партнерських відносин» між класними керівниками, вчителями-предметниками, учнями і батьками. Засади педагогіки партнерства без перебільшення є основоположними для взаємин усіх учасників освітнього процесу.

Організація виховних заходів – це організована дія колективу, спрямована на досягнення   мети.

Виховний захід повинен реалізуватися як цілеспрямована взаємодія педагога-організатора, класного керівника, вчителя з кожним учнем, дитячим колективом в цілому, спрямована на вирішення визначених виховних завдань. У цьому випадку саме виховний захід є формою виховної діяльності, в якій цілеспрямовано поєднані окремі спроби її організації, що містять у собі мету, завдання, зміст, методи, засоби і прийоми.

В процесі цієї діяльності цілеспрямовано створюються такі виховні ситуації в життєдіяльності колективу, які своїм змістом та емоційними виявами діють на особистість учня і тим самим сприяють вирішенню виховних завдань. Роль педагога-організатора, класного керівника, вчителя – науково обґрунтовано керувати цим процесом, цілеспрямовано створювати і конструювати ситуації, які є складовими клітинами виховного заходу.

Успішність організації виховного процесу з класним колективом залежить щонайперше від добре продуманого планування виховної роботи класним керівником. Проте планування виховної роботи – це не лише складання сітки виховних заходів. Це набагато ширша, об’ємна робота по всесторонньому вивченню вихованців, їх інтересів, поглядів, стосунків в сім’ях та серед однолітків.

Цінним порадником у цій роботі став «Посібник класного керівника». Він містить важливі для планування роботи з дітьми поради, перелік нормативних документів, визначає методику роботи класного керівника, методику роботи з батьками, його основні завдання та пріоритетні напрямки роботи.

У «Посібнику класного керівника» кожен розділ розміщується  на  окремому  аркуші і заповнюється або від руки, або в електронному варіанті. Методичка не прошивається, а збирається у файлову папку. Розділи можна розташувати так, як зручно. Частину інформації можна помістити у класний куточок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИХОВНОЇ РОБОТИ З КЛАСОМ

Положення про класного керівника навчального закладу
системи загальної середньої освіти

(скорочено)

1.Класний керівник - це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу в створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту.

2. Класний керівник у визначенні змісту роботи керується Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини, Законами України "Про освіту",
"Про загальну середню освіту", "Про позашкільну освіту", "Про професійно-технічну освіту", іншими законодавчими і нормативно-правовими актами України,  а також "Положенням про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти".

3. Класний керівник здійснює свою діяльність відповідно до основних завдань загальної середньої освіти, спрямованих на:

- виховання громадянина України;

- формування особистості учня (вихованця), його наукового світогляду, розвитку його здібностей і обдаровань;

- виконання вимог Державного стандарту загальної середньої освіти:    - виховання в учнів (вихованців) поваги до  Конституції України , державних символів України, почуття власної гідності, свідомого ставлення до обов'язків, прав і свобод людини і громадянина, відповідальності перед законом за свої дії;

- реалізацію права учнів (вихованців) на вільне формування політичних і світоглядних переконань;

- виховання шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і

звичаїв, державної та рідної мови, національних цінностей українського народу

та інших народів і націй;

- виховання свідомого ставлення до свого здоров'я та здоров'я інших громадян як найвищої соціальної цінності, формування засад здорового способу життя, збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров'я учнів (вихованців);

- формування екологічної культури особистості, набуття знань і досвіду розв'язання екологічних проблем, залучення до практичної природоохоронної роботи.

4. Організація діяльності класного керівника

4.1. Класний керівник як організатор учнівського колективу:

- сприяє забезпеченню умов для засвоєння учнями (вихованцями) рівня та обсягу освіти, а також розвиткові їх здібностей;

- створює умови для організації змістовного дозвілля, у тому числі організовує та проводить відвідування музеїв, театрів, виставок, екскурсій, заходи з охорони природи; відповідає за профілактику бездоглядності, правопорушень, планує та проводить відповідні заходи (особливо для учнів з числа незахищеної та пільгової категорії населення)

- сприяє підготовці учнів (вихованців) до самостійного життя в дусі взаєморозуміння, миру, злагоди між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами;

- проводить виховну роботу з урахуванням вікових та індивідуально-психологічних особливостей учнів (вихованців), їх нахилів, інтересів, задатків, готовності до певних видів діяльності, а також рівня сформованості учнівського колективу;

- співпрацює з вчителями, психологами, медичними працівниками, органами учнівського самоврядування, батьками та іншими учасниками навчально-виховного процесу з виконання завдань навчання та виховання в учнівському колективі, соціального захисту учнів (вихованців).

- систематично аналізує рівень навчальних досягнень та поведінку учнів, організовує навчальну допомогу;

- проводить тематичні класні години, що спрямовані на виховання моральних

цінностей;

- забезпечує  дотримання встановленого порядку та дисципліни

- проводить  цілеспрямовану індивідуальну роботу з учнями;

- здійснює заходи щодо професійно-орієнтаційної роботи учнів;

- заохочує учнів до занять в гуртках художньої і технічної ворчості, предметних гуртках та спортивних секціях;

- залучає учнів до участ в конкурсах професійної майстерності, олімпіадах з навчальних предметів.

4.2. Класний керівник має право на:

- відвідування уроків, занять та позакласних заходів, семестрових, річних атестацій та заліків у закріпленому класі, бути присутнім на заходах, що проводять для учнів (вихованців) навчальні, культурно-просвітні заклади, інші юридичні або фізичні особи;

- внесення пропозицій на розгляд адміністрації навчального закладу та педагогічної ради про моральне та матеріальне заохочення учнів (вихованців);

- ініціювання розгляду адміністрацією навчального закладу питань соціального захисту учнів (вихованців);

- внесення пропозицій на розгляд батьківських зборів класу щодо матеріального забезпечення організації та проведення позаурочних заходів у порядку, визначеному законодавством;

- відвідування учнів (вихованців) за місцем їх проживання (за згодою батьків, опікунів, піклувальників), вивчення умов їх побуту та виховання, а також виходити з пропозиціями на педагогічних зборах щодо притягнення до відповідальності батьків, які ведуть аморальний спосіб життя, грубо поводяться зі своїми дітьми, завдають їм моральної та фізичної шкоди;

- вибір форми підвищення педагогічної кваліфікації з проблем виховання;

- вияв соціально-педагогічної ініціативи, вибір форм, методів, засобів роботи з учнями (вихованцями);

- захист професійної честі, гідності відповідно до чинного законодавства;

- матеріальне заохочення за досягнення вагомих результатів у виконанні

покладених на нього завдань.

4.3. Класний керівник зобов'язаний:

- вибирати адекватні засоби реалізації завдань навчання, виховання і розвитку учнів (вихованців);

- здійснювати педагогічний контроль за дотриманням учнями (вихованцями) статуту і Правил внутрішнього трудового розпорядку навчального закладу, інших документів, що регламентують організацію навчально-виховного процесу;

- інформувати про стан виховного процесу в класі та рівень успішності учнів (вихованців) педагогічну раду, адміністрацію навчального закладу, батьків;

- дотримуватись педагогічної етики, поважати гідність учня (вихованця), захищати його від будь-яких форм фізичного, психічного насильства; своєю діяльністю стверджувати повагу до принципів загальнолюдської моралі;

- пропагувати здоровий спосіб життя;

- постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру;

- вести документацію, пов'язану з виконанням повноважень класного керівника (класні журнали, особові справи, плани роботи тощо);

- регулярно готувати і проводити батьківські збори, збори учнівського активу класу(не менше 2 разів на семестр) та збори органів учнівського самоврядування.

4.4. Класний керівник складає план роботи з учнівським колективом.

4.5. Класний керівник підзвітний у своїй роботі директору навчального закладу, а у вирішенні питань організації навчально-виховного процесу безпосередньо підпорядкований заступнику директора з навчально-виховної роботи.

4.6. Класний керівник може бути заохочений (відзначений) за досягнення високих результатів у виховній роботі з учнями (вихованцями). Форми і види заохочення регулюються законодавством України.

 

 

 

 

Циклограма класного керівника

Щоденно:

-  з’ясовувати причини відсутності учнів на заняттях, фіксувати пропуски у

класному журналі та журналі обліку відвідування учнів;

-  проводити бесіди з учнями, які запізнюються на уроки;

-  проводити індивідуальну роботу з учнями;

-  контролювати зовнішній вигляд учнів;

-  контролювати харчування;

Щотижня:

-  проводити класні години;

-  перевіряти щоденники;

-  проводити заходи у класі за планом роботи;

-  працювати з активом класу, організовувати діяльність органів учнівського самоврядування;

-  контролювати виконання доручень;

-  працювати з батьками;

-  працювати з вчителями, що викладають у класі;

-  психолого-педагогічні спостереження.

-  проводити бесіди з безпеки життєдіяльності;

Щомісяця:

-  відвідувати уроки класу;

-  тестувати (анкетувати) учнів з метою вивчення індивідуальних особливостей учнів та аналізу розвитку учнівського колективу;

-  контролювати стан підручників;

-  зустрічатися з батьківським активом;

-  відвідувати учнів удома,.

-  Консультації психологів стосовно дітей, що потребують посиленої педагогічної уваги;

-  відвідувати наради щодо планування роботи.

 

Один раз за семестр:

-  оформляти класний журнал за підсумками семестру, складати звіт;

-  заповнювати табелі успішності;

-  проводити батьківські збори;

-  брати участь у роботі семінарів, засідань спільноти класних керівників;

-  аналізувати виконання плану роботи, коректувати план виховної роботи;

-  складати план роботи на канікули.

Один раз на рік:

-  аналізувати план виховної роботи за попередній навчальний рік та складати план на наступний навчальний рік;

-  оформляти особові справи учнів;

-  оформляти статистичні відомості про клас (на 5 вересня);

-  працювати з підручниками (здавати, перевіряти, видавати);

-  писати характеристики (за необхідністю).

Зміст роботи класного керівника:

- Вивчення особистісних, індивідуально-психологічних задатків учнів для сприяння всебічного їхнього розвитку.

- Створення і розвиток учнівського колективу.

- Спільна діяльність з дитячими та молодіжними організаціями.

- Робота з батьками, громадськістю.

Зв'язок з культосвітніми та позашкільними установами.

- Зв'язок із шкільним психологом.

- Організація виховної діяльності: ціннісно-орієнтовної, пізнавальної, трудової, художньо-естетичної, суспільно-гуманістичної, фізкультурно-оздоровчої, екологічної, організаторської, заходи щодо збереження життя та здоров'я учнів.

- Індивідуальна робота: планування, вид роботи, засоби і прийоми виховного впливу, методи роботи.

 

Основні функції класного керівника

Організаторські:

- планування і координація всієї виховної роботи з класом (спільно з учнями організовує процес національного виховання);

- надає допомогу учнівській організації класу;

- встановлює зв'язки із загальношкільним колективом, батьками, громадськістю, домагається єдності педагогічних вимог до учнів;

- веде документацію в класі;

- сприяє розвитку самоврядування в колективі.

Аналітико-узагальнюючі:

- на основі вивчення і врахування індивідуально-психологічних особливостей кожного учня класний керівник сприяє їхньому всебічному розвитку. 

Координаційно-інформаційні:

- Забезпечення узгодженості в роботі колективів (учнівського, вчительського, батьківського).

Психогігієнічні:

- Встановлення довірливого контакту з вихованцями, зняття психічних напружень в учнівському колективі.

Стимулюючо-гальмівні:

- Забезпечення можливості активізувати чи гальмувати учнівську діяльність залежно від її спрямованості. 

Основні завдання класного керівника:

  • Виховання високої моралі у підростаючого покоління, формування в нього українського менталітету, традицій.
  • Створення необхідних умов для фізичного розвитку школярів, збереження та зміцнення їхнього здоров'я.
  • Духовно-моральне виховання.
  • Розвиток розумових і фізичних здібностей, формування високої пізнавальної культури, організація змістовного дозвілля учнів.
  • Підготовка школярів до господарсько-трудової діяльності.
  • Створення умов для вільного вибору учнями світоглядних позицій.
  • Гуманізація педагогічного процесу, демократизація стосунків у колективі.
  • Врахування інтересів дітей.
  • Організація роботи з батьками

Пам’ятка щодо проведення виховних годин

Мета проведення:

  • Вивчити індивідуальні особливості учнів під час неформального спілкування.
  • Пізнати інтереси учнів, зрозуміти їхні переживання та мотиви поведінки.
  • Обговорювати поточні події класу, селища, держави.

Форми проведення:

  • Вільне спілкування вчителя з учнями.
  • Бесіди на заплановані теми.
  • Обговорення актуальних статей з газет.
  • Обговорення кінофільмів, книжок, вистав.
  • Зустріч із цікавими людьми.
  • Усні журнали.
  • Засідання прес-клубу.
  • Виступи учнівських лекторських груп.
  • Дискусії.
  • Години спілкування.
  • Тренінги.
  • Екскурсії.
  • Політичне інформування учнів.

Виховні години проводяться один раз на тиждень у певний день. Тематика спілкування з учнями заздалегідь планується, однак поточні події у класі, школі, місті, державі можуть підказати тему незаплановану раніше.

Орієнтовний перелік документації, яку веде класний керівник:

  •   Класний журнал.
  •   Особові справи учнів.
  •   Табелі успішності учнів.
  •   План виховної роботи.
  •   Конспекти виховних годин, годин спілкування, диспутів.
  •   Розробки сценаріїв виховних заходів.
  •   Тека психолого-педагогічних спостережень.
  •   Щоденник роботи з дітьми, потребують посиленої педагогічної уваги.
  •   Протоколи батьківських зборів.
  •   Матеріали щодо запобігання дитячому травматизму, бесіди та інструктажі з техніки безпеки, облік проведення інструктажів з безпеки життєдіяльності.
  •   Літопис або документи класних справ.

 

РОЗДІЛ ІІ

АНАЛІЗ ВИХОВНОЇ РОБОТИ ЗА МИНУЛИЙ РІК

Аналіз виховної роботи класу за 2023/2024 н.р.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

РОЗДІЛ ІІІ.

ВІДОМОСТІ ПРО УЧНІВ

Анкетні дані

ПІБ учня

Дата народж.

Домашня адреса,

 телефон учня

ПІП батьків (опікунів),

телефон

Місце роботи батьків

(опікунів)

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

Соціальний паспорт класу

Категорія

Кількість учнів

ПІБ учнів

Діти-сироти

 

 

 

Діти, позбавлені батьківського піклування

 

 

 

Діти ветеранів війни та учасників бойових дій

 

 

Діти, батьки яких загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

 

 

Діти ВПО

 

 

 

Діти з інвалідністю

 

 

 

Діти-чорнобильці

 

 

 

Діти з  багатодітних сімей

 

 

 

 

Діти з малозабезпечених сімей

 

 

 

Діти з неповних сімей

 

 

 

Творчо-обдаровані діти

 

 

 

 

 

Діти, які потребують потребують підвищеної педагогічної  уваги

 

 

Відомості про дітей пільгових категорій

 

ВІДОМОСТІ

ПРО ДІТЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ МУЛЬТИПРОФІЛЬНОГО ЛІЦЕЮ

20__ - 202__ навчальний рік

№п/п

П.І.Б. дитини

Дата народження

 

Клас

Домашня адреса

ПІБ батьків,

місце роботи

Діагноз

Форма навчання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В І Д О М О С Т І

ПРО ДІТЕЙ-ЧОРНОБИЛЬЦІВ МУЛЬТИПРОФІЛЬНОГО ЛІЦЕЮ

20__ - 202__ навчальний рік

п/п

П.І.Б. дитини

Дата народж.

 

Клас

ПІБ батьків

Місце роботи батьків

 

Домашня адреса

Примітка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В І Д О М О С Т І

ПРО ДІТЕЙ З МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ СІМЕЙ

МУЛЬТИПРОФІЛЬНОГО ЛІЦЕЮ

20__ - 202__ навчальний рік

п/п

П.І.Б. дитини

Дата

народж.

Клас

Домашня адреса

П.І.Б. батьків

 

Місце роботи батьків

Примітка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВІДОМОСТІ

ПРО ДІТЕЙ З БАГАТОДІТНИХ СІМЕЙ

МУЛЬТИПРОФІЛЬНОГО ЛІЦЕЮ

20__ - 202__ навчальний рік

№ п/п

П.І.Б. батьків

Місце роботи батьків

ПІБ дитини

Дата

народж.

Клас

Діти, що входять в сім’ю

 

Дата народж.

Місце навчання

Дом

адреса

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВІДОМОСТІ

ПРО ДІТЕЙ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ, УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ МУЛЬТИПРОФІЛЬНОГО ЛІЦЕЮ

20__ - 202__ навчальний рік

№ п/п

П.І.Б. дитини

Дата

народж.

Клас

Домашня адреса

Відомості про батьків, номер телефону

 

Статус

 

 

 

 

 

 

 

ВІДОМОСТІ

ПРО ДІТЕЙ, БАТЬКИ ЯКИХ ЗАГИНУЛИ,

МУЛЬТИПРОФІЛЬНОГО ЛІЦЕЮ

20__ - 202__ навчальний рік

№ п\п

П.І.Б. дитини

Дата народж.

Клас

Домашня адреса

Відомості про батьків, номер телефону

 

ПІБ загиблого

 

 

 

 

 

 

 

 

ВІДОМОСТІ

ПРО ДІТЕЙ ВНУТРІШНЬО-ПЕРЕМІЩЕНИХ ІЗ ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ, МУЛЬТИПРОФІЛЬНОГО ЛІЦЕЮ

20__ - 202__ навчальний рік

№№ п/п

П.І.Б. дитини

Дата

народження

Клас

Домашня адреса

ПІБ батьків

Місце роботи, номер телефону

Статус дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Звіт класного керівника  ___ класу

Список учнів

№ п/п

Прізвище, ім’я, по батькові

Стать

Дата народження

Повних років на 01 січня 202____ року

  1.    

 

 

 

 

  1.    

 

 

 

 

  1.    

 

 

 

 

  1.    

 

 

 

 

  1.    

 

 

 

 

  1.    

 

 

 

 

  1.    

 

 

 

 

  1.    

 

 

 

 

  1.    

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

По роках народження

 

 

 

Всього

Хлопчики

 

 

 

 

Дівчатка

 

 

 

 

Всього

 

 

 

 

 

Іноземна мова

(І мова)

Кількість груп

Кількість дітей у групі

Вчитель

Англійська

 

 

 

Німецька

 

 

 

 

Іноземна мова

(ІІ мова)

Кількість груп

Кількість дітей у групі

Вчитель

Англійська

 

 

 

Німецька

 

 

 

Навчаються індивідуально:

Навчаються дистанційно:

Класний керівник _______________________

Лист здоров’я учнів ______ класу

ПІП учня

Дата народження

Група здоров’я

Термін дії

Зміни

Термін дії

  1.    

 

 

 

 

 

 

  1.                 

 

 

 

 

 

 

  1.            

 

 

 

 

 

 

  1.            

 

 

 

 

 

 

  1.            

 

 

 

 

 

 

  1.            

 

 

 

 

 

 

  1.            

 

 

 

 

 

 

  1.            

 

 

 

 

 

 

  1.            

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

  1.        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основна -                   Підготовча -                          Спеціальна -                                Звільнені –

Класний керівник                                                        

Вчитель фізичної культури                                        

Медична сестра                                                         

Зайнятість учнів у гуртках, секціях

ПІБ учня

Назва та керівник гуртка, секції

Назва закладу ПНЗ, ЗНЗ

  1.                       

 

 

 

  1.                       

 

 

 

  1.                       

 

 

 

  1.                       

 

 

 

  1.                       

 

 

 

  1.                       

 

 

 

  1.                       

 

 

 

  1.                       

 

 

 

  1.                       

 

 

 

  1.                  

 

 

 

  1.                  

 

 

 

  1.                  

 

 

 

  1.                  

 

 

 

  1.                  

 

 

 

  1.                  

 

 

 

  1.                  

 

 

 

  1.                  

 

 

 

  1.                  

 

 

 

Актив класу / доручення

№ з/п

Прізвище та ім’я учня

Доручення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Привітати з днем народження учнів

Пора року

ПІБ учня

Д/н

 Прим.

Осінь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зима

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Весна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Літо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІV.

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ

В РОБОТІ З КЛАСОМ

 

Методична виховна проблема школи

Формування соціально активної особистості шляхом самовизначення, самореалізації та самовдосконалення в освітньому процесі

 

Методична виховна проблема класу

 

_____________________________________________________________________

 

Сім напрямів виховного процесу

в освітнім середовищі Мультипрофільного ліцею

Олександрійської міської ради Кіровоградської області

  1.                   Права дитини
  2.                   Національно-патріотичне виховання:
  • громадянсько-патріотичне виховання
  • військово-патріотичне
  • духовно-моральне
  • військо-патріотична гра "Сокіл" ("Джура")
  • спортивно-оздоровче
  1.                   Протидія булінгу (цькування)
  2.                   Запобігання домашнього насильства
  3.                   Запобігання та протидія торгівлі людьми
  4.                   Профілактика шкідливих звичок і девіантної поведінки
  5.                   Розвиток учнівського самоврядуання

Завдання виховної роботи

  • Організація колективу, формування культури поведінки на уроках та в позаурочний час, закріплення основ загальнолюдської культури поведінки.
  • Прищеплювати учням любов до навчання, створювати умови для засвоєння навчальних програм і розвитку творчих здібностей.
  • Виховувати загальнолюдські моральні якості: людяність, доброту, чесність, правдивість, ввічливість, повагу до людей, любов до праці.
  • Надавати кваліфіковану допомогу батькам у питаннях виховання в дітях кращих людських якостей та подолання негативних звичок і рис характеру.
  • Виховувати творчі здібності, підтримувати ініціативні, організаторські здібності та естетичні нахили в дітей.
  • Виховувати любов до України, свого народу, сім”ї, друзів. Бережливе ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

 

 

                                                                                 ЗАТВЕРДЖУЮ

                                                                                  Директор Мультипрофільного ліцею

                                                  Наталія МАЛИШЕВА

                                                                                    01 вересня 2023 року

 

Єдині вимоги педагогічного колективу

Мультипрофільного ліцею

до здобувачів освіти

 

Ці правила визначають вимоги педагогічного колективу Мультипрофільного ліцею до учнів закладу з метою чіткої, високопродуктивної організації роботи  вчителів та учнів ліцею, що дозволить економити час та виконувати задачі, які стоять перед ліцеєм у сферах навчання та виховання майбутньої еліти України.

1. Учасники освітнього процесу зобов’язані:

1.1. Систематично опановувати знаннями, практичними навичками, в обсязі не меншому, ніж визначено Державним стандартом освіти.

1.2. Підтримувати традиції закладу, його авторитет.

1.3. З повагою ставитися до державної символіки України.

1.4. Проявляти повагу до вчителів та працівників закладу.

1.5. Поважати честь та гідність усіх учасників освітнього процесу.

1.6. Дотримуватися правил безпеки життєдіяльності під час освітнього процесу в ліцеї.

1.7. Дбайливо ставитися до шкільного майна.

1.8. Гідно, культурно поводитися в закладі та за його межами.

1.9. Дотримуватися правил особистої гігієни, протиепідемічних заходів на період карантину, воєнного стану тощо.

1.10. Сміття викидати лише в урни.

1.11. Перебувати на території ліцею під час перерв.

1.12. Уникати під час освітнього процесу булінгу.

 

2. Учні ліцею повинні:

2.1. Йти до ліцею безпечним шляхом, звертаючи особливу увагу на транспорті засоби під час переходу вулиць.

2.2. Зайти на територію ліцею у ворота.

2.3. Приходити до ліцею не пізніше як за 15 хвили до початку уроку.

2.4. Спокійно рухатись праворуч коридорів та сходів.

2.5. Знімати верхній одяг.

2.6. Мати охайний офіційно-діловий зовнішній вигляд.

2.7. Мати необхідне канцелярське приладдя, підручники, зошити, матеріали для трудового навчання.

2.8. На перервах  гідно поводитися, дотримуючись Єдиних вимог.

2.9. Реагувати на зауваження чергових учителів, адміністрації.

2.10. В їдальні, буфеті купувати їжу в порядку черги.

2.11. Будь-яку їжу споживати винятково в приміщенні їдальні.

2.12. Дотримуватися правил особистої гігієни під час прийому їжі.

2.13. Після останнього уроку разом із учителем прямувати до гардеробу.

2.14. Одягнутись та перевзутись, отримавши у порядку черги речі в гардеробі.

2.15. Рухатись додому безпечним шляхом, звертаючи особливу увагу на транспортні засоби під час переходу вулиць.

2.16 Під час повітряних тривог дотримуватися виробленого алгоритму дій.

3. Здобувачам освіти забороняється:

3.1. Залишати приміщення Мультипрофільного ліцею без дозволу класного керівника або адміністрації (на підставі заяви батьків).

3.2.  Запізнюватися на заняття, не відвідувати уроки без поважних причин.

3.3. Запрошувати до ліцею сторонніх осіб без дозволу адміністрації.

3.4. Вживати алкогольні напої, тютюнові вироби, наркотичні та психотропні речовини тощо.

3.5. Забруднювати довкілля, зокрема територію та приміщення закладу.

3.6. Використовувати гаджети під час освітнього процесу без дозволу.

3.7. Приносити до закладу предмети, ніяк не пов’язані з освітнім процесом.

 

Вимоги прийняті на засіданні педагогічної ради Мультипрофільного ліцею (протокол № 6    від 30.08.2023 року)

 

 

РОЗДІЛ V.

ПЛАНУВАННЯ ВИХОВНОЇ РОБОТИ

 

Виховання дитини — це не мила забава, а завдання, що вимагає капіталовкладень — тяжких переживань, зусиль безсонних ночей і багато, багато думок.

Януш Корчак

Календар знаменних і пам’ятних дат на 2023/2024 навчальний рік

ВЕРЕСЕНЬ

1 вересня – День Знань

5 вересня – День благодійності

6 вересня – День читання книг

8 вересня – Міжнародний день писемності

10 вересня – День фізкультури та спорту. День українського кіно

15 вересня – Міжнародний день Демократії

17 вересня – День рятувальника ДСНС України

19 вересня – Міжнародний день батька

21 вересня – Міжнародний день миру

22 вересня – День партизанської слави

27 вересня – Всесвітній день туризму. День довкілля

29 вересня – День пам’яті трагедії Бабиного Яру

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

ЖОВТЕНЬ

1 жовтня – День захисників і захисниць України. Міжнародний день музики. День людей похилого віку. День працівників освіти

3 жовтня – Міжнародний день лікаря

4 жовтня – Всесвітній день тварин. Міжнародний урок доброти

7 жовтня – Всесвітній день усмішки

28 жовтня – День визволення України від нацистських окупантів

ЛИСТОПАД

9 листопада – День української писемності та мови. Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва

16 листопада – Міжнародний день толерантності

17 листопада – Міжнародний день студентів

18 листопада – Європейський день боротьби з торгівлею людьми

21 листопада – День Гідності та Свободи

26 листопада – День пам’яті жертв Голодомору

ГРУДЕНЬ

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

6 грудня – День Збройних сил України

7 грудня – День місцевого самоврядування в Україні. Всесвітній день української хустки

10 грудня – День прав людини. Всесвітній день футболу

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

18-19 грудня -ніч подарунків від св. Миколая19 грудня –День святого Миколая Чудотворця

25 грудня – Різдво

СІЧЕНЬ

1 січня - Новий рік

22 січня – День Соборності України

27 січня – День вшанування пам’яті жертв голокосту

29 січня – День пам’яті героїв Крут

ЛЮТИЙ

7 лютого - Всесвітній День доброти

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

16 лютого – День єднання

20 лютого – День пам’яті героїв Небесної сотні

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

24 лютого – День пам’яті загиблих у війні проти Росії

БЕРЕЗЕНЬ

8 березня - Міжнародний жіночий день

9 березня - Шевченків день

14 березня - День українського добровольця

21 березня – Всесвітній день поезії

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

23 березня - Всеукраїнський день працівників культури і аматорів народного мистецтва. Всесвітній день метеорології

24 березня - Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз

25 березня - День Служби безпеки України

26 березня - День Національної гвардії України

27 березня – Міжнародний день театру

КВІТЕНЬ

1 квітня – День сміху. Міжнародний день птахів

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

4 квітня - День створення НАТО.

7 квітня - Благовіщення Пресвятої Богородиці

7 квітня в день створення в 1948 році Всесвітньої організації охорони здоров’я (World Health Organization, WHO)

12 квітня - Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос) День працівників ракетно-космічної галузі України

17 квітня - День пожежної охорони

18 квітня - Міжнародний день пам’яток і визначних місць

18-22 квітня - Дні заповідників і національних парків

20 квітня - День довкілля

22 квітня – Міжнародний день Землі

23 квітня – Всесвітній день книги і авторського права

24 квітня - Міжнародний день солідарності молоді

26 квітня – Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф

День пам’яті Чорнобильської трагедії

ТРАВЕНЬ

3 травня - Всесвітній день свободи преси

8 травня – День пам’яті та примирення

9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

11-12 травня - Всесвітні дні мігруючих птахів (відзначається кожну другу суботу та неділю травня)

14 травня – День матері (в Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю)

15 травня – Міжнародний день родини

17 травня - Всесвітній день інформаційного суспільства

18 травня – День вишиванки. Міжнародний день музеїв

20 травня – День Європи в Україні

24 травня - День слов’янської писемності і культури.

25 травня - День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження (відзначається щорічно в останню суботу травня)

31 травня – Міжнародний день боротьби з тютюнопалінням

ЧЕРВЕНЬ

1 червня – Міжнародний день захисту дітей. Міжнародний день батьків

5 червня - Всесвітній день охорони навколишнього средовища

18 червня – День батька

28 червня – День Конституції України

ЛИПЕНЬ

1 липня - День архітектури України

5 липня - День Української Державності

8 липня – День родини

15 липня -День українських миротворців

29 липня - День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України

СЕРПЕНЬ

4 серпня - День Повітряних Сил Збройних Сил України (відзначається щороку у першу неділю серпня)

23 серпня – День Державного Прапора України. День міста-героя Харкова

24 серпня – День Незалежності України (1991)

29 серпня – День пам’яті вшанування захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України

Календар учителя на 2023-2024 н.р.

Розклад дзвінків

№ уроку

Початок уроку

Кінець уроку

Перерва

1

 

08.00

08.30

10 хвилин

2

 

08.40

09.10

10 хвилин

3

 

09.20

09.50

15 хвилин

4

 

10.05

10.35

15 хвилин

5

 

10.50

11.20

10 хвилин

6

 

11.30

12.00

10 хвилин

7

 

12.10

12.40

10 хвилин

8

 

12.50

13.30

5 хвилин

9

13.25

 

13.55

 

 

Структура навчального року

І семестр __________________

 

ІІ семестр __________________

 

Канікули:

осінні _________________

 

зимові ________________

 

весняні _________________

 

Вчителі , які викладають у класі

Предмет

№ кабинету

Кількість годин

ПІП

вчителя

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

6

 

 

 

 

7

 

 

 

 

8

 

 

 

 

9

 

 

 

 

1

 

 

 

 

1

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

Розклад уроків

 

№ уроку

 

Предмет

№ кабінету

 

№ уроку

 

Предмет

№ кабінету

ПОНЕДІЛОК

  1.  

 

 

ЧЕТВЕР

  1.              

 

 

  1.  

 

 

  1.         

 

 

  1.  

 

 

  1.         

 

 

  1.  

 

 

  1.         

 

 

  1.  

 

 

  1.         

 

 

  1.  

 

 

  1.         

 

 

  1.  

 

 

  1.         

 

 

  1.  

 

 

  1.              

 

 

ВІВТОРОК

  1.             

 

 

П`ЯТНИЦЯ

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

СЕРЕДА

  1.  

 

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

  1.  

 

 

 

 

 

 

Розклад уроків вчителя

Дні тижня

1

2

3

4

5

6

7

8

Понеділок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вівторок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Четвер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П'ятниця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розглянуто на засіданні

спільноти класних керівників

___.___.202___року.

Голова спільноти_____   _________

 

 

 

 

 

П Л А Н

виховної роботи  ___  класу

Мультипрофільного ліцею Олександрійської міської ради

Кіровоградської області

на 202__/202__ навчальний рік

 

                                                                                               

                                                               

 

 

Проблема виховної роботи, над якою працює Мультипрофільний ліцей: Формування соціально активної особистості шляхом самовизначення, самореалізації та самовдосконалення в освітньому процесі

 

 

 

 

 

Класний керівник: ________________

 

 

Вересень

 

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жовтень

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Листопад

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грудень

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Січень

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лютий

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Березень

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Квітень

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Травень

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Червень

Напрям виховної роботи

Зміст і форми роботи

Дата

Примітка

Формування, вивчення і розвиток учнівського колективу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ціннісне ставлення особистості до суспільства та держави

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Превентивне виховання.

Ціннісне ставлення до людей.

Ціннісне ставлення до себе

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Безпека життя і здоров’я учнів, попередження дитячого травматизму

 

 

 

 

 

 

 

 

Співпраця з освітніми і позашкільними установами

 

 

 

Екологічне виховання.

Ціннісне ставлення до природи

 

 

 

Вибір професії, профорієнтація учнів.

Ціннісне ставлення до праці

 

 

 

Ціннісне ставлення до мистецтва

 

 

 

Класні години

 

 

 

Робота з батьками, сім’єю

 

 

 

Індивідуальна робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ VI.

РОБОТА З БАТЬКАМИ

Умовою успішної виховної діяльності з учнями є співробітництво педагогів з батьками, адже сім’я  має велике значення в процесі розвитку особистості дитини.

Рекомендації щодо роботи з батьками:

• пізнати кожну дитину;

•знати, як вона мислить, відчуває, сприймає;

•вивчити характер, волю, інтереси дитини;

•вивчити особливості її організму;

•максимально зблизити сім'ю та школу на основі взаємоспілкування, взаєморозуміння, взаємодопомоги.

Залучення батьків до активної участі в освітньому процесі - це важлива й відповідальна задача вчителя.

Напрями роботи з батьками в Мультипрофільному ліцеї.

  1. Ознайомлення з умовами життя сім’ї, її психологічним кліматом, особливостями поведінки дитини в сім’ї.
  2. Визначення півня педагогічної культури батьків.
  3. Виявлення труднощів, які відчувають батьки.
  4. Виявлення позитивного досвіду сімейного виховання з метою його поширення.
  5. Здійснення колективного, диференційованого та індивідуального педагогічного впливу на батьків на основі ретельного аналізу.
  6. Допомога батькам у підвищенні їхньої педагогічної культури, організації родинного життя як джерела самовиховання дитини.
  7. Залучення батьків до організації позашкільної виховної роботи.
  8. Поширення досвіду роботи з батьками.
  9. Створення банків науково-методичної інформації з проблем сім’ї, роботи з батьками та сімейного виховання.

 

 


Методи вивчення сім'ї:

  1.                    Спостереження.
  2.                    Бесіда.
  3.                    Тестування.
  4.                    Анкетування.
  5.                    Діагностика.
  6.                    Ділові ігри.
  7.                    Аналіз дитячих малюнків про сім’ю.
  8.                    Аналіз дитячих творів про сім’ю

Форми роботи з батьками:

  1.                    Батьківські збори.
  2.                    Бесіди (колективні, групові, індивідуальні).
  3.                    Конференції, диспути, дискусії.
  4.                    Перегляд фільмів на педагогічні теми.
  5.                    Дні відкритих дверей.
  6.                    Оформлення куточків для батьків.
  7.                    Телефон довіри.
  8.                    Проведення соціологічних досліджень.

 

 

Склад батьківської спільноти

 

  1.                      ____________________________ - голова батьківської спільноти;
  2.                      _____________________________- секретар батьківських зборів;
  3.                      _____________________________- член батьківської спільноти;
  4.                      _____________________________- член батьківської спільноти;
  5.                      _____________________________- член батьківської спільноти

 

 

Батьківські збори є найважливішою формою взаємодії сім'ї та школи, засобом підвищення ефективності освітнього процесу. 

Мета проведення батьківських зборів

  1.       Повідомлення інформації, необхідної для роботи з дітьми.
  2.       Інформування, інструктаж батьків про зміни або введення нових організаційних моментів у режим функціонування школи.
  3.       Знайомство батьків із аналітичними матеріалами.
  4.       Консультування батьків із питань навчання та виховання учнів.
  5.       Обговорення надзвичайних випадків, складних або конфліктних ситуацій.
  6.       Прийняття рішень, які вимагають обліку думок батьків із різноманітних питань шкільного життя.
  7.       Творчі звіти дитячого і педагогічного колективів перед батьками.

Правила проведення зборів.

  1.       Класний керівник зобов'язаний всебічно продумати і підготувати до зборів необхідну інформацію і документи.
  2.       Кожні збори мають свій «сценарій», програму, рекомендації, поради, настанови.
  3.       Головним методом проведення зборів є діалог.
  4.       Батьків запрошують на збори і повідомляють про місце, час і дату проведення.
  5.       Дирекція школи повинна бути проінформована про дату і порядок денний батьківських зборів.
  6.       Учителі-предметники можуть бути присутні на зборах за запрошенням класного керівника.
  7.       Класний керівник вирішує організаційні питання напередодні зборів (місце зберігання верхнього одягу, організація зустрічі, підготовка кабінету).
  8.       Класний керівник інформує адміністрацію закладу про підсумки батьківських зборів, про питання і проблеми, які були підняті батьками на зборах, наступного дня після проведення зборів.

 

Принципи проведення батьківських зборів

  1.       Батьківські збори — це спеціально організований захід, мета якого налагодити взаємодію колективу закладу освіти, учнів, їхніх батьків та розв'язати інформаційні, пізнавальні й комунікативні завдання.
  2.       Батьки на зборах повинні відчути повагу до себе, бути впевненими  в тому, що безтактних розмов не буде.
  3.       У школі  і сім'ї одні проблеми та турботи - це проблеми дітей і турбота про дітей. Завдання зустрічі батьків і вчителів - шукати шляхи їхнього розв'язання.
  4.       Результативними є ті збори, де виникає розуміння, коли на запитання даються відповіді, ведеться дискусія.

 

Види та форми проведення зборів

1. Види батьківських зборів:

• загальні (класні) збори проводяться 4 рази на рік;

• диференційовані (спеціально запрошується група батьків);

• збори, періодичність яких визначається  класним керівником.

2. Форми проведення зборів:

• директивні - консультативні;

• дискусійні;

• семінари;

• клубні;

• творчі зустрічі та звіти.

Форми роботи педагогів з батьками - це способи організації спільної діяльності та спілкування.

 Робота з батьками здійснюється в двох напрямках:

                 організаційна робота школи із сім'єю;

                 підвищення педагогічної культури батьків

 

Тематика батьківських зборів на 20__ – 20__ навчальний рік

 

п/п

Тема

Дата

проведення

1.

 

 

 

 

 

 

Вересень

2.

 

 

 

 

 

 

Листопад

3.

 

 

 

 

 

Січень

4.

 

 

 

 

 

 

Квітень

 

 

ПРОТОКОЛ № ________

БАТЬКІВСЬКИХ ЗБОРІВ ________КЛАСУ

 

від «____» ____________20___ року

ТЕМА ____________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Питання для обговорення:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Присутні:

 

Прізвище, ініціали

Підпис

Прізвище, ініціали

Підпис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Тези виступів

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Голова батьківської спільноти __________________________

 Члени батьківської спільноти ___________________________

А Н К Е Т А

 

  1. ПІБ дитини _______________________________________________________________________

___________________________________________________________________________________

 Дата народження ________________________

 

  1. Домашня адреса ___________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

 

  1. Мобільний телефон дитини _________________________________________________________

_

  1. Мати ПІБ _________________________________________________________________________

 

Мобільний телефон______________________   Рік народження ____________________

Місце роботи, посада _________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

_________________________________________   Робочий телефон ________________

 

  1. Батько ПІБ________________________________________________________________________

Мобільний телефон__________________________Рік народження ___________________________

 

Місце роботи, посада _________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________

_________________________________________   Робочий телефон ________________

 

  1. Інші діти в сім’ї. ПІБ. Дата народження дитини. Вид діяльності :

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Хронічні захворювання дитини _______________________________________________________

 

  1. Пільгова категорія (дитина з інвалідністю, дитина-чорнобилець,  дитина-напівсирота, дитина з багатодітної,малозабезпеченої сім’ї, дитина учасника АТО,УБД, дитина ВПО, дитина загиблого) _____________________________________________________________________________________
  2. Позашкільна діяльність (секції, гуртки) ________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

  1. Прохання, побажання, пропозиції _____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

 

  1. Дата заповнення_________________________________________________________

 

Підпис батьків_____________________

А К Т

обстеження житлово-побутових  умов сім”ї

______________________________________________________, яка проживає

__________________________________________________________________Нами, ____________________________________________________________

______________________________________________ проведено обстеження життєво-побутових умов сім’ї ________________________________________

Яка складається з _______ чол.. :

Батько (рік народження)_____________________________________________

Місце роботи ______________________________________________________

Мати (рік народження) ______________________________________________

Місце роботи ______________________________________________________

Діти ______________________________________________________________

(вказати прізвище, ім’я, по батькові, повну дату народження, місце навчання)

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Санітарні умови ____________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Чи створені умови для навчання дітей _________________________________

__________________________________________________________________

Чи займаються батьки вихованням дітей _______________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Взаємовідносини у сім’ї _____________________________________________

Сім’я проживає ( у квартирі, будинку, наймане житло)

складається з _____ кімнат, житлова площа ____________ кв.м

 

Висновки , рекомендації __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Обстеження провели:                                               ________________________

                                                                                    ________________________

«__» _______________ 202__р.                                                 _____________________________________

 

 

(Для дітей-сиріт, та ПБП)

А К Т

обстеження житлово-побутових  умов сім”ї

______________________________________________________, яка проживає

__________________________________________________________________

Нами, ____________________________________________________________

______________________________________________ проведено обстеження життєво-побутових умов сім’ї ________________________________________

Яка складається з _______ чол.. :

Опікуни_____________________________________________________________ Місце роботи_________________________________________________________

Батько_______________________________________________________________

Мати ______________________________________________________

Діти ______________________________________________________________

(вказати прізвище, ім’я, по батькові, повну дату народження, місце навчання)

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Санітарні умови ____________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Чи створені умови для навчання дітей _________________________________

__________________________________________________________________

Чи займаються батьки вихованням дітей _______________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Взаємовідносини у сім’ї _____________________________________________

Сім’я проживає ( у квартирі, будинку, наймане житло)

складається з _____ кімнат, житлова площа ____________ кв.м

 

Висновки , рекомендації __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Обстеження провели:                                               ________________________

                                                                                    ________________________

«__» _______________ 202__р.                                                 _____________________________________

 

РОЗДІЛ VIІ

ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА З УЧНЯМИ

Дата

ПІП учня

 

Зміст бесіди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата

ПІП учня

Дата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

Додаток 1.

Поради батькам «Як провести навчальний день з дитиною?»

  1. Вранці піднімайте дитину спокійно, з посмішкою та лагідним словом. Не згадуйте вчорашні прорахунки, особливо мізерні, не вживайте образливих слів.
  2. Не підганяйте її, розрахувати час – це ваш обовязок, якщо ж ви цю проблему не вирішили, - провини дитини у цьому немає.
  3. Не відправляйте дитини в школу без сніданку: в школі вона багато працює, витрачає силу.
  4. Відправляючи дитину до школи, побажайте їй успіхів, скажіть кілька лагідних слів, без подібних застережень: “Дивись, поводь себе гарно!”, “Щоб не було поганих оцінок” тощо. У дитини попереду важка праця.
  5. Забудьте фразу: “Що ти сьогодні отримав?”. Зустрічайте дитину спокійно, не сипте на неї тисячу запитань, дайте їй розслабитись (згадайте, як вам тяжко після робочого дня), Коли дитина збуджена і хоче з вами чимось поділитись, не відмовляйте їй у цьому, вислухайте, на це ви не витратите багато часу.
  6. Якщо дитина замкнулась, щось її турбує, не  наполягайте на поясненні  її стану, хай заспокоїться, тоді вона все сама розкаже.
  7. Зауваження вчителя вислуховуйте без присутності дитини. Вислухавши, не поспішайте сваритися. Говоріть з дитиною спокійно.
  8. Після школи дитина не повинна відразу сідати за виконання завдань, необхідно 1-2 години відпочити (на ГПД діти гуляють до 15 години). Найоптимальніший час для виконання завдань – з 15 до 17 години.
  9. Не можна виконувати завдання без перерви. Через кожні 15-20 хвилин необхідно відпочити 10-15 хв.
  10. Під час виконання завдань не стійте над дитиною, давайте їй можливість самостійно працювати. А коли вже потрібна допомога, то без крику, спокійно, з похвалою та підтримкою, вживаючи слова: “не хвилюйся”, “ти все вмієш”, “давай поміркуємо разом”, “згадай, як пояснював вчитель” тощо.
  11. При спілкуванні з дитиною не вживайте виразу: “Якщо ти будеш добре вчитись, то…”. Часом умови ставлять важкі й тоді ви опиняєтесь у неприглядному стані.
  12. Протягом дня знайдіть (намагайтесь знайти) півгодини для спілкування з дитиною. В цей час найважливішими повинні бути справи дитини, її біль, її радощі.
  13. У сімї повинна бути єдина тактика спілкування всіх дорослих з дитиною. Всі суперечки щодо виховання дитини вирішуйте без неї. Коли щось не виходить, порадьтесь з вчителем, психологом. Не зайвим буде почитати літературу для батьків, там ви знайдете багато корисного.
  14.  Завжди будьте уважними до стану здоровя дитини, коли щось турбує її: головний біль, поганий стан. Найчастіше це обєктивні показники втомлення, перевантаження.
  15. Знайте, що навіть великі діти (7-8 років) люблять казки, особливо перед сном, або пісню, лагідні слова. Не лінуйтесь зробити це для них. Це їх заспокоїть, зніме денне напруження, допоможе  спокійно заснути і відпочити. Не нагадуйте перед сном про неприємні речі, про роботу. Завтра новий трудовий день і дитина повинна бути готова до нього. А допомогти в цьому їй повинні батьки своїм доброзичливим ставленням. Чекати ж якогось дива від дитини, радісних поривів душі, доброти треба терпляче, відшукуючи ці риси в дитині, постійно заохочуючи її.

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2.

 

10 заповідей для батьків

 

1. Не чекай, що твоє дитя буде таким, як ти або таким, як ти хочеш. Допоможи йому стати не тобою, а собою.

 

2. Не вимагай від дитини плати за все, що ти для нього зробив. Ти дав йому життя, як він може віддячити тобі? Він дасть життя іншому, той - третьому, і це необоротний закон вдячності.

 

3. Не зганяй на дитяті свої образи, щоб в старості не їсти гіркий хліб. Бо що посієш, те й пожнеш.

 

4. Не відносься до його проблем звисока. Життя дане кожному під силу і, будь упевнений, йому воно важке не менше, ніж тобі, а може бути і більше, оскільки у нього немає досвіду.

 

5. Не принижуй!

 

6. Не забувай, що найважливіші зустрічі людини - це його зустрічі з дітьми. Звертай більше уваги на них - ми ніколи не можемо знати, кого ми зустрічаємо в дитині.

 

7. Не муч себе, якщо не можеш зробити щось для свого дитяти. Муч, якщо можеш - але не робиш. Пам'ятай, для дитини зроблено недостатньо, якщо не зроблено все.

 

8. Дитя - це не тиран, який заволодіває всім твоїм життям, не лише плід плоті та крові. Це та дорогоцінна чаша, яку Життя дало тобі на зберігання і розвиток в нім творчого вогню. Це розкріпачена любов матері і батька, в яких зростатиме не "наш", "свій" малюк, але душа, дана на зберігання.

 

9. Умій любити чужу дитину. Ніколи не роби чужому малюку те, чого не хотів би, щоб робили твоєму.

 

10. Люби свою дитину будь-якою – неталановиту, неуспішну, дорослою. Спілкуючись з нею - радій, бо дитя - це свято, яке поки що з тобою.

 

 Януш Корчак

 

 

Додаток 3

Анкета для батьків

1. Яку інформацію Ви хотіли б отримати на батьківських зборах?

2. Які питання виховання Вас особливо хвилюють?

4. Чим Ви можете допомогти класному керівнику в роботі з дітьми класу?

5. На що класному керівникові слід звернути особливу увагу в роботі з Вашою дитиною?___________________________________

 

Анкета – самоаналіз для батьків

Шановні батьки! Спробуйте подивитися на себе очима Вашої дитини і дайте відповідь на наступні питання:

1.     Яким (якою) мене бачить мій син чи донька?

2.     Чи відчуває моя дитина, що я її люблю?

3.     Чи вважає вона, що я її розумію?

4.     Чи є в неї підстави думати про мене, як про справедливу, добру, чуйну людину?

5.     Чи подобається їй, як я з нею розмовляю?

6.     Чи хотів (хотіла) би я, щоб вона так розмовляла зі мною, як я з нею?

7.     Якщо я, коли ми сваримося чи сперечаємося, відчуваю образу, злість, то що вона відчуває до мене?

8.     Чи хотів би я, щоб мене зараз виховували так, як я виховую свою дитину?

9.     Чи відчуває вона себе одинокою, чи має відчуття, що її не розуміють?

10. Від чого вона страждає і чи знаю я про ці страждання або навіть не здогадуюсь?

11. Чи є у нас з нею хоча б одне заняття, яким ми обоє займаємося із задоволенням?

12.  Чи часто ми разом проводимо своє дозвілля?

 

Додаток 4

Анкета для батьків «Взаємодія сім’ї і школи»

1. Де ви зустрічаєтеся з учителями-предметниками та класним керівником?

а) на батьківських зборах;

б) при відвідуванні вдома;

в) при індивідуальному відвідуванні школи;

г) не зустрічались;

д) щось інше.

2. Як часто ви приходите в школу?

а) тільки на батьківські збори (укажіть, скільки разів ____);

б) за необхідності;

в) вважаю відвідування школи недоцільним;

г) за викликом класного керівника чи адміністрації школи;

д) щось інше.

3. Які проблеми обговорювались на батьківських зборах протягом року?

а) проблеми успішності;

б) проблеми відвідування;

в) проблеми внутрішньокласної діяльності;

г) проблеми виховання, фізіології й інших вікових особливостей дітей, профорієнтаційні проблеми;

д) щось інше.

4. Яку допомогу ви бажали б одержати? Чи звертались ви за нею (якщо ні, то чому)?

а) зустріч із фахівцями;

б) консультування;

в) психологічна допомога;

г) щось інше. 

5. Які проблеми виникали при взаємодії з учителями-предметниками, класним керівником, адміністрацією школи?

а) проблеми зустрічі;

б) ускладнення у спілкуванні з учителями;

в) щось інше.

6. Чи ознайомлені ви з нормативними документами:

а) Статутом школи;

б) Законом «Про освіту»;

в) Сімейним кодексом;

г) Декларацією прав дитини.

7. Які форми взаємодії школи з батьками вас улаштовують?

а) батьківський день;

б) батьківське навчання - педвсеобуч;

в) батьківські збори;

г) індивідуальні консультації;

д) активні форми роботи (свята, змагання, ділові ігри тощо);

е) щось інше.

Додаток 5

Тест для батьків

Більшість переконані, що вони гарні батьки. Про своїх дітей одні батьки розповідають стороннім лише хороше, а другі – не соромляться жалітися на них. Стосунки батьків і дітей – вічна проблема, з якою зіштовхується кожне покоління. Чому в одних сім’ях – мир і спокій, а в інших – сварки, крики і скандали? Якими бачать діти своїх батьків? Якими батьками ви насправді є? На ці запитання допоможе відповісти цей тест. Виберіть свої варіанти відповідей на 10 запитань і позначте їх.

1. Чи читаєте ви своїй дитині книжки перед сном? 

- систематично - 3; 

- інколи - 1; 

- ніколи, читає дружина (чоловік, бабуся, дідусь тощо) - 0;

- а навіщо забивати дурницями дитині голову перед сном? - 2.

2. Чи довіряє вам дитина свої таємниці і переживання? 

- у хвилини відвертості - так - 3; 

- про всі таємниці дізнаюся від сусідів, вихователів (вчителів), знайомих - 4; 

- а навіщо мені її таємниці? - 1; 

- як мені знадобиться дізнатися, натисну – і все скаже - 2.

3. Скільки часу за день ви спілкуєтесь з дитиною? 

- стільки, скільки конче необхідно - 2; 

- з ранку до ночі - 4; 

- увесь вільний час - 3; 

- я не маю часу для спеціального спілкування - 1.

4. Якщо вихователька (вчителька) не задоволена поведінкою чи результатами навчання вашої дитини, що ви зробите? 

- дам прочухана, не дозволю дивитися мультики (піти погуляти тощо), примушу визубрити новий матеріал тощо - 2; 

- допоможу дитині розібратися в ситуації (зрозуміти складний матеріал) - 3; 

- дитина отримала зауваження (погану оцінку) – нічого страшного, наступного разу виправиться - 1; 

- влаштую скандал виховательці (вчительці) - 4.

5. Як ваша сім’я проводить літній відпочинок?

- тато – в один бік, мама – в другий, діти – до бабусі (в табір тощо) - 1; 

- намагаємося провести відпочинок разом - 3; 

- відправляємо дітей до бабусі чи в табір, а самі їдемо відпочивати - 2; 

- куди дитина захоче, туди й поїде - 4.

6. Після сварки з дитиною хто першим починає миритися? 

- той, хто першим усвідомить свою провину - 3;

- ніхто і ніколи, все налагоджується само собою - 1;

- певна річ, дитина, вона ж наймолодша - 2;

- завжди я, шкода ж дитини! - 4.

7. Чи намагаєтеся ви виконати всі бажання своєї дитини?

- так, стараюся виконати усі - 4;

- так, якщо маю кошти і час - 3;

- бажання - так, примхи - ні - 2; 

- це діти мають виконувати бажання дорослих - 1.

8. Як часто ви даєте дитині вказівки, поради, робите зауваження?

- постійно - 2;

- не втручаюсь в життя дитини - 4;

- у разі необхідності - 3;

- давати поради і вчити жити – безнадійна справа, тому я усім раджу цього не робити - 1.

9. Чи здатні ви віддати свою дитину надовго (більше місяця) на виховання державному закладу чи родичам?

- тільки якщо нема іншого виходу - 3;

- так я і роблю - 2;

- ніколи в світі - 4;

- де захоче, там і житиме - 1.

10. Якщо дитина без дозволу взяла гроші і потратила на свої витребеньки, що ви зробите?

- шкуру здеру! - 2;

- поговорю, поясню, чому так не можна робити - 3;

- то й нехай, «все найкраще – дітям!» - 4;

- в моєму домі гроші не валяються абиде - 1.

А тепер підрахуйте суму балів за усі ваші відповіді. Нижче наведені розшифровки отриманих чисел.

Від 10 до 15 балів. Ви – байдужа мати чи батько. Для вас дитина – другорядний продукт вашого життя, досить обтяжливий додаток, щоб не сказати тягар. Ваше життєве кредо: "Хочу пожити для себе!", і саме на цьому базуються ваші стосунки з дитиною. Оскільки ви живете тільки власним життям, в якому для дитини місяця нема, то ваша байдужість, відповідно, рано чи пізно викличе байдужість до вас з боку дитини. Рік у рік емоційна відстань між вами і дитиною зростатиме і зрештою перетвориться на прірву. Ви не потребуєте і не відчуваєте радості і тепла від спілкування з дитиною. Вас пов’язують лише побут, матеріальні речі. Коли дитина виросте і стане самостійною, порвуться й ці ниточки, тож ви станете не потрібні одне одному навзаєм.

Від 16 до 25 балів. Ви - тиран. Вважаючи себе найголовнішим членом сім’ї, на якому «все тримається», ви вимагаєте від дитини незаперечного послуху і покірності. Для вас існує лише ваша думка, а думка, бажання, проблеми дитини вас не цікавлять, оскільки не є важливими. Ви твердо знаєте, як треба виховувати дитину, і чітко дотримуєтесь своїх правил. Опір дитини вас обурює і доводить до шаленства. Можливо, ваша дитина намагається врятуватись від вас тим, що замикається в собі і мовчки, покірно вислуховує ваші нотації та виконує ваші вимоги. Цілком можливо, що коли „ваша слухняна овечка” виросте, то почне робити все навпаки, тож матимете цілковиту протилежність тому, чого ви навчали довгі роки. А можливо, збереже зовнішню слухняність і намагатиметься триматись від вас якнайдалі...

Від 26 до 34 балів. Ви – справді хороша мати чи батько. Маєте повний контакт з дитиною, знаєте її таємниці, проблеми, радощі й болі. Дитина вважає вас своїм другом, не хоче засмучувати вас своєю поведінкою, а якщо все-таки так стається, то ви швидко знаходите порозуміння, і конфлікт не переростає у хронічні скандали. Ви знаєте свою дитина і можете передбачити її реакцію чи поведінку у певних ситуаціях. Дитина почувається захищеною у сім’ї. У вас справжні близькі стосунки, що не переходять в панібратство, бо ви вмієте зберігати дистанцію і авторитет, бути вимогливим при потребі.

Від 35 до 40 балів. Ви – прислуга своєї дитини. За власним бажанням ви обслуговуєте її не тільки в побутовому сенсі, а й у моральному: дитина крутить вами, як собі хоче, пристосовує вас до своїх потреб і виконання бажань, вважаючи себе пупом землі. Будьте готові до того, що коли вона виросте, то не буде рахуватися з вами. Можливо, ви свідомо приносите себе в жертву, але задумайтесь ще й про таке: плекаючи егоїста, ви виростите нещасну людину, бо рано чи пізно ваша дитина з’ясує, що світ таки не крутиться тільки навколо неї. І хтозна, чи зможе вона з цим примиритися...

 

Додаток 6

Тест
«Чи допомагаєте Ви своїй дитині стати обдарованою людиною?»
(за Д.Люїсом)


Батькам пропонується ознайомитеся з текстом анкети вказавши один із двох варіантів відповіді: «Так» або «Ні». «Так» - 1 бал.
1. Я відповідаю на всі запитання дитини терпляче і чесно.
2. Серйозні запитання і висловлювання дитини я сприймаю серйозно.
3. Я встановив(ла) стенд, на якому дитина може демонструвати свої роботи.
4. Я не лаю дитину за безлад у кімнаті або на столі, якщо це пов'язано з творчим заняттям і ця робота ще не закінчена.
5. Я надав (ла) в розпорядження дитини кімнату або частину кімнати виключно для її занять.
6. Я показую дитині, що її люблять такою, якою  вона є, а не за її досягнення.
7. Я доручаю дитині посильні клопоти.
8. Я допомагаю дитині складати її особисті плани і приймати рішення.
9. Я беру дитину в поїздки по цікавих місцях.
10. Я допомагаю дитині поліпшувати результати її роботи.
11. Я допомагаю дитині вчитися нормально, спілкуватися з дітьми різних
соціальних верств.
12. Я встановлюю розумні стандарти поведінки й слідкую, щоб дитина їх
дотримувалася.
13. Я ніколи на кажу дитині, що вона гірша за інших дітей.
14. Я ніколи не караю дитину приниженням.
15. Я забезпечую дитину книгами і матеріалами для її улюблених занять.
16. Я привчаю дитину мислити самостійно.
17. Я регулярно читав(ла) дитині, коли вона була маленькою.
18. Я привчав(ла) дитину до читання з малих літ.
19. Я спонукаю дитину вигадувати історії та фантазувати.
20. Я уважно ставлюся до індивідуальних потреб дитини.
21. Я щодня знаходжу час, щоб побути з дитиною наодинці.
22. Я дозволяю дитині брати участь у плануванні сімейних справ і подорожей.
23. Я ніколи не дражню дитину за допущені нею помилки.
24. Я хвалю дитину за вивчені вірші, розповіді та пісні.
25. Я навчаю дитину вільно спілкуватися з дорослими будь-якого віку.
26. Я розробляю практичні експерименти, щоб допомогти дитині більше
пізнати.
27. Я дозволяю дитині гратися зі всяким мотлохом.
28. Я спонукаю дитину знаходити проблеми і потім розв'язувати їх.
29. У заняттях дитини я знаходжу те, що гідне похвали.
30. Я не хвалю її безпредметно і нещиро.
31. Я чесний(на) в оцінці своїх почуттів відносно дитини.
32. Не існує тем, які я повністю вилучаю з обговорення із дитиною.
33. Я даю можливість дитині справді приймати рішення.
34. Я допомагаю дитині бути особистістю.
35. Я допомагаю дитині знаходити телепрограми, які заслуговують на увагу.
36. Я розвиваю в дитині позитивне сприйняття її власних здібностей.
37. Я ніколи не відмахуюся від невдач дитини, говорячи їй: «Я цього також не можу.»
38. Я заохочую в дитині максимальну незалежність від дорослих.
39. Я вірю в здоровий глузд і довіряю їй.
40. Волію, щоб основну  частину роботи,  за яку взялася дитина, вона
виконувала самостійно, навіть якщо я не впевнений (на) в позитивному
кінцевому результаті.

Якщо ви набрали:
0-8 балів: найнижчий, мінімальний рівень;
9-20 балів:помірно сприятливий рівень, нижчий за середній. Батьки підтримують дитину, цікавляться її проблемами, проводять з нею вільний час, але швидше за все нерегулярно, від випадку до випадку;
21-24 бали:середній рівень, загалом сприятливий. Батьки позитивно ставляться до дитини, розвивають її самостійність, цікавляться її захопленнями, вміють заохотити.

25–36 балів: оптимальний рівень, вищий за середній. Батьки досить
тактовно й терпляче ставляться до надмірної активності дитини. 
37-40 балів: максимально високий рівень. На цьому рівні стимулювання здорового розумового розвитку поступово перетворилося на так званий «парниковий ефект». Батьки занадто опікають свою дитину, їм слід охолодити своє виховне завзяття і дати більшу свободу як їй, так і собі.

Додаток 7


Тест «Чи талановита ваша дитина?»


Цей тест проводиться з дітьми 7—13 років. Слід лише відповісти «так» або «ні» на наступні запитання. Кожне «так» - 1 бал.
1. Чи трапляється дитині знаходити незвичайне застосування якогось предмета?
2. Чи знає вона свої схильності?
3. Чи любить малювати абстрактні картинки?
4. Чи любить малювати неіснуючі предмети?
5. Чи любить фантастичні історії?
6. Чи складає розповіді або вірші?
7. Чи любить вирізати вигадливі фігури з паперу?
8. Чи зробила коли-небудь те, чого не існує?
9. Чи виникає в неї бажання щось переробити на свій смак?
10. Чи боїться темряви?
11. Чи винайшла коли-небудь нове слово?
12. Чи вважала це слово зрозумілим без роз'яснень?
13. Чи пробувала переставляти меблі за власним смаком?
14. Чи був удалим цей задум?
15. Чи використовувала коли-небудь якусь річ не за призначенням?
16. Коли Ваша дитина була маленькою, чи відгадувала вона призначення
різних предметів.
17. Чи покладається у виборі одягу на Ваш смак?
18. Чи є в неї свій внутрішній світ, недосяжний для оточуючих?
19. Чи шукає пояснення тому, чого не розуміє?   
20. Чи часто просить пояснити незрозумілі явища? 
21. Чи любить читати книжки без ілюстрацій?
22. Чи винаходить ігри або розваги?
23. Чи пам'ятає та розповідає свої сни або пережиті враження?
Якщо Ви набрали:
Від 20 до 23 балів: Ваша дитина дуже кмітлива, має власні думки з того чи іншого приводу, їй варто допомагати у цьому.
Від 15 до 19 балів: Ваша дитина не завжди виявляє свої здібності. Вона спритна і кмітлива, лише коли чим-небудь зацікавлена.
Від 9 до 14 балів: У дитини спостерігається кмітливість, достатня для багатьох галузей знань, де власний погляд на речі не обов'язковий. Однак для занять творчою діяльністю її бракує наполегливості.
Від 4 до 8балів: Ваша дитина виявляє творче мислення лише при досягненні важливої для неї мети. Вона більш схильна до практичної діяльності.
Менше 4 балів: Дитині не вистачає винахідливості, але вона може досягти успіху як добрий виконавець, навіть у складних професіях.
Не розчаровуйтесь, якщо результати тестування не відповідаютьВашим очікуванням. 
Врахуйте рекомендації щодо розвитку творчих можливостей дитини:
1. Визнавайте раніше невизнані або невикористані можливості дитини.
2. Підтримуйте бажання дитини працювати самостійно.
3. Давайте дитині свободу вибору галузі й методів досягнення мети. Створюйте умови для конкретного втілення творчих ідей дитини. Заохочуйте дитину до участі у груповому творчому процесі.
4. Заохочуйте до роботи над проектами, запропонованими самою дитиною.
5. Не тисніть на дитину, створюйте вільну, невимушену атмосферу. Схвалюйте результати діяльності у якійсь одній галузі з метою спонукати бажання випробувати себе в інших видах діяльності. 
6. Підкреслюйте позитивне значення індивідуальних особливостей дитини. Шукайте потенційні можливості дитини, якщо вона у чому-небудь відстає.
7. Демонструйте свій ентузіазм у якійсь діяльності.
8. Підтримуйте своїм авторитетом дитину, що висловлює відмінну від інших думку і у зв'язку з цим відчуває тиск із боку своїх однолітків.
9. Створюйте ситуації, за яких Ваша дитина, що не виявляє особливих успіхів у навчанні, матиме можливість тісного спілкування зі здібнішою дитиною.
10. Допомагайте дитині знаходити в її фантазіях зв'язок із реальним світом. Виявляйте терпиме ставлення (принаймні тимчасово) до можливого безладдя у зв'язку з творчою роботою дитини.
11. Заохочуйте максимальне залучення дитини до творчої роботи зістаршими дітьми.

  1. Постійно переконуйте дитину, що ви для неї є однодумцем, а не опонентом.

 

 

Додаток 8

Анкета для учнів «Стосунки в колективі»

1.Скільки тобі років?

2.Стать (чол./жін.).

3.Тобі подобається навчатися у школі?

а) дуже; б)не дуже; в) трішки; г) не подобається.

4. Як ти почуваєшся у школі?

а) спокійно; б)весело; в)  нудно; г) страшно; д)комфортно; е) неспокійно; ж) самотньо.

5.Чи подобається тобі хтось у класі? (Так, ні.)

6.Якщо так, то що переважає у ваших стосунках?

а) взаєморозуміння; б)взаємодопомога; в) співпереживання; г) повага один до одного; д)спільні хобі.

7. Які стосунки склалися у вашому класі?

8. Які проблеми найбільше хвилюють тебе у взаєминах з одно-
класниками?

а) взаєморозуміння; б)байдужість; в) повага і довіра; г) співпереживання;

д)переслідування та висміювання; е) взаємодопомога.

9. Чи хотів би ти запросити до себе на день народження кого-небудь із учителів? (Так, ні.)

10. Як би ти охарактеризував стосунки між учнями у вашому класі?

а) дружні, засновані на співпраці, турботі одне про одного та відповідальності за власні вчинки перед колективом;

б) дружні, але не дуже міцні й тривалі;

в )абсолютно байдужі;

г) нещирі: за злагодою приховується утиск з боку сильних

д) конфліктні: ми весь час сперечаємося та сваримося одне з одним;

е) різні залежно від ситуації.

11. Найцікавіше тобі зі своїми однокласниками:

а)вчити уроки; б)відпочивати на природі; в)брати участь у громадській роботі;

г) захищатися від небезпеки; д)не спілкуватися; е)проводити вільний час; ж)допомагати тим, хто потребує цього; з) обговорювати цікаві події; й) святкувати свій день народження;

12. Який вислів найкраще відповідає твоїй життєвій позиції?

а) я відчуваю потребу завжди допомагати іншим людям;

б) я готовий відмовитися від власних інтересів заради інших людей;

в) я намагаюся узгоджувати власні інтереси з потребами та інтересами інших людей;

г) я допомагаю іншим людям, якщо це не суперечить моїм інтересам;

д) я намагаюся не турбувати інших людей через особисті проблеми;

е) я можу співчувати іншій людині, проте марнувати час на будь-яку допомогу не можу;

ж) я допомагаю іншим людям, якщо сам маю з цього якийсь зиск;

з) мене не цікавлять інші люди.

13. Хто має втрутитися й допомогти учневі, якщо він став на хибний шлях: погано вчиться, порушує закони, вживає наркотики тощо?

а) ніхто; б)однокласники; в)учителі; г)батьки; д) міліція; е) церква; ж)психолог; з) спеціальний працівник; и) особисто я.

Додаток 9

 

Анкета «Я - учень»

  1. Допиши запропоновані речення
  2. Я думаю, що гарний учень — це той, хто…
  3. Я думаю, що поганий учень — це той, хто ....
  4. Найбільше я люблю, коли учитель ....
  5. Найбільше я не люблю, коли учитель ....
  6. Найбільше мені подобається школа за те, що ...,
  7. Я не люблю школу за те, що ....
  8. Я радію, коли у школі....
  9. Я боюся, коли у школі....
  10. Я не хотів би, щоб у школі....
  11. Коли я був маленьким, я думав, що у школі..
  12. Коли я неуважний на уроці, я ....
  13. Коли я не розумію що-небудь на уроці, я ....
  14. Якщо я що-небудь не розумію при виконанні домашнього завдання, я
  15. Я завжди можу перевірити, чи правильно я ....
  16. Я ніколи не можу визначити, чи правильно я ....
  17. Якщо мені що-небудь необхідно запам'ятати, я ...
  18. Мені завжди цікаво, коли на уроці....
  19. Мені завжди не цікаво, коли на уроці....
  20. Я хотів би, щоб у школі завжди ....

Додаток 10

Анкета «Ти і твій клас»

1. Чи подобається тобі твій клас? Підкресли одну із запропоно-
ваних відповідей:

а) так;

б) частіше так, інколи ні;

в) важко сказати (і так, і ні);

г) частіше ні, інколи так;

д) ні.

2.Що тобі подобається в класі найбільше?

3.Що тобі не подобається в твоєму класі?

4. Якби ти став класним керівником, то які зміни вніс би в життя класу?

 5. Оціни, будь ласка, відносини між учнями у твоєму класі.
З цією метою підкресли одну із запропонованих відповідей:

а) наш клас дружний і згуртований; .

б) наш клас дружний;

в) учні не сваряться, але кожен існує сам по собі;

г) учні інколи сваряться, але в цілому клас не конфліктний;

д) клас недружний, часто виникають сварки;.

е) наш клас дуже недружний, важко навчатися в такому класі.

Додаток 11

Анкета «Моральні пріоритети»

 Закінчи речення. Добро — це....

Зло — це....

Підлість — це....

Совість — це....  

Ненависть — це ....

Нахабство — це ....

Дружба — це ....

Порядність — це ....

Ворожість — це ....

Право — це....

Чесність — це ....

Обов'язки — це ....

Хитрість — це ....

Обробка результатів.

Якщо учні не можуть визначити поняття, необхідно організува­ти роботу з їх вивчення, аналізу, обговорення.

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА

  1. Анкетування для учнів: веб-сайт URL:  https://sajt-vchitelya-radostjevoji-m-a.webnode.com.ua/news/anketuvannya-dlya-uchn%D1%96v-vs%D1%96-temi-/
  2. Виховна робота в школі: веб-сайт URL: https://naurok.com.ua/dosvid-vihovno-roboti-novogradkivsko-gimnazi-dalnicko-silsko-radi-353936.html
  3. Виховна робота.організаційні форми: веб-сайт URL: https://ru.osvita.ua/vnz/reports/pedagog/14105/
  4. Документація класного керівника: веб-сайт URL: https://naurok.com.ua/dokumentaciya-klasnogo-kerivnika-88563.html
  5. Зразок плану виховної роботи: веб-сайт URL: http://novopokrovka.edu.kh.ua/publichnaya_informaciya/zrazok_planu_vihovnoi_roboti_klasnogo_kerivnika/
  6. Краще разом. Що таке педагогіка партнертсва і навіщо вона в НУШ: веб-сайт URL: https://nus.org.ua/articles/pedagogika-partnerstva-shho-tse-take-ta-yak-zrozumity-chy-vona-ye-u-shkoli/
  7. Методика виховної роботи: веб-сайт URL: https://nvs9.info/pam-iatka-pro-vykhovni-hodyny-klasnoho-kerivnyka/
  8. Методичні рекомендації щодо роботи з батьками: веб-сайт URL:https://naurok.com.ua/metodichni-rekomendaci-po-roboti-z-batkami-128043.html
  9. Організація батьківських зборів: URL: http://nvo2.16mb.com/p_bz.pdf
  10. Орієнтовний перелік документації, яку веде класний керівник: веб-сайт URL:https://studfile.net/preview/5252628/page:5/
  11. Положення про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти : веб-сайт RL: https://osvita.ua/legislation/Ser_osv/2611/
  12. Робота класного керівника: веб-сайт URL: http://chkostiantynivka-school.edukit.kr.ua/dlya_vas_batjki/robota_klasnogo_kerivnika_z_batjkami_uchniv/

 

 

1

 

doc
Додано
15 березня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку