Добірка кращих онлайн-ресурсів, які підвищать зацікавленість вивчення біології в межах і поза межами шкільної програми та стануть помічниками у підготовці до ЗНО.

Біологія – один з найцікавіших предметів у шкільній програмі! Але, на жаль, не завжди мотивація до вивчення цієї дисципліни серед учнів найвища. У чому ж тоді справа?

Можливо, сучасні підручники пропонують багато сухої теорії, яка залишає байдужою більшість школярів. Як підвищити зацікавленість учнів? Пропонуємо добірку пізнавальних інтернет-ресурсів, які не тільки покращать знання школярів, але і здатні зробити навчальний процес дійсно захоплюючим!

Мобільний застосунок «Тварини: всі звірі та птахи в тестах із зоології»

Тема є однією з найулюбленіших у курсі загальної біології для більшості школярів. Та вивчати представників тварин, птахів і плазунів можна і в більш неординарний спосіб, аніж це передбачено шкільним підручником!

«Тварини: всі звірі та птахи в тесті по зоології» – мобільний застосунок з добіркою зображень ссавців, птахів, плазунів та амфібій. Вивчати зоологію можна, граючись! Головна задача – правильно назвати представника за однією з трьох категорій (ссавці, птахи, плазуни та земноводні) за різними рівнями складності.

Інтерфейс мобільного додатку можна відобразити на одній з 19 мов, у тому числі вбудована й українська.

Чия розробка:
Цей застосунок був створений у 2016 році американськими спеціалістами. Ця розробка сумісна з iPhone, iPad та iPod touch.

Як це можна використати:
Функціонал передбачає такі режими гри:

  • тести з варіантами відповідей;
  • тести на швидкість (необхідно надати правильні відповіді в межах встановленого часу);
  • вікторина на відгадування назви по літерах за фото (2 рівні складності).

Також можна попередньо подивитися світлини з відповідними підписами назв, або переглянути усю добірку, що міститься у додатку, суцільним списком.

Цей застосунок можна запропонувати школярам на уроці (наприклад, в якості змагання на час) або для цікавого корисного дозвілля.

Розробниками випущена ціла серія застосунків, які влаштовані за аналогічним принципом. Для вивчення окремих розділів біології,пропонуємо наступні:

  


TamLabBody: найкращий в світі 3D додаток з анатомії

Запропонуйте учням відчути себе кваліфікованими хірургами і не тільки побачити як влаштований організм людини зсередини, а й буквально торкнутися суглобів та м'язів, досліджуючи їх в межах тривимірної віртуальної реальності!

TeamLabBody – перший в світі 3D додаток з анатомії. Він залишається найкращою на сьогоднішній момент інтерактивною моделлю, що дозволяє розглянути будову організму з будь-якого ракурсу.
Отже, будова, функціонал руху м'язів та суглобів зображуються максимально достовірно, фактично з медичною точністю. До того ж авторами запропоновані 2 окремі версії додатку (для студентів медичних вишів та версія лайт – для школярів).


Чия розробка:
TeamLabBody – результат роботи японських спеціалістів. Ще в 1998 році професор Казуомі Сугамото з лабораторії ортопедичної біоматеріі Університету Осакі винайшов перший в світі метод аналізу суглобів людини в 3D-русі для подальших ортопедичних досліджень.

Як це можна використати:
В межах додатку пропонуються 827 складових частин тіла, які відтворені у тривимірному просторі на основі даних КТ (компьютерної топографії) та магнітно-резонансної томографії (МРТ). До кожної з частин тіла є детальний опис призначення в організмі та особливостей функціонування. Тому застосунок варто використовувати на уроці. Якщо у вашому кабінеті є проектор, можна виводити зображення на інтерактивну класну дошку.

За допомогою додатку можна дослідити м'язи, зв'язки, нерви, кровеносні судини, кістки та суглоби.

Також в межах окремої версії можна дослідити внутрішні органи, а найближчим часом має з'явитися тривимірна модель мозку.

Під час користуванні цим застосунком є 2 нюанси:

  • додаток є платним, але ціна його невисока, зважаючи на функціональні можливості;
  • мови інтерфейсу (англійська та японська).

 


«Цікава наука»: короткі пізнавальні відео-замальовки з біології

Часто перед вчителями постає питання, як на уроці переключити увагу учнів у цікавий спосіб після важкої роботи або як опанувати матеріал теми поза підручником і конспектуванням. Вважаємо, що перегляд коротких наочних відеозамальовок за темою вивчення – вдалий варіант захопити школярів та мотивувати до навчання.

«Цікава наука» – українськомовний youtube-канал, на якому представлена добірка пізнавальних відеосюжетів, адаптованих з іноземних джерел під україномовного користувача. Відеофрагменти, що представлені в кожній папці на плейлисті, зрозуміло і цікаво пояснюють, що і як влаштовано.

Кожна серія присвячена розповіді про певний біологічний процес чи явище. Тривалість серії 3-7 хвилин.

Чия розробка:

«Цікава наука» – український проект, на меті якого є розвиток і підтримка зручного доступу українськомовних користувачів до науки. Тому на каналі представлені іноземні науково-популярних відео з українським перекладом. Проект існує з 2016 року.

Як це можна використати:
Покажіть школярам на уроці один чи кілька відеофрагментів за темою вивчення! Зміст матеріалу в цих замальовках викладається максимально доступно, а форма пояснення – динамічна та яскрава.


Отже, сподіваємося, що наша добірка не залишить ваших учнів байдужими! А ці інтернет-ресурси дозволять школярам по-новому поглянути на науку біологію, допоможуть підвищити зацікавленість до вивчення предмету та стануть корисними при підготовці до ЗНО!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter