Новини

50 днів роботи МОН: успіхи та результати

Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад розповіла про результати перших 50 днів роботи Уряду і, звісно, МОН. Вона зазначила, що 50 днів – невеликий строк, але у Міністерстві вже відбулося багато змін и зрушень, повз які просто неможливо пройти. Окремо Ганна Новосад виділила наступні моменти:

  1. Перегляд використання освітніх субвенцій. Зараз МОН прагне змінити підхід до розподілу коштів. У майбутньому це дозволить уникнути таких ситуацій, коли на рахунках Міністерства залишаються невикористані кошти. Зараз ті гроші, які так і не було використано, спрямують на підтримку опорних шкіл.
  2. Опорні школи у пріоритеті. Зараз їх трохи більше 800, а вже через пару років стане 1500. 
  3. Має бути створена мережа закладів освіти. Міністерство починає зустрічі з обласними департаментами освіти, під час яких обговорюватимуться проблеми малокомплектних шкіл, розвиток мережі опорних навчальних закладів та формування мережі старшої профільної школи.
  4. Підготовка до створення старшої профільної школи починається вже зараз. Це один із ключових елементів НУШ, тож готуватися необхідно завчасно. Звісно, на це піде чимало коштів, але вирішити грошове питання допоможе Світовий банк.
  5. Запроваджується супервізія для вчителів. Фактично педагоги отримають підтримку у боротьбі із професійним вигоранням, а також їм нададуть додаткові методики для роботи із учнями. Супервізори – наставники, консультанти, які зможуть поділитися досвідом та навчити новому. 
  6. На вищу освіту чекає реформування. Перш за все це стосується царини фінансування та управління. Нові концепції будуть презентовані вже у листопаді.
  7. Профтехосвіта також змінюється. В Україні діє проект EU4Skills, згідно з яким у різних регіонах буде відкрито 7 центрів професійної досконалості. 
  8. Нове майбутнє для науки. Зараз уже оновлено склад Атестаційної колегії, скасовано вимоги друку у спецвипуску видання «Освіта України» оголошень про захисти, призначено виконавчого директора Нацфонду досліджень та майже завершено роботу над нормативними документами для його функціонування.

Також пані Новосад торкнулася питання проекту Держбюджету на наступний рік, а саме – заробітної платні учителів. Зараз, після першого читання, вони залишаються на цьогорічному рівні. Але мета МОН та Комітета з питань освіти, науки та інновацій – до другого читання внести зміни щодо рівня оплати праці. Разом з тим очільниця МОН зазначила, що виконати постанову №822 буде вкрай складно, хоча вони і зроблять усе можливе. Ганна Новосад переконана, що знайти кошти на підвищення престижності праці освітян цілком можливо. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter