Новини

Робимо інтернет безпечним: перший день інтернет-конференції «На Урок»

Ось і добіг кінця перший день наймасштабнішої Всеукраїнської інтернет-конференції «Безпека в інтернеті». Це був неймовірний день, насичений корисною інформацією та цікавими виступами. Ми запросили у якості спікерів справжніх професіоналів, які знають, як зробити інтернет безпечним середовищем для кожного! 

Кожна лекція була насиченою та цікавою, кожну з них варто переглянути, і навіть не раз! А поки що пропонуємо короткий огляд виступів наших неймовірних лекторів.

Дьякова Анастасія – «Безпечна поведінка в інтернеті»

Лекторка розповіла про те, важливу роботу: зараз вона працює над стратегією захисту дітей в інтернеті. Планується, що наприкінці березня документ уже буде прийнято. Стратегія передбачає роботу з дітьми, освітянами, батьками та громадскістю загалом. Також пані Дьякова займаться проблемою секстінгу – протидією сексуальному насильству над дітьми в інтернеті. У межах проєекту #СтопСекстинг розроблені уроки та квести, які розповідають про сексуальні ризики в інтернеті, а також, як протидіяти ним. 

Лекторка зауважила, що всі інтернет-ризики можна умовно розділити на три великі категорії:

  • контент (те, що діти бачать);
  • поведінка (те, що діти роблять в інтернеті, і перш за все – це кібербулінг);
  • контакти (ті, з ким спілкуються діти, і мова йде найперше про злочинців та шахраїв). 

Також Анастасія Дьякова запросила слухачів на свій вебінар «Як провести урок із дітьми 5-6 класу щодо безпечної поведінки в інтернеті», який вібудеться 10 лютого о 18:00. Під час вебінару буде подана інформація про поширені ризики сексуального насильства в інтернеті та як їх можна уникнути, та опис уроку для учнів 5-6 класів.

Сукачова Ганна – «Створюємо безпечне інтернет-середовище разом із "На Урок"»

Створення безпечного інтернет-середовища – одне з головних завдання педагогів. Але як його створити, що треба зробити? Саме цій темі було присвячено виступ Ганни Сукачової. Насправді варіантів для роботи для безліч! Як і корисних матеріалів, які допоможуть підготувати корисні та ефективні заходи. А знайти все необхідне ви зможете на сайті «На Урок». Ми підготували для вас безліч цікавинок:

Ганна Сукачова підготувала огляд найкращих матеріалів із нашого журналу, а також дала поради, як їх можна використати для роботи з учнями. 

Шиманська Ксенія – «Кібербулінг: Правила поводження в мережі»

Кібербулінг – одна з найпоширеніших інтернет-загроз, із якими можуть зіштовхуватися діти. Це складне та небезпечне явище, і найбільша небезпека полягає у тому, що він ніколи не закінчується. Інтернет-цькування може продовжуватися 24/7, а жертва не знає, як себе захистити. Саме цій проблемі був присвячений виступ Ксенії Шиманської. 

У своє виступі лекторка торкнулася наступних запитань:

  • відмінності кібербулінгу від булінгу;
  • як розпізнати кібербулінг;
  • які існують види кібербулінгу;
  • які бувають прояви кібербулінгу.

Також Ксенія Шиманська надала рекомендації щодо тем, які обов'язково треба обговорити з дитиною, та запропонували алгоритм дій, якого має дотримуватися дитина. І, звісно, лекторка дала кілька порад, які допоможуть, якщо дитина стала жертвою булінгу чи навпаки, сама проявила агресію. І порадила, як діяти, якщо ви стали свідком булінгу. 

Найдьонова Любов – «Батьківські стратегії запобігання кібербулінгу»

Інформаційний простір несе безліч загроз, але серед них варто окремо виділити кібербулінг. Цьому явищу та способам боротьби з ним був присвячений виступ Любові Найдьонової. Лекторка детально розповіла про психологічні особливості кібербулінгу, а також зазначила, що це прикре явище є доволі поширеним. 

Головна частина виступу була присвячена наступним проблемам:

  1. Як батьки можуть захистити дитину. 
  2. Профілактика кібербулінгу.
  3. Як отримати допомогу ззовні.
  4. Яку стратегію поведінки обрати батькам.

Усі ці рекомендації дозволять ефективно протидіяти кібербулінгу. 

Цукор Любов – «Безпека в інтернеті: Практикум для учасників конференції»

Але лише теорії недостатньо, необхідна практика. А попрактикуватися слухачі нашої конференції змогли під час виступу Любові Цукор. Лекторка провела насичений практикум із використанням онлайн-тестів «На Урок». Усі охочі могли перевірити свої зання, пильність та здатність критично мислити, виконавши завдання цікавих тематичних тестів. 

Один із тестів, розроблений пані Цукор, був присвячений фактам і фейкам. І багато хто з наших користувачів упевнено впорався з цим завданням! Другий тест присвячений визначенню рівня медіаграмотності, який користувачі виконали в режимі реального часу, що дозволило з'ясувати, наскільки добре учасники володіють основами адекватної комунікації в соціальних мережах.

Сергєєва Ірина – «Діти, мережі та травматичний досвід: загрози, особливості, шляхи подолання»

Інтернет може бути надзвичайно небезпечним. Особливо у сучасних умовах, коли весь світ стає небехпечним. І цій проблеми було присвячено виступ Ірини Сергєєвої. Найбільше уваги лекторка приділила наступним питанням:

  1. Чим загрожують мережі за доби гібридної війни.
  2. Які наслідки для здоров'я може мати реальне і віртуальне насильство.
  3. Які наслідки матиме цькування для жертви, що таке травматична пам'ять.
  4. Як ми можемо допомогти жертвам насильства.

Кожна порада – важлива та дієва, тож ви маєте їх почути! Наприкінці виступу пані Сергєєва також дала кілька корисних джерел, у яких ви можете знайти багато корисної інформації. 

Гордєєв Артем – «Використання функції "батьківського контролю" для безпеки дітей в інтернеті»

Звісно, школа має величезний вплив на дитини, а отже, має працювати над поведінкою школярів у мережі. Але не менш важливу роль у цьому відіграють і батьки! Вони мають багато можливостей для контролю дій дітей в інтернеті. Саме такому батьківському контролю присвятив свій вистув Артем Гордєєв. 

Під час виступу лектор розкрив питання впливу гаджетів на розвиток та навчання дітей (використавши дані з досліджень мозку), а також розказав, яких правил поведінки має дотримуватися сама дитина. Також Артем Гордєєв розповів про:

  • сутність батьківського контролю;
  • користь сервісу Google Family link;
  • можливості функції Сімейний доступ Apple;
  • як забезпечити безпеку дітей у школі за допомогою DNS серверу. 

Отже, все у наших руках!

Перший день інтернет-конфереції «Безпека в інтернеті» закінчився, але завтра, 9 лютого, ми продовжимо! Говоритимемо про кібербулінг (правовий аспект), фейки, соціальні медіа, фішинг та безпеку вчителя в медіапросторі. Не пропустіть!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter