Як розвивати логічне мислення школярів: особливості та методи.

Прорахувати свої дії на декілька кроків уперед, знайти вихід зі складної ситуації, підібрати найпростіше рішення проблеми та розробити стратегію шляху до успіху – все це дуже легко для людини з розвиненим логічним мисленням. А коли ж його розвивати? Чим раніше, тим краще! Тим більше, що школа надає безліч можливостей для цього!

Що ж таке логічне мислення? Перш за все, це здатність мислити чітко та послідовно, не допускаючи протиріч у міркуваннях, і вміння знаходити логічні помилки. Такий підхід є надзвичайно корисним у будь-якій сфері життя.

Логічне мислення, як і критичне, є одним з провідних трендів сучасної освіти. Чому? Бо навчившись логічно мислити, ваші учні зможуть:

  • грамотно та чітко формулювати власні думки;
  • знаходити та висловлювати аргументи на підтримку своєї позиції;
  • знаходити прості та безпечні виходи з будь-яких проблемних ситуацій;
  • мінімізувати вірогідність помилок як у навчанні, так і у житті в цілому.

Логіка – універсальний інструмент, який дає розуміння того, як саме мислити та які прийоми застосовувати, аби дійти потрібних висновків. Це надзвичайно цікаво та захопливо. Втім, існує думка, що логіка притаманна лише тим, хто має «математичний тип мислення», тоді як «гуманітарії» від неї дуже далекі. Але це зовсім не так, мистецтвом логічного мислення може оволодіти кожен! А вчитель може легко допомогти учням досягти успіху!

Що для цього треба зробити?

1. Не заважати.

Власний досвід – найбільш дієвий спосіб пізнання світу, тому дітям не треба заважати. Наприклад, якщо ви запропонували учням проектну роботу, але бачите, що їм важко впоратися, не варто одразу бігти на допомогу. Звісно, вам хочеться поділитися своїм досвідом та підказати, але так ви не просто спрощуєте завдання, ви фактично виконуєте його за учнів. Насправді ж краще залишити проблемні ситуації дітям: нехай вони вагаються, відшукують правильний шлях, навіть якщо помиляються.

2. Запитувати.

Намагайтеся не просто подавати нову інформацію, а ще й ставити більше запитань. Запитайте в учнів, як би вони вирішили ту чи іншу проблему. Запитання може починатися так: «Що зробити, щоб…», «Що б ви зробили, якщо…» тощо. Учні точно зможуть дати відповіді, а деякі з них навіть здивують своєю цікавістю та несподіваністю!

3. Грати.

Існує безліч ігор, створених для розвитку логічного мислення, головною складовою яких аналіз даних. Це шахи, шашки, нарди, скребл, монополія, а також різноманітні ребуси, головоломки та сканворди. І деякі з цих ігор можна вдало використовувати в навчальному процесі.

Структура уроку

Техніки розвитку логічного мислення цікаві тим, що застосовувати їх можна щодня і майже на будь-якому уроці. При цьому структура такого заняття зовсім нескладна:

1. Виклик.

Вступна частина уроку, під час якої відбувається актуалізація опорних знань: учні, розмірковуючи над темою уроку, мають розповісти, що вони вже знають та про що можуть дізнатися. Таким чином ви створюєте ґрунт для засвоєння нових знань.

Які навчальні методи можна використати? Дедукція, індукція, читання з передбаченням, логічні стрибки тощо.

2. Осмислення.

Основна частина уроку. Вчитель знайомить учнів з новою інформацією, ставить запитання, а школярі осмилюють знання, пробують застосувати їх на практиці та роблять логічні висновки.

Які навчальні методи можна використати? Кросворд, логічні задачі, абстрагування, вільне письмо, евристична бесіда тощо.

3. Рефлексія.

Підбиття підсумків уроку. Важливий етап, який передбачає систематизацію, узагальнення та інтерпретацію ключових ідей заняття. Під час цього етапу запропонуйте учням передбачити, який матеріал буде вивчено далі, та обмінятися з думками з цього приводу.

Які навчальні методи можна використати? Логічні висновки, дебати, аналіз, інтерпретація, реакція читача, дерево подій тощо.

Існує багато цікавих методів та прийомів, які можна використати під час уроку для розвитку логічного мислення. Бажаєте дізнатися про них все? Слідкуйте за нашими публікаціями!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter