Що робити вчителю, який вирішив змінити школу.

Літо – час для рішучих кроків, на які вчитель довго зважувався! Педагог початку третього тисячоліття прагне розвитку та зрушень у своїх кар'єрних реаліях. Тож не варто боятися змінювати місце роботи! Адже новий досвід – це завжди круто.

Вирушаючи у складну, але захопливу дорогу назустріч дитячій душі, учитель бере з собою відповідальність, упевненість у собі, ерудицію, гуманізм і нескінченну віру в людські можливості! Але які ж перші кроки робитиме вчитель на новому місці?

Як налаштуватися на співбесіду?

Перше і основне – цікавтеся та обирайте! Пропишіть критерії вибору навчального закладу та ставте питання на інтерв'ю. Дізнайтеся про плинність кадрів. Чи багато педагогів змінилося за останній рік? Жодна з відповідей не є стовідсотково позитивною чи негативною – все залежить від вашої мети. Хтось шукає школу, у якій залишиться назавжди, інші ж налаштовані на різноманітний досвід! Не всі навчальні заклади однаково організовані, тож навіть якщо ви мали негативний попередній досвід – при розумних діях цього разу він не повториться! 

Попереджений – значить озброєний. Прогнозуйте, що у вас запитають!

  1. Які ваші сильні сторони? Наведіть конкретні приклади того, як ваші сильні риси принесли результати.
  2. Які маєте недоліки? Запитання складне, але необхідне. Дайте зрозуміти керівництву школи, що ви усвідомлюєте власні недоліки та маєте намір вдосконалюватися. Знайдіть спосіб перетворити слабкість на мету для власного зростання.
  3. Майте сили бути щирими, не вигадуйте відповіді на зразок «занадто відповідальний» чи «люблю школу більше за життя».
  4. Будьте готові «ілюструвати» відповіді конкретними прикладами з власної практики.
  5. Як ви впоралися з учнем, який...? Це запитання може мати декілька варіантів продовження. Можливо, керівництво запитає про манеру управління класом, як ви реагували на особливо конфліктних учнів тощо.
  6. Як би ви відреагували на батьків, які...? Таким чином можна дізнатися про те, як ви спілкуєтеся з батьками учнів, як вирішуєте питання.
  7. Чому ви вирішили стати вчителем? Підготуйте коротку відповідь, яка пояснить не лише те, як ви хочете змінити життя учнів, а й те, як збагачується ваше життя від учителювання.
  8. Як ви мотивуєте себе та своїх учнів, що робите для розвитку їхньої самостійності? Також опишіть, як ви створюєте у класі атмосферу, орієнтовану на учнів, яка надихає на творчість, пристрасть та втілення мети.
  9. Як ви навчаєте дітей 21 століття? Як інтегруєте комп'ютерні технології? Будьте готові поговорити про те, як ви формуєте спільні цінності, заохочуєте критичне мислення, прояви творчості та розвиваєте комунікативні навички дітей.
  10. Як ви плануєте свій професійний розвиток та які напрями ви обрали б для особистого зростання? Ви можете читати книги та блоги, дивитися відео в Інтернеті, передплачувати журнали, відвідувати конференції та семінари, бути членом товариства освітян у вашій галузі. Будьте готові поговорити про конкретні ресурси, якими ви користуєтесь, щоб тримати фокус на тенденціях освіти. Обговорюючи ваше особистісне зростання, поясніть шляхи подальшого розширення своєї ефективності та не посилайтеся на викладання своїх «слабких сторін».

Адаптація на робочому місці 

Маємо надію, що школу вашої мрії знайдено! Вам усе сподобалося на знайомстві з керівництвом, маєте багаж сил і вагончик натхнення! Переходимо безпосередньо до роботи!

Е. Чапмен у своїй книзі «Ваші перші 30 днів (Створення іміджу професіонала на новому місці роботи)» наводить корисні пояснення щодо першого періоду адаптації. Ця книга містить поради для людей усіх професій, але ми підлаштували ці рекомендації під роботу вчителя.

  1. Зосередьтеся на власних цілях і призначте собі винагороду кожне маленьке досягнення. Які вчительскі риси ви вважаєте взірцем для себе? Запишіть короткий абзац або кілька речень. Зафіксоване особисте бачення буде вашим орієнтиром і допоможе не втратити запал у важкі часи. Також на новій роботі протягом першого місяця важливо щотижня планувати етапи адаптації. У п'ятницю підбивайте підсумки та прописуйте наступні кроки. 
  2. Оберіть собі формального або неформального наставника. Так, учителю також потрібен провідник! У кожній школі є вчителі, які залюбки поділяться своєю мудрістю та досвідом. Вони підтримають вас та нагадають, що наприкінці жовтня все стане набагато простіше. Тримайтеся подалі від цинічних та негативно налаштованих колег. Будьте готові допомагати та звертатися за порадою!
  3. Не рубайте з плеча. Вам потрібно принаймні півроку для того, щоб правильно зорієнтуватися. Починайте спокійно, але не будьте занадто пасивними: під лежачий камінь вода не тече. Вивчіть організаційну структуру та цінності. Випромінюйте позитив і дозовано подавайте ідеї. 
  4. Спостерігайте! Придивіться до стилю роботи інших учителів. В ідеалі спостерігайте за найефективнішими педагогами у вашій школі! Зверніть увагу на темп уроку, інтерактивні додатки, як колега ставить питання, які лайфхак використовує. Постарайтеся врахувати стиль, прийнятий у закладі. Не намагайтеся змінити культуру та звички колективу! 

Продовжуйте навчання та вдосконалюйте вчителювання. Ласкаво просимо до нової школи!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter