Посібник Тиждень біології у школі "Який прекрасний цей світ подивися!"

Про матеріал
Даний посібник містить методичні рекомендації щодо проведення предметного тижня біології в школі, примірний план проведення тижня та сценарії різноманітних за формою, змістом і метою заходів, що пропонуються для різних вікових груп учнів. Пропонований посібник допоможе вчителю біології в складній справі організації предметного тижня: в його плануванні та проведенні.
Перегляд файлу

Відділ освіти Сарненської районної державної адміністрації

Комунальна науково-методична установа

«Сарненський районний методичний кабінет

Чудельська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів»

 

 

Номінація: біологія

Тиждень біології

в школі

 

 

 

                                                           

                                                          

 

 

          Шокот Вікторія Григорівна

вчитель біології

Чудельської  ЗОШ І-ІІІ ступенів

Сарненського району

Рівненської області

                                            категорія «вища»     

 

                     

                                                                  

                                           

Посібник схвалено на засіданні методичної ради

 Чудельської ЗОШ І-  ІІІ ступенів    (протокол №5 від 28.01.2016 р.)

 

 

 

 

 Даний посібник містить методичні рекомендації щодо проведення предметного тижня біології в школі, примірний план проведення тижня та сценарії різноманітних за формою, змістом і метою заходів, що пропонуються для різних вікових груп учнів.

 Пропонований посібник допоможе вчителю біології в складній справі організації предметного тижня: в його плануванні та проведенні.

 

 

 

 

Тиждень біології в школі.

 Посібник // Укладач  Шокот В. Г.  –с. Чудель, 2016. - 94 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

с. Чудель 2016

Зміст

 

Передмова  

Методичні рекомендації щодо проведення тижня

Примірний план проведення тижня

Матеріали для проведення тижня ( сценарії заходів): 

Лінійка про відкриття тижня біології в школі «Мислити глобально, діяти локально!»

Виставка інформаційних стендів

Вимоги до проведення конкурсу стінгазет «Цей дивовижний світ»

Вимоги до виставки  «Який прекрасний цей світ, подивися!»

Рідіопередача  «Практичні екологічні поради»

Вимоги щодо конкурсу-захисту малюнків на асфальті «Природа і фантазія»

Рекомендації щодо оформлення виставки «Червона книга України»  

Конкурс загадок «На гостину до Флори і Фауни»

Усний журнал «Зелена аптека» 

Конкурс ерудитів 

Екологічна вікторина

Конкурс-захист екологічних проектів «Чисті джерела»

Диспут «Чи треба охороняти тварин, які не мають господарської цінності для людини»

Екологічний ранок «Буду я природі другом»

Матеріали для проведення лекції «Вплив наркотиків і токсинів на здоров'я і поведінку людини»

Гра-змагання «Всі ми будемо здорові»

КВК «Біологічний калейдоскоп»

Гра «Біоінтелект»

 

 

 

Учити дітей відчувати красу природи,

виховувати розум і дар бачення заповідних таємниць

необхідно для того, щоб вони, сьогоднішні діти, стали

дбайливими, турботливими  господярами.

В. Сухомлинський

Передмова

Утвердження в Україні демократичних засад суверенності й ціннісно-правових орієнтирів при виборі суспільних цілей стимулює оптимальний розвиток людського потенціалу, актуалізує складні соціально-економічні та ідейно-політичні чинники розвитку національної системи освіти, вимагає переходу від директивної до особистісно-орієнтованої її моделі. Першочергового значення у цьому зв’язку набуває проблема формування особистості, якій властиві високі морально-духовні цінності, достатня теоретична і практична підготовка, творча активність та конкурентоспроможність.

Зміна цілей і функцій шкільної освіти, особистісно-орієнтований підхід до навчання і виховання учнів значною мірою вимагають потребу переосмислення ідеї навчання в контексті виховання та розвитку особистості зокрема, для вирішення проблем гуманізації освіти, яка має ґрунтуватися на принципах гуманітаризації, диференціації та інтеграції.

   Основне завдання, що стоїть перед сучасною школою в умовах реалізації нового Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти - формування всебічно розвинутої особистості, яка здатна в майбутньому забезпечити розквіт своєї держави, матеріальний добробут українського народу, представити Україну на міжнародній арені як перспективну і фінансово незалежну державу.

  Отже, сучасний вчитель має ставитись до учня як до особистості і спрямувати свої зусилля на створення умов для найповнішого її розкриття у пізнавально-навчальній діяльності. Це вимагає постійного вдосконалення навчально-виховного процесу на основі досягнень педагогіки і психології, передового педагогічного досвіду.

  Основною формою навчально-виховної діяльності в школі є урок. Але сьогодення потребує від людини не тільки певної суми знань, умінь та навичок, а, що важливіше, вміння самостійно здобувати й використовувати на практиці нові знання, вміння співпрацювати, спілкуватися, адаптуватися до нових обставин, знаходити шляхи розв'язання життєвих проблем. Тобто основною метою стає максимальний розвиток компетентності особистості щодо саморегуляції, самоосвіти та самовдосконалення.

  Досягти цієї мети шляхом використання лише традиційних форм та методів організації навчальної діяльності неможливо. Розв'язанню цієї проблеми значною мірою сприяє впровадження в навчально-виховний процес активних методів навчання та активізація позакласної роботи з біології та екології.

  У звичайній буденності уроків біології часто не вистачає чогось надзвичайного, неординарного, не вистачає гри – тієї «чарівної палички», яка вмить перетворює сухий і нудний процес навчання на яскраву, цікаву і захоплюючу пригоду. Ідеальною можливістю для втілення найрізноманітніших ідей є предметний тиждень.                                                

Мій досвід свідчить, що проведення тижнів міжпредметного характеру дає можливість охопити зміст кількох навчальних дисциплін. До того ж, завдяки таким заходам можна об’єднати інтереси учнів різних класів, урахувати рівень підготовки і загального розвитку школярів.

   Саме міжпредметний характер має Тиждень біології, де учням варто показати знання з біології, географії, природознавства, хімії, іноді й з історії, математики, фізики, мовознавства.                                                  

   Основною метою Тижня біології є розвиток інтересу учнів до біології, активізації їх пізнавальної діяльності; формування вмінь правильно пояснювати явища природи; виділяти головне; робити потрібні висновки. Суттєвим результатом проведення предметного тижня є вміння учнів відстоювати свої переконання, згуртованість колективу, зростання інтересу до біологічних знань та загальної культури учнів.

В нашій школі традиційно проходить Тиждень біології під гаслом «Який прекрасний цей світ, подивися!». Підготовка до Тижня починається за 1,5-2 місяці до його проведення. За цей час слід скласти план проведення самого Тижня, розробити сценарії вікторин, турнірів, ігор, вечорів, проектів тощо. Обов’язково разом з учнями розподіляти ролі або ділянки роботи, за які вони відповідають.

   Бажано проводити роботу з підготовки так, щоб ініціатором тих чи інших дій були саме діти, а вчитель лише допомагав упроваджувати їх ідеї.

   На початку тижня вивішують оголошення про проведення Тижня біології та план проведення.

   Перший день Тижня починається загальношкільною лінійкою, на якій учитель ознайомлює учнів з програмою його проведення.

   А в кінці тижня підводяться підсумки і нагороджуються переможці та активні учасники.

 Біологія - один з найцікавіших предметів шкільного курсу, з якого можна проводити предметний тиждень. Тиждень біології в школі може стати водночас і святковим, і навчальним, і виховним заходом. Він допоможе вчителю біології побачити свій актив і привернути увагу до предмета тих учнів, які поки що біологією цікавляться мало. Крім цього, підготовка до заходів тижня біології може стати спільною справою, яка згуртує учнів, допоможе розкритися їх талантам, навчить діяти колективно і організовано, підтримувати один одного в іграх і в конкурсах, в змаганнях і в театралізованих дійствах.

 Шкільне життя складається не лише з буднів. Є в ньому й свята. Предметний тиждень - свято творчого, нестандартного підходу до навчання і виховання школярів. То ж нехай Тиждень біології в школі стане саме таким святом для вас, шановні колеги-біологи, і для ваших учнів.

 

Методичні рекомендації щодо проведення

предметного тижня

 

 В основі підготовки проведення предметного тижня лежать такі загальні принципи:

1. Будь-який захід повинен бути добре підготовлений. До предметного тижня
готуються не тільки вчителі - предметники, а й вчителі суміжних дисциплін,
учні, батьки.

Предметний тиждень потрібно раціонально та попередньо спланувати, щоб завчасно розпочати підготовку до нього. Можна виділити такі основні організаційні моменти:

а) створення організаційного комітету, на якому лежить відповідальність за
підготовку і проведення тижня;

б) планування і визначення термінів проведення різних заходів тижня;

в) формування індивідуальних завдань для кожного класу, під час якого варто враховувати вікові особливості, рівень підготовленості, рівень сформованості класного колективу;

г) створення журі;

д) оголошення про початок тижня;

е) проведення тижня;

є) підведення підсумків і нагородження учасників.

 

2. Створення потенціалу позитивних емоцій.

  Слід докласти зусиль, щоб позакласний захід ні в якому разі не нагадував типовий комбінований урок. Від заходів тижня учні повинні отримувати якомога більше нових вражень. Нехай це будуть КВК, вікторини, конкурси, святкові вечори, театралізовані вистави, інтелектуальні шоу і т.д.

Але розмаїття заходів, що будуть включені до плану проведення тижня біології зовсім не означає, що він буде проходити хаотично. Тиждень біології в школі повинен мати відповідну структуру і бути продуманим з точки зору його виховних, освітніх і розвиваючих цілей. Слід передбачати всі три компоненти його структури: практичний (оформлення класу, випуск стінгазет, плакатів, виставки учнівських робіт, виготовлення наочного приладдя, екскурсії), теоретичний ( лекції, бесіди, диспути, дискусії, науково-практичні конференції, перегляд і обговорення кінофільмів) і ігровий ( КВК, турніри, вікторини, конкурси ерудитів, театралізовані вистави, рольові ігри).

Усі заходи, що будуть проводитися під час тижня біології розділіть на три групи ( в залежності від того, де вони будуть проводитися): класні, загально-шкільні і позашкільні.

 

3. Принцип співробітництва. Плануючи тиждень біології вчитель повинен
реально оцінити свої сили, з'ясувати, яку підтримку він одержить від школярів і колег, від батьків, і лише після цього братися за підготовку.

 Щоб тиждень пройшов на високому рівні, необхідно знайти джерела його фінансування. Це велике шкільне свято бажано закінчити врученням призів і подарунків для організаторів і учасників всіх заходів.

 

4. Вільний вибір і добровільність. Потрібно створити умови, щоб кожний учень знайшов собі цікаву справу. Хтось в ролі доповідача чи опонента, хтось –в ролі актора або учасника змагань, чи інтелектуальних турнірів. Дайте кожній дитині справу відповідно до її здібностей і бажань. Нехай під час проведення тижня справжні любителі біології поміряються своїми інтелектуальними силами, покажуть свої здібності, а ті учні у яких ще не сформований інтерес до предмета засвоять цікаву біологічну інформацію, розширять свій світогляд. Якщо ви врахуєте і індивідуальні, і вікові особливості дітей, їх здібності і інтереси, тоді у вас буде багато помічників, які стануть разом із вами творцями тижня біології, його активними учасниками. І тільки тоді, шановний колего, ваш проект буде результативним і принесе вам задоволення.

 

План проведення тижня біології

Понеділок

Віт того, що ми  будемо знати,

Залежить те, ким ми станемо…

         Ж.  Ростан

  Лінійка «Мислити глобально, діяти локально!».

○ Виставка інформаційних стендів за тематикою:

  • «Цікаве зі світу науки» - нові відкриття та досягнення в різних галузях біології.
  • «Чи знаєте ви що…» - цікава інформація про рослин, тварин, людину.
  • «15 фактів про ліс».
  •  «Посміхніться! Вас знімають» - фотографії рослин, тварин, цікаві епізоди з їхнього життя.

   Конкурс шкільних стіннівок «В природі все буденне і святкове…». (5-11класи)

Вівторок

 «Творча робота, не дивлячись на складність,

є чудовою і піднесеною працею»

 (М. Островський)

 

○ Радіопередача «Практичні екологічні поради».

○ Виставка  «Який прекрасний цей світ, подивися!» – виставка квітів, овочів, фруктів, вироби з природного матеріалу (наприклад, вироби із засушеного листя, із стебла соломи). (1-11 класи)

○ Конкурс-захист малюнків на асфальті «Природа і фантазія».

 

Середа

 «Мислить той, хто ставить розумні запитання» 

(Народна творчість)

 

Поетичні читання «Нехай земля квітує всюди». 

Конкурс ерудитів серед учнів 5-11 класів.

○ Гра «Найрозумніший» (4 класи)

Конкурс-захист екологічних проектів «Квітуча Україна» ()

 

 

Четвер

 «Пошук істини – це гарний спосіб вбивати час»

 (Народна мудрість)

○ Квест «Команда і Ко».

○ Фіто-бар «Материнка (дегустація чаю)» (учні 6-б класу).

○ Конкурс «Домашні улюбленці» (крім собак).

 

Пятниця

 «Той,  хто  грає, і є тим,  хто здатен мислити,

оскільки душевно пробуджений»

 

○ Конкурс загадок «На гостину до Флори і Фауни» (для учнів початкових класів).

Пташина вікторина (серед учнів 8 класів)

КВК «Люби травинку і тваринку, і сонце завтрашнього дня»

Лінійка. Підведення підсумків. Нагородження переможців.

 

 

 

 

 

 

Лінійка про відкриття Тижня біології

«Мислити глобально, діяти локально!»

Мета: формувати екологічну культуру учнів на основі знань та вмінь, ціннісних орієнтацій; продовжувати формування позитивної мотивації підлітків на збереження природи та поліпшення ставлення до неї, екологічне виховання учнів; виховувати любов до природи; розвивати артистичні здібності учнів, художньо-естетичний смак.

Обладнання: плакати із висловами про природу:

«Людина — творіння природи, вона існує в природі, підкорена її законам, не може звільнитися від неї, не може, навіть подумки, вийти з природи».

 «Людина — не цар природи, а її дитя. Вона повинна ставитись до природи, як до своєї матері!»;

дитячі малюнки на тему «Ми і природа»; кольорові фотознімки із зображенням краси природи, тварин.

 

Хід лінійки

Ведучий 1.Увага! Увага! Слухайте нас!

Ведучий 2. Вас вітає оргкомітет Тижня біології.

Ведучий 1. Наш девіз: «Мислити глобально, діяти локально!»

Ведучий 2.

Слова простіші є, ніж двічі два:

Земля, Вода, Повітря і Трава,

Але чому, як вимовляю їх

Бракує духу для легень моїх?

Ведучий 1. Кожен день і кожний час ми маємо від природи все необхідне для життя: воду, повітря, їжу.                                                                                                             

Ведучий 2. Та ми не задумуємося над тим, що в будь-який момент нам може не вистачити дарів природи, бо вони просто зникнуть.

Ведучий 1.

Я вірю: не мине ніколи, ні,

Усе, чим дорожу і чим живу.

Чи це багато? Ви лишіть мені

Повітря, Землю, Воду і Траву.

Ведучий 2. Людству загрожує глобальна катастрофа.

Ведучий 1 .У всіх екологічних бідах винна людина у нерозумній змові з технікою вона підкоряє природу. Створюються нові хімічні препарати, будують нові комбі­нати і мало хто турбується, чим це все починається і чим воно закінчиться.

Ведучий 2. На початок 21 століття вже загублено понад 2 млрд. га орної землі.

Ведучий 1. Ліси на планеті зникають зі швидкістю 20 гектарів за хвилину.

Ведучий 2. Щорічно викиди в атмосферу складають 200 млн. тонн вуглекислого газу.

Ведучий 1. За 60 років на планеті зникло більше 76 видів тварин і декілька сотень видів рослин.

Ведучий 2. Гине в річках риба, потоки автомашин отруюють повітря. Варварство триває.

Ведучий  1. Україна сьогодні - це клаптик планети, земля, багата, благодатна, але сплюндрована людьми, що її населяють.

Ведучий 2. Незважаючи на труднощі - економічні, політичні, нам треба думати про головне: як урятувати природу України. Ми повинні діяти!

Ведучий  1. А як саме?

Ведучий 2. Кожен з нас може економити енергію.

Ведучий  1. Економити воду.

Ведучий  2. Садити дерева.

Ведучий  1. Не розкидати сміття,

Ведучий 2. Підвищувати рівень екологічної освіти.

Ведучий 1. Брати участь в заходах з охорони довкілля.

Ведучий 2. Відповідально себе поводити.

Ведучий 1. Від кожного з нас залежить доля нашої країни, планети.

Ведучий 2. Давайте пограємо в гру « Як зберегти  природу»

Ведуча 1. Робіть те, що я скажу.

Якщо ти не рвеш великих букетів квітів то сплесни в долоні над головою.

  • Якщо ти ніколи не залишаєш сміття в лісі, то тупни ногою.
  • Якщо ти не ламаєш дерев ,то підстрибни.
  • Якщо ти саджаєш і доглядаєш квіти , дерева,кущі ,то підніми руку.
  • Якщо тобі подобаються квіти,то посміхнись.
  • Якщо підібрав приблудне кошеня, собаку, то простягни руку вперед.

-Якщо ти переконаний, що кожній людині треба піклуватися про природу – простягни руку своїм сусідам і візьми їх за руку.

Ведучий 2. Давайте ось так, як ви взялися за руки, ми будемо єдині у прагненні зберегти нашу природу-матінку

Учень 1.

Подивись навколо і ти зрозумієш,

Що природі шкодиш, що її ти кривдиш.

Учень 2.

А вона все плаче, тужить та страждає.

А хто ж допоможе? Ніхто вже й не знає.                                                Учень 1.                                                                                                        Ось стоїть береза та тяжко зітхає.                                                     Розпустила б коси, та вже засихає.                                                             Учень 2.                                                                                                         Бо чиясь рука їй гілля поламала.                                                                Гілля поламала — життя відібрала!                                                            Учень 1.                                                                                                    Подивись навколо і зроби, що треба:                                                     Понасаджуй квіти, поливай дерева.                                                             Учень 2.                                                                                                           Не шкодь ніколи ти більше природі,                                                           Краще жити з нею у мирі і згоді.                                                                                                    

 

   Протягом дня проводиться виставка інформаційних стендів.

Цікаве зі світу науки

Давні люди не боялися низької температури

В горах Нової Гвінеї на висоті біля 2 000 м, археологи виявили території, на яких близько 50 000 років тому розташовувалися стародавні поселення. Це відкриття довело, що давні люди здатні були пристосовуватися до важких природ­них умов і мінусових температур, а не лише до плюсових, як вважали фахівці дотепер.

Середня температура повітря в горах Нової Гві­неї у денний час не перевищувала тоді +25° С, а в ночі опускалася нижче 0° С. Це говорить про те, що мешканці цих поселень мусили мати певний одяг, щоб не замерзнути у холодну ніч.

Крім цього, на території поселень вдалося зна­йти кам'яні знаряддя праці, які використовува­лися стародавніми людьми для створення горо­дів, а також були виявлені шкаралупи плодів пандануса - рослини з їстівними плодами.

 

Карликова планета Церера

Досвідчені фахівці прикладають чимало зу­силь, для того щоб максимально точно дослідити і вивчити різні планети. Фахівці вважають, що є дуже багато цікавих і таємничих місць, де може існувати життя.

Церера - це карликова планета. Вперше її ви­явив італійський астроном Джузеппе Піацці ще у 1801 році. Планета названа на честь давньої іта­лійської богині продуктивних сил землі. Спочат­ку Цереру сприймали, як астероїд, але після за­сідання Астрономічного союзу цю планету стали відносити до карликових і висунули теорію, що це космічне і мізерно мале тіло є батьківщиною для різних форм життя.

 

Пам'ять води

У середині 60-х років минулого століття вче­ні однієї з лабораторій Східної Азії працювали над створенням новітньої зброї масового уражен­ня. Одного разу під час наради між ними вини­кла бурхлива суперечка, після якої усі учасники були госпіталізовані із симптомами інтоксика­ції. Результати розслідування причин групового отруєння стали в науковому світі справжньою сенсацією.

Виявилося, що отруїлися ті вчені, які під час наради пили воду з графинів, що стояли на столі.

Лабораторні дослідження показали, що хіміч­ний склад води був дуже деформований. Тоді й виникла думка про те, що вода, крім свого хіміч­ного складу, має й певну іншу невідому сучасній науці структуру.

Над цією гіпотезою почали працювати багато вчених з різних країн. Було проведено безліч різ­них екскрементів і досліджень.

Так, японські вчені довели «пам'ять води». Вода реагує на емоції і запам'ятовує їх у своїх кристалах. Така теорія зацікавила весь світ, а та­кож багатьох інших вчених.

У ході досліджень вчені брали воду, яка пере­бувала під впливом музики. Виявилося, що її кристали мали надзвичайно гарні візерунки, а вода, яка піддалася негативним емоціям, була, за словами вчених, не придатна для вживання.

Як кажуть дослідники, водою можна зцілити або вбити…

 

Рожеве озеро

Є на світі озеро, вода в якому вельми незвичай­ного кольору, знаходиться воно в Сенегалі. Вода в цьому озері має рожевий відтінок, що віддалено нагадує колір марганцівки.

Секрет цього природного феномену полягає у вкрай високій солоності озера. Вода тут настіль­ки багата мінеральними солями, що в озері не­має ніякого життя за винятком одного єдиного виду  мікроорганізмів. Саме ці мешканці озера і забезпечили його неповторне забарвлення і все­світню популярність.

Місцеве населення - в основному представлене народом волоф - називає це озеро «Ретба». Ціли­ми днями місцеві жителі займаються видобутком солі з дна цієї водойми. Практично щодня можна спостерігати величезні, майже двокілометрові лі­нії з човнів солевидобувачів. При цьому для того, щоб зачерпнути сіль з дна озера, добувачі захо­дять у воду мало не по саме горло. Праця дуже важка, але за африканськими мірками досить добре оплачується.

 

Що треба їсти, щоб бути розумним?

Для кращої здатності концентрування уваги, а також для поліпшення пам'яті потрібно вживати більше риби, овочів і молока. Якщо ви хочете, щоб дитина добре розвивалася, подумайте про її правильне харчування.

Фахівцями було запропоновано певний перелік продуктів, необхідних для кращого розвитку та функціонування дитячого мозку.

Експерти пропонують такі продукти, як риба; яйця; ягоди; овочі, особливо червоного і зеленого кольорів, що містять багато найважливіших мі­кроелементів і вітамінів; а також кисломолочні та молочні продукти.

Включаючи вищеназвані продукти у меню ди­тини (мінімум двічі на тиждень), ви забезпечите для неї повноцінний розвиток пам'яті та уваги. А якщо дотримуватися такого харчування про­тягом життя, то вам гарантовано менше проблем в літньому віці з пам'яттю.

Чи знаєте ви, що...

  •       Сім гірських вершин України мають висоту більше ніж 2000 м над рівнем моря. Це такі вершини: Говерла (2061), Бребенескул (2032), Пік Іван Чорногорський (2022), Петрос (2020), Чорна Гора (2020), Гутин Томнатик (2016), Ре­бра (2016).

 

  •       Найбільша річка Європи - Дунай - протікає територією України лише 174 км, а Дніпро вважається найбільшою українською річкою тому, що зі своїх 2200 км, 1005 течуть тери­торією нашої країни. З великих українських річок лише Південний Буг (806 км) повністю тече в межах України.

Всього на території України налічується близько 73 тис. річок.

 

    Найбільше за площею озеро Сасик України (Кундук).

 

Києво-Могилянська академія у XVIII ст. була культурно-освітнім та науковим центром сві­тового значення. Вихованцями академії були: філософ Г. Сковорода, вчений-енциклопедист М. Ломоносов, історики М. Берлінський та М. Маркович, математики І. Запольський та І. Фальковський, ботанік, фітотерапевт, лікар М. Амбодік-Максимович, перший вітчизня­ний професор ветеринарії І. Андрієвський.

Українець Ю. Котермак з Дрогобича (Юрій Дрогобич) був визначним вченим у галузі астрономії та медицини (XV: ст.), він обіймав посаду ректора Болонського університету.

Ілько Федорович Капієвський був одним з найвідоміших математиків XVII ст. Украї­нець Капієвський на замовлення царя Петра І у 1699 році видав, першу у Росії друковану астрономічну карту «Поверстание кругов небесных».

 

Перший у світі гідролітак створив Україн­ський авіаконструктор Дмитро Григорович.

 

Наші земляки внесли вагомий вклад у освоєн­ня космосу. Перш за все конструктор косміч­них систем Сергій Корольов та конструктор турбореактивних двигунів Архип Люлька.

 

Середня маса мозку людини 1400-1500 г. Але маса мозку не є надійним чинником у визна­ченні рівня розвитку організму. Так, маса го­ловного мозку макаки становить 62 г, гібона -100 г, шимпанзе - 420 г, дельфіна - 1800 г, слона - 5000 г, а вусатих китів майже 7000 г.

За масою мозку не можна судити й про рівень інтелектуальних здібностей людини.  Так, у Байрона мозок мав вагу 2238 г, у Тур­генева мозок важив 2012 г. Перевищувала середні показники вага мозку літературного .генія Шіллера (1871 г) та французького па­леонтолога та біолога Кюв'є (1830 г). Мозок всесвітньо відомого хіміка Менделєєва важив 1571 г, а у зоолога Агассіца - 1495 г. Це є при­кладом середньостатистичних показників мас цього органа. У хіміка Лібіха мозок важив 1325 г, у оратора Гамбетти - 1294 г, а у Ана-толя Франса - лише 1017 г. Але, незважаючи на те, що мозок А. Франса був майже в два  рази легший за мозок Тургенєва, обидва вони були великими мислителями.

Особливу будову мав мозок Ейнштейна. Деякі вчені вважають, що це значною мірою обумовило геніальність вченого. Але завдяки своєрідній будові кори головного мозку, геній науки любив ще й добре поспати - до 10 го­дин на добу.

 

Морські зірки ковтають дрібних черепашок цілком. Коли до зірки потрапляє велика че­репашка, вона обіймає її своїми «променями» і починає відтягувати у черепашки стулку за стулкою. Та це не завжди вдається. Зірка здатна перетравлювати їжу зовні, тому до­сить щілини 0,2 мм, щоб вона вштовхнула туди свій шлунок!

Вони здатні наки­дати шлунок навіть на живу рибу. Деякий час та плаває із зіркою, що присмокталась, по­ступово перетравлюю­чи її.

У 2002 році у центральній частині Японсько­го моря була виявлена величезна медуза. Роз­мір її парасолі у діаметрі досягав, понад 3 ме­три, а вага цієї тварини була 150 кілограмів.

Цікаво, що медузи цього виду, розміром до 1 м у діаметрі почали зустрічатися тисячами. Пояснити причини їх раптового збільшення вчені не можуть. Але припускають, що це пов'язано з підвищенням температури води.

Незважаючи на вражаючий розмір, ці ме­дузи безпечні для людей. 

 

Науці    відомо    понад 100 видів восьмино­гів, але лише 4 із них можна вважати велетнями. Ще звичайний восьминіг, гонконський восьминіг, вось­миніг Аполлон та восьминіг Дофлейна.

У восьминога Аполлона щупальця досяга­ють 5 м, а його тіло не перевищує ЗО см. Вось­миніг Дофлейн у довжину досягає 3 м, а його вага становить більше 20 кг.

 

Натуралісти вважають диких птахів кмітли­вими. І для цього в них є підстава. У мешкан­ців лісів при меншій масі і меншому розмірі голови мозок на 35 г важчий, ніж у свійських птахів. Дикі птахи обережніші, лякливіші, уважніші. Вони миттєво реагують на небез­пеку і рятуються.

 

Експериментальні дослідження показали, що деякі види дерев «підзаряджають» людський організм своєю біологічною енергією інші ж, навпаки, «висмоктують» її.

Найбільш «живильними» деревами для більшості людей є дуб та каштан. «Висмок­тують» енергію тополя і осика. Ці властивос­ті, на думку дослідників, однаково корисні людям. Коли людина має хронічну хворобу або просто перевтомлена, дерева «підживлю­ють» її ослаблений організм своєю біо­логічною енергією і, навпаки, в разі перенапруги орга­нізму від гострого захворювання «ви­смоктують» хворобу, посилюючи її захисні функції.

 

  •       Найбільшу кількість хімічних елементів (9) відкрив (синтезував) видатний американсь­кий учений Г. Сіборг разом зі своїми спів­робітниками: в 1940 р. - плутоній, у 1944-1946 рр. - америцій і кюрій, у 1949-1950 -берклій, каліфорній, у 1952-1954 - ейнштей­ній, фермій, у 1955 - менделевій, у 1958 р. -резерфордій (нобелій).

 

  •       З хлором, точніше, з його сполуками у вигля­ді кухонної солі людство знайоме вже давно. Археологічні розкопки свідчать, що в Прикар­патті почали добувати сіль кілька десятків тисячоліть тому, на Кавказі - чотири-п'ять тисяч років тому, в горах Пенджабу (Індія) - понад три тисячі років тому. З давніх-давен був відомий спосіб добування кухонної солі з морської води. Яскравий опис добування кам'яної солі в Лівії є в творах грецького історика Геродота (V ст. до н.е.).

Арабські алхімічні назви багатьох речовин дотепер зберігаються в сучасних мовах. Одні слова з часом відкинули від себе префікс «аль-», а інші прекрасно уживаються з ним. Арабське слово аль-нушатір перетворилося на сучасне нашатир, аль-борак стало називатися боракс або бура. Від слова аль-калі (синонім слова аль-борак) утворилися назви металу ка­лію і цілого класу рослинних речовин - ал­калоїдів. Назавжди префікс «аль-» виявився прив'язаним до речовин, які сучасні хіміки називають спиртами: арабське слово аль-кохоль стало звучати трохи інакше і вимов­ляється тепер як алкоголь.

 

15 фактів про ліс

 

Загальна площа лісів на Землі становить 38 млн кв. км або близько 1/3 всієї суші нашої планети,

Найбагатша лісом європейська країна - Фінляндія. 70% її терито­рії вкрито лісами. Найбідніша на ліс (в тому числі через діяльність людини) - Великобританія, лісові угіддя якої займають всього лише 6% її території.

111 метрів - висота найдовшого дерева в світі. Це - секвоя вічнозеле­на, яка росте в американському штаті Каліфорнія.

За останні 10 тис. років було знищено більше 65% всіх лісів Євразій­ського континенту.

Ліси Амазонки поглинають і утримують до 120 млрд тонн вуглекислого газу на рік.

82% всіх лісів, що вирубують у світі відновлюються природним шляхом або за участю людини. Однак щороку .планета назавжди втрачає 95 млн дерев.

Якщо розділити кількість всіх дерев Землі на кількість людей, які живуть на планеті, то на кожного з нас припаде не більше 60 дерев.

Одне дерево в рік у середньому виробляє від 100 до 700 кг кисню (за­лежно від виду), поглинає 33 кг вуглецю, нейтралізує 80 кг шкідливих речовин, абсорбує 20 кг пилу і фільтрує близько 100 000 кубометрів повітря.

З цінної породи деревини одного Махагонієвого (червоного) дерева можна виготовити кілька одиниць меблів, вартістю 1 млн доларів. Та­кож із махагоні виготовляють музичні інструменти. Не дивно, що таких дерев стає все менше і менше, а музикантів ~ все більше і більше.

Для виготовлення одного аркуша паперу формату А4 потрібно від 13 до 21 г якісної деревини, а для виготовлення однієї книги - близько 5 кг деревної сировини.

Лише для виробництва паперу у світі щорічно вирубується більше 125 мільйонів дерев. А скільки нікому не потрібних рекламних газет і листівок валяється у під'їздах, урнах і просто на вулицях наших міст - підрахувати важко!

Щоб врятувати одне дерево від вирубки, необхідно зібрати для вто­ринної переробки близько 80 кг макулатури.

Із одного середнього дерева можна виготовити 600-650 паперових подарункових пакунків.

У США щорічно утворюється 4 мільйони т. відходів, що складаються з пакувального паперу і картону, при чому більша їх частина не підля­гає вторинній переробці.

Для виготовлення цих 4 млн тонн паперу потрібно зрубати 61,5 млн дерев.

Вимоги до проведення конкурсу шкільних стіннівок:

  1. Стінгазети повинні містити цікаву і корисну інформацію про рослинний і тваринний світ, вірші, кросворди, загадки.
  2. Оцінюється якість виконання, рівень і різноманітність підібраного матеріалу.

 

Вимоги до виставки  «Який прекрасний цей світ, подивися!»:

1.Виставка повинна містити вироби виготовлені з квітів, овочів, фруктів, природного матеріалу.

2. Щоб виріб мав закінчений вигляд, треба його розмістити на підставці(кора дерева, гладкий камінець або простий лист картону).

3. Щоб виріб мав естетичний вигляд, використовуйте тільки природні матеріали(гілочки не замінюй сірниками).

 

Радіопередача  «Практичні екологічні поради»

Вчитель: Доброго дня, дорогі слухачі! Просимо, Вас, послухати радіопередачу «Екологічний вісник». Кожен із нас у міру своїх можливостей повинен охороняти нашу планету від деградації. На екологічний стан Землі, держави, регіону впливає не тільки суспільство загалом, а й кожна людина. У США в 1989 році було видано книжку «50 простих порад кожному: що робити для порятунку Землі». На думку американських спеціалістів, найбільше занепокоєння викликають: парниковий ефект; забруднення вод, ґрунтів, повітря; руйнування озонового шару Землі; накопичення шкідливих відходів. Як цьому можемо зарадити ми? Не зайвим буде почути корисні екологічні поради.

1-й учень. Шість років засівай землю твою і збирай те, що родить
вона, а на сьомий — дай їй спокій, щоб харчувалися убогі з твого народу,
а залишками після них, щоб харчувалися звірі польові; так само роби з
виноградником твоїм і оливками твоїми (Біблія, друга книга Мойсеева,
23.10). 

2-й учень. Садіть дерева і квіти. Вони збагачують повітря киснем, поглинають вуглекислий газ, зменшують шум. Одне дерево за день ад­сорбує з повітря 1 кг пилу. Якщо вам подобаються живі квіти, вирощуй­те їх у себе в помешканні, на балконах, верандах, але не рвіть польових квітів, не топчіть їх ногами, бо це аморально, бо це екологічний злочин проти лісу чи лугу, де вони ростуть.

1учень. Не використовуйте на своїх присадибних ділянках, городах хімічні засоби захисту рослин. Віддайте перевагу біологічним методам боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур.

2учень. Надавайте перевагу також біологічним джерелам жив­лення рослин, таким як гній, рослинні рештки багаторічних та од норічних трав, компост, мул тощо. Обмежуйте застосування міне­ральних добрив, якщо хочете виростити екологічно чисту продук­цію.

1учень. Не спалюйте опале листя. Взимку воно захищає коріння дерев від морозу, а влітку — від спеки, акумулює вологу, розкладаючись, стає добривом для грунту, крім того, в ньому знаходять притулок багато живих істот.

2учень. Поливайте город, дерева, квіти на ділянці лише вдосвіта і ввечері, а не в спекотний полудень чи вітряну погоду це не дасть користі рослинам, а вода даремно випаровується.

1учень. Вирощуйте кімнатні рослини. Вони здатні протягом 24 год поглинути до 87 % забруднень з повітря, в тому числі бензол, трихло-ретан, формальдегід та ін.

2учень. Щільно закривайте водопровідні крани, вчасно усувайте їх несправності. Адже одна крапля води, що падає з крана за 1 с, за рік перетворюється на 3 т марно витраченої води. А якщо з крана тече цівка, товщиною в сірник, то лише за одну добу втрачається 70 відер води. Запаси питної води обмежені, а споживання її зростає з кожним днем.

1учень. Розумно використовуйте електроенергію. Вимикайте зайві електроприлади, які вам зараз не потрібні.

2учень. Пам'ятайте: одна лампочка на 100 Вт дає на 20 % більше світла ніж дві по 60 Вт.

1учень. Не забувайте мити віконне скло, особливо восени. Забруд­нене пилом скло затримує від 10 до 30 % сонячного світла, і ви змушені будете взимку довше користуватися штучним освітленням.

2-й учень. Із безлічі пропонованих нині мийних засобів вибирайте екологічно безпечніші. Використовуйте їх відповідно до зазначених на упаковці доз. Багато засобів містять велику кількість фосфатів, тому є серйозним джерелом забруднення вод. Частіше користуйтеся господар­ським і дитячим милом.

  1-й учень. Уникайте використання різних аерозолів для освіження повітря в приміщеннях: у них міститься фреон, який зменшує кількість  озону в повітрі.

2учень. Доки не пізно, киньте курити! Тютюновий дим шкодить не тільки вам, а й тим, хто перебуває поряд. Кожен курець забруднює по­вітря, особливо в закритих приміщеннях.

1-й учень. Не лінуйтеся Збирати і здавати макулатуру. На переробку вже використаного паперу затрачається енергії на 70 % менше, ніж на його первинне виробництво.

2-й учень. Не просиджуйте годинами перед телевізором, бо це шкідливо для здоров'я: телевізор є слабким джерелом рентгенівського випромі­нювання, особливо кольоровий. Дивитися телепередачі рекомендується на відстані не менше 2 м від телевізора і не довше 4 год на день.

1учень. Не вмикайте магнітофон чи телевізор на повну потужність, особливо у вечірні години. Пам'ятайте, що в сусідніх квартирах можуть відпочивати стомлені чи хворі або маленькі діти.

2учень. Якщо у вас є автомобіль, утримуйте його у справному стані. Використовуйте для його роботи неетильований бензин, який значно менше забруднює повітря, ніж високооктановий.

1учень. Залучайте до природоохоронної діяльності своїх рідних і

друзів .

2учень. Пам'ятайте, що найчастіше помиляється той, хто взагалі нічого не робить, вважаючи, - що може зробити занадто мало.

1-й учень. Замисліться над словами письменника Джеральда Даррелла: «Пам’ятайте, що в рослині, тварин немає депутатів. Їм нікому писати і скаржитися, за них нікому заступитися, крім нас, людей, які разом з ними заселяють цю планету».

 

 

Рекомендації  щодо конкурсу-захисту малюнків на асфальті «Природа і фантазія»

1.

 

Поетичні читання «Нехай земля квітує всюди» 

 

Конкурс ерудитів серед учнів 5-11 класів

 

Протягом дня проходить конкурс ерудитів серед учнів 5-11 класів. На стенді вивішуються цікаві завдання, які супроводжуються фотографіями, малюнками, схемами.

   Наприклад:

1.У далекі часи жінки чорнили їх лаком. Індіанці майя фарбували їх бірюзою, висвердлювали отвори, в які вставляли дорогоцінне каміння. Від голоду їх «кладуть на полицю», при неприємностях їх «точать», а при помсті віддають «один за одного». Хто ж вони такі? (Зуби).

D:\Documents and Settings\1111\Рабочий стол\images_6.jpg

2. Їх майже завжди по дві, і вони, по суті, майже цілковиті копії одна одній. Але в різних організмах їх кількість різна. Без них немає продовження і розвитку життя. Хто вони? (Хромосоми).

D:\Documents and Settings\1111\Рабочий стол\images_8.jpg

 

3.Цей овоч – ласощі та ліки. Його високо шанували, йому поклонялися, його включали в релігійні  ритуали. Знамениті стародавні лікарі Гіппократ і Галлен рекомендували його при різних захворюваннях. Якщо й приймали ліки, то не в таблетках, а у вигляді цього овоча, головне багатство якого каротин. Що це за овоч? (Морква).

D:\Documents and Settings\1111\Рабочий стол\2000000001289%20price_cmszoom_width_241.jpg

4. На мене дуже давно звернули увагу, але я довго залишався невловимим. Більш детально мене став вивчати шведський учений Карл Шеєле. Мій вміст в атмосфері – 21%, при чому на висоті 50 км. – 10%, а на висоті 100 км – лише 0,1%! В людському організмі – 65%, що становить 45 кг чистої ваги. Хто ж я? (Кисень).

D:\Documents and Settings\1111\Рабочий стол\images_4.jpg

 

5. Він схожий на вирване з корінням дерево. Його оболонка постійно викачує йони натрію назовні й закачує усередину йони калію. Іноді рух по одному з них. Відбувається зі швидкістю урагану – 100 м/с, а по іншому – не швидше пішохода – 1 м/с. Однак, яким би не був рух, ті, що виступають у ролі бігунів, приходять до фінішу в чудовій формі. Що це за бігуни? (Нейрон, нервові імпульси).

D:\Documents and Settings\1111\Рабочий стол\9875.jpg

            

6.Бельгійський учений Ван Гельмонт (XVIII ст.) описав реакцію людини на вдихання домашнього пилу і вживання в їжу риби, що проявлялося у висипаннях на шкірі й нападах задухи. Вона залежить і від спадковості, і від стану імунної системи, і від місця проживання. Що це за паталогічна реакція? (Алергія).

 

D:\Documents and Settings\1111\Рабочий стол\alergiya-zhinka.png

7. Досліди видатних італійських учених Гальвані (1737–1778) та Вольта (1745–1827), проведені на цих тваринах, дали змогу відкрити гальванічний струм, що вплинуло на подальший розвиток не лише біології, а й техніки. Досліди, які проводив на цих тваринах Сєченов, допомогли йому створити рефлекторну теорію, суть якої було викладено у книзі «Рефлекси головного мозку». Хто ці тварини? (Жаби)

                                                                                                    

 

8.Чверть століття вчені не могли вирішити, куди мене віднести   — до ссавців, птахів, плазунів або взагалі до окремого класу, поки в 1824 р. німецький біолог Меккель не виявив, що в мене є молочні залози і самка вигодовує дитинчат молоком. Те, що я   відкладаю яйця, було доведено аж у 1884 році. Хто я? (Качкодзьоб).

             

9. Вчені  довели, що Вона займає певне місце в системі живої природи. Як і всі живі організми, він народжується, росте, старіє, вмирає. Він має білатеральну симетрію тіла, внутрішній скелет, замкнену кровоносну систему, постійну температуру тіла і т. д. З одного боку — це біологічний організм, з іншого — є соціальною істотою. Хто це? (Людина розумна).

                                                                                                 

 

10. Перенесемося у ХVІІ століття. Травень 1692 року. Річкою Іш, недалеко від міста Дельфта, пливе яхта з прапором російського царя Петра І на кормі. Правитель держави російської пливе у Дельфт на зустріч із голландським дослідником Антонієм ван Левенгуком.  Левенгук продемонстрував мікроскоп власної конструкції і пояснив принцип його дії. А потім розповів про свої спостереження: «Одного разу під час своїх дослідів я випадково порізав палець склом. Тоді я вирішив розглянути кров під мікроскопом. Замість однорідної червоної рідини я побачив велику кількість якихось рожевих утворень, які нагадували кульки. Який компонент крові побачив під мікроскопом А. Левенгук? (Еритроцити.).

    

 

11.У його лабіринті можна заблукати. Економна природа помістила досить велику його кількість у мінімально можливий об’єм. За аналогією з містом у нього можна виділити давні квартали й нові. Особливе значення має дах, який сформований із 15 млн черепинок. Від нього залежить успіх науки, мистецтва, відвага і сірість, політика і любов. Про що йдеться? (Головний мозок).

 

D:\Documents and Settings\1111\Рабочий стол\images.jpeg

 

 

         Інтелектуальна гра «Найрозумніший» (для учнів 4 класів)

Мета: сприяти формуванню та розвитку в учнів інтелектуального й духовного потенціалу, створити максимально сприятливі умови для інтелектуального, морального та фізичного розвитку обдарованих дітей, стимулювати творчу діяльність учнів.

Обладнання: мультимедійна презентація

Хід заходу

Ведуча:  Добрий день! Мабуть кожен з вас дивиться телевізор,там є багато цікавих телепередач. Одна з них - Найрозумніший.  Напевно ви всі чули про неї і знаєте що це таке. Ну а хто не знає, то обов’язково дізнається.

Ведучий: Ось  минає уже четвертий рік як ви навчаєтесь в школі. Майже чотири роки ви мандрували стежками  великою і мудрою країною  знань. Разом з нами  подорожували труднощі , Пізнайко ,Червона Шапочка і Котигорошко.

Ведуча: Сьогодні у нас незвичайна подія. У четвертому класі гра "Найрозумніший".  Я хочу, щоб ви всі були активними, бо ми будемо визначати переможця, який отримає подарунок. Отже, бажаю всім успіху і хорошої гри.

Ведучий: Отже, розпочинаємо наше інтелектуальне шоу "Найрозумніший".

І тур

1.Що казкові царі пропонують майбутньому зятеві за дочку? (півцарства, півконя, півбудинку, півдвора)

2.В якому з цих видів спорту на полі для гри є сітка? (гімнастика, бокс,теніс,карате)

3.До якого з цих міст,за народним висловом, "язик доведе"? (Харкова, Києва,Рівного,Луцька)

4.Яка рослина з червоними плодами стала символом України? (шипшина, горобина,калина,малина)

5.Яке з перелічених слів означає частину мови? (корінь, суфікс. префікс, прикметник)

6.Скільки годин складають 2 доби?(12,48,24,36)

7.У подобі якої істоти зустрілася Іванові-Царевичу його майбутня дружина? (жаби,  корови, мавпи, крокодила)

8.В якій з цих спортивних ігор немає воротаря? (футбол, хокей, гандбол, баскетбол)

9.Якої з цих казкових тварин не було серед Бременських музикантів?(осел, кіт, собака, миша)

10.Як називають сімю бджіл?(отара,рій,табун,череда)

11.Яка пташка зображена на малюнку,увага на екран?(соловей, жайворонок, горобець, зозуля)

12.Хто вперше довів,що земля є круглою?(Ньютон, Арістотель, Коперник, Магелан)

Ведуча: Щоб визначити хто потрапить у півфінал, перед другим туром ми проведемо гру «Шифрувальник». Перед вами – український алфавіт,де кілька літер позначені відповідною цифрою. Ви повинні підставити до цифр літери і назвати слово. Завдання виконується протягом 1 хвилини.

Дешифрувальник: домашня тварина(собака)

Підрахування балів

ІІ тур

Ведучий:  У півфінал нас вийшло 6 учасників.

Дешифрувальник: плодовите дерево (яблуня)

Отже, ми визначили порядок учасників, і перший вибирає категорію....

 

Рослини

1.Чи є з рослин мясоїдні ?(Так)

2.Із плодів якої рослини переважно роблять вино? (Виноград)

3.З якої рослини виготовляють соняшникову олію? (Соняшник)

4.Як називаються зрізані стебла верби, з яких плетуть різні вироби? (Лоза)

5.Як називається скупчення плодів винограду? (Гроно)

6.Яка трава найвища в світі? (Бамбук)

7.Яку рослину серед овочів вважають чемніоном за вмістом вітамінів? (Солодкий перець)

8.Які помаранчеві коренеплоди є ласощами для кроликів? (Морква)

9.Яка рослина нашої місцевості є найбільш медоносною? (Липа)

10.Яке дерево з білою корою стало символом Росії? (Береза)

11.Яке дерево цвіте найпізніше і за його ім’ям названий місяць літа? (Липень)

12.Як називається найбільш смугаста  ягода? (Кавун)

13.Яке дерево вважається національною  емблемою Канади? (Клен)

14.Як називається рослини,що харчується на інших рослинах? (Паразити)

15.Чи росте дерево взимку? (Ні)

16.Зерна якої рослини вважають білим золотом і вирощують на залитих водою полях? (Рис)

17.З якої рослини на Україні виготовляють цукор? (Цукровий буряк)

18.Яка частина дерева під впливом сонячного світла виробляє поживні речовини? (Листя)

19.З якої країни до нас потрапила картопля? (Америка)

20.Як називається плід дуба? (Жолудь)

 

Тварини

1.В якого птаха найдовші крила? (Альбатрос)

2.Як називаються кісткові нарости на голові у самця оленя? (Роги)

3.Як називається пташеня курки і півня? (Курча)

4.Що плетуть павуки,щоб зловити свою жертву? (Павутиння)

5.Які морські тварини вважаються найрозумнішими істотами? (Дельфіни)

6.Як інакше називають бегемотів? (Гіпопотам)

7.Скільки рогів має носоріг? (Одне)

8.Як називаються найбільші людиноподібні мавпи? (Горили)

9.Які птахи вють гнізда біля будинків і за народним повір’ям приносять щастя господарям? (Лелеки)

10.Яка хижа риба мешкає в прісних водоймах? (Щука,окунь)

11.Куди ховається  черепаха у разі небезпеки? (У панцир)

12.Скільки курка несе яєць за день? (Одне)

13.Скільки очей має восьминіг? (Два)

14.Яких рептилій називають «Жахлива ящірка»? (Динозаврів)

15.Які птахи активні вночі і полюють на здобич? (Сови)

16.Яку корисну для людей комаху бояться птахи? (Сонечко)

17.Яка пташка виводить пташенят навіть взимку,серед снігу? (Шишкар)

18.Яка тварина спить усю зиму вниз головою? (Кажан)

19.В якої ящірки язик довший за тулуб? (Хамелеон)

20.Яка пташка відкладає яйця в гнізда інших,менших за себе пташок? (Зозуля)                  

 

Математика

1.Скільки годин у двох добах? (48)

2.Скільки місяців триває літо? (3)

3.Яке натуральне число найменше? (1)

4.Як називається планка для креслення прямих ліній? (лінійка)

5.Скільки дециметрів в 5 м? (50)

6.Скільки рогів у 6 корів? (12)

7.Скільки секунд містить одна хвилині? (60)

8.Скільки потрібно додати п’ятірок,щоб отримати 35? (7)

9.Якою буквою позначають центр кола? (О)

10.Скільки лапок у чотирьох кішок? (16)

11.Скільки хвилин має година? (60)

12.Назвіть найменше трицифрове число? (100)

13.Скільки кутів має прямокутник? (4)

14.Скільки міліметрів у 10 см? (100)

15.Скільки всього десятків у 1000? (100)

16.Скільки буде,якщо 8 помножити на 8? (64)

17.Скільки сторін у п’ятикутника? (5)

18.Скільки кольорів має світлофор? (3)

19.Скільки днів триває високосний календарний рік? (366)

20.Як в записі числа називається найменший розряд? (одиниці)

 

Прислів’я

1.Ледачому будь, то кури…(загребуть)

2.Життя прожити – не поле…(перейти)

3.Хто багато питає, той багато…(знає)

4.Вовків боятися, то в ліс не…(ходити)

5.З великої хмари малий…(дощ)

6.Дарованому коневі в зуби не…(заглядають)

7.Що вміти, того за поясом не…(носити)

8.Вір своїм очам, а не чужим…(словам)

9.Семеро одного не…(ждуть)

10.Або пан, або…(пропав)

11.Дає і з рук не…(випускає)

12.Вік живи, вік…(учись)

13.Не тяжка робота, коли є…(охота)

14.Хто питає, той не…(блудить)

15.З ким поведешся, від того й…(наберешся)

16.Знає,кішка, чиє м’ясо…(з’їла)

17.Моя хата з краю, я нічого не…(знаю)

18.Куй залізо поки воно…(гаряче)

19.Хто не робить, той не…(їсть)

20.Праця годує, а лінь…(марнує)

 

Мовознавство

1.Як називаються слова, близькі за значенням?  (Синоніми)

2.Скільки звуків у слові якір? (5)

3.Яку частину, крім зачину і кінцівки,можна виділити в тексті? (Основну частину)

4.На які питання відповідає присудок? (Що робить?)

5.Утворити від іменника радість прикметник. (Радісний)

6.Скільки складів у слові школярик? (3)

7.Назвати останній звук у слові заєць? (ц)

8.Яке слово складається з семи літер я? (сімя)

9.Дієслово – це частина мови , що відповідає на питання.. (що робити?)

10.Який рід іменника казка? (жіночий)

11.Що стоїть посеред землі? (Літера м)

12.Перед якими буквами пишеться апостроф? (я,ю,є,ї)

13.Який суфікс у слові дощик? (-ик-)

14.Яка частина мови відповідає на питання який? Яка? Яке? (Прикметник)

15.Який корінь у слові перебудова? (-буд-)

16.Доберіть антонім до слова сумний? (Веселий,радісний)

17.Як називається частина слова , що стоїть перед префіксом? (Корінь)

18.Скільки приголосних у слові ґедзь? (Два)

19.Скльки літер алфавіту позначають голосні звуки? (Десять)

20.Як називається послідовне розташування літер за певним порядком? (Алфавіт)

 

Секрет - професії

1.Той,хто працює в друкарському цеху,фахівець друкарської справи? (Друкар)

2.Водій літака,пілот? (Льотчик)

3.Спеціаліст у галузі сільського господарства,зокрема з вирощування рослин. (Агроном)

4.Людина,яка працює під водою в спеціальному костюмі? (Водолаз)

5.Військовослужбовець,який охороняє кордон країни? (Прикордонник)

6.Робітник,який готує їжу? (Кухар)

7.Особа,яка займається ловлею риби? (Рибалка)

8.Як називається людина,яка грає на музичному інструменті? (Музикант)

9.Як називається людина,яка керує оркестром? (Дирегент)

10.Людина,яка обробляє деревину,виготовляє прості дерев’яні меблі? (Тесляр)

11.Особа,яка навчає,викладає який-небудь навчальний предмет у школі. (Учитель)

12.Майстер, який фарбує будівлі? (Маляр)

13.Спеціаліст,який шиє чи ремонтує одяг? (Кравець)

14. Людина,яка доглядає овець. (Вівчар,чабан)

15.Робітник,який ремонтує машини,обробляє метали? (Слюсар)

16.Селянин,який вирощує хліб? (Хлібороб)

17.Людина,яка займається вирощуванням лісу? (Лісник)

18.Майстер,який виготовляє діжки, деревяні відра. (Бондар)

19.Людина,яка професійно займається спортом. (Спортсмен)

20.Спеціаліст із вищою медичною освітою,який лікує людей. (Лікар)
 

ІІІ тур

Ведуча: Отже, у фінал вийшло 3 учасники. Щоб визначити черговість виступів учасників,  доцільно знову провести гру «Шифрувальник».   Черговість виступу учасника залежить від того, як швидко  він виконає завдання.   

Кулінарія

1.Як називають курей , яких розводять тільки для одержання мяса? (Бройлери)

2. Якого кольору набувають раки та омари після варіння? (Червоний)

3.З якої рослини виготовляють шоколад? (Плоди какао-дерева)

4.Листя якої рослини кладуть у зелений борщ? (Щавель)

5.Населення яких країн їдять страви паличками? (Японці,китайці)

6.Як називається маленький бутерброд? (Канапе)

7.Як називається овоч,від якого плачуть? (Цибуля)

8.Як називаються сушені ягоди винограду? (Родзинки)

9.Як називається солодка рідка страва,що зварена у воді із сушених фруктів? (Узвар)

 

Казки

1.До якої години Попелюшка  повинна була покинути палац короля? (Опівночі)

2.Хто намагався зїсти семеро козенят? (Вовк)

3.Як називався кіт,якого господар вигнав із хати? (Пан Коцький)

4.Який персонаж казки ніс на собі небиту лисицю? (Вовк)

5.Де Буратіно намагався виростити грошове дерево? (На полі чудес)

6.Як називається казка , героїв якої звати Ніф-Ніф , Наф-Наф , Нуф-Нуф?

(Троє поросят)

7.Хто пятим вліз до рукавички? (Вовчик-братик)

8.На якому дереві ховався Телесик від відьми в казці «Телесик»? (На яворі)

9.На якому дереві росли бублики в казці «Язиката Хвеська»? (На груші)

 

Техніка

1.Як називається машина,що рухається за допомогою натискуванні на педалі? (Велосипед)

2.Як називається компютерський друкарський пристрій? (Принтер)

3.Як називаються сходи до літака? (Трап)

4.Як називається переносний комп’ютер? (Ноутбук)

5.Що вимірюють безміном? (Вагу)

6.Як називається самохідна землерийна машина для виймання і переміщення ґрунту? (Екскаватор)

7.Як називається автомобіль зі встановленим платним лічильником? (Таксі)

8.Чим регулюється рух автомобілів на дорозі? (Світлофор)

9.Як називається важкий металевий пристрій із лапами і на ланцюгу, призначений для зупинки судна у відкритій водоймі через зчеплення його з ґрунтом? (Якір)

 

Загальні питання

1.Як називається природне явище, коли рівень води в річці або в морі піднімається настільки, що затоплює навколишні території? (Повінь)

2.Що тримає скрипач у правій руці? (Смичок)

3.Як називається літня перерва у навчанні школярів? (Канікули)

4.Які птахи,почувши уночі ворогів,підняли шум і врятували Рим? (Гуси)

5.Яка країна є Батьківщиною танцю гопака? (Україна)

6.На який місяць літа припадає найдовший день року? (червень)

7.Як називається головний убір танкіста? (шолом)

8.Як називається крісло,в якому сиділи правителі королівства? (трон)

                                                                                                                                  Ведучий: Ось і всі ви відповіли на поставленні запитання.  Зараз ми підрахуємо кількість ваших балів і визначимо переможця.

Ведуча: Вітаю переможця (вручається приз),  а хто не зайняв призового місця, повинен вдосконалюватись, вчитися і обов’язково досягнете успіхів.

 Дякую за увагу . До побачення!!!

 

Конкурс - захист екологічних проектів

« Чисті джерела»

 

Мета: залучити учнів  до озеленення та  оформлення шкільного подвір’я; дати їм можливість проявити себе, досягти успіху; збагатити видовий склад квітково-декоративних  рослин біля школи; підвищити  естетичність, декоративність,функціональність шкільного подвір’я; покращити екологічний  

Завдання проекту:

- активізувати  роботу  школи по благоустрою та покращення стану її  зовнішнього озеленення;

- спрямувати зусилля школи  на спільні практичні дії по оздоровленню навколишнього середовища та благоустрою прилеглої території;

- розвивати в учнів почуття дбайливого господаря закладу, в якому вони навчаються;

- залучити учнів до озеленення та впорядкування території навчального  закладу.               

Вчитель: Нам  відомо, що всі рослини відіграють в житті людини одну з найважливіших функцій – поповнюють навколишнє середовище киснем, який входить до складу повітря і підтримує життя на планеті Земля. Окрім цього, рослини дають різні продукти харчування, з них виготовляють лікарські препарати, будівельні матеріали, папір, багато інших корисних для людини речей.          

За допомогою рослин людина озеленює власне помешкання, місця відпочинку, території виробничих підприємств тощо. А нам захотілося скласти проект озеленення території нашої  школи. Для виконання цієї роботи вам, насамперед, необхідно було спланувати, розробити систему благоустрою та озеленення земельних ділянок.

       Наші клумки раніше були створені в гарній хаотичності: принцип «діємо під лінієчку» у цьому випадки дещо застосовувався. Стежки й доріжки завжди рівні, а розсадження рослин здійснювалось в розкид, головне - все багатство й розмаїтість природи. Якщо все це описати однією ключовою фразою, то це - повна імітація природної природи.

Все живе, що нас оточує, хоче і повинно жити. Ми зібралися, щоб почути ваші власні думки щодо збагачення  видового  складу  квітково-декоративних рослин біля школи; підвищити  естетичність, декоративність,функціональність шкільного подвір’я.

Згадаємо слова Аристотеля: «Не для того ми розмірковуємо, щоб знати, що таке доброчесність, а для того, щоб стати хорошими людьми ».

Учні захищають екологічні проекти.

Поради виступаючим.

  1. Виберіть місце, звідки ви розпочнете виклад вашого проекту.
  2. Не метушіться у процесі ознайомлення присутніх зі змістом проекту.
  3. Не починайте промову доти, доки не виберете стійке положення.
  4. Оберіть форму звертання до присутніх.
  5. Слідкуйте за виразом свого обличчя.
  1.   Вимовляйте фрази, насичені різними емоціями.
  2.   Спостерігайте за мімікою.
  3.   Намагайтеся бачити перед собою людей.
  4.   Пам'ятайте, що промова лише тоді є спілкуванням, коли у свідомості оратора в єдине ціле поєднується він сам, слухачі та слово.

Захист  проектів оцінює журі за такими критеріями:

  1.   Логічність побудови (вступ, аргументи, висновки).
  2.   Оригінальність прикладів, ерудиція.
  3.   Стилістичне оформлення.
  4.   Переконливість.
  5.   Ясність та виразність викладу проекту.
  6.   Емоційність, стислість, простота мовлення.

Підведення підсумків конкурсу-захисту екологічних проектів «Квітуча Україна».

Вчитель. Природа була і завжди буде сильнішою за людину, тому що вона її породила. І ми повинні не володарювати над природою, а співпрацювати з нею. Тому потрібно весь час домагатися, щоб масовий рух на захист природи ріс і поширювався, щоб ніхто не стояв осторонь, щоб всі ми брали участь в охороні річок, озер, лук, лісів, а також і шкільного подвір’я.

 

Екологічний квест  «Природа і Ко»

 

Правила проведення квесту:

  1. Квест проводиться серед учнів 7 – 11 класів.
  2. Гра розпочинається з вручення командам від класів першого конверту із завданням.
  3. Команди повинні правильно розв’язати завдання із відповіддю звернутися до вчителя у якого наступний конверт і т.д.
  4. Переможцем є команда, яка першою отримає останній конверт.

 

Перший  конверт

О, вельмишановні та наймудріші юні біологи! У стінах вашої школи я заховала цінний скарб. Я дарую вам  цей скарб, але ви повинні його знайти! Шлях пошуку вам підкаже чарівний листок. Нехай допоможуть вам ваші знання з біології, хімії, географії, ваша ерудиція та кмітливість. Удачі Вам!

Чарівний листок.  Дайте відповідь на запропоноване завдання та з числом-відповіддю зверніться до вчителя хімії Курадовець Наталії Феодосіївни, в неї отримаєте наступне завдання.

Ця речовина з’явилася на нашій планеті порівняно недавно. В атмосфері молодої Землі її не було. У невеликих кількостях вона утворилася з молекул води, які під впливом інтенсивної сонячної радіації розпадалися на окремі атоми, а ті атоми, об’єднавшись, утворили молекули нової речовини. Основна ж маса цієї речовини утворилася на планеті після появи ціанобактерій. У ході синтезу вуглеводів вони виділяли  її як побічний продукт. У Європі її відкрив Джозеф Прістлі. Найбільш широке застосування речовина знайшла в автогенному зварюванні та різанні металів. Відгадайте речовину. Обчисліть її відносну молекулярну масу.

(Відповідь: кисень, 32)

Другий  конверт

   Дорогі друзі! Перед вами кросворд. Якщо ви правильно розгадаєте його, одержите по вертикалі наступне слово-пароль. З цим  словом-паролем зверніться до вчителя біології Кардаша Василя Васильовича, в нього отримаєте наступне завдання.

Кросворд

Запитання

  1.               Їх назва походить від слова вакуум — порожній.
  2.               Вони надають рослинам зеленого забарвлення.
  3.               Зелений пігмент рослин.
  4.               Напіврідке внутрішнє середовище клітини.
  5.               Отвори в оболонці клітини.
  6.               Її обов'язок — захищати внутрішній вміст клітини.
  7.               Вони надають забарвлення пелюсткам квіток, осінньому листю.

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

(Відповідь: клітина)

 

Третій  конверт

Вельмишановні!  Одному з вас необхідно зайти в кабінет біології і, працюючи з мікроскопом, знайти чітке зображення об’єкта на мікропрепараті. Правильну роботу подати вчителю біології і отримати четвертий конверт.

 

4 конверт

   Ви подолали дуже довгий шлях! До перемоги залишилось зовсім недалеко! Складіть, за вже відомою схемою, слово-пароль і з відповіддю (вписаними в кросворд словами)  зверніться до вчителя географії Онопрійчук Алли Федорівни. В неї отримаєте п’ятий конверт в якому знаходиться наступне завдання. Успіхів Вам.

 

C:\Users\Natasha\Desktop\г2.jpg

 

5 конверт

О, премудрі! До перемоги залишився всього-навсього один крок. Завдання для наступного туру отримаєте у вчителя в тому кабінеті,  де є найбільше творіння цього вченого.

   З багатьох рис, що відрізняють геніальних людей, дослідники творчості цього вченого виділяють насамперед дві, найбільше йому властиві. Це, по-перше, здатність охоплювати та поєднувати широкі області знань і, по-друге, здатність до різких стрибків думки, до неочікуваного зближення понять і фактів, які іншим людям здаються не порівнюваними. Саме ці риси стали основою глибокого зв’язку між усіма напрямами діяльності вченого. Все життя і творчість цього ученого – приклад органічного поєднання польоту фантазії, уяви та вміння працювати й мислити конкретно, зосереджено, не розкидаючись.  Коли його називали генієм, він жартівливо вигукував: «Геній! Який там геній?! Працював усе життя – от вам і геній!»  Про кого з учених іде мова?

(Відповідь Д.І.Менделєєв) 

6 конверт

О, найкмітливіші, наймудріші, найрозумніші! Вітаю  вас з перемогою!  Цей мультивітамінний напій  «Садочок»  допоможе вам пройти стежками навчання та зібрати головні скарби – знання.

 

 

Фіто-бар «Материнка»  (учні 6-Б класу)

Всі стоять перед закритими дверима. Дівчинка три­має на тарілці ножиці.

Вчитель:  Сьогодні ми зібралися тут, щоб бути присутніми при відкритті нашого фіто-бару. Право перерізати стрічку на­дамо директору школи. Ласкаво просимо до нашого бару.

(Заходять у клас. В класі звучить повільна музика, ме­рехтять вогники. За стойкою бару стоять офіціанти).

  1.     Ми друзів вітаємо.

У нас нині свято

Ми бар «Материнка»

Прийшли відкривати.

  1.     Про рідну природу.

Про лікарські трави  

Дізнаються гості

У нашому барі.

3. Ви будьте уважні.
Ведіть себе чемно.
Тоді в фіто-барі
Всім буде приємно.

Вчитель:  Сьогодні у нас незвичайний день. Ми всі зібралися тут, щоб відкрити цей фіто-бар. Дуже вдячні всім тим, хто прийшов на наше свято. Будемо прикладати зусиль, щоб ви це свято запам'ятали надовго.

1. Йтиму садом, полем, а чи лугом.
Буду я природі вірним другом.

Не столочу навіть і трави,

Я скажу їй: «Зеленій, живи!»

2. Коли вітер у полі
Колихне колосок,
Кожне дерево в лісі
Має свій голосок,
3. Тут почуєш зозулю,
Сойку, спів солов'я,
Щедрий голос природи
Змалку слухаю я.

Звучить пісня «Ми сьогодні разом всі».

  1. Ми сьогодні разом всі

Задуматись маєм,

Що ми після себе

На світі лишаєм.

Гине все навколо.

Чистих рік немає,

А пташки домівки

Навік покидають.

А повітря дуже

Забруднюють заводи,

Й боляче згадати;

«Чорнобиль» страшне слово.

У воді відходи є.

В ґрунті є нітрати.

Треба рідну землю

Скоріше рятувати.

І щоб на білім світі

Не сталося біди,

Шануймо ж ми природу (2 р.)

 Усюди і завжди.

Ведучий 1. Мабуть, найбільшу насолоду і радість, найпалкішу лю­бов до рідного краю, до життя викликає природа. Вона завжди чарувала і чарує, хвилювала і хвилює людину. Шепіт блакитної води, зелених дібров, спів дзвінкоголосих пташок, запах і розмаїття квітів — усе це дорога серцю, ні з чим не зрівняна природа рідного краю.

Ведучий 2. Шануймо природу... Напевне, не знайдеться в світі такої людини, яка б не любила природу. Одні милуються барва­ми осіннього лісу, інші обожнюють високі гори та бурхливі ріки, а ще інші в захваті від простору степу. Все це матір-природа, перша наша годувальниця, рятівниця і цілитель­ка. Не забувайте, що все живе на землі тісно пов'язане між собою: люди, трави, квіти, дерева, тварини. Відмиран­ня 1—2 квітки веде до зникнення її роду, загибель тварин призводить до зменшення їх кількості.

1. Ми любим ліс і завжди його шкода.
Річок розмову чуєм я і ти.

І все це називається природа,

Давайте її завжди берегти.

2. Природа споконвічно не жаліє нам нічого,
Даруючи щедро всі свої дари...

А від нас щоденно просить лиш одного.

Щоб до неї люди добрими були.

Ведучий 1. Так, щоб до неї добрими були. Адже беремо від при­роди найбільше. А при першій можливості людина звер­тається до рослин, шукає у них порятунку. І ніхто навіть не задумався, як на нашій землі з'явились рослини.

(Звучить легенда ).

Ведучий 2. «Давно, коли Земля мала тільки сіре та зелене вбрання, Веселка піднялася дуже близько до Сонця і почала розта­вати, її кольорові краплі пролилися вниз — так з'явились на Землі квіти, дерева, кущі, трави, і скільки змішалося барвистих відтінків веселки, стільки втілилося їх в забарв­ленні рослин».

(Запитання до змісту легенди).

Ведучий 1. Про які саме рослини піде сьогоднішня мова, ви дізнаєтесь тоді, коли прочитаєте назву нашого бару.

«Материнка» це лікарська рослина. А слово «фіто» означає рослина.

Ведучий 2. На жаль кожному з нас доводилось хворіти. Першими, до кого ми звертаємось за допомогою, були рослини. Во­ни заміняли нам лікарів і лікарні. А лікування різних захво­рювань лікарськими травами називається фітотерапією.

Ведучий 1. То про які рослини ми будемо говорити сьогодні? (Відповіді дітей).

Ведучий 2. Так. Саме про лікувальні властивості рослин сьогодні піде мова. Познайомимося з народними легендами про походження назв рослин. Послухаємо правила збирання, сушіння лікарських рослин.

Ведучий 1. Діти, а які ви знаєте лікарські рослини? (Відповіді дітей). 

Ведучий 2. Молодці. Ви багато назвали лікарських рослин. А скажіть, будь ласка, коли ви п'єте чай з липи, бузини, ма­лини, безсмертника?

Учень1. Золототисячник — дворічна рослина,висотою 15— 40 см. Смак гіркий, запах ніжний. Цвіте у червні—вересні.

Застосовують при поганому апетиті, при болях у шлунку, при грипі. А ще цю траву вживають як протиалкогольний засіб.

Квітки золототисячника невеликі, рожево-червоні, іноді білі 3—5-членною оцвітиною, зібрані в густі щитковидні суцвіття. Плід — багатонасінна коробочка. Росте на луках, узліссях, галявинах. Траву збирають на початку цвітіння рослини.

Учень 2. Конвалія — багаторічна трав'яниста рослина 20— ЗО см заввишки, з повзучим, довгим, розгалуженим ко­реневищем. Квітки невеликі, білі, плід — червона ягода. Цвіте у травні. Росте часто суцільними заростями в листя­них і мішаних лісах. На ліки збирають квітки та листки. В медицині застосовують як важливий серцевий та заспокійливий засіб. Квіти збирають під час цвітіння рослини, а листки — до цвітіння.

Учень 3. Любка — багаторічна рослина висотою 20—60 см. Ду­же приємні запашні квіти (чути при заході сонця). У меди­цині використовують бульби. Дають ці ліки при недугах, вкрай знесиленим хворобою чи глибокими переживання­ми людей.

Учень 4. Материнка — багаторічна, трав'яниста, напівкущова рослина 30 — 60 см заввишки, з приємним запахом. Цвіте рожевим дрібним цвітом. Плоди — дрібні горішки. Цвіте у червні—вересні. Розсіяно росте по узліссях, у лісах. З квітучих пагонів материнки виготовляють препарати як відхаркувальний засіб, для збудження апетиту, при безсонні, ревматизмі.

Учень 5. Цмин — багаторічна трав'яниста  рослина висотою 30—50 см, з кількома білотовстими стеблами. Квітки дрібні трубчасті, зібрані в невеликі кулясті золотисто-жовті кошики. Цвіте в липні—вересні. Росте по всій території. Препарати з кошиків цмину застосовують у ме­дицині як жовчогінний та кровоспинний засіб. Суцвіття збирають на початку цвітіння, ще до розкриття кошиків.

Учень 6. Кропива — багаторічно трав'яниста рослина 120— 150 см висотою, Стебло прямостояче. Квітки невиразні, дрібні, зелені. Цвіте у червні-серпні Росте як бур'ян всюди. Збирають листки, У них міститься багато вітамінів, тому їх здавна споживають свіжими та квашеними. Листки кропиви збирають навесні чи на початку літа. Молоді рослини кропиви — добрий корм для свиней, птиці, рогатої худоби.

Учень 7. Малина — розлогий кущ 1 —2 м заввишки з дворічними пагонами, що дають плоди. Цвіте у травні—червні. Плід — збірна червона або жовта кістянка, достигає у липні.

Росте у підліску мішаних лісів, на галявинах. Плоди мали­ни здавна споживають свіжими і переробленими. З них готують варення, желе, мармелад, різні напої, а також консервують. Плоди застосовують у медицині як  потогінний, протизапальний засіб.

Учень 8. Звіробій — багаторічна трав'яниста рослина ЗО-60 см заввишки, з прямим, голим, угорі гіллястим стеблом. Плід — багатонасінна коробочка. Цвіте у червні—серпні. Росте на лісових галявинах! Збирають квітучі пагони. В медицині використовують як антибактеріальний, протизапальний і тонізуючий засіб. Збирають під час цвітіння.

Учень 9. Калина — розлогий, великий кущ 2—4 м висотою. Цвіте у травні—черені. Плоди — ягодоподібні, червоні, овальні кістянки, достигають у вересні. Росте в лісах, заростях, чагарнику, на луках Збирають плоди і кору. Кору збирають напровесні з бічних гілочок.

Учень 10. Кульбаба — трав'яниста багаторічна рослина 10— 40 см висотою з товстим коренем. Квітки невеликі, яскраво-жовті, зібрані у великі кошики. Плід — циліндрич­на сім'янка з чубком білих волосків. Цвіте з квітня по сер­пень. Росте всюди як бур'ян.

Препарати з коренів кульбаби широко застосовують як жовчогінний та проносний засіб. Із свіжих, особливо молодих листків після попереднього вимочування у солоній воді готують салати, перші страви, різні приправи. Корені збирають восени або напровесні.

Ведучий 1. Ось ми і переступили першу сходинку до фітотерапії. Наступною нашою сходинкою буде подорож у країну «Ти знаєш, хто я?» Відгадування загадок з демонструванням малюнків.

Аж до лісової гірки

І рожеві, й світло-сині

Пахнуть медом і трунком

Лісові... (медунки).

Що за квітка така?

І від неї дрімота.

А сама не спить,

Лісовим цвітом

Всіх манить. (Сон-трава)

Синьоока ця заброда 

В полі ладить хороводи.

Де вона вінки спліта —

Пшениці рідкі й жита. (Волошка)

Весною  перша прокидається.

А злюща! Жалиться й кусається.

Як добре кип'ятком ошпарили —

Зелений борщ із неї зварили. (Кропива)

Викупана в сонечку

Стоїть собі донечка.

Бджоли сонячний медок

Дістають з її квіток. (Липа)

Сонце луг поцілувало —

Все довкола жовтим стало.

Дуже сонечко пригріло —

Жовта фарба побіліла,

Літній вітерець повіяв —

Білий килимок розвіяв. (Кульбаби]

Ведучий 2. Молодці ! Загадки ви вмієте відгадувати.  Але ж про наших лікувальників і  лікувальниць є ще хороші вірші. Чи знаєте ви їх?

   демонструванням малюнків).

Я калинонька вродлива,

Я стою в зеленім листі

У червоному намисті.

А  чому я так убралась?

Бо до бару готувалась.

 

Зацвітає звіробій

У долині голубій.

Як розквітне звіробій.

Кличе звіра: «Звір на бій!»

 

Фіолетову фіранку

Юний ранок відгорнув.

І фіалка на світанку

Пробудилася від сну.

 

Джміль ромашці щось на вушко

Прошептав — і полетів.

Дикий мак хотів підслухать,

Не розчув — й почервонів.

 

На стрункій високій ніжці

Біля річки на лужку,

У хустинці-білосніжці

Стрів я квіточку таку.

Ясним оком жовтуватим

Усміхалася мені.

Я хотів її зірвати,

А бджола сказала: «Ні!»

 

Не дивуйтеся ні трошки,

Що в берізок молодих

Ціле літо чисті ніжки,

Білі-білі наче сніг.

Це тому,що в хороводі,

Коли ми спимо усі,

По траві берізки ходять -

Миють ноги у росі!

 

 (Звучить пісня «Зелена аптека»).

  1. Зелена аптека

Що бачимо навкруг,

Це наш помічник

І хороший друг.

Приспів.

      Крушина, фіалка, сосна лісова.

Пижмо, деревій, бузина, череда,

Конвалія, м'ята, ромашка, вільха.

Черемха, підбіл — і хвороби нема.

  1. Ці лікарські трави

Шануйте і знайте

 Любіть, бережіть

 І завжди пам'ятайте.

Приспів.

 

Ведучий 1. Судячи з вашої пісні, відгадок, віршів, ви дуже багато знаєте лікарських рослин. А чи знаєте ви, як їх потрібно збирати і засушувати? На це питання відповість нам наша гостя, наша шкільна медсестра пані Інна Василівна.

(Розповідь  медсестри).

 Дякуємо вам за вашу корисну розповідь. А ми йдемо до вершини і піднімаємося ще на одну сходинку. Як називається ця сходинка, ви дізнаєтесь пізніше, коли послухаєте вірш і відповісте на деякі запитання.

(Читаний вірша «Червона книга?).

В Червону книгу ми занесли

 Світ неповторний і чудесний,

Що поступово вимирає.

Давно рятунку в нас благає.

Невже в майбутньому на світі

Не будуть квітнуть дивні квіти:

Конвалія й фіалка ніжні,

І вісник березня — підсніжник?

Невже ми більше не побачим,

Як сон-трава росою плаче.

Трояндо степу, квітко мрій,

Жар-цвітом землю не зігріє?

Ми всі господарі природи,

Тож збережімо її вроду!

 

Ведучий 1. Про яку книгу згадується у вірші?

Ведучий 2. Як ви розумієте, що це за книга?

Ведучий 1. Яких рослин, тварин, птахів занесено у Червону книгу?

Ведучий 2. То як ми назвемо нашу сходинку?

Ведучий 1. А ви знаєте, що Червона книга поділена на чотири кольори?

чорний (зниклі рослини)

червоний (на грані  зникнення)

 жовтий (на грані зменшення кількості)

зелений (ті, які людина відновила )

Ведучий 2.  Отже,  природа не є невичерпною. Якщо людина не буде, задумуватись над кожним своїм кроком, то пройде кілька років, і ми не зможемо милуватися чарівними  квітами конвалії, запашною валеріаною і ще багатьма рослинами, яких сьогодні  дуже мало.

     Ведучий 1. Але     охороняти і бережно ставитись ми повинні не тільки до тих рослин, які ростуть у лісі або на луках. Не забувайте - лікарські рослини є всюди, навіть у воді, якщо вона не забруднена. Щоб рослина могла рости у воді, потрібно нам охоронити і ріки, і озера, і ставки.

(Звучить пісня «Тече вода  каламутна»).

1 Тече вода каламутна

Ой у річці квітка смутна,

Вона смутна, ще й сердита,

Бо. напевне, буде вбита. (2 р.)

 2. Згноять квітку хімікати

 і не встигне закричати,

Бо колгоспи і заводи

Каламутять чисті води. (2 р.)

Ведучий 2.  Бачите, діти, є   причина сумувати бідній квітці, бо вода  забруднена, у ній є різні відходи. А щоб наші квіти менше проливали сліз, що ми повинні з    вами робити? (Охороняти).

Ведучий 1. Як?(Відповіді дітей)

Ведучий 2. Ось ми залишили за собою що одну сходинку. А на наступній сходинці ми трошки помріємо. Пройде кілька років, і ви всі залишите рідну школу, кожному з вас дове­деться вибрати собі стежину у житті. І  саме сьогодні ми хочемо знати,  хто мріє стати лікарем або працювати аптекарем? А для того ми пограємо  у гру. Всі ви бачите лікарські  рослини у засушеному вигляді.   Зараз ви всі їх уважно розглянете, можете понюхати,  потримати у руках,  спробувати на смак (кільком учням закриваю обличчя пов’язкою і діти відгадують рослини. Звучить повільна музика, а тим часом називаю, хто зможе стати лікарем . а кому потрібно ще підучитися).

Ведучий 1. А наступна наша сходинка має  назву «Пригадай».  Де застосовують  лікарські рослини? Так, з лікарських рослин виготовляють  зубні пасти, лікувальні креми, мазі, пігулки, краплі і звичайно... варять варення, настої, відвари, чаї.

Ведучий 2. Правильно . Ось ми з вами будемо зараз пити чаї з відвару лікарських трав. А доки нас будуть обслуго­вувати наші офіціанти, ми всі разом помріємо, на мить за­будемо про втому, негаразди... 

Ведучий1. І допоможе нам у цьому «Вальс квітів.» П. Чайковського

 (Звучить пісня, офіціанти розносять чай і пиріжки).

Ведучий 2. Підходить до кінця наш перший робочий день. Для то­го, щоб надовго запам'ятали це свято, наші офіціанти да­рують вам пам'ятки (аркуші паперу, на яких намальовані малюнки).

Ведучий 1. Що на них намальовано? (Рука і конвалія).

Ведучий 2. На якій сторінці нашої книги ви бачили малюнок кон­валії?  Що це значить?

Ведучий 1. Так, правильно. А що ж пишуть на пам'ятках?  (Запам'ятай).

Ти побачив, яка чудова наша природа.

Яке багатство вона дарує людям.

Яку насолоду приносить?

Тож шануй і бережи все, що тебе оточує:

Травинку і кущик, деревце і квіточку,

Пташку і кожну тваринку.

Водойми і всю землю, на якій ти живеш.

Без усьoгo цього збідніє наше життя.

Ведучий 2. То про що ми повинні пам'ятати?

Ведучий 1. Вам всім дали ці пам'ятки, щоб ви завжди знали ці слова, котрі ви щойно читали. І щоб відносились до приро­ди так, як від нас цього вимагають.

Ведучий 2. Зверніть увагу на виставку книг. Як їх багато! Якщо хтось має бажання прочитати ту чи іншу книгу, або просто переглянути, ви можете це зробити після нашої бесіди.

  1.      Усіх, хто в природі існує

Ми будем щиро поважать

Нехай то будуть квіти, звірі,

Без них не зможем існувать

  1.      Природа — щира, добра мати.

Ми всі в боргу перед тобою.

Як гарно в світі існувати

І милуватися  красою.

3. Ласкаве сонячне проміння,
І тихий плескіт джерельця,

І пісня жайвора у небі,

Калини зоряна краса

  1.               Природа - щира, добра мати,

Даруєш нам таку красу.

Ми будем всі про тебе дбати,

Щоб пити чистою  росу.

Вчитель: На жаль, шановні гості, наш бар працює лише до 16.00. І як нам не прикро, але ми змушені з вами попрощатись. Але не забувайте, що у нашому барі вам будуть раді завжди  Тож чекаймо на вас!

До нової зустрічі.

 

Вимоги до конкурс «Домашні улюбленці» (крім собак)

 

 Конкурс загадок  «На гостину до Флори і Фауни» (для учнів початкових класів).

 

Мета заходу: з допомогою загадок виявити знання учнів початкової школи про живий світ, про рослини і тварини; розвивати увагу, логічне мислення, творчу уяву, вміння аналізувати, співставляти, порівнювати; виховувати любов до живої природи, захоплення її красою.

Обладнання: таблиці із зображенням рослин і тварин, кольорові фото, муляжі, експонати тварин, виставка енциклопедичних довідників із серії «Рослини», «Тварини».

Вчитель біології:

- Добрий день, дорогі діти! У нашій школі проводиться тиждень біології. Можливо хтось із вас знає, що це за наука? Що вона вивчає? (Діти відповідають. Учитель доповнює їх відповіді.) Правильно! Біологія - це наука про життя, про живі організми, які населяють нашу планету. Світ навколо нас прекрасний, і ми - його часточка. Людина може бути байдужою і не помічати навколишньої краси, не захоплюватися нею, а може бути й допитливою, уважною. Тоді вона буде помічати зором і відчувати серцем красу оточуючого нас світу. І щоразу відкриватиме для себе щось нове, дивуватиметься і захоплюватиметься. Чи не найдивовижнішими творіннями природи є рослини і тварини, про яких ми з вами сьогодні і поговоримо, використовуючи українські фольклорні та віршовані загадки. Та перш, ніж ми з вами перейдемо до відгадування загадок, я познайомлю вас із своїми помічницями:

Були у матері природи

Дві донечки такої вроди,

Хто їх побачив, хоч на мить,

Не міг забути й розлюбить.

Голубооку звали Флора,

У неї очі наче зорі,

Завжди замріяна, тендітна,

Ласкава, ніжна і привітна.

А Фауна - швидка, як вітер,

Могла за птахами летіти

І за оленями стрибати,

Та з білочками пустувати.

Обидві світ живий любили,

Відтак його боготворили.

То ж вирішила рідна мати

В придане їм дарунки дати:

Мрійливій Флорі - світ рослинний,

А жвавій Фауні - тваринний

Від всього злого захищати.

Живуть в легендах і понині

Живого світу дві богині.

Сьогодні ці дві богині завітали до нас у гості. (заходять Флора і Фауна)

Флора. Я - богиня всього живого на землі. Під моєю опікою знаходяться трави і квіти, дерева і кущі.

Фауна. А я - богиня всіх тварин. Малесенька комашка, спритна ящірка, красивий і стрімкий птах, сильний ведмідь і грізний лев - все це мешканці мого царства, дар великої матінки-природи.

Флора. Зараз ми з'ясуємо, як ви знаєте рослинний світ за допомогою загадок.

Загадки Флори:

Слів на описи не трачу, словами не передаси їх земної, безсловесної, дивовижної краси.


Люди дивляться, п'яніють, в них кохаються віки.

Нареченим їх дарують, заплітають у вінки. (Квіти)

В житечку зеленім - Факели вогненні.

 Цілий день горять,

З сонечком лягають спать. (Мак)

Сонце луг поцілувало -

Все довкола жовтим стало.

Дуже сонечко пригріло -

Жовта фарба побіліла,

Літній вітерець повіяв -

Білий килимок розвіяв. (Кульбаба)

Квіточка маленька, голівонька біленька

На галявині стоїть.

Про весну нам сповіщає

 Ви не рвіть мене! - прохає. (Підсніжник)

Я найперша зацвітаю

Синім цвітом серед гаю.

Відгадайте, що за квітка,

Бо мене не стане влітку. (Пролісок)

Дуже злючою буває ця трава.

Називається вона - ...(Кропива)

 Кущ весняний запашний

 Зацвітає біля хати.

Відламаю гілку я

І візьму в кімнату.

Хай він пахне мамі й тату. (Бузок)

 На просторах поля золотого

 Сині зірочки тремтять.

 Мов шматочки неба голубого

 Виграють, виблискують, горять. (Волошки)

 Маю п'ять я пелюсток

 І напівкруглий зелений листок.

Серединка у мене жовтенька,

Личко не кругле, а трошки довгеньке. (Фіалка)

Хоч з гілками я колючими,

Зате з квітками пахучими. (Троянда)

 Виросли на лузі

Сестрички маленькі,

Очки золоті,

А вії біленькі. (Ромашка)

Коли квітує квітка ця чубата,

 Не можна всидіти у хатах

Пливе п'янкий медовий аромат:

 Амброзія, ваніль, лукум-рахат. (Ряст)

Лікарська рослина цвіте навесні,

 У травні знайдеш ти її у гущині.

 Схилили голівки біленькі дзвіночки,

Ховають від сонця пахучі віночки. (Конвалія)

Листок чудовий у рослини:

Блищить на сонці зверху він,

 А перевернеш - знизу білий,

Повстистий і м'який.

Якщо при йдеться застудитись,

Не вгамувати кашель, жар,

Візьми рослину цю цілющу

І випий з неї ти відвар. (Підбіл, мати-й-мачуха)

б) Городні рослини:

Шкір має сім, а сльози випускає всім. (Цибуля)

Я кругленька, червоненька,

з хвостиком тоненьким.

 На городі мене рвуть і до столу подають. (Редиска)

Червоний Макар по полю скакав, а в борщ попав. (Перець)

Ось до нас іде краса.

Наче льон її коса.

 Білі зуби має,

Та усі ховає.

 Довгі коси має,

Та не заплітає. (Кукурудза)

 Що то за голова, що лиш зуби та борода? (Часник)

Не кінь, не віл, а прив'язаний. (Гарбуз)

Хто ховає під кущі наші супи та борщі? (Картопля)

 Була дитиною - не знала пелюшок,

 а старою стала - сто пелюшок мала. (Капуста)

Що на нашому городі стає першим у пригоді.

Виростають щодоби, як у лісі ті гриби? (Огірки)

Товстий Гнат при землі не знать.

 Сам червоний, а чуб зелений. (Буряк)

Не гіркий і не солоний,

 А солодкий і червоний.

Як же зветься цей товстун?

 Здогадалися?..(Кавун)

Без рук, без ніг, а пнеться на батіг. (Квасоля)

Сидить дівчина в коморі, а коса її надворі. (Морква)

В кожнім колосі зерно

 Світиться янтарно,

 Бо трудились на селі

 Люди всі ударно.

 Наче сонце на столі

Свіжа паляниця,

То на славу уродила Золота ... (Пшениця)

в) Дерева:

Стрімко вибігли на гору

 Дві подружки білокорі.

Дощик їм полоще кіски.

 Звуть подружок цих ...(Берізки)

І маленькі, і старенькі

Влітку, взимку, навесні

 Всюди вдягнені гарненько

 У зелені сукні всі. (Ялинки)

Навесні красується білим цвітом,

А в жнива - червоним плодом. (Вишня)

Живе один батько і тисячі синів має,

Всім шапки справляє, а собі не має. (Дуб)

Біла, а не сніг,

зелена, а не листя,

 Кучерява, а без волосся. (Береза)

 Я у лісі росту величаво,

Ви заходьте у ліс на галяву,

 Навесні вас я соком почастую,

 Восени вам красу подарую. (Клен)

Загадки Фауни

а) Свійські тварини:

Кругом бочки бігають клубочки. (Квочка з курчатами)

З рогами, а не бик,

 доять, а не корова.

 Кору здирає, а кошиків не плете. (Коза)

За горами, за долами ходить свита і кожух. (Вівця)

Серед двору стоїть копа:

 Спереду вила, а ззаду мітла. (Корова)

Годинника не має, а час знає. (Півень)

По землі ходить і неба не бачить.(Свиня)

Ні коваль, ні столяр, ні візник,

А найкращий в селі робітник. (Кінь)

Собою не птиця, співати не співа,

 А хто до господаря йде, знати дає. (Собака)

Хто з хвостиком і вушками?

 В кого лапки з подушками?

 Як іде - ніхто не чує,

 Тихо крадучись, полює. (Кіт)

Сірий та не вовк,

довговухий, та не заєць,

 з копитами, та не кінь. (Осел)

б) Звірі:

Гостроносий і малий,

сірий, тихий і не злий,

 Вдень ховається.

Вночі - йде шукать собі харчі.

 Весь із тонких колючок,

Як він зветься? (Їжачок)

Безліч зерен поїдає,

Він шкідливий, кожен знає.

В нори воду заливають,

Пастки різні наставляють. (Ховрах)

Я вухастий ваш дружок,

 в мене сірий кожушок,

куций хвостик, довгі вуха,

 я усіх боюся. (Заєць)

Буркотливий, вайлуватий,

Ходить лісом дід лахматий,

Одягнувся в кожушину,

Мед шукає і ожину.

Літом любить полювати,

Як зачує він весну -

Прокидається від сну. (Ведмідь)

Живе в густому лісі і ласує на горісі.

 Як намисто оченята. Хто це? (Білка)

Живу я там, де вічний лід,

 Люблю я рибу на обід.

 В кожусі білому завжди,

 Виходжу часто я з води,

Умію плавати й пірнати ...

Скажіть, як же мене звати? (Білий ведмідь)

Прийшла кума з довгим віником

На бесіду з нашим півником.

Схопила півня на обід

 І замела мітлою слід. (Лисичка)

Дуже товсті ноги має,

Ледве їх переставляє.

 Сам високий він на зріст,

Замість рота в нього хвіст. (Слон)

в) Птахи:

Прилетіли гості, сіли на помості,

Без сокири, без лопати поробили собі хати. (Птахи)

 Дім відсутній, як у зайця,

 В гнізда інших носить яйця,

 Дуже гарну має вроду,

Тільки діток не виводить. (Зозуля)

Він великий має хист

 І співає, як артист,

 Спів той радісний усюди

Дуже люблять слухать люди. (Соловей)

Які ноги заввишки, такий ніс завдовжки.

 Хату на хаті має, всім жабам рахунок знає. (Лелека)

Чорномазий, білодзьобий,

Він за плугом важко ходить,

Черв'ячків, жучків знаходить

Сторож вірний, друг полів,

 Перший вісник теплих днів. (Грак)

Вірно людям я служу,

їм дерева стережу.

Дзьоб міцний і гострий маю,

Шкідників ним здобуваю. (Дятел)

Перший я приніс весну,

 пробудив усе від сну,

Заспіваю під вікном, бо зовуть мене ...(Шпаком)

 Уночі гуляє, а вдень спочиває,

Має круглі очі, бачить серед ночі. (Сова)

У річці купається, в сорочку не вдягається,

 В повітрі літає, завжди суха буває. (Дика качка)

 Швидко скрізь цей птах літає,

Безліч мошок поїдає,

За вікном гніздо будує,

Тільки в нас він не зимує. (Ластівка)

Ти відгадай мені загадку:

Вгорі тремтить сіренька цятка,

 Пісні співає голосні,

 Та жаль, що тільки навесні. (Жайворонок)

Стоїть у лузі на одній нозі. (Журавель)

Бідовий хлопчина

 В теплій сорочині

По дворах стрибає,

 Крихти збирає. (Горобець)

Невеличка, сніжно-біла,

Що її в небесну шир

Люди радісно пускають

Сповістити всіх про мир.

Кожний з нас цю пташку знає,

її назву відгадає. (Голуб)

Учитель, Флора і Фауна підводять підсумки конкурсу загадок. Відзначають

найактивніших учасників.

Учитель:

  • Ну от, наші гостини у Флори і Фауни добігають кінця. В ході конкурсу загадок ви показали, що знайомі з представниками обох царств. Вам залишається лише взяти в свої руки турботу про них. Нехай це буде маленька шпаківня навесні або годівниця для птахів узимку, нагодований кіт чи собака, посаджене дерево чи вирощені квіти. Ставтесь з турботою про наш прекрасний світ. Будьте друзями Флори і Фауни.

 

Пташина вікторина (серед учнів 8 класів)

Мета: активізувати розумову діяльність учнів, перевірити знання про представників класу «Птахи».

Підготовка до вікторини.

Учнів можна поділити на кілька груп і ставити питання кожній команді по черзі.

1. Де живуть пінгвіни? (Антарктида)

2. Самець якого птаха стає на току глухим? (глухарь)

3. Який найбільший птах у Африці? (страус)

4. Який найбільший птах в Європі? (дрохва)

5. Якого птаха люди приручили для ловлі риби? (баклани)

6. Зі шкірок яких птахів виробляють жіночі капелюшки,

комірці? (гагари)

7. Який птах має назву, яка збігається з прізвищем відомого

письменника? (гоголь)

8. Які птахи не висиджують свої яйця? (зозулі, смітні кури)

9. В яких птахів крила вкриті лусками а не пір’ям? З чим це

пов’язано? (пінгвіни)

10. Які птахи періодично змінюють колір свого пір'я? (куріпки)

11. У співочих птахів, як відомо співають самці. У яких птахів

співають і самки? (снігурі і чечітки)

12. Який співочий птах може пірнати на дно водойми і бігати по

дну? (оляпка)

13. Чому деякі яйця птахів під час висиджування

перетворюються у бовтуни? (не заплідненні)

14. Яких птахів Ной випускав для пошуку суходолу під час

потопу? (перший крук, потім - голуб)

15. Який птах є символом миру? (голуб)

16. На гербах яких держав є зображення орла? (Польща, Росія)

17. Якого птаха у печеному вигляді подають на святковий стіл у

Різдво та у День подяки у США? (індичка)

18. Який птах є символом щастя? (лелека)

19. Якого кольору не розрізняють сови? (червоного)

20. Який птах є символом мудрості? (сова)

21. Скільки днів насиджує кладку курка? (21)

22. На емблемі якого російського театру зображено чайку? (МХАТ)

23. Які птахи особливо охайно і старанно очищають свої гнізда?

(дуплогніздні)

24. На якому птахові літала Дюймовочка? (ластівка)

25. Чи існує пташине молоко? (відрижка голубів)

26. Чи є у птахів зуби? (немає)

27. Чому кажуть: «Як з гуся вода?» (пір’я змащується жиром)

28. Коли температура птаха вища – взимку чи влітку?

(однакова)

29. Яка пташка робить гніздо з риб’ячих кісток? (зимородок)

30. Чому тільце мертвого шишкаря навіть в теплі довго не гниє?

(шишкарі споживають насіння хвойних, смола не сприяє

гниттю)

Смішні запитання

31. Який птах має назву танцю? (чечітка)

32. До назви якої річки треба додати спереду одну букву, щоб

отримати назву лісового птаха? (Волга)

33. Як дрова перетвори в самого великого птаха степу? (дрофа)

34. Скільки потрібно «а» щоб отримати птаха? (40)

35. Який птах має назву що збігається з назвою частини

струнного музикального інструмента? (гриф)

36. Яке місто має солодку назву? (Ізюм)

37. Летіли 3 страуси. Мисливець одного убив. Скільки страусів

залишилося? (страуси не літають)

38. На яке дерево сідає ворона під час сильної зливи? (на мокре)

Підведення підсумків вікторини.

 

 

КВК «Люби травинку і тваринку, і сонце завтрашнього дня»

 

Мета: пошук та впровадження  в практику нових форм роботи з творчо обдарованими дітьми; пробудити цікавість до живої природи навіть у дітей, далеких від біології, і нагадати, що тільки ойкуменічний світогляд урятує красу нашої спільної домівки  під назвою планета Земля; виховання всебічно розвиненої особистості;  формування естетичних смаків, навичок спілкування, навичок декоративно-прикладної та художньої творчості.

Місце  проведення:   Чудельська ЗОШ І-ІІІ ст.

Термін  проведення: 30.04.2015 року  о 17.00  год.

Організаційний етап:

1. Повідомити тему та мету КВК;

2. Розробити сценарій виховного заходу;

3. Написати оголошення;

4. Створити склад журі;

5. Створити  дві команди з учнів 9, 10 та 11 класів,вибрати капітанів;

6. Ознайомити учасників конкурсу із правилами гри;

7. За кілька тижнів до змагань, запропонувати   домашнє завдання (тема, змістовність, критерії оцінювання);

8. Створити творчу групу, які відповідатимуть за музичне, художньо-естетичне, технічне оформлення заходу;

9. Підготувати для журі протоколи.

Правила гри:

1. До участі у  КВК допускаються лише учні 8-11 класів;

2. Кожний учасник команди може відповідати повторно тільки після того, як відповіли всі учасники;

3. За одну правильну відповідь  той, хто грає отримує індивідуальний бал.  За правильно виконане завдання репродуктивного рівня команда або учасник отримує – 1 бал, конструктивного – 2 бали, творчого – 5;

4. За порушення дисциплін у команди знімаються бали;

5. Підраховує бали обране заздалегідь журі (Рахунок фіксується журі в протоколах);

Конкурсна програма КВК:

1. «Привітання команд»,   кожна команда представляє свою назву,  девіз, емблему, вітає команду - суперника  (Макс. час - 10 хв) при цьому враховується:  художнє оформлення; естетичний вигляд, артистизм. Макс. кількість балів – 9 б.

2. «Розминка»,  команди по черзі за 1 хвилину  відповідають на запитання. За правильну відповідь гравець одержує 1 бал, що зараховується усій команді і фіксується журі.

3. «Ми - вам, а ви – нам», макс. к-сть - 6 балів. Команди по черзі дають питання одна одній (по 2 питанні).

4. Чорний ящик,  макс. к-сть - 9 балів. Завдання команд  якомога  швидше відгадати, що знаходиться в ньому (  або  здогадатися, що мається  на увазі), той хто  першим дасть правильну  відповідь приносить команді - 3 бали.

5. Конкурс капітанів, макс. кість балів - 9 балів (по 3 питанні).

6. «Домашнє завдання», макс. к-сть балів – 10 балів.

6.1. Девіз першого завдання - «Друге життя сміттю!»,  де кожна команда повинна  продемонструвати прикраси із пластика, гуми або інших відходів. До кожного виробу  учасники готують пояснення (захист) – назва, з якого матеріалу виготовлений, і т.п;

6.2. Девіз другого завдання - «Кухня народів світу».

7.  «Гра з вболівальниками». Хто швидше  дасть відповідь на поставлене запитання,  приносить команді 1 бал.

 

Хід  конкурсної   програми

На фоні музики слова ведучого:

    Ведуча: Останнім часом у літературі, кіномистецтві, мультиплікації перевага надається  жанру фентезі, завдяки  якому  глядачі  й читачі  поринають  у вигадані  фантастично красиві  й загадкові світи….

     Та якщо  уважно  придивитися  на живу природу, то легко  переконатися, що  існуючі   рослини   набагато  цікавіші за вигаданих.

     Чи не за аналогією  з дивовижною земною твариною  хамелеоном   створені  фантастичні  перевертні, очі яких  здатні дивитися одночасно в різні боки й обертатися навколо своєї осі незалежно  одне від одного, шкіра яких може змінювати  своє забарвлення   залежно  від навколишнього середовища, а язик такий цупкий і довжелезний, що будь-яка  комаха, потрапивши  в поле зору  тварин, приречена  стати  її жертвою!?

       А рослинний світ  далеких  холодних  незвіданих  льодових  планет  не нагадує  вам красиву   і горду у своїй  північній чарівності  флору  Арктики:  білі, жовті  подушечники,  червонуватий вереск, вигадливої форми карликові берези  та верби, найпівнічніший  арктичний  красень  - мак, який  здатен  рости  на широті 83 градуси!?  Ось, така   вона  наша -  матінка   Природа! А людина  не панує  над   природою,  а є  її  частиною! Це повинні пам’ятати все своє життя.

Ведуча: Вітаємо всіх  присутніх у цьому залі…. Тема сьогоднішнього засідання  клубу веселих і кмітливих «Барвиста земля – це  не  тільки мрії, це наші знання й розумні  дії». Нагадаю, що КВК відбувається  в рамках  Тижня біології, який проходить в нашій школі  щорічно.

  • Ми розпочинаємо гру!
  • Сьогодні у нас міряються силами свого інтелекту  дві команди. Давайте  їх привітаємо дружніми оплесками  і запросимо  на сцену!

    Це ті, хто пробудять цікавість до живої природи навіть у людей, далеких від біології, і нагадають нам у ході гри, що тільки ойкуменічний світогляд урятує красу нашої спільної домівки  під назвою планета Земля!      Зараз настав час оголосити склад нашого вельмишановного журі.

( Відбувається  жеребкування  команд, результати жеребкування журі заносить до протоколу)

Правила гри:

1. Кожний учасник команди може відповідати повторно тільки після того, як відповіли всі учасники;

2.За одну правильну відповідь  той, хто грає отримує індивідуальний бал   За правильно виконане завдання репродуктивного рівня команда або учасник отримує – 1 бал, конструктивного – 2 бали, творчого – 5;

3.За порушення дисциплін у команди знімаються бали;

4.Підраховує бали обране заздалегідь журі (Рахунок фіксується журі в протоколах);

 

Звучить сигнал

Ведуча: Я оголошую перший конкурс  «Привітання команд»,   кожна команда представляє свою назву,  девіз, емблему, вітає команду - суперника  (Максимальний час - 10 хв) при цьому враховується:  художнє оформлення; естетичний вигляд, артистизм. Максимальна кількість балів – 9 б.

Ведуча:  Оголошується наступний конкурс «Розминка»,  команди по черзі за 1 хвилину  відповідають на запитання. За правильну відповідь гравець отримує 1 бал, що зараховується усій команді і фіксується журі.

Питання для І команди

1. На Землі є такі царства живих організмів: бактерії, гриби, віруси, тварини і... (рослини).

2. Хвоя у сосни — це... (листок).

3. Коли квітка у рослини перецвітає, то утворю¬ється... (плід, насіння).

4. Чи мають птахи орган слуху? (Так.)

5. Ми, люди, дихаємо легенями, а риби... (зябрами)

6. Як ми називаємо листки кактуса? (Голками.)

7. Яка рослина  поїдає комах? (Росичка.)

8. Верхній пухкий родючий шар землі. (Ґрунт.)

9. Про яке атмосферне явище нас попереджають ластівки, літаючи низько над землею? (Про дощ)

10. Покритонасінні рослини розмножуються за допомогою... (насіння).

11. Назвіть найбільшу природну екосистему. (Земля.)

12. Закінчіть ланцюг живлення: насіння — миша — ... (сова).

13.Найнижчий ярус рослин у лісі. (Мохи.)

14.Назвіть найбільшу рибу нашої річки. (Щука.)

15. Найміцніше дерево с. Дубище. (Дуб.)

16. Родючість ґрунту залежить від вмісту в ньому... (гумусу).

17. Мінеральні добрива бувають фосфорні, калійні та... (азотні).

18. Із якої рослини виготовляють пшоно? (Із проса.)

19. Рослини, які людина не вирощує, але вони з року в рік з'являються на наших городах. (Бур’яни.)

20. Подорожник отримав свою назву тому, бо він найчастіше росте біля... (доріг).

21. Оболонки Землі: біосфера, атмосфера, гідро¬сфера та... (літосфера).

22. Біосфера в перекладі означає... (оболонка життя).

23.Яка жива істота, поширена у морях, найбіль¬ша на Землі? (Синій кит.)

24.Без яких тварин більшість рослин не могли б запилитися? (Без комах.)

25. У 1986 р. сталася катастрофа, що забруднила одночасно воду, ґрунт, повітря. Що це за катастро¬фа? (Аварія на ЧАЕС.)

26. Який дощ ми ніколи не ждемо, але коли він іде, то завдає шкоди рослинам? (Кислотний дощ.)

27. Невеликі озера з часом заростають і перетво¬рюються на... (болота).

28. Від якої хижої тварини людина вивела соба¬ку? (Від вовка.)

29. Яку хворобу, проти якої нині немає ліків, спричиняє ВІЛ-інфекція? (СНІД.)                                                                                                                                                                                30. Відновлення організмом утра¬чених чи ушкоджених органів і тканин. (Регенерація)

31. Вузькі судини, по яких рухається кров. (Капіляри)

32. Необоротній процес, який відбувається у природі. (Еволюція)               

33. Клітина, що утворюється внаслідок злиття чоловічої і жіночої статевих клітин. (Зигота)

Питання для ІІ команди

1. Тварин і рослин, що зникають на планеті, занесено до... (Червоної книги)

2. Як називають території, на яких заборонено збирати рослин, полювати на тварин? (Заповідники)

3. Організми, які використовують під час випічки пирогів. (Дріжджі.)

4. Із якої річки беруть воду для пиття жителі м. Києва? (Із Дніпра.)

5. Що людина вносить у ґрунт, щоб підвищити його родючість? (Добрива.)

6. Як називається частина тіла тварини, що виконує певну роботу? (Орган.)

7. З допомогою чого можна побачити клітини рослин? (мікроскопа, лупи.)

8.  Основними органами рослини є: квітка, стебло, корінь, насінина і... (листок).

9. Годинник — це природна чи штучна система? (Штучна.)

10. Розділити пісок і тирсу можна з допомогою... (води).

11. Лід, дощ, водяна пара — це... (вода).

12. Які явища сприймає наше вухо? (Звукові.)

13. Де на планеті Земля найбільше прісної води? (В Антарктиді.)

14. Які гори є на території України? (Кримські та Карпати.)

15. Як називається рух повітря над земною поверхнею? (Вітер.)

16. Які птахи несуть найбільші яйця? (Страуси)

17. Органоїди клітини, що синтезують білки. (Рибосоми)

18. Повітряна оболонка Землі. (Атмосфера)

19. Чим живиться рослина росичка? (Комахами)

20. Запліднена яйцеклітина. (Зигота)

21. Наука, що вивчає тварин. (Зоологія)

22. Як називається земна кора? (Літосфера)

23. Несприйнятливість організму до інфекцій і чужорідних тіл. (Імунітет)

24. Носій спадкової інформації. (Ген)

25. Чемпіон серед тварин по стрибках у довжину. (Кенгуру)

26. Якого кольору квітка папороті? (Папороть не цвіте)

27. Найбільша артерія. (Аорта)

28. Найширша частина травного тракту. (Шлунок)

29. Перекладіть з латини українською словосполучення «Ното sapiens». (Людина розумна)

30. Прозора частина клітини, в якій містяться органоїди. (Цитоплазма)

31. Найбільша тварина на Землі. (Синій кит)

32. Властивість організмів набувати нових ознак, відмінних від інших організмів певного виду. (Мінливість)

33.Лазячі та кучеряві рослини. (Ліани)

34. Наука, що займається виведенням, нових порід тварин і сортів рослин. (Селекція)

35. Кровоносні судини, які несуть кров від серця до органів і тканин. (Артерії)

 Ведуча:  Я оголошую  наступний   конкурс « Ми – вам, а ви – нам»,  де  кожна команда приготувала   цікаве запитання - загадку (природнича тематика) своєму супернику, завдання суперника – відгадати, і назвати про що йдеться мова.( Максимальна  кількість - 3 б.).

Ведуча: Скільки сьогодні в нас на святі барвистих друзів-квітів, російський письменник Достоєвський  говорив, що краса врятує світ, а мені хочеться сказати, що квіти – це очі землі, вони бачать нас, люблять, чарують, навіть лікують. Поки журі робить підсумки за перші три  конкурси, ми  з вами разом послухаємо пісню у виконанні

Ведуча: Надаємо слово журі для оголошення результатів перших 3-х конкурсів!

Ведуча:  Оголошую наступний конкурс «Чорний ящик», максимальна  кількість - 9 балів.

Ведуча: Увага!  Я прошу  внести чорний ящик! Ваше завдання  якомога  швидше відгадати, що знаходиться в ньому (  або  здогадатися, що мається  на увазі), той хто  першим дасть правильну  відповідь приносить команді - 3 бали!

І завдання

Він може зростати на мілководді за достатньої кількості тепла, тому його називають «сином води та сонця»: над водою підіймаються лише листки та суцвіття цієї рослини. В Україні він достигає тільки в південних областях, де достатньо тепла. Вперше його почали вирощувати у Китаї близько 5 тис. років тому. Прадавні китайці вважали його однією з п’яти священних рослин разом із просом, пшеницею, ячменем та соєю. (Рис)

ІІ завдання

Про те, що плоди цієї рослини тривалий час вважали отруйними, свідчить такий історичний факт. Один з ворогів намагався отруїти першого президента Сполучених Штатів Америки Джорджа Вашингтона стравою зі смажених плодів. «Вбивця», певний, що його чекає шибениця, наклав на себе руки, а Вашингтон упродовж багатьох десятиліть ласував цією «отрутою». (Помідори)

Ведуча: А зараз конкурс капітанів, максимальна  кількість балів - 9 балів.

Ведуча: «Конкурс капітанів» проводиться в три  етапи, де кожен капітан   покаже свої  здібності – бути ерудованим, кмітливим, вміти виходити з будь-якої ситуації, і при цьому принести своїй команді мах  кількість балів.                             

Питання для І капітана

1. На таці: фарбоване яйце,сире,варене.

Питання. Як визначити в якому яйці житиме пташеня? Чому?

Відповідь. Пташеня в яйці дихає через пори шкарлупи. Якщо яйце пофарбувати чи просто залити водою,то з нього пташеня не вилупиться. Отже,у такому яйці воно не житиме.  Яйця треба покрутити. Рідкі частини яйця – білок і жовток – мають різну швидкість обертання. У білка вона більша ніж у жовтка. Внутрішнє тертя,яке виникає між білком і жовтком,визначає короткочасне обертання сирого яйця. Обертання вареного яйця як єдиного цілого – більш тривале за часом.

2. Летіли галки, побачили палки. Якщо на кожну палицю сяде по галці, то

для одної галки не достанеться палки. Якщо на кожну палку сяде по 2

галки, то одна з палок залишиться без галок. Скільки було галок і скільки

було палок? (4 галки і 3 палки)

Питання для ІІ капітана

1. Ти пілот. Літак вилетів з США і летить до Китаю. Він зробив посадку у Франції, пообідав і полетів до Китаю. Скільки років пілоту?

2. Собака була прив'язана до десятиметрової мотузки, а пройшла триста метрів. Як їй це вдалося? (Мотузка не була ні до чого прив'язана)

Питання для обох капітанів

3. Ви агроном району із  захисту  культурних рослин. Запропонуйте запобіжні  заходи  від занесення  насінних  бур’янів  на орній землі, обґрунтуйте  їх  (  не менше  3): 

- скошувати бур’яни;

- ретельно очищувати насіння культурних рослин;

- проводити очищення тари;

-      носити гній, який не містить життєздатних насінин (правильність приготування та збереження гною)

Звучить пісня

А чи знаєте  ви, що з допомогою павуків   можна визначити, від якої отруйної речовини  померла людина?  Павук  споживаючи  речовини (кофеїн, стрихнін та ін..), утворює інший малюнок павутини. Якщо важко встановити, від якої  отрути загинула людина, павукам дають сироватку досліджуваної крові й за малюнком павутини вивчають природу отрути. Це важливо для судової  експертизи. Ось такі креативні  підходи  має судмедекспертиза!

Ведуча: Надаємо слово журі для оголошення результатів  4 та 5-го конкурсів!

Ведуча: Оголошую  конкурс «Домашнє завдання», максимальна кількість балів – 10.

  1. Девіз першого завдання  - «Друге життя сміттю!»,  де кожна команда повинна  продемонструвати прикраси із пластика, гуми або інших відходів. До кожного виробу  учасники готують пояснення (захист) – назва, з якого матеріалу виготовлений, і т.п.
  2. Девіз другого завдання  - «Кухня народів світу».

Ведуча: «Гра з вболівальниками» хто швидше  дасть відповідь на поставлене запитання,  приносить команді 1 бал.

Запитання  для  вболівальників І команди

  1. Що може подорожувати по світу, залишаючись в одному і тому ж кутку? (Поштова марка)
  2. Що стає більше, якщо його поставити догори ногами (Число 6)
  3. Що стоїть між вікном і дверима? (Буква "І")

 

Запитання  для   вболівальників  ІІ команди

1.Що в людини під ногами, коли вона йде по мосту? (Підошва взуття)

2. Чоловік вів велику вантажівку. Вогні на машині не були запалені. Місяця теж не було. Жінка стала переходити дорогу перед машиною. Як вдалося водієві розгледіти її? (Був яскравий сонячний день)

3.Дитина ще не народилася, а вже на виховання віддана. (Зозулине яйце.)

 

Питання  до класних  керівників:

 

Підсумки останніх конкурсів

 Підведення підсумків

       Завдяки  слуховому  аналізатору  та іншим центрам  кори  людина  може вловлювати  різні мелодії, тони, ритми, розуміти думки  й почуття, які викликає  музика…

Тот, у кого нет музики  в душе,

Кого не трону сладкие  созвучья,

Способен на грабеж, измену, хитрость.

Темны,  как ночь, души его движенья…

Не  верь такому  слушай  эту  песню!

- Цікаво, що кістка добре проводить  звук, Згадайте, коли ви розгризаєте сухарики, звуки здаються нам дуже сильними, а хто знаходиться  поруч – не чує. За  деяких форм глухоти, коли  слуховий  нерв не пошкоджено, звук проходить через кістки, тому глухі можуть  танцювати, сприймати ритм музики завдяки  коливанням підлоги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Звягіна Людмила Клавдіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дунаєвська Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. сусь надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
docx
Додав(-ла)
Шокот Вікторія
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
10 березня 2020
Переглядів
12093
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку