Новини

Держслужба якості освіти розповіла про результати інституційних аудитів шкіл

Протягом 2020-2021 років Державна служба якості освіти провела 338 інституційних аудитів закладів загальної середньої освіти. Серед проінспектованих чотири школи продемонстрували високі результати:

  • Прилуцька гімназія № 1 ім. Георгія Вороного, Чернігівська область;
  • НВК № 61 «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – Техніко-економічний ліцей», місто Дніпро;
  • Харківська гімназія № 116;
  • Початкова школа № 322 Деснянського району міста Києва.

«Досягти спільного розуміння якості освіти – одна з цілей, яку поставила перед собою Державна служба якості освіти, розпочинаючи інституційні аудити. Нині вже можемо виокремити заклади, які демонструють високий рівень організації освітнього й управлінського процесів. Досвід цих закладів варто популяризувати».

                          Голова Державної служби якості освіти Руслан Гурак

Зазначається, що під час інституційного аудиту школи оцінювалися за чотирма напрямами:

  • освітнє середовище;
  • система оцінювання результатів навчання учнів;
  • педагогічна діяльність;
  • управлінські процеси.

Зазначені вище заклади отримали високі оцінки за кожним із цих напрямів. У чому секрет успіху цих закладів освіти? Насправді, в кожного він свій.

Наприклад, директорка Прилуцької гімназії №1 Олена Рогальова бачить його в ретельному доборі педперсоналу, освітніх інноваціях, створенні інклюзивного та комфортного простору. Світлана Гавриш, директорка НВК № 61 «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів – Техніко-економічний ліцей», на перше місце ставить молодий і злагоджений колектив педагогів. Не менш важливою, на її думку, є ефективна внутрішня комунікація учасників освітнього процесу та тісна співпраця з партнерами.

Секрет успіху Харківської гімназії № 116 її директорка, Оксана Бугакова, бачить насамперед у співпраці всіх учасників освітнього процесу, в їхньому прагненні створити безпечний та комфортний освітній простір. Наприклад, у закладі є чудова медіатека, у якій збираються школярі, вчителі та навіть батьки учнів, та сучасна бібліотека, у якій діти можуть замовляти книжки онлайн.

Ірина Ковалевська, директорка початкової школи № 322 Деснянського району м. Києва, зазначає, що головне для успіху – це ефективна комунікація на рівні «вчитель-учень-батьки». Заклад організовує чимало екскурсій, спортивних змагань та виїзних занять за участю батьків учнів, проводить англомовні телемости зі школами США тощо. Також понад рік у школі функціонує осередок дистанційного навчання, що забезпечує умови для здобуття освіти дітьми-біженцями з інших держав.

А в чому полягає таємниця успіху ваших шкіл?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter