Як ефективно читати.

Книги – нескінченне джерело знань та інформації. Аби не загубитися у книжковому світі та поглибити необхідні знання, важливо вміти правильно читати книжки. Особливо вчителю, адже часто вона або він є прикладом для наслідування школярів та найкращим путівником у переповненому інформацією світі!

Тож як увібрати якомога більше знань з літературних творів і, водночас, не витратити на це купу часу? Пропонуємо імплементувати у вчительське життя різні етапи продуктивного читання!

Етап 1. Фрактальне читання

Сучасне суспільство переповнено джерелами інформації та безкоштовними знаннями. Метадані, згенеровані книгами, часто такі ж цінні, як і сама книга. Тобто інтерв'ю з авторами, авторські презентації, резюме книг, огляди, цитати, перші та останні розділи можуть стати якісним провідником у світ корисної інформації.

Чому?

  • Це безкоштовно. Дізнайтеся про книгу, перш ніж купувати її.
  • Це мультимедіа. Ви можете отримати доступ до інформації у зручний для вас спосіб: текст, аудіо чи відео.

Книга – скорочена версія кращих ідей автора, а метадані – це скорочена версія самої книги. Таким чином можна більш ефективно обирати, у яку літературу заглиблюватися. 

Ось як це зробити:

  1. Прочитайте 2-3 підсумки книг (пошук у Google). Практично для будь-якої книги ви знайдете кілька резюме, які часто містять найкращу інформацію в книзі (20 відсотків ідей, які створюють 80 відсотків вартості).
  2. Прослухайте інтерв'ю автора (подкаст, Google). Інтерв'юер робить роботу за вас, ставлячи автору найцікавіші питання, що виникли при прочитанні книги.
  3. Перегляд авторської презентації (TED, Google). Автор ділиться своєю найбільшою ідеєю та найкращою історією.
  4. Прочитайте найкорисніші відгуки у кожній категорії: 1 зірка, 2 зірки, 3 зірки, 4 зірки та 5 зірок (LiveLib).
  5. Прочитайте перший і останній розділ книги. Часто вони містять найціннішу інформацію. Крім того, перший та останній абзаци кожної глави містять основні ідеї цього розділу. Google книги зазвичай надають цю можливість безкоштовно.

Етап 2. Інтелектуальне читання 

Сприймайте непрочитані книги, як нагадування про те, як мало ви знаєте. Така «інтелектуальна смиренність» є чудовим стимулом для того, щоб читати більше. Те, що ми знаємо, у порівнянні з тим, що людство винайшло колективно, – це лише крапля в океані. І цей океан росте зі швидкістю, яку ми навіть не можемо усвідомити. 

Що робити? На підставі попереднього аналізу цікавої для вас літератури, застосовуючи фрактальне читання, складіть список книг, які ви б хотіли прочитати. Так, усіх-усіх книг!

Етап 3. Розумне читання 

Відмовтеся від хороших книг для того, щоб встигнути прочитати чудові! Дозвольте собі не обіцяти закінчити кожну розпочату книгу, якщо плануєте прочитати кращу. Життя занадто коротке, занадто багато хороших книг!

Як дізнатися, що надто швидко перестрибуєш між книгами? Ось тут на допомогу прийде метод фрактального читання. Ретельний аналіз метаданих книги допоможе відкинути просто “хороші” твори та обирати лише найкращі! У випадку якщо недостатньо цікава та корисна книга все ж просочилась до списку вашої літератури, не дочитуйте її. Це і є розумне читання.

Що робити? Із складеного списку книг виокреміть найкращі за допомогою методу фрактального читання. Перші п’ять книг – те, з чим вам треба неодмінно ознайомитися!

Етап 4. Журнальне читання

Іноді не завадить читати книги, як журнали! Коли ми беремо журнал, ми не відчуваємо себе винними якщо не читаємо кожну сторінку або просто робимо п'яти хвилинну перерву. Натомість, ми часто намагаємося знайти найцікавіші статті, виокремити найкращі думки. 

Яка в цьому користь?

  • Це допомагає знайти найважливіші знання, які слід поглибити.
  • Це допомагає нам уповільнитися, тому ми отримуємо максимум користі від того, що робимо.
  • Це полегшує читання та робить нас послідовнішими.

Що робити? Тримаючи навіть найцікавішу книгу в світі, не тисніть на себе. Давайте собі відпочинок на чай та роздуми, повертайтесь до цікавої сторінки, занотовуйте цитати, думайте. Література – задоволення, а не тортури.


Не забувайте, що література має приносити тільки задоволення, тож слід запозичувати тільки ті поради, що вам найбільше імпонують! Ще краще – ділиться набутими знаннями з учнями, адже це може прищепити їм любов до книжкового світу.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter