Новини

Кінець політичних дискусій щодо мовного питання: Ганна Новосад зустрілася з Петером Сійярто

Сьогодні, 7 лютого, відбулася зустріч  Міністра закордонних справ Вадима Пристайка та Міністерки освіти і науки Ганни Новосад із Міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петером Сійярто. Головною темою розмови посадовці стало вдосконалення стандарту вивчення української мови як державної. 

«Основний лейтмотив цієї зустрічі – ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання для шкіл із мовою навчання нацменшин і зосереджуємося на роботі з учителями та методистами. Для нас це дуже важливо, адже основна ціль — щоб усі українські діти, незалежно від їхнього етнічного походження, на високому рівні володіли державною мовою. Водночас ми поважаємо конституційне право кожної дитини вивчати та навчатися рідною мовою. Зараз наша дискусія має бути сконцентрована навколо підвищення якості навчання. Для цього ми стимулюємо професійний розвиток вчителів, робимо пришкільні табори та запроваджуємо сучасні методики у роботу шкіл».

                                                                Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад

Петер Сійярто при цьому зауважив, що Угорщина готова підтримати проєкт удосконалення стандарту вивчення української мови як державної. Також Угорщина готова підтримати розробку методик викладання української мови для меншини.

«Допомогти учням угорського походження зберегти знання рідної мови та переконатися, що вони знають рідну мову. Ці дві речі не виключають одна одну. Ми матимемо діалог щодо методології з професіоналами для вдосконалення стандартів вивчення української мови як державної. Угорщина готова підтримати цю ініціативу».

                  Міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петер Сійярто

Також Сійярто назвав дві можливості, які, на його думку, допоможуть забезпечити оптимальні умови для вивчення рідної мови угорської громади. Він запропонував Ганні Новосад розглянути ці можливості:

  1. Прирівняти угорську мову до мови корінного народу.
  2. Збільшити кількість годин на вивчення української мови, але не за рахунок інших предметів, а за рахунок збільшення годин на предмет «Українська мова».

На пропозицію збільшити кількості годин на вивчення української мови без зменшення кількості предметів, що вивчаються угорською, Ганна Новосад зазначила, що тоді діти змушені будуть навчатися впродовж 7 днів на тиждень. Саме до цього може призвести така ініціатива. Тоді як ми маємо чіткі межі граничного навантаження дитини, нехтування якими може призвести до проблем зі здоров'ям. 

«Ми маємо чіткі межі того, яким має бути навантаження дитини. Якщо ми збільшимо його — це вже загроза для здоров´я дітей. Цю межу ми точно переходити не будемо. Зараз ми маємо Закон «Про повну загальну середню освіту», який, з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, виписав збалансовану систему, за якою поступово відбувається збільшення відсотку предметів, що викладаються українською. Які предмети вивчати державною — рішення школи. Це оптимальний варіант».

                                                                Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад

 

Щодо визнання угорської меншини корінним народом, то це політичне питання, яке зараз не варто піднімати. І наразі, згідно законодаства, корінними народами є ті, які не мають іншої держави, крім України. Тож угорська мова навряд чи може вважатися мовою корінного народу.

Наразі Україна виконала всі рекомендації Венеціанської комісії. Тепер розпочнеться діалог із освітянами: вже в лютому фізівці МОН зустрінуться з представниками освітянської спільноти Закарпаття. Під час зустрічі обговорюватимуть положення проєкту Державного стандарту про базову освіту.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter