Новини

Освітній омбудсмен розповів, що робити освітянам після закінчення 24 днів відпустки

Тривалість відпустки, згідно з законодавством, на період дії воєнного стану становить лише 24 дні. Як бути в цій ситуації вчителям? Відповідь на це запитання освітній омбудсмен Сергій Горбачов дав під час етеру «Година запитань» від проєкту DECIDE.

Закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначає, що зараз відпустка для всіх категорій працівників становить 24 дні. Цей закон є чинним. Є, як зазначає освітній омбудсмен, певні пропозиції щодо внесення змін до закону, але поки що це лишається на рівні ідей.

«Якщо людина зараз йде у відпустку та бере свої 24 дні, то виникає запитання: що робити далі, після того як ця відпустка закінчиться? І тут є кілька варіантів: законних і незаконних, про які я теж буду говорити. Не тому, що я їх підтримую, а тому, що країна має про них знати, ми маємо чинити спротив не лише зовнішній російській агресії, а й порушенню власних прав всередині країни».

                              Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Що можна робити після завершення 24 днів відпустки? Сергій Горбачов назвав кілька варіантів:

  1. Можна здійснювати іншу трудову діяльність, передбачену чинним законодавством. Або і не передбачену, оскільки закон «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» дає право керівнику покладати на працівника (зокрема закладу освіти) виконання обов'язків, які не передбачені чинним законодавством. 
  2. Можна займатися підвищенням кваліфікації. Для цього, як зауважує Сергій Горбачов, потрібен наказ керівника по закладу освіти. 
  3. Можна вже зараз починати працювати над дослідженням освітніх втрат, спричинених війною та пандемією, працювати з учнями та проєктувати майбутню діяльність для ліквідації освітніх втрат. Саме такий напрям роботи освітній омбудсмен назвав наразі найважливішим. 
  4. Можна оголосити простій у закладі освіти. 

Також Сергій Горбачов зауважив, що можуть бути і незаконні варіанти розвитку подій, які, на жаль, зараз є великою проблемою. Наприклад, освітян можуть примушувати писати заяви про відпустки за власний рахунок або про призупинення трудових відносин. Але це абсолютно незаконно. 

«Хоча, можливо, звісно, були б потрібні ще якісь роз'яснення. Але, на мій погляд, роз'яснень і так цілком достатньо. І, мабуть, не вистачає одного-єдиного наказу, який мало би видати Міністерство освіти... А може й постанови Кабміну, яка складалася б лише з кількох слів. І ці слова були б: "Керівники закладів освіти мають знати чинне законодавство та його виконувати"».

                              Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter