Поговоримо про те, як створювати ефективні робочі аркуші

Як зацікавити учнів темою заняття та активізувати процес пізнання? Цьому допоможуть змістовні та креативні інтерактивні дидактичні матеріали. Досвідом та лайфхаками з їх створення поділилася Юлія Батура під час вебінару «Інструменти для створення робочих аркушів: зручно та ефективно».

Варто пам’ятати, що ефективний робочий аркуш – це не просто список завдань для виконання. Це повний цикл навчальних активностей, що включає всі види навчальних дій (пізнавальні, комунікативні, регулятивні, особистісні). Залежно від мети уроку та освітніх завдань робочі аркуші можуть бути оглядовими (для викладання нового матеріалу), створеними для роботи в межах одного уроку та комплексними.  

Правильно розроблена структура робочих аркушів має забезпечити індивідуальну траєкторію розвитку кожного учня, контролювати персональне просування та засвоєння матеріалу. Структура може містити наступні елементи: 

  • методичні вказівки до виконання завдань; 
  • довідкові матеріали за темою; 
  • завдання для впорядкування теоретичного матеріалу; 
  • варіативні практичні завдання та завдання самостійної роботи; 
  • індивідуальні творчі завдання (кейси); 
  • завдання поточного контролю. 

Для того, аби зробити робочий аркуш ефективним інструментом мотивації до навчання, лекторка радить ще під час створення звернути увагу на:

  • завдання та ідея;
  • поєднання практики та теорії;
  • оригінальність;  
  • канали сприйняття інформації;  
  • рівні підготовки учнів; 
  • диференціацію завдань; 
  • візуалізацію.  

Інструменти для створення інтерактивних робочих аркушів

Що допоможе забезпечити навчальну мобільність, індивідуальну взаємодію та співпрацю вчителя та учнів? Ефективному досягненню дидактичних цілей допоможуть  інтернет-ресурси:

Pinterest. Один із найбільших сервісів візуальних ідей для натхнення. У ньому зручно зберігати як зображення, так і відео, збирати рекомендації і розміщувати wish-листи. Також є і соціальна складова: можна дивитися дошки інших та демонструвати свої матеріали. Серед мільйонів пінів ви знайдете незвичайні рішення та ідеї для оформлення робочих листів. 

Pixabay. Це великий банк чудових фотографій, кліпартів та векторної графіки. Ви можете копіювати, змінювати, розповсюджувати і використовувати зображення абсолютно безкоштовно.

Canva. Відома платформа графічного дизайну, яка дозволяє користувачам створювати графіки, презентації, афіші та інший візуальний контент. Сервіс пропонує широкий асортимент зображень, шрифтів, шаблонів та ілюстрацій. А ще є багато корисних додаткових функцій!

Генератор ребусів. На сайті зібрані тисячі цікавих ребусів для дітей та дорослих. Сервіс дозволяє зашифрувати важливі терміни та поняття у вигляді ребуса. А за допомогою відповідного перемикача можна створювати спеціальні ребуси з зображенням казкових та мультиплікаційних героїв. 

Під час створення робочих аркушів дуже часто виникають складнощі з прибиранням фону з зображень. Для того, аби зробити це легко та швидко, скористайтеся ресурсами RemoveBg та IMGonline/ Або просто  Power Point.

Бажаєте дізнатися більше про те, як створювати цікаві робочі аркуші просто та швидко? Перегляньте вебінар

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter