Розглядаємо переваги тестування як методики перевірки знань учнів.

Учитель завжди у пошуку чогось нового: матеріалів, методів, підходів, способів оцінювання знань. Знайти ідеальний варіант, який влаштує всіх і буде дійсно дієвим, не так просто. Але він все ж таки існує! Спробуйте застосувати тести.

Якими бувають тести? Їх можна класифікувати за різними ознаками. Наприклад, за призначенням виділяють такі тести: навчальних досягнень, готовності до навчання, інтелекту, психометричні та профорієнтаційні. Саме тести навчальних досягнень найчастіше використовуються у школі, і саме вони є одним із найнадійніших інструментів оцінювання знань учнів. Тести, порівняно з іншими методиками оцінювання, мають безліч переваг, що і робить їх надзвичайно популярними.

1. Швидка перевірка результатів навчальних досягнень із щойно вивченої теми.

Це дозволить значно зекономити час, який ви могли б витратити на проведення та перевірку кількох контрольних робіт наприкінці кожної теми. Використовуйте запитання різного рівня складності: це дозволить з’ясувати, наскільки глибоко учні вивчили тему і не витрачати зайвого часу на перевірку.

2. Перевірка, що охоплює одразу декілька тем.

Скільки контрольних робіт треба провести, щоб перевірити знання учнів не з однієї, а з кількох пов’язаних між собою тем? Скільки уроків, під час яких можна було додатково пояснити складну тему, буде витрачено на написання робіт? У той час як за допомогою правильно складеного тесту можна оцінити знання у найширшому сенсі.

3. Об’єктивна оцінка рівня засвоєння навчального матеріалу.

Використання тестів виключає можливість дати суб’єктивну оцінку знанням учнів, що інколи можливе під час усного опитування. Наприклад, багато хто з дітей дуже хвилюється під час відповіді біля дошки і може відповісти неправильно.

4. Чітке виявлення прогалин у знаннях.

Ви зможете оперативно отримувати інформацію щодо того, наскільки добре учні засвоїли програмовий матеріал, не очікуючи завершення навчальної теми. І якщо рівень засвоєння знань недостатній, ви маєте змогу швидко все виправити. Такі тестування можна влаштовувати навіть наприкінці кожного уроку: ви матимете чітку картину засвоєння матеріалу і зможете скоригувати стратегію викладання.  

5. Однакові умови для всіх учнів.

Усі учні отримують однакове завдання, яке рівноцінно оцінюється, тому навіть найменша можливість похибок чи помилок виключена. Як і подальші претензії від учнів.

6. Економія часу на перевірку.

Перевірка тестів займає значно менше часу, ніж перевірка контрольної роботи, яка передбачає розгорнуті відповіді на запитання чи розв’язання задач. Скільки часу ви витрачаєте на перевірку таких робіт? А от тести перевірити значно простіше.

7. Підготовка учнів до ЗНО.

Як показує практика, багатьом дітям складно працювати з тестами. Психологічний бар’єр, що виникає в школярів, можна легко подолати, сформувавши навичку роботи з тестами. І саме тому тестування будуть дуже доречними – діти звикнуть до такого стилю роботи і не відчуватимуть зайвого стресу, коли настане час складати ЗНО.

Тести – це чудово і надзвичайно зручно! Сучасні технології дозволяють виводити тестування на новий рівень – в онлайн-середовище. Освітній проект «На Урок» підготував для вчителів нові можливості роботи онлайн: від створення тесту до перевірки його результатів. Ви створюєте тест потрібного вам формату в повністю українськомовному середовищі, поширюєте його серед дітей за допомогою посилання та коду. Діти виконають завдання у заданий період, після чого система проведе фактично миттєві підрахунки, які допоможуть визначити реальний рівень знань дитини. І все це безкоштовно, без винятків. Здається неймовірним? Усе цілком реально! Просто спробуйте та переконайтесь!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter