Розпочинаємо навчальний рік креативно!

Початок нового навчального року вимагає особливого підходу. Адже саме від того, якими будуть перші шкільні тижні, залежить подальша мотивація та зацікавленість учнів у навчанні. Що допоможе створити сприятливу психологічну атмосферу? Як налаштувати школярів на позитив та успіх? Відповідями на ці запитання та цікавими прийомами поділилася Ганна Дудіч у межах Всеукраїнської інтернет-конференції «Новий навчальний рік 2021-2022: нові можливості для навчання».

Погодьтеся, що іноді навіть дорослим складно швидко повернутися до робочого стану після відпустки. Що вже казати про школярів! Саме тому надважливо допомогти дітям адаптуватися до навчального процесу. 

Психологічне налаштування

Дані світових досліджень свідчать, що якість навчання в умовах тривалого карантину значно погіршилась. А вимушена самоізоляція поглибила відчуття тривоги та невпевненості. Що можна зробити в такому випадку? Важливо акцентувати увагу не на психологічних проблемах, а на нових уміннях і навичках. Саме це дозволить налаштувати учнів на позитив. Поглянути на негаразди з оптимістичного боку допоможуть декілька цікавих прийомів:

  1. Проблемне запитання: «Чим минулий навчальний рік відрізнявся від попередніх?».
  2. Мозковий штурм: «Які м’які навички я зміг/змогла розвинути під час пандемії?» (гнучкість, адаптивність, тайм-менеджмент, командна робота, вміння спілкуватися, самомотивація, цілепокладання, відповідальність, незалежність).
  3. Робота на інтерактивній дошці Jamboard: діти мають коротко, влучно та креативно відповісти на запитання «Як саме дистанційне навчання допомогло мені розвинути гнучкість?».
  4. Письмове домашнє завдання: «Опиши випадок, коли тобі вдалося подолати труднощі». 

Знайомство з колективом

Навіть якщо ви давно працюєте з класом, а діти вже добре знайомі, можливість дізнатися більше одне про одного ніколи не буде зайвою. Тим паче, що за канікули могли змінитися настрої, переконання та вподобання. Звісно, просто по черзі розповідати про своє літо не дуже цікаво. Спробуйте організувати таку діяльність в ігровому форматі. От побачите, діти будуть у захваті!

«Моя торбинка». У просту паперову торбинку покладіть 5 речей, які можуть про вас щось розповісти. Запропонуйте учням вгадати, як ці речі характеризують власника. Таку торбинку може створити кожен учень, це справді захопливо та просто, адже це чудова можливість дізнатися більше про однокласників та їхні вподобання. І наостанок підбийте колективний підсумок: що нового ви дізналися про друзів/що вас найбільш вразило?

«Балакучі M&Ms». А чи можливо дізнатися більше одне про одного за допомогою цукерок? Так! Це буде захопливо та смачно, тож неодмінно сподобається навіть старшокласникам. Для цієї гри необхідно мати пакунок цукерок M&Ms. На початку встановіть кольоровий код: синій – хобі, жовтий – школа, червоний – родина, зелений – улюблений фільм, книга, герой. Запропонуйте учням обрати одну цукерку та відповісти на запитання відповідно до кольорового коду. І не забудьте про дотримання гігієни чи можливі алергії!

Спільне створення правил

Запропонуйте школярам разом із вами розробити правила класу, врахувавши спільні права та обов’язки. Можна прописати правила поведінки та додати інші вимоги (наприклад, перелік необхідного обладнання для проведення онлайн-уроку). Так ви отримаєте дійсно справедливі та конструктивні норми. Роздрукуйте та розмістить їх у класному куточку. До речі, сервіс Canva має чудові шаблони! 

Повторення та активізація опорних знань

Звичайно, після тривалих канікул важливо з'ясувати рівень знань учнів. Ось декілька цікавих прикладів для активізації опорних знань:

Предметні квест-кімнати. Дітям так подобаються пригоди! Тож чому б не провести цікавий квест? Можна провести цікавий офлайн-квест, а можна  створити віртуальну квест-кімнату за допомогою сервісу Thinglink

Тоталізатор. Школярі дуже емоційні, а отже ця форма перевірки знань їх неодмінно вразить! Як грати? Оберіть декілька правильних та хибних тверджень з певної теми. Запропонуйте учням об'єднатися у групи та попросіть їх визначити правильні відповіді. Звісно, за свої відповіді діти мають отримати заохочення, тож заздалегідь підготуйте спеціальну валюту, наприклад, різнокольорові кружечки. За першу успішну спробу група отримує 2 кружечки, за другу – 1 кружечок.  Наприкінці уроку попросіть школярів підрахувати свій капітал та визначте переможця. 

Бажаєте дізнатися більше про те, як зробити початок нового навчального року дійсно ефективним? Неодмінно перегляньте виступ!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter