Поради, які допоможуть зробити якісні лепбуки.

21 століття – це час інтенсивного розвитку інформаційних технологій, час нових рішень та цікавих підходів. Дітей стає все важче і важче здивувати та зацікавити. Тому вчитель постійно знаходиться в пошуці нових інтерактивних і ефективних методичних засобів, ідей і форм роботи, які сприятимуть підвищенню пізнавальної активності учнів.

Як підготовку до уроку-узагальнення знань можна перетворити у гру? Чудовим рішенням стане виготовлення лепбуків – інтерактивних книжок. Це яскравий візуальний органайзер у вигляді книжки, який дозволяє учням систематизувати інформацію з будь-якої навчальної дисципліни. 

Це не просто виріб, а завершальний етап самостійної дослідницької роботи учнів. Lapbook складається з ватману, до якого приклеюються паперові кишені, конверти, двері, віконця та інші деталі. У кожну з паперових ємностей лепбуку кладуться таблиці, списки, діаграми, графіки, «акордеони» з текстом абощо. На що вчителям потрібно звернути увагу, щоб учні навчилися створювати якісні лепбуки? Про це й поговоримо!

Вибір теми для лепбука

Тема для інтерактивної книги може бути будь-якою, тож такий формат зручно адаптувати для всіх навчальних дисциплін. Найкраще виходять лепбуки вузького спрямування, а не на загальні теми. Наприклад, учням можна запропонувати зробити загальний лепбук на тему «Комахи». У результаті він вийде суто оглядовим – навряд чи цю тему можна розкрити у картках лепбука повною мірою: в учнів вийде книжка із загальновідомими фактами. Отож загальні теми краще обирати для молодших школярів. Для дітей старшого шкільного віку варто обрати тему більш конкретну. Наприклад, учні можуть систематизувати інформацію та обрати ключові теоретичні відомості про якусь комаху.

Складання плану для майбутнього лепбука

Після того як учні обрали тему, їм потрібно скласти план роботи. Адже лепбук – це не просто книга з яскравими картинками. Це структурований, логічно продуманий навчальний посібник. Запропонуйте дітям поміркувати та записати відповіді на такі запитання: 

  1. Що має включати в себе лепбук, щоби повністю розкрити тему?
  2. Як можна подати обрану для лепбуку інформацію у цікавій формі?
  3. Якими мають бути ємності для карток з інформацією? У вигляді конвертів, паперових кишень, дверцят чи, може, у вигляді об’ємних фігур у техніці оригамі? 
  4. Як можна прикрасити лепбук, аби дизайн доповнював його текстову складову?
  5. Якою буде обкладинка лепбуку?

Так діти краще розумітимуть, який вигляд матиме кінцевий продукт. Для економії часу під час занять радимо вам організувати загальнокласову роботу, а не індивідуальну. Слідкуйте за тим, щоби всі учні брали активну участь у підготовці та створенні інтерактивної книжки. 

Макет

Як правило, цей етап дітям імпонує найбільше. Учні мають придумати, як у лепбуці буде представлений кожен із пунктів плану. Тобто потрібно намалювати макет: ескіз майбутнього лепбуку з планом розміщення на ньому різних елементів. А це означає, що настав час проявити гнучкість мислення та креативність! 

Готові шаблони елементів лепбуків:

  1. Добірка шаблонів для лепбуку.
  2. Добірка шаблонів елементів для лепбуку різного формату. Тут зібрана величезна кількість шаблонів (сто розробок від простих геометричних фігур до елементарних оригамі), з яких учні точно оберуть те, що якнайкраще доповнить творчо-дослідницьке завдання! 
  3. Шаблон кишені для лепбуку у вигляді склянки. За цим посиланням крім шаблону ви знайдете і фото з покроковою інструкцію виготовлення кишені. Спробуйте, це цікаво!
  4. Шаблони книжок-акордеонів.
  5. Шаблони у вигляді книг та блокнотів.
  6. Шаблон конверта.

Погляньте, яку красу можна створити!

Сподіваємося, ваші учні будуть в захваті від створення лепбуків. Готові шаблони неабияк полегшать виконання завдання! Чи практикували ви у школі цей вид роботи? 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter