Новини

НМТ-2023: МОН пропонувало зробити історію України обов'язковим предметом

У грудні Міністерство освіти і науки України пропонувало іншу модель НМТ, згідно з якою історія України входила до переліку обов'язкових для складання предметів. Про це в етері національного телемарафону розповів Сергій Шкарлет. 

Нагадаємо, що цьогоріч мультитест складатимуть за схемою 2+1: два обов'язкові предмети та один на вибір. До обов'язкових потрапили українська мова та математика, натомість історія України, яку також очікували там бачити, опинилася в категорії предметів на вибір. Чому так сталося?

Дійсно, МОН представляло для громадського обговорення модель НМТ, де мало бути три обов'язкові предмети (українська мова, історія України та математика) і один на вибір. 

«Під час саме громадського обговорення думок батьків, думок викладачів, думок абітурієнтів, думок депутатів, думок зацікавлених громадських організацій, ми все ж таки дійшли згоди, що безпекова ситуація є сьогодні на першому місці, і вимога складати тест в один день та обмеженість у часі 180 хвилин саме на це і вплинула».

                                      Міністр освіти і науки України Сегій Шкарлет

Тож було вирішено залишити два обов'язкові предмети: українську мову та математику, які здатні забезпечити обєктивну і основну абсолютно прогностичну валідність. Також очільник МОН нагадав, що ці два предмета були обов'язковими у ДПА, тож після тривалих консультацій саме їх і залишили.

Також Сергій Шкарлет сподівається, що школярі, які готувалися до складання тесту з історії України, використовуватимуть цей предмет під час формування свого набору предметів для проходження НМТ.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter