Новини

Мінфін: місцеві бюджети акумулювали 8,7 млрд грн залишків освітньої субвенції

На рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ наразі знаходиться 8,7 млрд грн невикористаних залишків коштів освітньої субвенції (+3,1 млрд грн до 01.01.2022). Про це, із посиланням на Державну казначейську службу України, повідомляє Міністерство фінансів України.

За даними на 1 жовтня 2022 року, залишки накопичено у 1 437 місцевих бюджетах, із них:

  • у 24 обласних бюджетах ‒ 1 717 млн грн;
  • у зведеному бюджеті м. Києва ‒ 90,5 млн грн;
  • у 1 районному бюджеті – 5,2 млн грн;
  • у 379 бюджетах міських територіальних громад ‒ 3,2 млрд грн;
  • у 422 бюджетах селищних територіальних громад ‒ 1,8 млрд грн;
  • у 610 бюджетах сільських територіальних громад ‒ 1 928 млн грн.

Найбільше залишків акумульовано в бюджеті Харківської, Одеської, Донецької, Київської, Дніпропетровської, Львівської та Закарпатської областей. Відсутні залишки лише у 27 місцевих бюджетах (1 міський, 12 селищних та 14 сільських територіальних громадах).

Серед основних причин такого накопичення залишків коштів освітньої субвенції Мінфін називає:

  1. Зменшення розмірів надбавки за престижність праці до 5 %, скасування доплат необов’язкового характеру, запровадження простою із оплатою праці у розмірі 2/3 посадового окладу.
  2. Перенесення термінів виплати зарплати педпрацівникам (згідно із Колективними угодами термін виплати – з 01 до 10 числа наступного місяця).
  3. Надання окремим педпрацівникам, за їхнім бажанням, відпустки без збереження заробітної плати.
  4. Неможливість здійснення видатків капітального характеру у зв’язку із обмеженнями, встановленими постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.
  5. Значне збільшення кількості лікарняних листів.
  6. Економія коштів для оновлення матеріально-технічної бази, заходів із енергозбереження, територіальної оборони, задоволення продовольчих потреб цивільного населення, евакуацію цивільного населення із місцевості, де ведуться бойові дії, та небезпечних територій у безпечні місця, облаштування місць розміщення громадян, які у звʼязку з бойовими діями залишили місце проживання.

«Укотре наголошуємо, що в період, коли кошти державного бюджету насамперед спрямовують на захист територіальної цілісності, недоторканності нашої країни, збереження життя і здоровʼя її громадян, залишки освітньої субвенції не мають накопичуватись, а повинні ефективно працювати на підтримку освіти та економіки України. Ми бачимо, що значна частина громад має достатньо коштів, щоб забезпечити доступні та якісні освітні послуги в умовах, коли відсутня можливість проводити уроки в приміщеннях шкіл».

                      Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter