Таємниці якісної освіти.

Японія асоціюється із високими технологіями, бойовими мистецтвами та передовою системою освіти. Юні японці стабільно демонструють високі результати у міжнародному тестуванні PISA, а близько 94% школярів успішно вступають до коледжів – і це дійсно гарний показник, бо дітям доводиться проходити нелегкі вступні випробування. 

Ми підготували добірку найоригінальніших особливостей навчання у Японії, які не просто цікаві: вони можуть стати у пригоді тим учителям, які прагнуть змінювати сучасну систему освіти на краще!

1. Виховання життєвих цінностей змалечку

Ще до того, як діти країни сонця, що сходить, йдуть до школи, їм прищеплюють базові почуття: любов до батьків і вчителів. А ще їх вчать цінувати командну роботу. Японці таке виховання називають «культ авторитетів», де батьки та викладачі – приклади для наслідування. Повага до них настільки глибоко засідає у свідомості учнів, що вони протягом усього життя поважають та навіть ідеалізують своїх наставників. 

Система виховання японських дітей має назву ікудзі. Згідно з нею, батьки та педагоги мають розмовляти з дитиною ніжно та лагідно, не підвищуючи при цьому голос. Це не травмує психіку вихованців. Згодом діти починають наслідувати приклад цієї моделі спілкування і поступово привчаються до самодисципліни. 

2. Групові бесіди як дієвий спосіб покращення дисципліни

Японські підлітки виховані таким чином, що завжди пристойно поводять себе у соціумі та вміють контролювати емоції. Коли ж діти порушують дисципліну, їх залучають до групових бесід, де учні відкриваються перед іншими та пояснюють причини власних вчинків. Спільне обговорення поведінки сприяє подальшому покращенню дисципліни.

3. Шкільний обід – час для неформального спілкування

У Японії надають перевагу збалансованому харчуванню. Шкільні медпрацівники, повари та дієтологи розробляють для всіх дітей однакове меню і постійно контролюють процес приготування їжі. Оскільки їдалень у школах Японії немає, учні обідають у класах разом зі своїми вчителями, завдяки чому учасники трапези мають можливість поспілкуватися в неформальній обстановці, стати ближче одне до одного. До речі, дітям суворо заборонено приносити із собою їжу з дому. 

4. Головний пріоритет у житті японців - освіта

Основні заняття у японських школах тривають близько 8 годин. А потім учні відправляються на додаткові уроки або підготовчі курси. Чому таке велике навантаження? Бо учнів змалку привчають до того, що без якісних знань вони не зможуть знайти престижну та перспективну роботу. Тому діти навіть на вихідних та під час канікул не забувають про всебічний розвиток. І саме через це у японських школах майже немає другорічників. 

Тим, хто відстає від однолітків та отримує нижчі оцінки, вчителі радять бути уважнішими та більше читати. Це пов'язано з тим, що кожен наставник вірить у те, що всі учні можуть засвоїти пропоновану в школі програму.

До речі, завдяки усвідомленню значущості освіти школярі не пропускають заняття та не спізнюються на них. А ще японські школи мають свої мотивуючі девізи: «Успіху можна досягти наполегливою працею» та «Якщо ти відстаєш, наполегливіше працюй над собою». 

5. Японці приділяють належну увагу вихованню гарних манер

Протягом перших років навчання японські вчителі не сварять своїх вихованців за недосконалі знання та не ділять дітей на обдарованих, малоздібних і нездатних. Педагоги в цей період більше зосереджують увагу на вихованні правильних цінностей. Так, діти мають берегти природу та проявляти чуйність до тварин. Ще учні активно працююють над вмінням бути витривалими, справедливими та здатними до самоконтролю.

6. Класи постійно переформатовуються

Загалом у кожному класі у Японії навчається близько 30-40 осіб. Щороку склад учнів оновлюється щонайменше на 50%. Розподіл не має чітких правил, це відбувається випадковим чином. Тож на початку кожного навчального року вихованець школи потрапляє в оновлений клас, що сприяє покращенню комунікативних навичок та вчить швидко адаптуватися до нових умов.

7. Японці змалку вчаться допомагати одне одному

Школи у Японії зосереджені на практичній підготовці учнів до життя. На заняттях педагоги об'єднують учнів у групи («хани») по 4-5 осіб. Далі вчителі роздають завдання, з якими діти намагаються впоратися самостійно. Якщо ж комусь із них це не вдається, група допомагає розібратися. Японці вірять, що успіх однієї дитини – це успіх колективу, а працелюбність і старанність цінують вище за природні задатки. 

Наостанок хочеться додати, що освітня культура Японії дійсно має чимало гідних прикладів для наслідування. Однак деякі аспекти виховання зовсім не підходять до нашого менталітету. Наприклад, відсутність повноцінного відпочинку для дітей та обов'язкове прибирання у школі. А які ви знаєте особливості освіти в Японії? 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter