Поговоримо про організацію освітнього процесу школярів, які вимушено опинилися за межами України

Попри всі виклики та труднощі, пов'язані з війною, українські освітяни продовжують працювати над удосконаленням освітнього процесу. Вони адаптують традиційні інструменти до нових реалій, опановують інноваційні технології, які дозволять навчати учнів та налагоджувати з ними ефективну комунікацію незалежно від місця їхнього перебування. Тож саме про забезпечення права на доступну та якісну освіту школярів, які вимушено опинилися за межами України, ми поговоримо під час Всеукраїнської інтернет-конференції «Навчання без кордонів: глобальний досвід українських вчителів». До речі, нашими спікерами будуть не лише досвідчені педагоги, а й мама дівчинки з ООП, яка розповість про підтримку її дитини в двох школах. 

А ще ми підготували огляд методичних рекомендацій МОН щодо забезпечення безперервності здобуття освіти дітей в умовах воєнного стану та інших нормативних документів. 

Варіанти здобуття освіти

Відповідно до наказу МОН від 15.05.2023 №563 учні – громадяни України, які вимушено знаходяться за кордоном під час дії воєнного стану, мають можливість обирати один із таких варіантів здобуття освіти:

  • навчатись тільки в закладі освіти країни перебування за очною формою;
  • поєднувати очне навчання в закладі освіти країни перебування і в українській школі за однією із форм навчання (дистанційною, сімейною (домашньою), екстернатною). Слід зазначити, що відповідно до українського законодавства учень може бути зарахований лише до одного закладу загальної середньої освіти України;
  • навчатися в закладах/класах країни перебування, які надають освітні послуги у співпраці з Державним ліцеєм «Міжнародна українська школа» відповідно до укладеного договору;
  • навчатися тільки в закладі освіти України, якщо це не суперечить законодавству країни перебування.

За умови відсутності будь-яких відомостей щодо місця перебування учнів, які перебувають за кордоном, МОН рекомендує закладам освіти утриматись від їх відрахування та зберігати їхні особові справи у терміни, визначені законодавством. 

Здобуття освіти за дистанційною формою навчання

Відповідно до наказу МОН від 24.02.2023 №201 «Про затвердження Змін до Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти» (у редакції від 11.04.2023) зарахування (переведення) учня на таку форму навчання здійснюється за наказом керівника закладу освіти на підставі особистої заяви одного з батьків неповнолітньої особи, поданої у будь-який спосіб (нарочно, факсом, електронною поштою, іншими засобами зв’язку). У заяві має бути підтверджена наявність умов для дистанційного навчання в синхронному та асинхронному режимах, зокрема доступу до мережі Інтернет, персонального комп’ютера (з можливістю використання засобів аудіо-, відеоконференцзв’язку). На підставі поданих заяв закладом освіти формуються класи (групи) з дистанційною формою здобуття освіти та визначається режим їх роботи.

Учні, які одночасно навчаються в закладах освіти країни перебування і України (за дистанційною формою), опановують дві освітні програми одночасно. Аби зменшити їхнє навчальне навантаження та врахувати особливості організації навчання, українським школам рекомендується вжити заходи щодо оптимізації освітнього процесу, зокрема:

  • запропонувати законним представникам дитини взяти інформаційну довідку в закладі освіти за місцем фактичного перебування. Бажано, щоб у документі було зазначено час перебування дитини в школі протягом дня, перелік предметів, що вивчаються в навчальному році, особливості системи оцінювання із зазначенням найвищого та найнижчого балів;
  • скласти розклад онлайн-уроків з урахуванням зайнятості учнів в закладі освіти країни перебування та узгодити його з батьками;
  • не вносити до розкладу  уроків предмети, які вивчаються у закордонній школі, та предмети (курси) вибіркового освітнього компоненту;
  • застосовувати асинхронне навчання за допомогою інтерактивних освітніх платформ, електронної пошти, соціальних мереж з використанням відеозаписів уроків;
  • використовувати національну платформу для дистанційного навчання «Всеукраїнська школа онлайн».

Здобуття освіти за індивідуальною формою навчання

Учні, які перебувають за межами України, можуть бути переведені на індивідуальну форму здобуття освіти (сімейну (домашню) або екстернат). Відповідно до Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти зарахування (переведення) на екстернат здійснюється протягом усього календарного року незалежно від наявності вільних місць у класі, але не пізніше ніж за 3 місяці до проведення річного оцінювання результатів навчання учнів чи ДПА.

Для зарахування (переведення) на екстернат законним представника неповнолітнього учня потрібно:

  • подати заяву до закладу освіти (додаток 1 до Положення), у якій зазначити підставу;
  • додати відповідні підтверджуючі документи (або зазначити навчальні предмети, з яких необхідно пройти річне оцінювання та/або ДПА). 

Учні, які не мають документів (копій документів) про здобуття освіти або результатів оцінювання зараховуються до закладу освіти після оцінювання їхніх результатів навчання за певний клас (рівень повної загальної середньої освіти). 

Сімейна (домашня) форма може бути організована для осіб віком до 18 років, законні представники яких виявили бажання організовувати освітній процес самостійно. Школа за територією обслуговування не може відмовити в зарахуванні школяра на сімейну (домашню) форму навчання та має обов'язково проінформувати відповідну службу у справах дітей про учня, який зарахований/переведений на таку формою.

Керівник закладу освіти забезпечує реалізацію індивідуальної освітньої траєкторії здобувачів освіти, зокрема шляхом розроблення індивідуальних навчальних планів з урахуванням освітньої програми і навчального плану закладу освіти, в якому навчається дитина в країні перебування. Індивідуальний навчальний план може визначати відмінні від визначених освітньою програмою закладу освіти освітні компоненти, їх послідовність, форму і темп засвоєння учнем. Законні представники учня можуть надіслати до закладу освіти підписаний ними індивідуальний навчальний план або його скановану копію будь-якими засобами зв'язку (факсом, електронною поштою тощо).

Бажаєте дізнатися більше про те, як навчати та як навчаються учні у закордонній та українській школі одночасно? Реєструйтеся на нашу конференцію та долучайтеся до обговорення!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter