Чому так важливо бути фінансово грамотним та як цьому навчитися.

Подорожі, комфортні квартири чи будинки, прикраси, ресторани, красивий одяг – хто ж із нас відмовиться від цього? Але як отримати все це? Ні, народжуватися у родині багатіїв чи заробляти мільярди нечесним шляхом зовсім необов’язково. Для того, щоб отримувати задоволення від життя, достатньо просто знати, як розпоряджатися своїми грошима. Тобто бути фінансово грамотним. І саме тому так важливо навчити фінансовій грамотності молоде покоління.

Фінансова грамотність передбачає наявність трьох основних компонентів:

  • уміння заощаджувати;
  • уміння витрачати;
  • уміння заробляти.

Але давайте чесно, чи кожний з нас ідеально орієнтується у цих поняттях та почуває себе у світі грошей наче риба у воді? На жаль, ні. Та й більшість фахівців говорять про незадовільний рівень фінансової грамотності громадян. І одна з причин цього – відсутність у школах уроків чи хоча б факультативних занять з основ фінансової грамотності. Адже починати треба з наймолодших! Саме тому ініціатива МОН та Національного банку України щодо створення курсу «Фінансова грамотність», який вже викладався у 70 школах з 14 регіонів країни, є важливою та навіть необхідною.

Утім, перш ніж починати вчити дітей, вчителі також мають навчитися мистецтву поводження з фінансами. Так, це непросто, але разом з тим не так вже і складно, як може здатися на перший погляд. І для початку необхідно засвоїти декілька простих, але дуже дієвих принципів раціоналізації витрат:

  • планування витрат;
  • грамотне споживання, тобто розуміння того, що до покупок треба ставитися серйозно, робити їх за необхідності;
  • аналіз власних витрат, який дозволить більш раціонально витрачати кошти в майбутньому;
  • створення моделі сімейного бюджету;
  • проведення міні-досліджень ринку та пропозицій на ньому перед здійсненням важливих та дорогих покупок.

Уже ці прості кроки дозволять вам краще бачити фінансові проблеми та їхні нюанси, а також знаходити вихід із складних ситуацій. Також ви зможете краще бачити перспективи, формувати стратегію поведінки та досягати поставлених цілей. А вже власний позитивний досвід допоможе вчителям без проблем навчити основам фінансової грамотності учнів.  

А що ж робити далі, якщо ви прагнете повністю взяти своє фінансове життя під контроль? Звісно ж, створити особистий фінансовий план. Це не просто планування доходів та витрат, це сценарій дій на довгострокову перспективу, це зручний та дієвий інструмент, за допомогою якого можна моніторити свою фінансову діяльність, робити прогнози, оптимізувати грошові потоки та, зрештою, досягати власних цілей.

Але для створення такого плану необхідно чітко оцінювати свій фінансовий стан та розуміти можливі ризики, впевнено визначати цілі та вміти створювати дієві стратегії. Звучить цікаво, чи не так? Проте на шляху створення фінансового плану нас підстерігає безліч нюансів, складнощів та білих плям, адже знаємо ми, на жаль, не так багато.

Хочете опанувати основи фінансової грамотності та передати свої знання учням? У такому разі наш тематичний вебінар «Основи фінансової грамотності як компетенції вчителя НУШ» саме для вас! Під час вебінару, який відбудеться 13 липня о 18.00, спікер Сергій Вожжов поділиться безцінним досвідом та розкаже, як правильно взаємодіяти з фінансами.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter