Новини

Любомира Мандзій: МОН готове провести ЗНО у безпечних умовах

Міністерство освіти і науки України готове до проведення ЗНО у безпечних умовах, враховуючи всі рекомендації Головного державного санітарного лікаря України і епідеміологічної ситуації. Скасовувати ЗНО неприпустимо, адже саме воно є єдиним об’єктивним інструментом оцінювання та прозорого вступу до ВНЗ. Скасування ЗНО призведе до великих корупційних ризиків. Про це заявила т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій.

«Міністерство, Український і регіональні центри оцінювання якості освіти готові проводити ЗНО в безпечних умовах згідно з рекомендаціями Головного державного санітарного лікаря та гнучко реагують на дані від МОЗ щодо епідеміологічної ситуації. Пункти проведення тестування забезпечені медичними масками, термометрами, антисептиками та захистом для медиків. До пунктів тестування засоби захисту доставляють ОДА, які отримали їх від партнерів. Готовність пунктів тестування контролює Держпродспоживслужба згідно зі спеціальним чеклістом».

т.в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій

Так, під час зовнішнього незалежного оцінювання: 

  • відбуватиметься контроль за дотриманням рекомендацій допуску на ЗНО (температура не вище 37,2 С, відсутність ознак респіраторних захворювань, наявність маски або респіратора);
  • Держпродспоживслужба контролюватиме вимоги до пунктів тестування (відстань між учасниками не менше 1,2 м, масковий режим, наявність антисептиків, дезінфекція приміщень, утилізація використаних масок тощо);
  • діятимуть заходи для уникнення скупчень людей (більше часу для входу, проміжки часу для входу різних учасників, правильна організація черг із дистанцією);
  • відбуватиметься супровід медиків та Національної поліції;
  • будуть залучені інструктори не з груп ризику.

Наразі МОН готується до проведення основної сесії ЗНО у період із 25 червня по 17 липня. МОЗ зі свого боку готує параметри, яким має відповідати епідеміологічна ситуація для безпечного проведення ЗНО. Показники мають затвердити на Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 16 червня 2020 року. 

Також у МОН зазначають, згідно з даними світової статистики, вікова група учасників ЗНО є стійкою до зараження – лише 1,2% серед усіх хворих на COVID-19 складають підлітки. При цьому без ЗНО вступ до ВНЗ більш небезпечний, оскільки передбачає великі скупчення людей, дотримання соціальної дистанції у чергах і під час іспитів теж майже неможливе. Це створює додатковий ризик для найбільших міст України під час пандемії.

«Скасування ЗНО є неприпустимим. ЗНО – це запорука справедливого і об’єктивного оцінювання, а також чесного і прозорого вступу. Багато зусиль під час підготовки до ЗНО доклали не лише учні, а й їхні батьки та вчителі. Інші способи оцінювання – як-от середній бал свідоцтва про повну загальну середню освіту – не можна вважати об’єктивним, оскільки кожна школа має власну шкалу оцінювання. Крім того, наразі виші готові приймати заяви вступників саме на основі ЗНО. Альтернативний механізм для проведення вступної кампанії створити неможливо. Тому скасування ЗНО ставить під загрозу майбутнє вступу-2020».

т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій

Спроби скасувати ЗНО повернуть нас до часів нерівного доступу до освіти, що неприпустимо. Зовнішнє незалжене оцінювання дає свободу вибору спеціальності, закладу вищої освіти та регіону навчання. У МОН зазначають, що 73% українців підтримують ЗНО як форму вступу. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter