Здавалося б, літні канікули – чудовий шанс відпочити не лише для учнів, а й для вчителів. Саме час закрити нарешті класний журнал, відкласти подалі книжки, а про існування комп’ютера взагалі забути на найближчі тижні, та лише насолоджуватися заслуженим відпочинком. Так, цілком можливо, що в ідеальному світі так і є, але ми, на жаль, живемо не в ньому. Тож як насправді відпочивають вчителі?

Читають 

Якщо пощастить, то на пляжі / в кемпінгу / на дачі / підставте свій варіант. Якщо дуже пощастить, то крім корисної для роботи літератури (книжок із психології, педагогіки, розвитку креативного або критичного мислення тощо) ви ще прочитаєте кілька художніх творів (і навіть у них відшукаєте паралелі з освітянським життям!). Так, не можна просто взяти та забути про роботу!

Вчаться

Так, підвищувати кваліфікацію та займатися саморозвитком – за логікою – потрібно під час навчального року. Проте будьмо чесними, часу за постійними перевірками зошитів, заповненням журналів, написанням поурочних планів та іншими вчительскими заняттями лишається не так багато. Тож не дивно, що чимало педагогів продовжують працювати і на канікулах. 

Працюють над навчальними цікавинками

Так, можна використати щось із минулого року, але ж завжди виникає стільки нових ідей! До того ж хочеться здивувати учнів, показати їм щось нове та цікаве. Та й вам самим, упевнені, теж хочеться різноманіття. Тож навіть під час відпустки педагоги витрачають чимало часу на оновлення або створення кардинально нових планів уроків. Так, це не зовсім те, чим хотілося б зайнятися на відпочинку, проте нерідко це неабияк допомагає під час навчального року. 

Готують клас до нового навчального року

Адже клас – це не лише парти та дошка. Це також ще різноманітні додаткові матеріали, які водночас і роблять приміщення більш стильним, і допомагають в навчанні. Тож під час літніх канікул учителі нерідко переглядають старі матеріали (якісь лишають, а з якимись прощаються), готують нові дошки оголошень (інколи одразу кілька на весь рік!), переглядають оформлення різних осередків класу... А потім – власноруч створюють нові. 

Волонтерять

Українські освітяни підтримують ЗСУ та співвітчизників із постраждалих регіонів постійно, зокрема влаштовуючи масштабні благодійні акції. Проте тепер, коли не треба щодня йти на роботу, багато хто з педагогів присвячує свій час різноманітним волонтерським завданням. І це неймовірно! І справді надзвичайно цінно.

До речі, про те, як поєднувати роботу вчителя та волонтерство, а також про те, як залучати до благодійних акцій дітей, ми говорили в межах Всеукраїнської інтернет-конференції «Навчання та волонтерство: досвід школярів і вчителів». Обов'язково перегляньте, там чимало цінних ідей!

А яким буде ваше літо?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter