Новини

МОН та Мінцифри пояснили, як школам використати субвенцію на придбання ноутбуків

МОН та Мінцифри підготували лист-роз'яснення, у якому йдеться про те, як розподілятимуться між школами ноутбуки, придбані за рахунок субвенції на боротьбу з наслідками COVID-19 під час навчання. Також у листі йдеться про особливості співфінансування та надання ноутбуків у користування педагогам у разі заборони відвідування закладів освіти її здобувачами.

Основна мета субвенції на заходи, спрямовані на боротьбу з COVID-19 та його наслідками під час навчального процесу у школах, – забезпечення технічних можливостей педагогам для належної організації здобуття загальної середньої освіти. Зокрема йдеться про роботу в умовах карантинних обмежень та заборони на відвідування закладів освіти її здобувачами. Відповідно, всі придбані ноутбуки мають активно та постійно використовуватися педагогічними працівниками в освітньому процесі.

Згідно з Порядком та умовами надання субвенції, придбані ноутбуки закріплюються за навчальними кабінетами відповідних закладів освіти та використовуються виключно для організації освітнього процесу. Якщо відввідування закладу освіти буде заборонене, то, за наказом керівника, ноутбуки можуть надаватися в користування педагогам з метою належної організації освітнього процесу.

Розподіл ноутбуків здійснюється держадміністраціями між закладами освіти, у яких наявна кількість персональних комп’ютерів є меншою, ніж кількість педагогічних працівників, у такій черговості:

  • ЗЗСО з кількістю учнів не менш як 250 осіб та опорні заклади з кількістю учнів (без урахування їхньої кількості у філіях) не менш як 200 осіб;
  • ЗЗСО з кількістю учнів не менш як 100 осіб;
  • інші ЗЗСО.

При цьому важливо досягти певного співвідношення: один персональний комп’ютер на одного педагогічного працівника. Також у роз'ясненні зазначено, що використання субвенції на придбання ноутбуків здійснюється на засадах співфінансування:

  • для обласних бюджетів, бюджету м. Києва та бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 1 січня 2020 р. становила понад 40 000 осіб: не більш як 70% – за рахунок субвенції та не менш як 30% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;
  • для бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 1 січня 2020 р. становила менш як 40 000 осіб, селищних територіальних громад, сільських територіальних громад: не більш як 90% – за рахунок субвенції та не менш як 10% – за рахунок коштів місцевих бюджетів;
  • для закладів, розташованих у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення: не більш як 95% – за рахунок субвенції та не менш як 5% – за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Закупівля ноутбуків здійснюється відповідно до Типового переліку комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, яким визначаються вимоги до ноутбуків, які можуть бути закуплені за кошти субвенції. 

Дізнатися більше про нюанси використання субвенції можна за посиланням.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter