Новини

Безпечне навчання: розроблено поради на випадок ядерного удару

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спільно з Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки підготував рекомендації щодо дій у випадку ядерного вибуху. І хоча ймовірність цього мала, план дій усе одно потрібен. 

Поради містять загальні рекомендації, серед іншого і для батьків школярів. Але вони безпосередньо стосуються і шкіл. Отже, що має зробити заклад освіти зі свого боку:

  1. Якщо дитина під час ядерного вибуху перебуває у школі або садочку, вона має залишатись там в укритті з іншими дітьми.
  2. Навіть якщо заклад освіти зовсім поруч і батьки прибіжать за дитиною, варто розуміти, що вони можуть принести на одязі радіоактивний пил. Він також може потрапити до приміщення разом із повітрями, якщо персонал школи відкриє двері батькам. 
  3. У закладі освіти має бути план дій на випадок катастрофи. Необхідно діяти згідно із загальними правилами поводження у такій надзвичайній ситуації (ознайомитися із ними можна за посиланням).
  4. Двері укриття, де перебувають діти, не можна відчиняти без дозволу влади. 
  5. Укриття має бути адаптоване для перебування там в умовах ядерної небезпеки. Адміністрація школи повинна мати відповідні документи, акти перевірки органів контролю, що свідчать про те, що укриття – придатне, а також акт ДСНС про те, що приміщення в задовільному санітарному та протипожежному стані.
  6. За відсутності протирадіаційних чи герметичних укриттів допускається перебування в найпростіших укриттях, але в яких дотримані встановлені вимоги.

У дітей мають бути тривожні рюкзаки із найпотрібнішими речами, зокрема: пляшкою чистої води, поживними батончиками чи снеками в герметичних пакуваннях, телефоном (за можливості), зарядним пристроєм і павербанком, індивідуальним набором необхідних ліків та респіраторами (запас на кілька днів), комплектом змінної білизни та одягу, спальником. Також можна покласти до рюкзака улюблену іграшку дитини. І дуже важливо – попросіть батьків учнів, аби вони написали записки із ПІБ дитини та своїми контактними даними (також можна додати дані найближчих родичів). 

Такі рюкзаки, безперечно, важкі, тож адміністрації за можливості варто виділити місце для їхнього зберігання у закладі. Але вони мають розміщуватися так, аби їх можна були швидко взяти по дорозі до укриття. 

Медпрацівник закладу освіти має бути поінформований про те, хто з учнів має порушення здоров'я. Зокрема про порушення функціонування щитоподібної залози або алергію на калій йодид. В укритті школярам може знадобитись йодопрофілактика, але тільки після офіційної вказівки ДСНС чи органів влади в її потребі.

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter