Екосвідомий туризм із думкою про планету

Літо – це час відпочинку вчителів. А чи може планета натиснути на паузу та відновити природні ресурси? Звичайно, такого привілею у Землі немає. Експерти продовжують в один голос скандувати про глобальну екологічну кризу, тож і відпочивати ми маємо екологічно! 

Екологічний туризм – поєднання подорожі з дбайливим ставленням до природи, вивчення зразків флори й фауни, сприяння її захисту.

Обов’язкові складові екологічної подорожі:

  • екоосвітня – тобто наявність елементів екологічної освіти та просвіти;
  • природоохоронна – що реалізується у природозберігаючій поведінці людей на відпочинку та застосуванні технологій мінімізації впливу на природне середовище;
  • етнотолерантна – що виявляється у повазі інтересів місцевих жителів.

Етап 1. Вибір місця туристичної подорожі або створення мапи походу

Екологічний туризм означає можливість надати перевагу природним об’єктам під час вибору місця подорожі. А в Україні таких об’єктів удосталь! Наприклад, біосферні та природні заповідники й національні парки. Тож проблем зі створенням мапи походу не має виникнути!

Для заглиблення в історико-культурну спадщину можна обрати такі місця:

  • Андріївська та Кирилівська церкви у Києві; 
    пам’ятки історії, пов’язані з історико-культурною спадщиною українського козацтва;
  • пам’ятки періоду національно-визвольної боротьби українського народу у Другій світовій війні; 
  • музеї архітектури та побуту просто неба в Києві, Переяславі-Хмельницькому, Львові, Ужгороді, Чернівцях, Галичі; 
  • картинні галереї в Києві, Одесі, Феодосії, Львові, Харкові тощо.

Для знайомства з видатними діячами можна обрати місця, пов’язані з життям видатних діячів історії, науки та культури: Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Лесі Українки. Світове ім’я здобули вихідці з України – видатні державні та громадські діячі: князі Володимир Великий і Ярослав Мудрий, Петро Могила, Іван Мазепа, Михайло Грушевський; діячі науки та культури: філософ Григорій Сковорода; письменники Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Микола Гоголь, Михайло Булгаков, Максим Рильський, Володимир Сосюра, Андрій Малишко та інші.

Спробуйте скласти таку мапу походу разом із дітьми. Запропонуйте їм обрати місця, які вони хотіли б відвідати, або ж вигадайте цікаве завдання. Так, діти можуть дослідити історію рідного краю та дізнатися більше про видатних людей, які тут народилися. А ще назву природної пам’ятки можна зашифрувати у загадці – нумо відгадувати! 

Етап 2. Соціально-економічний розвиток територій

Під час створення мапи подорожі та безпосередньо на відпочинку необхідно пам’ятати про важливість розвитку місцевого бюджету. Як це можна зробити?

  1. Надавати перевагу місцевим ринкам, а не магазинам. Це не лише сприятиме розвитку туристичного потенціалу місцевості, а ще й мінімізує викиди вуглецю під час перевезення продуктів (між областями, країнами тощо).
  2. Під час виборі туру, кемпінгу чи готелю надавайте перевагу місцевим підприємцям.
  3. Якщо ви наважилися піти у справжній поход, поговоріть із інструктором та командою і вирішіть, як залишити в місцевому бюджеті частину доходів від туру.

Запропонуйте учням скласти такий собі економічний план походу та спробувати дослідити торгівельні особливості тієї чи іншої місцини. 

Етап 3. Мінімізація впливу на природне середовище

Мінімізація забруднення навколишнього середовища економічно вигідна всім – менеджерам турфірм, керівникам засобів розміщення, екотуристам, місцевим жителям тощо. 

  1. Під час пересування відмовтеся від літаків, адже на них припадає 90 відсотків шкідливого впливу від туристичних подорожей! Приватні засоби пересування теж погано впливають на планету, тож надавайте перевагу автобусам та потягам. Ідеально – велосипеди або піший туризм!
  2. Із точки зору екології кемпінги є оптимальним рішенням, адже для їхнього створення витрачається мало енергії й тепла. А ще проживання просто неба повністю відповідає критеріям екотуризму, адже дозволяє насолодитися недоторканною природою досхочу.
  3. У якості палива для приготування їжі краще використовувати газ або бензин, уживши заходів щодо їх економного витрачання, споруджувати вітрозахисні та тепловідображувальні стінки (екрани), використовувати кришки на посуді, автоклави, скороварки тощо. А от від хмизу та сухостою варто відмовитися, оскільки це може призвести до втручання у природні процеси, сприятиме утворенню продуктів горіння (відходів) і часто є причиною лісових пожеж. 
  4. Під час вибору побутової косметики слід відмовитися від фосфатних миючих засобів, адже вони призводять до цвітіння водойм. Мікропластик у складі засобів призводить до смерті морських жителів. Вигадувати велосипед не потрібно, адже чудовою альтернативою засобу для миття посуду є харчова сода або гірчиця!
  5. Обираючи місце для ночівлі (кемпінг, готель тощо) переконайтеся, що тут надають перевагу роздільном збору вторсировини. Планета скаже вам «спасибі» у боротьбі з глобальною проблемою сміття! Найкращий вихід – зменшити використання скляної та пластмасової тари й перейти на паперову упаковку. Ні в якому разі не можна спалювати пластмасу, оскільки під час горіння виділяються надзвичайно шкідливі для людини сполуки та речовини.

Запропонуйте учням об’єднатися у групи та створити проєкти, присвячені мінімізації шкоди, яку може заподіяти нашій екології звичайнісінький туризм. Заохочуйте найнесподіваніші варіанти!

Етап 4. Екологічна просвіта

Ідеї як «не експертам» отримати екологічну освіту під час екоподорожі:

  1. Грайте в екологічні ігри! У процесі рольової гри узагальнються уявлення та поняття, отримані під час уроків. такі ігри можуть бути рухливими, інтелектуальними, духовно-естетичними тощо.
  2. Прокладайте екологічну стежку! Це маршрут, розмічений у природі для ознайомлення й регулювання режиму використання певної території. У процесі проходження маршруту школярі знайомляться з найбільш типовими для конкретної місцевості ландшафтами, пам’ятками природи й учаться оцінювати вплив антропогенної діяльності на стан природного середовища.
  3. Читайте «усний журнал»! Це особлива форма екологічного виховання у формі репортажу, бесіди, інтерв’ю, карикатур тощо.

Запозичити ідеї для ігор та цікавих вправ можна у наших статтях:

Не забувайте, що відпочинок – це час «очистити» голову від буденних переживань. Того ж потребує наша планета! Для допомоги природі не обов’язково відправлятися у піший похід у Карпати, спати просто неба та мити посуд гірчицею (але було б чудово!). Достатньо зробити те, що по силам кожному: надати перевагу автобусу, а не легковій машині, та підібрати викинуту пластикову пляшку.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter