Новини

Оновлено порядок конкурсного відбору шкільних підручників

В Україні оновлено порядок конкурсного відбору шкільних підручників. Про це написав у своєму Telegram-каналі міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Він зауважив, що це важливий крок до вдосконалення змісту підручників та покращення їхньої якості.

Зазначається, що роботу в цьому напрямі було розпочато ще минулого року.

«Усі пам’ятають, яка критика лунала від батьків і вчителів стосовно виданого у 2017 році підручника з хімії для 9 класу та із всесвітньої історії для 11 класу 2019 року. Вважаю, що критика абсолютно обґрунтована, оскільки мали місце недоречні нісенітниці на сторінках навчальної літератури. Боротися з цією проблемою команда МОН почала саме з суттєвого поліпшення процедури відбору. І конкурсні відбори підручників (крім електронних) для 9 класу та посібників для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників уже були оголошені за новими правилами».

                                            міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Головною перевагою нового Порядку є цілковита прозорість і відкритість усіх етапів конкурсу. Так, у відборі зможуть узяти участь лише ті підручники, яким надано гриф МОН. Отже, процес здійснення експертизи підручників виводиться за межі конкурсу – він буде йому передувати. Це дозволить надати більше часу експертам, а також дасть можливість авторам і видавництвам доопрацювати підручники після отриманих зауважень.

Також серед ключових змін:

  • необхідність подавати підручники на конкурс у вигляді оригінал-макетів;
  • збільшення часу для ознайомлення з новоствореними підручниками;
  • обов'язкове обговорення підручників педагогічними працівниками, батьками та іншими зацікавленими особами;
  • збільшення уваги до дизайнерського оформлення підручників.

Також очільник МОН зазначив, що у планах установи відновлення процесу апробації підручників перед масовим запровадженням їх у заклади освіти.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter