Посібник: " Сучасна електронна ваговимірювальна техніка"

Про матеріал
У посібнику розкрито питання: призначення, класифікація, устрій та правила експлуатації електронних ваг.
Перегляд файлу

ДНЗ: « Мелітопольське вище професійне училище»

 

 

 

 

 

 

Посібник

 

Тема:

«Сучасна електронна ваговимірювальна техніка»

 

 

                                                 Розробила викладач: Головльова Ю.І.

Картинки по запросу малюнки ваг електронних шуточныКартинки по запросу малюнки ваг електронних шуточны

 

 

 

 

 

 

 

м. Мелітополь 2019

Зміст

Вступ                                                                                                          3стр.

1.Класифікація сучасної електронної ваговимірювальної техніки         4стр.

2.Призначення, будова електронної ваговимірювальної техніки           6-8стр.

3.Вимоги до електронних ваг, правила експлуатації                              9-10стр.

4.Можливі проблеми в роботі електронних ваг                                      11стр.

5.Контрольні завдання                                                                             12-13стр.

Література                                                                                                  14стр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Сучасний парк ваговимірювальної техніки поповнюється принципово новими типами електронних ваг. Електронні ваги показують масу, ціну товару, визначають його вартість, друкують і видають чек, значно скорочують, прискорюють і полегшують процес зважування, виключаючи можливі помилки, а також можуть передавати інформацію на відстань.

Технічний рівень якості сучасних ваг повинен відповідати вимогам Держстандарту України та міжнародним стандартам, які регламентуються і контролюються відповідними нормативними документами – ДСТУ 3215-95 та ДСТУ 27 08-94.

Після вивчення цієї теми учні повинні знати:

Можливі проблеми під час роботи електронних ваг та знаходити способи їх вирішення.

Учні повинні вміти:

  1. Підготувати електронну вагу до роботи
  2. Виконати вибірку(тарування) тари
  3. Зважувати продукцію в тарі( з таруванням тари) і визначати вартість зваженої продукції
  4. Визначати причини можливих проблем під час роботи електронної ваговимірювальної техніки
  5. Дотримуватись інструкції та технічних вимог безпеки праці під час роботи з електронними вагами.

 

 

 

 

 

 

 


1.Класифікація сучасної електронної ваговимірювальної техніки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наприклад:

 індекс „РН-10Ц13” має наступну розшифровку:

Р – ваги важільні, Н – настільні, 10 – найбільша межа зважування – 10 кг,

Ц – циферблати, 1 – з візуальним відліком, 3 – з місцевим способом зняття показань.

Переваги електронних ваг:

  1. відсутність громіздких механічних деталей в конструкції і невеликі габаритні розміри (в порівнянні з механічними);
  2. точність та надійність; тривалий термін експлуатації за рахунок нерухомості деталей приладу;
  3. автоматизація, яка мінімізує можливі помилки виміру;
  4. наявність додаткових функцій (тарування, визначення кількості однакових предметів, усереднювання, - контрольне і процентне зважування, ведення протоколу вимірів через додатковий принтер або комп'ютер, цифрове усереднювання (пристосування ваг до зовнішніх умов);
  5. швидкий процес виміру; можливість вибору різних одиниць виміру - унції, тройські унції, карати і так далі.

Мал.1.-Торгові електронні ваги https://studfiles.net/html/2706/1035/html_Cm78JT2j6E.o4Xm/img-eGKnXv.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.5-Ваги «Трансформер»

https://studfiles.net/html/2706/1035/html_Cm78JT2j6E.o4Xm/img-8Ko9mo.jpgМал.2.- Торгові електронні ваги самообслуговування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.6-Ваги «Палетні»

 

 

 

 

 

 

 

 

https://studfiles.net/html/2706/1035/html_Cm78JT2j6E.o4Xm/img-I8Uhcx.jpgМал.3.- Порційно-рахункові ваги

Мал.7- Ваги  платформені

 

 

 

 

 

 

 

Мал.4.-Ваги лабораторні

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал.8-Ваги кранові


2.Призначення, будова електронної ваговимірювальної техніки

 

 

 

 

 

 

 

 

http://ito.vspu.net/Prakt_IT/PIDSUMOK/ped_prakt_2011-2012/Makoceba_123/kuhar/metod_rozrobku/metod_06_07/2/Vagy.files/image007.jpg

 

Ваги ВН-ЗД13 складаються з наступних частин:

1 - вантажопідіймальна площадка,

2 - ваговий пристрій,

3 - два блоки індикаторів,

4 - електронний блок,

5 - регулювальні ніжки,

6 - рівень,

7 - датчик ціни,

8 - клавіша 'Тара",

9 - тумблер "Мережа",

10, 11 - роз'єми

 

Будова

ВН-ЗД13

   Блок спостереження під’єднується до вантажоприймального пристрою за допомогою роз’єма та закріплюється двома гвинтами.

Місце з’єднання закривається кришкою. Під блоком спостереження на спеціальному кронштейні встановлений розмикач для зв’язку з зовнішніми пристроями.

 Пульт з’єднується з вантажоприймальним пристроєм за допомогою роз’єму та закріплюється на кронштейні двома гвинтами.

 Блок спостереження містить двосторонній пристрій з цифровим табло « Вартість», «Маса», « Ціна», на яких висвітлюється відповідна інформація.

Кнопкою «Тара» роблять вибірку маси тари та встановлення нульових показників при порожній вантажоприймальній платформі.

Послідовним натисненням цифрових клавішна пульті задається ціна за 1кг зваженого товару

За допомогою вимикача « ON/ OFF»вимикають ваги, та від’єднують ваги від електромережі

Принцип

дії

Полягає в автоматичному перетворенні сили тяжіння вантажу в електричні сигнали, пропорційні масі вантажу. Ваговий пристрій перемножує виміряну масу на задану ціну. Результат вимірювання та визначення виводиться на цифрове табло індикації та вихідний роз'єм до РП-ЗЦ.

Найбільша межа зважування – 10 кг, найменший – 20 г.

Дискретність індикації маси – 1 г, індикації вартості – 1 коп., час

вимірювання маси – 2 с., допустима погрішність – ± 2 г.

Електронні настільні одномайданчикові ваги з віброчастотним датчиком і цифровим покажчиком маси та вартості.

Підготовка ваг до роботи

1. Перевірити встановлення за рівнєм.

2. Переконатися, що вимикач „Мережа” (тумблер) перебуває у

вимкненому положенні.

3. Вставити вилку в розетку електромережі.

4. Увімкнути тумблер.

Показання ціни та вартості стають нульовими. Якщо показання маси відрізняються від нульових, натиснути кнопку „Тара”. Потім переконатися, що показники маси нульові.

Установити значення ціни за 1 кг послідовним натисненням цифрових клавіш на клавіатурі та проконтролювати її значення на табло „Ціна” за 1 кг

Покласти на вантажопідйомну платформу зважуваний товар і провести після заспокоєння вагів відлік маси і вартості. Сигналом про заспокоєння вагів є поява на табло „Вартість” товару.

Якщо зважування вантажу проводиться в тарі або упаковці, слід покласти на товарний майданчик порожню тару або пакет, аркуш паперу (упаковку) і натиснути кнопку „Тара”. Свідчення стануть нульовими. Тоді при зважуванні товару в цій упаковці або тарі ваги покажуть чисту масу.

Для приведення табло „Маса” в початкове положення слід натиснути кнопку „Тара”.

Якщо сталося порушення функціонування вагів через короткочасне відключення електроживлення, ваги слід вимкнути, і не раніше ніж через 5 с знову ввімкнути.

При перевантаженні вагів табло „Маса” і „Вартість” гаснуть. Слід розвантажити ваги до відновлення показників. Після закінчення роботи вимкнути ваги вимикачем „Мережа”. У кінці робочого дня відключити ваги від електромережі та промити.

 

Клавішний пристрій

«С»- скидання ціни

«М1»-«М7» -введення ціни у пам’ять

« МС» - скидання загальної суми товару

«МR» - підрахунок загальної суми покупки

«М+» - прибавка ціни до загальної суми товару

« МЕМОRY» - вхід у режим пам’ті

« ТАRА» - компенсує вагу тари

« ZERO» - корекція ненапружених вагів

« ON/OFF» - вкл../викл. Дисплею

 


3.Вимоги до електронних ваг, правила експлуатації

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРАВИЛА ЕКСПЛУАТАЦІЇ

1. Встановлюють ваги в горизонтальному положенні на міцній, без вібрації поверхні, щоб не попадало повітря від вентиляторів; температура в приміщенні повинна бути від 10 до 40 °С, відносна вологість не більша 80%. Найбільша границя зважування - 3кг, найменша -2г, діапазон вводу ціни - 4 розряди.

2. Час вимірювання маси та визначення вартості -2с, діапазон компенсації маси тари без зменшення діапазону зважування від 0 до 0,45 кг.

3. Блок індикації можна встановлювати під рівними кутами, кратними 90°, відносно до вагового пристрою. Клавіша "Тара" служить для корекції маси тари при ненавантаженій вантажоприймальній площадці або при наявності на ній тари.

4. За допомогою гвинтових ніжок виставляють вагу за рівнем, підключають до електромережі, вмикають тумблер "Мережа", натискають клавішу "Тара" і впевнюються в наявності нульових показників маси.

5. Знову натискають клавішу "Тара". Перед зважуванням встановлюють ціну, починаючи від вищого розряду

6. Кладуть вантаж та підраховують масу та вартість. При зважуванні товару в тарі заздалегідь компенсують масу тари, на табло повинні бути нулі. При знятті з вантажоприймальної площадки тари на табло висвічуються значення її маси із значком мінус.

7. Перед зважуванням кожного нового товару необхідно натиснути клавішу "С" ("Скидання") та встановити нову ціну. Заборонено кидати вантаж на ваги.

8. Обслуговуючий персонал, який допускається до роботи з вагами , повинен пройти інструктаж для роботи з електроустаткуванням напругою до 1000В.

9. Заземлення ваг має бути зроблено ерез заземлювальний контакт мережної вилки. Заборонено використовувати ваги без заземлення та признятому кожусі будь-якої складової частини

 10. Всі частини ваг, які проводять струм повинні бути ізольовані

11. Кожен раз перед обслуговуванням необхідно впевнитись, що індикатори обтулені.

 12. Після перевезення або зберігання при від’ємних температурах ваги можна вмикати не раніше, ніж через 6 год перебування у робочих умовах.

13. В кінці зміни слід вимкнути ваги тумблером "Мережа" та вийняти вилку із розетки.

 14. Ваги підлягають Державній повірці та пломбуванню після ремонту і в процесі експлуатації з інтервалом в 1рік( згідно з ДСТУ2708-94)

 


 4.Можливі проблеми в роботі електронних ваг

ПРОБЛЕМИ

ПРИЧИНИ

СПОСОБИ ВИРІШЕННЯ

1.Вага, яка ввімкнена в електромережу, при натисканні кнопки «МЕРЕЖА» не вмикається( не світиться відліковий пристрій)

1.Відсутня напруга в електромережі

2.Вийшов з ладу запобіжник

1.Забеспечити подачу напруги в розетку

2. Від’єднати  вагу від електромережі та замінити запобіжник

2.Ваги ввімкнені, відліковий пристрій світиться, але на зміну навантаження не реагує

1.Відбувся збій через перешкоди в мережі електропостачання

1.Вимкнути ваги та не раніше , ніж через 5с знову ввімкнути

3. Вага працювала, потім відліковий пристрій самовільно погас або на ньому світиться невизначена інформація

1. Відбувся збій через перешкоди в мережі електропостачання

1.Вимкнути ваги та не раніше , ніж через 5с знову ввімкнути

4.При накладанні товару

відліковий пристрій  починає блимати або гасне

1.Маса вантажу перевищує найвищу межу зважування

1.Зменшіть масу товару

5. Вага працює , зважування відбувається, ціна не вводиться

1.Заклинило одну з цифрових клавіш в натиснутому положенні

1.Забеспечити вільне переміщення клавіш

6.Покази ваги значно відрізняються від маси встановленого на неї товару

1.Неправильно встановлена вантажоприймальна платформа або вона торкається стороннього предмета

1.Встановити правильно платформу та усунути сторонній предмет

 

 

 

 


5.Контрольні завдання

1.Які межі зважування мають електронні  настільні ваги?

a)20г – 10 кг;

b) 10г – 50 кг;

c)0г – 20 кг.

2.Значення ваги та вартості товару друкують на чеках та стрічках у:

a) Вагах з документальною реєстрацією;

b)Вагах з візуальним способом відліку;

c)Важільних вагах.

3.На індикаторі електронних ваг висвічуються:

a)Маса і кількість товару;

b)Ціна, маса, вартість товару;

c)Маса, вартість товару.

4.Літера «С» у маркуванні ваг означає:

a)вид лічильного пристрою;

b)спосіб установки ваг;

c)галузь використання.

5.Чутливість ваг відносять до:

a)Метрологічних вимог;

b)Торгово-експлуатаційних вимог;

c)Санітарно-гігієнічних вимог.

6.За допомогою якого пристрою ваги встановлюють рівно на поверхні:

a)гвинтових ніжок;

b)рівня;

c)баласту в тарувальній камері.

7.За горизонтальне положення ваг на поверхні відповідає:

a)масляний заспокоювач

b)гвинтові ніжки;

c)рівень;

8.Яка допустима вологість при роботі з електронними вагами? 

a)100%;

b)80%;

c)10%.

9.Хто проводить за повірку ваговимірювального пристрою?

a)Власник;

b)Кухар;

c)Центр метрології та стандартизації.

10.Найбільша межа зважування на електронних вагах ВН-ЗД13:

a)10 кг;

b)2 кг;

c)3 кг.

11. Для корекції маси упаковки при ненавантаженій вантажоприймальній площадці слід натиснути кнопку:

a)«С»;

b)«Тара»;

c)«Мережа».

12. Перед завантажуванням нового товару на електронні ваги слід натиснути на кнопку:

a)«С»;

b)«Тара»;

c)«Мережа».

Розгадайте кросворд №1

По горизонталі

1.Вимоги , які визначаються якістю матеріалу

2.Вимоги, що визначають зручність спостерігання за показником зважування

3.Конструктивні вимоги, необхідні для санітарної обробки ваг

4.Вимоги, що забезпечують швидкому зважуванню товару

5Властивість ваг, що залежить від погрішності

6.Прилади для вимірювання маси

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

Розгадайте кросворд №2

По горизонталі

  1. Засіб вимірювання, що забезпечує відтворення та зберігання одиниці фізичної величини з метою передачі одиниці зразковим. А від них – робочим засобам вимірювання.
  2. Відхилення результату вимірювань від істинного значення
  3. Одна з причин виходу з ладу електронних ваг
  4. Яким приладом встановлюють горизонтальність ваг?

По вертиаклі

2. Звіряння точності роботи ваговимірювальних приладів  в установах метрологічної служби

  1. Якою кнопкою роблять вибірку маси та встановлення нульових показників?

 

 

5

 

2

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 


Література

 

1.Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування: Підручник для учнів проф.-техн. навчальних закладів. – К.: ТОВ «ЛДП», 2005.- 320 с.: іл.

2.Світлична М.Л.Організація виробництва та обслуговування в підприємствах громадського харчування: Навчальний посібник-практикум. — Житомир: М.А.К., 2001. — 192 с.; іл. + 8с. з кольор. іл.

3.Шинкаренко О.П. та ін. Технічне оснащення підприємств громадського харчування. Частина І. Механічне устаткування. – Львів: Оріяна-нова, 2005. – 240с.

Відповіді:

Тест

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

а

а

ь

ь

а

а

с

ь

с

а

ь

ь

 

Кросворд№1

1.надійність

2.наочність

3.зручність

4.швидкість

5.точність

6.ваги

Косворд №2

По горизонталі

1.еталон

2.похибка

3.волога

4.ампула

По вертикалі

2.повірка

5.тара

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ахтирська Ганна Михайлівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
23 березня 2019
Переглядів
14821
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку