Кожен із нас хоча б раз відчував погіршення емоційного стану, потребу зробити паузу та відірватися від роботи. А  під час навчального року, особливо, такого непростого, подібні питання постають усе частіше. Але скільки Фейсбук-обговорень ви не змогли оминути увагою? А скільки разів жертвували відпочинком, власними інтересами, спілкуванням із близькими, заради перевірки зошитів чи пошуку цікавих вправ? Безумовно, все це важливо, але варто дбати про себе і вміти насолоджуватися митями відпочинку. 

У Всесвітній день домашніх тварин пропонуємо дослухатися до думки наших улюбленців. Адже їм завжди є що сказати та порадити нам – людям, які у щоденній зайнятості забувають про відпочинок та інші важливі речі.

Поради від кицьки 

Жити та давати жити іншим! Кішка знає, чого хоче. Вона безпомилково обирає те, що підходить їй найкраще. Котик дає нам прекрасний урок того, як можна балансувати між власними інтересами та потребами оточення. Кішка не прийматиме телефонні дзвінки від батьків й учнів о 8 вечора, навіть якщо навчиться. Якщо котик хоче відпочити, він не буде шукати нагоди, а зробить це просто зараз!

Між іншим, котики мають власну думку щодо догляду за рослинами. Пригадайте, як старанно вони вигрібають землю з горщика та з’їдають стебельця, аби натякнути, що час пересадити рослинку. Вони знають, що для коренів дуже важливий кисень, тому пухнастики викопують землю із горщика, щоб квітка отримала свіжий ковток повітря, яка стає дуже оригінальним елементом декору кімнати.

Також коти точно знають, коли вам слід відірватися від роботи та приділити увагу їм. Вони зроблять усе, аби отримати цю увагу. А на заміну подарують тепло та приємне муркотіння, яке лунає солодше за всі світові музичні шедеври.

Порада від котика: ‎Котики – взірець самоповаги, вони вчать нас вимагати та добиватися свого. Вони знають цінність відпочинку поряд з людиною, яку люблять. Вони цінують самотність та можливість залишитись наодинці з собою. У них є характер і почуття власної гідності, які вони вміло переплітають із нескінченною здатністю любити та втішати. Людина також усе це може, варто лише зупинитися та залишитися наодинці з собою, аби відкрити всі ці таланти у собі. 

Поради від песика

Собака – уважний спостерігач. Він на диво тонко відчуває емоції та наміри людей. Потрапивши в новий колектив, собака потребує деякого часу, аби зрозуміти характер оточення та ознайомитися з розподілом ролей. Після цього песик будує особливі стосунки з кожним із членів колективу окремо, шукаючи індивідуальний підхід. Так, усі песики різні – хтось енергійний, хтось сонько, але в колі друзів вони розслаблені та дружні. Собачому такту та вмінню налагоджувати контакт справді варто повчитися. 

Не забувайте, що песикам дуже потрібна ваша увага, коли чотирилапі поруч – не марнуйте часу на сторонні «‎подразники»‎, адже вони щиро віддані саме вам і дуже сумують, коли ви йдете на роботу.

Порада від песика: «‎Не втрачайте смак до життя, шукайте привід для радості, будьте відданими людям та власній справі. Пригадайте, яким щасливим є ваш песик, коли ви разом гуляєте, як самовіддано він пірнає в листя, чи тягне палицю для вас. Що це, як не вміння радіти тут і зараз, ловити момент?»‎

Поради від акваріумної рибки 

Чого можуть навчити акваріумні рибки? Розслаблятися! Рибки – прекрасний об'єкт для медитації. Тим паче, що відповідальна та стресова робота вчителя потребує своєчасного відпочинку, перезавантаження душі, тіла та голосу.

Час від часу педагогам необхідно відновлювати голосові зв'язки, мовчання – найкращий лікар від цієї професійної недуги. До того ж акваріум  органічно поєднує непередбачуваність і красу дикої природи зі спокоєм, комфортом і безпекою. Акваріум – справжній океан в мініатюрі, але в цьому океані ніколи не буває ні цунамі, ні штормів.

Порада від рибки: «‎Намагайтеся не пам’ятати про те погане чи неприємне, що з вами траплялося. Вчіться медитувати та розслаблятися. Якщо котик та песик ніколи не змовчать, коли їм щось треба, то рибка може сміливо порадити інколи змовчати заради себе.»‎

 

Поради від папуги 

Папуги дуже товариські та говірливі. Вони не просто транслюють відому їм інформацію – крилаті роблять це надзвичайно оригінально!

Ви могли помітити, що папужка полюбляє перебувати в центрі уваги та легко знаходить спільну мову з іншими тваринами: птахами, морськими свинками, кроликами, собаками, іноді навіть з котами! Це так корисно – вміти спілкуватися з тими, хто раніше не входив у коло зрозумілих та знайомих. Тож беремо цю навичку до уваги.

Порада від папужки: «‎Не мовчіть, коли маєте, що сказати! Висловлюйте свою думку яскраво, вільно та креативно. Працюйте сумлінно, але якщо вам потрібна допомога – не соромтеся про неї просити. Не відмовляйтесь від свого. Ба більше, пам’ятайте, що ви завжди варті найкращого.»‎

Любіть себе так само сильно, як любите своїх котиків, песиків, рибок, ховрашків, папужок (потрібне підкреслити). Знайдіть час на здоровий сон, улюблену справу, спілкування з близькими. Зробіть пріоритетними власні інтереси – фізичні, емоційні та духовні. Світ наповниться можливостями, а учні – вашим натхненням. Бережіть себе та пухнастиків!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter