Новини

Де підвищувати кваліфікацію: у МОН розповіли про зміни, які чекають на освітян

Сьогодні відбулася презентація «Хто зможе підвищувати кваліфікацію педагогічних працівників у 2020?», ініційована Міністерством освіти і науки України. Роз'яснення щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників надала заступниця Міністерки освіти і науки України Любомира Мандзій.

Відтепер запроваджується єдиний підхід до підвищення кваліфікації – тобто участь у вебінарах, тренінгах та семінарах також є формою підвищення кваліфікації. При цьому педагог може поєднувати різні форми підвищення кваліфікації за власним бажанням.

Основні зміни:

  • «гроші ходять за вчителем»;
  • учитель може самостійно обирати місце, спосіб, форми, види та суб'єктів підвищення кваліфікації;
  • відмова від централізованого оприлюднення програм підвищення кваліфікації.

Оновлені правила передбачають кілька форм організації процесу: інституційну (очна, денна, вечірня, заоочна, дистанційна, мережева), дуальну, на робочому місці та на виробництві. Щодо суб'єктів підвищення квалифікації, то ними можуть бути заклад освіти чи його підрозділ, наукова установа, юридична чи фізична особа, яка провадить освітню діяльність у сфері підвищення кваліфікації педагогів. 

Важливий момент: Упродовж 5 років учителі мають набрати 150 годин підвищення кваліфікації. Педагогічний працівник може сам спланувати процес. Ніякими нормативними документами не передбачено, що вони діляться рівними частками (по 30 годин).

Таким чином кожен учитель може сам керувати процесом підвищення педагогічної діяльності та обирати суб'єктів підвищення кваліфікації, у тому числі і «На Урок». Нагадуємо, що ТОВ «На Урок» є суб’єктом підвищення кваліфікації на підставі пункту 9 Порядку підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників та наявності у ТОВ «На Урок» коду виду економічної діяльності 85.59 «Інші види освіти, н.в.і.у.» (КВЕД-2010), який передбачає діяльність курсів з підвищення професійної кваліфікації.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter