Що таке покоління Z та як з ним взаємодіяти вчителям – ключові тези виступу Дар'ї Грицик.

Покоління Z – діти, що народилися в диджіталізованому світі та не уявляють своє життя без гаджетів. Сучасні учні здатні одночасно навчатися, набирати повідомлення кільком друзям, слухати музику та говорити з тими, хто знаходиться поруч. Ця полізадачність прискорює швидкість сприйняття інформації дитиною. А що робити з гіперактивними школярами? Їхня енергія просто зашкалює, тож учителям буває непросто навчати таких енерджайзерів. 

Про особливості навчання покоління Z розповіла Дар'я Грицик у межах Інтернет-конференції «Нова українська школа 2019-2020: досвід і перспективи».

За словами лекторки, для покоління Z важливими у навчанні є: подача візуальної інформації, врахування кліпового мислення, чітко структурована інформація з відповідними підсумками та можливість швидко отримати результати. 

Також спікерка дала педагогам кілька порад щодо навчання гіперактивних дітей: 

  • ставити завдання чітко та лаконічно; 
  • хвалити учнів за виконану роботу;
  • дозувати завдання;
  • візуалізувати навчальний матеріал;
  • навчати у форматі гри;
  • встановлювати на виконання завдань часові межі та «бути з поколінням Z на одній хвилі».

Дар'я Грицик вважає, що для виховання школярів покоління Z чудово підійде організація різноманітних екскурсій. Для цього можна колективно скласти перелік бажаних для відвідування місць та необхідних речей. Крім того, вчитель разом із учнями створює пам'ятку з правилами поведінки під час екскурсій. 

Оскільки сучасне покоління переважно має кліпове мислення, лекторка радить педагогам скористатися прийомом «Збільшуване скло». Таким чином учні вчитимуться поглиблювати вже наявні знання, щоби вони закарбувалися у довготривалій пам’яті. Суть прийому: вчитель пропонує дітям поміркувати над тим, що цікавого можна дослідити через збільшуване скло чи мікроскоп. Наприклад, перед дітьми у класі знаходиться котик і, звісно, всі знають, як він виглядає. Якщо ж поглянути на його лапи чи шерсть через збільшуване скло чи мікроскоп, вивчити тваринку можна краще. 

Бажаєте дізнатися більше про методи та прийоми для навчання покоління Z? Радимо переглянути виступ Дар'ї Грицик «Діяльнісний підхід до навчання дітей покоління Z»! Лекторка – вчителька початкових класів Кременчуцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №28, спеціаліст ІІ категорії.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter