Новини

Реформа шкільного харчування: заклади освіти поступово оновлюють харчоблоки

Упродовж 2020 року 1809 шкіл, у яких навчаються більше 1 000 000 учнів, модернізували свої харчоблоки. Завдяки реформі шкільного харчування на це вперше було виділено кошти з держбюджету. Оновлення обладнання дозволяє покращити технологічні процеси приготування страв, сприяє переходу до здорового харчування та допоможе забезпечити надежну гігієнічність посуду у шкільних їдальнях, а також температурний режим страв. 

Реформа підтримується всіма регіонами країни. І одним із важливих елементів її реалізації стала модернізація шкільних харчоблоків. У 2020 році на ремонт та закупівлю обладнання для їдалень було спрямовано майже 500 мільйонів гривень: 400 млн грн – із державного бюджету та майже 100 млн грн – із місцевих бюджетів. 

Найчастіше для шкіл закуповували таке обладнання: пароконвектомати, електричні плити, холодильне обладнання, електричні сковорідки, марміти, овочерізки, електром’ясорубки, посудомийні машини. Залишки освітньої субвенції, що спрямовувалися на оновлення харчоблоків, було розподілено Кабміном із розрахунку кількості учнів в областях. Найбільше коштів було спрямовано до бюджетів таких областей: 

  • Дніпропетровська область (понад 32 млн грн);
  • Львівська область (понад 27 млн грн);
  • Одеська область (майже 26 млн грн);
  • Харківська область (майже 24 млн грн);
  • Київська область (понад 21 млн грн) та м. Києва (понад 28 млн грн).

Утім, лише модернізацією харчоблоків реформа шкільного харчування не обмежується. Вона стосується також і вдосконалення нормативно-правової бази, яка створює умови для покращення якості шкільного харчування. 

Протягом року було вжито таких заходів: 

  • затверджено Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, що, зокрема, визначив чіткі вимоги до харчових продуктів для організації шкільного харчування та запровадив можливість забезпечення особливих дієтичних потреб учнів; 
  • встановлено гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти;
  • оприлюднено методологію щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
  • надано методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання системи НАССР; 
  • розроблено нові норми та порядок організації харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter