Огляд нового Порядку утворення та умов функціонування спеціальних класів у ЗЗСО

Наказом МОН від 22.08.2024 №1182 затверджено Порядок утворення та умови функціонування спеціальних класів у закладах загальної середньої освіти (далі – Порядок). Цей нормативний акт зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.09.2024 за № 1408/42753 й набуває чинності з 01.09.2025. Як будуть утворюватись та функціонувати окремі класи для навчання учнів із ООП? Розбираємось докладно! 


Запрошуємо вас долучитись до учасників Всеукраїнської інтернет-конференції «Організація роботи з дітьми з ООП», яка відбудеться 24.10.2024. Під час етеру ми проаналізуємо досвід реалізації принципів інклюзивного навчання, обговоримо підходи педагогів-практиків і рекомендації експертів, а також розглянемо перспективи розвитку інклюзії в сучасній системі освіти.

Порядок визначає механізм утворення та умови функціонування спеціальних класів у закладах загальної середньої освіти всіх форм власності і підпорядкування, крім спеціальних закладів загальної середньої освіти та навчально-реабілітаційних центрів. 

Спеціальні класи – це окремі класи, що утворюються у закладах загальної середньої освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами у спеціально створених умовах з урахуванням їх індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів.

Утворення та функціонування спеціальних класів і зарахування учнів із ООП

Спеціальні класи утворюються керівником закладу загальної середньої освіти за погодженням із засновником цього закладу освіти або уповноваженим ним органом за наявності відповідного контингенту учнів, матеріально-технічної бази та кадрового забезпечення. Облаштування спеціальних класів здійснюється відповідно до Примірного переліку корекційних засобів навчання та реабілітаційного обладнання для спеціальних закладів освіти. Для організації роботи з персональними даними учнів спеціального класу керівник закладу освіти визначає працівника, відповідального за внесення інформації до системи автоматизованої роботи ІРЦ

Зарахування учнів до спеціальних класів, переведення до іншого закладу освіти та відрахування здійснюється відповідно до наказу МОН від 16.08.2018 № 367 (зі змінами). Для зарахування дитини з ООП один із законних представників має особисто подати заяву та такі документи: 

  • висновок про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи, наданий ІРЦ, в якому зазначено категорію (тип) особливих освітніх потреб (труднощів) та рекомендований рівень підтримки у закладі освіти, не нижче другого;
  • оригінал або копія відповідного документа про освіту (крім учнів першого класу) за відповідний клас, документ, що підтверджує здобуття освіти;
  • копія індивідуальної програми розвитку, складеної у закладі освіти, де особа здобувала освіту (за наявності);
  • висновок лікарсько-консультативної комісії про встановлення дитині інвалідності (за наявності);
  • копія індивідуальної програми реабілітації особи (дитини) з інвалідністю (за наявності);
  • висновок лікаря-сурдолога або лікаря-отоларинголога дитячого (для дітей з порушенням мовлення);
  • висновок лікаря-психіатра дитячого (за наявності).

За потреби до одного спеціального класу зараховуються учні різного віку, якщо їх різниця у віці становить не більше 2-х років. За умови однотипності типів особливих освітніх потреб учнів початкової школи створюються з'єднані класи (класи-комплекти), які функціонують відповідно до наказу МОН від 05.08.2016 №944 (зі змінами). Для надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг (допомоги) учням спеціальних класів, вивчення окремих предметів та інтегрованих курсів можуть створюватись міжкласні групи.

Для кожного учня керівник закладу освіти формує команду психолого-педагогічного супроводу, до складу якої залучаються фахівці ІРЦ, що брали участь у проведенні комплексних оцінок розвитку учнів. У період воєнного стану засідання команди супроводу за потреби проводяться в режимі онлайн та/або у змішаному очно-дистанційному форматі. 

Медичне обслуговування учнів спеціального класу, харчування та підвезення учнів до закладу освіти та у зворотному напрямку (до місця проживання) здійснюється відповідно до законодавства.

Крім того, згідно з Порядком у закладі освіти створюються спеціальні групи подовженого дня (механізм їх утворення та основні засади функціонування  регламентуються наказом МОН від 25.06.2018 № 677).

Гранична наповнюваність спеціальних класів

Залежно від категорії (типу) особливих освітніх потреб (труднощів) та рекомендованого рівня підтримки створюються спеціальні класи із такою граничною наповнюваністю:

1) для учнів із інтелектуальними труднощами, що потребують:

  • ІІІ та IV рівня підтримки в закладах освіти – гранична наповнюваність становить не більше 8 осіб;
  • V рівня підтримки – не більше 6 осіб.

2) для учнів із функціональними сенсорними труднощами, що передбачають обмеження слухової функції та потребують:

  • ІІ та ІІІ рівня підтримки – не більше 12 осіб;
  • IV та V рівня підтримки – не більше 8 осіб.

3) для учнів із функціональними сенсорними труднощами, що передбачають обмеження зорової функції та потребують:

  • ІІ та ІІІ рівня підтримки - не більше 12 осіб;
  • IV та V рівня підтримки - не більше 8 осіб.

4) для учнів із функціональними моторними або фізичними труднощами, що потребують:

  • ІІ та ІІІ рівня підтримки – не більше 12 осіб;
  • IV та V рівня  підтримки – не більше 8 осіб.

5) для учнів із функціональними мовленнєвими труднощами, що потребують ІІ-V рівня підтримки – не більше 12 осіб;

6) для учнів із складними порушеннями розвитку (що передбачають поєднання різних категорій (типів) особливих освітніх потреб, одна з яких потребує IV-V  рівня підтримки) – не більше 6 осіб ;

7) для учнів із соціоадаптаційними/соціокультурними труднощами, в тому числі такими, що пов'язані з розладами аутистичного спектра та потребують ІІ-V рівнів підтримки – не більше 6 осіб.

Клас утворюється за умови наявності більш як 50 відсотків граничної наповнюваності класів. У разі недостатньої кількості учнів та за умови забезпечення індивідуального підходу в один клас зараховуються учні, які потребують різних рівнів підтримки. Гранична наповнюваність класу може збільшуватись відповідно до рішення засновника, але не більш як на одну особу.

Організація освітнього процесу у спеціальних класах

Освітній процес у спеціальних класах здійснюється відповідно до освітньої програми закладу загальної середньої освіти, яка в обов'язковому порядку має містити:

  • корекційно-розвитковий та виховний складники, що враховують специфіку розвитку та потреби учнів із ООП;
  • окремі навчальні плани, які складаються на основі типових освітніх програм для спеціальних ЗЗСО або освітніх програм, розроблених суб'єктами освітньої діяльності, науковими установами, фізичними чи юридичними особами.

Поділ класів на групи для вивчення окремих предметів у спеціальному класі здійснюється згідно з наказом МОН від 20.02.2002 № 128.

Розклад уроків, психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових занять у спеціальному класі складається з дотриманням вимог санітарного законодавства з урахуванням індивідуальних особливостей учнів та затверджується керівником закладу освіти.

За заявою законних представників для учнів спеціального класу може організовуватись навчання за індивідуальною та дистанційною формами здобуття освіти відповідно до законодавства. У таких випадках заклад освіти має забезпечити створення умов для отримання учнями психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг та їхньої участі у спільних заходах школи, позакласній та позашкільній роботі  (проведення гурткових занять, конкурсів, олімпіад, екскурсій тощо).

Оцінювання результатів навчання учнів здійснюється згідно із загальними критеріями оцінювання або критеріями оцінювання результатів навчання учнів з порушеннями інтелектуального розвитку, рекомендованими МОН. Учні, які завершують здобуття початкової, базової середньої та профільної середньої освіти, проходять ДПА в установленому порядку та отримують відповідний документ про освіту державного зразка, проте дитини з ООП можуть бути звільнені від її проходження за заявою її законних представників.

Індивідуальна освітня траєкторія учнів спеціального класу 

Індивідуальна освітня траєкторія учнів реалізується шляхом розроблення індивідуальної програми розвитку та індивідуального навчального плану (за потреби) для кожного з учнів. Ці документи складаються з урахуванням висновку про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку особи, наданому ІРЦ, схвалюються педагогічною радою закладу освіти, затверджуються його керівником та підписуються законними представниками учня з ООП.

Індивідуальна програма розвитку має включати такі дані:

  • загальна інформація про учня;
  • інформація про особливості та динаміку розвитку;
  • особливості засвоєння освітньої програми (її окремих освітніх компонентів);
  • потреба в індивідуальному навчальному плані;
  • перелік психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг (допомоги);
  • потреба в асистенті дитини (учня).

У разі відвідування учнем реабілітаційної установи ІПР узгоджується з індивідуальним планом комплексної реабілітації (абілітації) в такій установі.

Індивідуальний навчальний план розробляється педагогічними працівниками спеціального класу у взаємодії з учнем та/або його  законними представниками. Він має містити відмінні від визначених освітньою програмою закладу освіти послідовність, форму і темп засвоєння учнем освітніх компонентів. У разі здобуття освіти за формою педагогічного патронажу складання індивідуального навчального плану є обов'язковим.

Вимоги до педагогічних працівників

Корекційна спрямованість освітнього процесу у спеціальних класах забезпечується педагогічними працівниками, які здобули вищу педагогічну освіту ступеня бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальністю «Спеціальна освіта» або «Дефектологія» та «Корекційна освіта» (для осіб, які здобували вищу освіту до набрання чинності постанови КМУ від 29.04.2015 № 266 «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти»).

У початкових спеціальних класах та спеціальних класах для учнів, що потребують IV-V рівня підтримки, працюють асистент вчителя та асистент вихователя групи подовженого дня з розрахунку 1 ставка на клас (групу). Їхнє педагогічне навантаження становить 25 годин на тиждень.

За необхідності соціальні потреби учнів під час освітнього процесу задовольняє асистент учня (соціальний робітник, один із законних представників дитини або уповноважена ними особа).

Бажаєте дізнатись більше про особливості організації інклюзивного навчання та перспективи його розвитку? Долучайтесь до нашої конференції

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter