Новини

Гендерна рівність та освіта: Кабмін схвалив Стратегію впровадження до 2030 року

20 грудня 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року, а також затвердив операційний план із її реалізації на 2022 – 2024 роки. Про це повідомляє МОН.

Проєкт акта розроблено на виконання п. 2 Плану заходів з реалізації зобов’язань Уряду України, взятих у межах міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. № 1578-р.

Документом визначено чотири стратегічні цілі:

  1. Комплексне впровадження принципів, політики і заходів щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, поваги до людської гідності та недискримінації в нормативно-правових документах у сфері освіти як одне з ключових питань фундаментальних прав і пріоритетів у контексті євроінтеграції.
  2. Посилення ролі закладів освіти в координації дій суб’єктів реалізації державної політики щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері освіти. Запобігання та протидії насильству і дискримінації, та вдосконалення освітнього процесу на засадах рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, поваги до людської гідності, недискримінації, інклюзивності та протидії насильству, зокрема за ознакою статі.
  3. Посилення компетенції і можливості професійної спільноти фахівців із питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, розширення міжнародної співпраці в напрямі забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.
  4. Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидія будь-якій дискримінації, впровадження практик інклюзивності у сфері освіти як основи для подолання наслідків військових дій і післявоєнної відбудови України.

Упровадження принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері освіти допоможе в майбутньому подолати стереотипи за ознакою статі під час формування політики у сфері освіти. До того ж, згідно з уже згаданим розпорядженням Кабміну від 16 грудня 2020 р. № 1578-р, Україна взяла на себе зобов’язання в п’яти сферах: 

  • розвиток безбар’єрного публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення;
  • навчання дітей принципів рівності жінок і чоловіків;
  • запобігання насильству;
  • зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків;
  • створення більших можливостей для чоловіків піклуватися про дітей.
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter