5 способів інтегрувати музику у шкільну програму

Сучасні дослідження довели, що музика впливає на тіло та свідомість людини. Гучні чи неприємні звуки можуть викликати тривогу. А спокійна музика, навпроти, вирівнює дихання та долає ознаки втоми. Ніщо так не підіймає настрій як піднесені ноти улюбленої мелодії!

Так чому б не вмикати музику в школі частіше? Ми зібрали п'ять способів використання музики у навчальному процесі, які вам точно треба спробувати!

1. Музика як початок навчального дня

Забезпечити хороший настрій на весь день допоможуть позитивні пісні! Їх варто увімкнути на кілька хвилин на початку уроку або просто перед ним. За цей час діти зможуть відпочити від дороги до школи, зосередяться на навчанні та в піднесеному настрої перейдуть до засвоєння знань.

Розпочати урок можна з розважального завдання. Увімкніть тематичні мелодії та попросіть вгадати, звідки вони. Найменшим школярам можна запропонувати пісні з мультфільмів українською. Дорослі ж учні залюбки будуть вгадувати саундтреки до відомих фільмів. Особливо тих, що стосуються предмета!

2. Фонові пісні 

Зберегти фізичне здоров’я учнів та вчителів допомагають руханки. Звичні фізкультхвилинки можна урізноманітнити за допомогою запальних пісень! Вони налаштують учнів на потрібний лад та позитивно вплинуть на настрій.

Окрім фізкультхвилинок, навчальний процес сповнений іншими руханками. Здати зошити, перевірити домашнє завдання сусіда по парті, об’єднатися у групи… Іноді це займає забагато часу! Прискорити ці процеси допоможе музика. Наприклад, саундтрек до фільму «Місія нездійсненна». Скажіть учням, що вони повинні якомога швидше об’єднатися у групи, інакше місія з порятунку всесвіту провалиться. 

3. Мелодії для відновлення сил

Навчальний процес  –  це не тільки засвоєння нової інформації! Щодня у школі відведено кілька годин на відпочинок. Чому б не використати цей час із користю та заповнити його піснями? Так, відновити сили на перерві можна за допомогою заспокійливої музики. 

Увімкніть спокійну музику після складного завдання або контрольної роботи. У цей час попросіть дітей закрити очі та виконати дихальні вправи. Невеликий відпочинок допоможе їм відновити енергію і з новими силами приступити до роботи!

4. Музичний таймер у навчанні

Замість того щоб нагадувати учням про час, встановіть музичний таймер! Таймер стане забарвленням будь-якої командної або самостійної роботи… Попередьте учнів, що вмикаєте таймер. Щойно мелодія закінчиться, робота має бути зроблена. 

Таймер допоможе учням зосередитися на завданні та виконати його якомога швидше. Для цього важливо обирати мелодію, що допомагає зосередитись та підходить вам за часом. 

5. Музика як інтегрований предмет

Ще музичне мистецтво можна інтегрувати у будь-який предмет! Наприклад, на уроках історії школярі залюбки дізнаються про видатних композиторів різних епох. Вивчати географічні території можна під звуки тематичних пісень. А на уроках малювання можна зобразити музичні інструменти, що звучать у цей час.

Зрештою, для будь-якого предмету можна вигадати цікаву інтеграцію! Це сформує повне розуміння теми, що вивчається.

Музика  –  це неперевершене доповнення до будь-якого етапу навчального процесу, що створює потрібний настрій. Головне  –  правильно підібрати мелодію!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter