Новини

Оцінка та компенсація освітніх втрат: в Україні можуть створити спеціальну платформу

Освітні втрати та пошуки шляхів їхньої компенсації – важливе та складне завдання. Адже два роки дистанційки через COVID-19 та повномасштабна війна не могли не залишити свій відбиток. Але, на жаль, в Україні немає навіть повноцінної системи вимірювання освітніх втрат, тож про те, наскільки складною є ситуація, доводиться лише здогадуватися. 

Утім, як розповів в інтерв'ю Interfax-Україна голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, влада точково працює над розв'язанням цієї проблеми:

«У нас є одна програма, яку ми на цей рік запланували – це створити Систему компенсації освітніх втрат. Але вона поки що буде добровільна, лише для тих дітей, які захочуть. Це ще не фіналізована версія, але над нею йде робота».

Як це має працювати? Учень заходить на портал, обирає одну з навчальних дисциплін та проходить процедуру самотестування. В результаті система аналізує та показує, в яких темах (та за який клас) є прогалини, після чого пропонує пройти той чи інший курс ще раз.  

«Думаю, це буде допомагати тим дітям, хто буде повертатися із-за кордону, бо у нас інтенсивність навчання вища, і ті хто, скажімо, провів 9-й клас не в Україні, можуть відставати від однокласників, які залишалися в країні. Це важливо, і нам буде потрібно виміряти освітній рівень цих дітей, щоб їх атестувати тут. Я поки не можу сказати, яким ми шляхом підемо в частині їх атестації, але портал для компенсації освітніх втрат ми хочемо запустити».

                                          Голова Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак

Є можливість, що портал почне працювати до першого вересня 2023 року.

Якщо ж говорити про компенсацію освітніх втрат, то, як наголошує Сергій Бабак, механізмів для цього в педагогіці достатньо. Наприклад, можна зробити початок року коригувальним, скоротити канікули та навіть ввести 12-й навчальний рік раніше, одразу після завершення війни (у випадку, якщо освітні ватрти будуть завеликими). Є кілька варіантів, які наразі розглядають, але все ускладнює той факт, що ми не знаємо, скільки триватиме війна. 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter