Огляд зручних онлайн-платформ, за допомогою яких можна безкоштовно швидко створити яскраву інфографіку до будь-якого уроку.

А чи знали ви, що наш мозок опрацьовує зображення у 60 000 разів швидше, ніж текст? При цьому більшість людей краще відтворює саме візуальну інформацію.

Проведіть з учнями експеримент: запропонуйте прочитати параграф із підручника та розберіть зміст прочитаного, а потім поясніть інший програмний матеріал, супроводжуючи пояснення певним схематичним зображенням, бажано емоційними. Через певний час попросіть школярів відтворити зміст обох тем. Який матеріал ваші учні краще запам'ятали?

Як свідчать численні наукові дослідження, чіпляють увагу та надовго запам'ятовуються саме схематичні яскраві графічні зображення – інфографіка. Тож чому б не використовувати такий інструмент на уроках!

Оформлення результатів дослідження за допомогою інфографіки (на прикладі всеукраїнського опитування «Молодь України 2017»

Що таке інфографіка

Інфографіка, або інформаційна графіка, – це спосіб подання ключової інформації за допомогою яскравих та змістовних схематичних зображень.

Використання такого інструменту дозволяє перетворити складний текст чи купу цифр на яскраву графіку з акцентами на ключовому змісті, що допомагає зробити будь-яку інформацію більш доступною. Це, у свою чергу, дозволяє легше її запам'ятати.

Використання інфографіки доречне на будь-якому уроці – яскрава графіка завжди подобається школярам і сприймається легше, аніж звичайний текст чи формули!

Приклад подання навчального матеріалу на уроках з основ здоров`я 

Наприклад, на уроках географії, біології, фізики чи хімії за допомогою такої візуалізації можна графічно відтворити сенс складних природних процесів, явищ чи хімічних реакцій. На уроках історії – числовий еквівалент значення певних подій, створити стрічки часу, герби тощо.

Приклад подання навчального матеріалу на уроках з історії України

Інфографіку можна легко зробити власноруч, використовуючи спеціальні онлайн-платформи.

Canva

Canva – онлайн-платформа для створення інфографіки з можливістю використання значної кількості дизайнерських шаблонів та мультимовним інтерфейсом.

Хто розробник

Першу версію платформи Canva було створено у 2012 році спеціалістами Західноавсталійського Університету (Австралія).

На сьогодні онлайн-конструктор Canva застосовують понад 10 млн користувачів із різних куточків світу, за допомогою платформи було створено понад 100 млн проектів.


Інтерфейс та принципи роботи з платформою Canva

Ключові переваги Canva:

  • понад 500 готових тематичних шаблонів, у тому числі для оформлення документів, презентацій, створення логотипів, афіш, постерів для соціальних мереж тощо;
  • широкий діапазон опцій редагування (можливість додавати чи видаляти окремі елементи з наявних шаблонів, змінювати їхній колір, розмір, положення та шрифти);
  • інтерфейс локалізовано кількома десятками мов, серед яких є українська;
  • працювати над дизайном проекту можна у команді до 10 осіб;
  • готові проекти можна скачати на комп'ютер у зручних форматах файлів із розширенням – PNG, JPEG чи PDF;
  • безкоштовне користування опціями платформи у 30-денний термін, більшість шаблонів безкоштовні.
Покрокова відеодемонстрація роботи з платформою Canva (перегляд доступний із субтитрами будь-якою мовою)

Venngage

Venngage – англомовний онлайн-конструктор для створення інфографіки за допомогою готових шаблонів.Функціонально ця платформа схожа на Canva. Однак більшість опцій платні, безкоштовно ділитися готовими проектами можна лише у соціальних мережах (для того, щоб скачати повномасштабний власний проект у потрібному розширенні, необхідно придбати платний пакет).

Venngage – це стильный и максимально зручний сервіс, який використовують такі компанії як Google, Forbes, Microsoft, Harvard University та інші.

Хто розробник

Сервіс було розроблено командою спеціалістів з Канади у 2011 році.

Спеціалізація і можливості платформи Venngage

Ключові переваги Venngage:

  • велика кількість шаблонів у бібліотеці за окремими форматами категорій – підручник, звіт, плакат, резюме, презентація, графік, карта тощо;
  • наявна база готових інфографік (понад 1000+);
  • редагування будь-якого елементу шаблону – зміна розміру, розміщення, кольору та шрифту;
  • інструмент «Піктограма» для клонування елементів;
  • додавання активного посилання в текст інфографіки;
  • зберігання до 5 робіт в особистому кабінеті для подальшого редагування;
  • велика кількість шаблонів, з яких третина безкоштовні.

Для того, щоб швидко опанувати мистецтво створення різнотипних власних інфографік за допомогою Venngage, достатньо переглянути короткі тематичні навчальні відео на YouTube-каналі Venngage.

Покрокова відеодемонстрація роботи з платформою Venngage

Piktochart

Piktochart – онлайн-конструктор, за допомогою якого кожен може створювати ефективну інфографіку, навіть не маючи спеціальних дизайнерських навичок.

Ресурс англомовний. Однак, якщо ваша англійська недосконала, встановивши на браузер застосунок автоматичного перекладу веб-сторінок, ви з легкістю усунете цю проблему.  

Хто розробник

Сервіс було розроблено малазійською групою спеціалістів у 2011 році. На сьогодні за допомогою цієї онлайн-платформи створено понад 28 млн проектів, а кількість зареєстрованих користувачів перевищує 12 млн осіб.

Інтерфейс Piktochart

Ключові переваги Piktochart:

  • бібліотека з 800 шаблонів має сортування за такими форматами: інфографіка (12 безкоштовних шаблонів), звіт, банер та презентація.
  • редагування проекту відбувається в межах кожного окремого блоку;
  • зручна робота з текстом (текст вирівнюється відносно інших блоків натисканням всього 1 кнопки);
  • багато шрифтів, які адаптуються до кирилиці;
  • необмежений обсяг інфографіки (можна додавати окремі блоки, скільки потрібно);
  • до кожного шаблону пропонується мінімум 5 варіантів кольорового оформлення;
  • є шестиблокова відеоінструкція, де у кількасекундному відео демонструються основні принципи роботи платформи;
  • у готовий шаблон можна вбудовувати мапи, графіки, відео та зображення з комп'ютера;
  • в інструменті «Мапа» у вільному доступі містяться мапи світу чи окремих материків з прописаною статистикою населення і територією;
  • в інструменті «Графіки», використовуючи один з 14 типів шаблонів, можна побудувати будь-який тип графіка, для цього потрібно внести дані у зручну форму, подібну до таблиці Excel;
  • готові проекти доступні для безкоштовного скачування.

Для того, ваша інфографіка була стильною, а час її створення на був довгим, пропонуємо переглянути тематичні навчальні туторіали.

Можливості онлайн-платформи Piktochart (перегляд доступний із субтитрами будь-якою мовою)

Visme

Visme – сервіс для створення інфографіки, онлайн-презентацій, анімацій, анімованих банерів та іншого візуального контенту.

Сервіс англомовний, однак його інтерфейс та процес налаштування опцій інтуїтивно зрозумілі, тому, навіть якщо ваша англійська недосконала, з програмою нескладно розібратися протягом 10-15 хвилин.

Хто розробник

Онлайн-платформа була розроблена американськими спеціалістами у 2015 році. На сьогодні нею користуються понад 1,3 млн маркетологів з понад 100 країн, а також низка всесвітньо відомих компаній, серед яких Sony та NASA.

Можливості онлайн-платформи Visme

 

Ключові переваги Visme:

  • можливість створення яскравої інфографіки, презентацій, веб-графіки та постерів для соцмереж;
  • величезна бібліотека заготовок та шаблонів (понад 800 різнотематичних шаблонів, понад 6000 іконок, 20 типів діаграм та графіків, карти світу, окремих материків, країн та регіонів);
  • кожен шаблон має 10 варіантів кольорового оформлення;
  • можливість редагування будь-якого елементу шаблону – змінювати розмір, розміщення, колір та шрифт;
  • вбудовування у власний проект готових елементів з бібліотеки чи завантаження власних;
  • анімування окремих елементів загальної інфографіки;
  • додавання аудіо, відеофайлів з можливістю використання певного фрагменту з цілого файлу;
  • зберігання проектів форматах JPG, PNG, PDF, HTML5;
    можливість роботи над проектом в режимі онлайн та oфлайн.

А ви вже використовуєте інфографіку? Додайте яскравості навчальному процесу та зробіть ваші уроки ще більш цікавими та сучасними!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter