Створюємо власні мультфільми !

Хочете переглянути мультфільм? Певно, що не відмовитеся! Особливо якщо мультфільм повчальний, тема обов’язкова для вивчення, а ви – школяр…

Як урізноманітнити навчання за допомогою створених власноруч мультфільмів? І не тільки урізноманітнити, а ще, можливо, зробити це своїм неймовірно цікавим хобі!

У чому користь мультфільмів на уроках?

  1. Дозволяють привернути увагу учнів за допомогою гумору, карикатури, іронії, символів.
  2. Розвивають навички читання, аналізу, інтерпретації, критичного мислення
  3. Створюють активне навчальне середовище, що підвищує концентрацію учнів на темі, про яку йде мова.
  4. Позитивно впливають на розвиток творчих здібностей учнів.

Припустимо, ви уже визначилися, що хочете спробувати себе у якості мультиплікатора. Що далі?

Перший етап – підготовка

Насамперед необхідно визначити головну ідею майбутньої роботи. Тобто відповісти на запитання: про що мультфільм? Наприклад, ідея може ґрунтуватися на темі уроку.

Згодом варто підібрати необхідні матеріали. Це може бути кольоровий папір, пластилін, картон, олівці, ножиці, конструктор ЛЕГО, клаптики тканини тощо, тобто все те, з чого можна зробити декорації мультфільму та самих героїв. 

Сцена не має бути статичною, тому варто обдумати мінливі декорації та об’єкти, а також персонажів. Не забувайте, що для створення мультфільму необхідне і технічне обладнення (телефон, фотоапарат, інтернет для монтажу тощо) та сценарій.

Другий етап – зйомка

Найкраще місце для зйомки – підвіконня, адже саме там найбільш якісне освітлення, а воно грає дуже важливу роль у створенні мультфільму. Окрім того, необхідно забезпечити нерухомість об’єктів та сфотографувати їх на фоні сцени за сценарієм. Запорука хорошого мультфільму – велика кількість кадрів:

  • якщо потрібно, щоб герой підняв руку, то зміну положення руки потрібно зафіксувати 10 разів, тобто зробити 10 кадрів на 1 рух;
  • важливо змінювати рухи персонажів;
  • варто зробити проміжні кадри, коли відбувається заміна сцени та/або декорацій.

Третій етап – монтаж

Отримані кадри необхідно завантажити на комп’ютер і відредагувати за допомогою графічного редактора.
Додаємо озвучку, фонову музику, редагуємо остаточний варіант мультфільму.

То які програми використовувати?

Stop Motion – безкоштовна, англомовна інтернет-платформа для створення анімацій (переміщення в кадрі неживих предметів з яких виходить анімаційне відео). Онлайн-ресурс є інтуїтивно зрозумілим, що дозволяє додавати текст, різноманітні звуки та навіть робити кадри для мультфільму.

Про особливості програми та її застосування, лайфхаки створення мультфільмів можна дізнатися з виступу Маргарити Калюжної на вебінарі «Створюємо мультфільми власноруч».

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter