Афіша

Курс «Основи сім'ї» повертається у школи

Минулого року суспільство сколихнув скандал: батьки школярів розкритикували факультативний курс «Основи сім'ї» та звернулися до МОН із вимогою провести антидискримінаційну експертизу підрчників і робочих зошитів. Причина обурення полягала у тому, що курс містив сексистські, дискримінаційні та антинаукові твердження. Деякі з них неодноразово розбирали у соцмережах та ЗМІ:

«Рівень розлучень серед пар, які мали статеві стосунки до одруження, більше як на 50% вищий, ніж серед тих, які утримувалися до одруження».

«Використання більшості контрацептивів та здійснення абортів є вбивством».

«Молитва — запорука позитивного душевного стану».

На той час МОН прислухалося до батьків учнів та провели антидикримінаційну експертизу, залучивши зовнішніх експертів. Але пройшов деякий час і курс знову поновлено. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook автор курсу Адріан Буковинський. 

«Ми врахували усі слушні пропозиції, внесли відповідні правки в текст програми та плануємо перевидання підручників».

                                                                                   Адріан Буковинський.

У Міністерстві освіти і науки України зазначили, що курс хоча й може повернутися у шкільну програму, але не у тому вигляді, як раніше. Курс мають перевидати, а потім знову відправити на розгляд комісії, і лише після цього він повернеться у шкільну програму.

«Автори мають внести зміни, і треба уважно стежити, чи внесуть і як внесуть. Наново треба отримати гриф. І це залежатиме вже від того, наскільки авторський колектив дослухається до рекомендацій експертизи і вилучить або трансформує з курсу елементи, що суперечать чинному законодавству України у сфері прав людини, попередження та протидії дискримінації, освіти. Дуже сподіваємося, що авторський колектив ретельно поставиться до доопрацювання, а громадськість і експертна спільнота завжди готові надати консультації».

                                                          Олена Масалітіна, радниця міністра освіти та науки України.

Утім, навіть таке рішення МОН уже викликало негативну реакцію спільноти: соцмережами ширяться обурені пости від батьків учнів, які також звертають увагу на те, що курс не безкоштовний: за додаткові матеріали, необхідні для роботи, треба заплатити 250 гривень. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter