Новини

Форми та особливості підвищення кваліфікації вчителів: роз'яснення від МОН

У МОН під час презентації «Хто зможе підвищувати кваліфікацію педагогічних працівників у 2020?» надали роз'яснення щодо особливостей підвищення кваліфікації. 

Відтепер учителям надається свобода дій – вони можуть самостійно обирати форми, види, способи та суб'єктів підвищення кваліфікації. Це не просто демонополізація ринку освітніх послуг, це ще й неймовірно вчасна ініціатива, яка дозволить педагогам працювати у більш комфортних умовах.

Запроваджується кілька форм підвищення кваліфікації:

  • інституційна – очна (денна, вечірня) та заочна;
  • дистанційна;
  • мережева;
  • дуальна;
  • на робочому місці;
  • на виробництві.

При цьому вчитель має право поєднувати ці форми, а не обирати якусь одну. Також нові правила передбачають декілька видів підвищення кваліфікації, а саме:

  1. Навчання за програмою підвищення кваліфікації, у тому числі участь у семінарах, практикумах, тренінгах, вебінарах, майстер-класах тощо.
  2. Стажування.

Зверніть увагу: Як підвищення кваліфікації також зараховується участь у програмах академічної мобільності, наукове стажування, самоосвіта, здобуття наукового ступеня, здобуття вищої освіти.

Нагадаємо, що суб'єктами підвищення кваліфікації можуть бути навчальні заклади, наукові установи, фізичні особи, юридичні особи, у тому числі і «На Урок». Нагадуємо, що ТОВ «На Урок» є суб’єктом підвищення кваліфікації на підставі пункту 9 Порядку підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників та наявності у ТОВ «На Урок» коду виду економічної діяльності 85.59 «Інші види освіти, н.в.і.у.» (КВЕД-2010), який передбачає діяльність курсів з підвищення професійної кваліфікації.

Зверніть увагу: У випадку, якщо суб'єкт має ліцензію на підвищення кваліфікації чи проводить навчання за акредитованою освітньою програмою, окремого визнання для результатів такого навчання не потрібно. У всіх інших випадках – результати навчання має визнати педагогічна рада того закладу освіти, де працює вчитель.

 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter