Шукаємо шляхи мотивації для себе і для учнів.

У межах Всеукраїнської інтернет-конференції «Мотивація в освіті: інструменти, прийоми та принципи» виступила Ганна Сукачова, викладач української мови та літератури Аерокосмічного ліцею на базі ХАІ, кандидат педагогічних наук, редактор освітнього проекту «На Урок». Підбиваємо підсумки масштабної інтернет-конференції та обговорюємо найважливіші тези з виступу, який не міг не замотивувати!

Що нас мотивує? 

Віддалена мета щоденної діяльності може зіграти погану казку як зі вчителями, так і з учнями. Вона не дає отримувати задоволення від процесу навчання чи роботи та не допомгає відчути вмотивованість. Насправді ж кожна людина унікальна, тому і різні способи мотивації завжди діють по-різному. Тому треба пробувати! Ганна Сукачова поділилася власними дієвими інструментами мотивування учнів на навчання, серед яких:

  • активна взаємодія;
  • рефлексія;
  • рівність поглядів і думок усіх;
  • зворотній зв’язок.

Звісно, це ще не все!

Будь-яка довгострокова мета для кожного учасника освітнього процесу має складатися з маленьких кроків, тобто короткострокових цілей. Завдяки короткостроковим цілям глобальна мета стає реальнішою, вони допомагають ефективно її досягнути (наприклад, згадки про ЗНО з 8 класу під час вивчення творів дозволять звернути увагу учнів на важливі моменти).

Принципи та прийоми мотивації учнів і вчителів

Одна з родзинок виступу – авторська мотиваційно-розвивальна гра від «На Урок», презентована лекторкою. Сенс гри полягає у спільній діяльності з учнями, під час якої всі учасники навчального процесу дізнаватимуться більше одне про одного. Для цього їм необхідно використати різноманітні картки-стани (посміхаюся, хворію, дружу тощо). Зауважте: пропоновані картки можна використовувати не тільки як окремий інструмент, а й у поєднанні з картою емпатії. Карта емпатії створює умови, за яких учні відсторонюються від ситуації, завдяки чому їм буде простіше розповісти про свій стан.

Усе це створює ситуацію довіри та є запорукою комфортного шкільного клімату, що сприяє спільній вмотивованості. Поза тим, спільній вмотивованості сприяють позитивні спогади, чесність, делегація обов’язків і повноважень, довіра.

Ганна Сукачова окремо підкреслила важливість наповнення життя власними сенсами, тим, що щоденно приносить радість. Саме це завжди подарує мотивацію!

Конференція «Мотивація в освіті: інструменти, прийоми та принципи» відбулася 18 січня. Це точно наймотивуючий день цього січня, адже він був насичений цікавими доповідями, корисними порадами, дієвими прийомами та приємним спілкуванням із майстрами своєї справи. Перегляньте запис конференції на нашому Ютуб-каналі та будьте завжди мотивовані!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter