Новини

99 інклюзивно-ресурсних центрів припинили працювати через війну

Наразі 99 інклюзивно-ресурсних центрів знаходяться в зонах бойових дій, на тимчасово окупованих територіях, зруйновані чи пошкоджені внаслідок агресії рф. При цьому станом на 30 травня 2022 року 568 ІРЦ України продовжують надавати послуги з комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку та супроводу. Про це повідомляє МОН. До початку повномасштабного вторгнення мережа нараховувала 667 закладів.

В умовах війни до Положення про ІРЦ було внесено зміни, зокрема:

  • розширено перелік завдань центрів;
  • надано додаткові гарантії особам з особливими освітніми потребами, які вимушено змінили місце проживання чи перебування;
  • передбачено можливості для подання заяв, отримання консультацій із фахівцями ІРЦ і висновків про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку;
  • дозволено використовувати для роботи документи з мобільного застосунку «Дія»;
  • зменшено термін проведення комплексної оцінки для дітей, які були вимушені тимчасово змінити місце проживання;
  • розширено можливості для проведення повторної комплексної оцінки розвитку дитини з метою проведення моніторингу (за згодою батьків).

Також було передбачено й можливості для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і отримали психологічні травми, адже прояви наслідків травми можуть стати підставою для виявлення особливих освітніх потреб дитини. Також було розроблено алгоритм виявлення схильності до проявів девіантної поведінки.

Зараз, як зазначають у МОН, ІРЦ можуть надавати рекомендації щодо організації освітнього процесу для дітей, які зазнали психологічних травм, а також щодо дій, спрямованих на запобігання посиленню психологічної травми. 

Якщо батьки чи законні представники дитини втратили висновок про комплексну психолого-педагогічну підтримку розвитку особи, вони можуть отримати копію в найближчому ІРЦ, а також завантажити висновок з автоматизованої системи (більше про це можна дізнатися за посиланням).

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter